• Sonuç bulunamadı

6. PLANLAMA KARARLARI

6.2. MEKANSAL KULLANIM KARARLARI

6.2.4. Turizm Alanları

Turizm, özellikle denize endeksli turizm türleri plan döneminde Muğla ekonomisi ve kimliğinde baskın sektör olma özelliğini koruyacaktır. Bu kapsamda, ildeki turizm potansiyelinin uzun sezon dönemleri yaratacak şekilde, aşağıda kısaca özetlenen alternatif turizm türlerinin desteklenmesi ile geliştirilmesi önem taşımaktadır.

Golf turizmi: Muğla ilinde, Milas, Bodrum ve Ortaca’da planlı olan golf turizmi alanlarının tam kapasite ile hizmet verecek şekilde tamamlanması desteklenmelidir.

Sanat Turizmi: 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planında, Bodrum ilçesi için desteklenen bu turizm türü, ulusal ve uluslararası festival veya bienaller gibi organizasyonların desteklenmesini amaçlamaktadır. Bu turizm türünün desteklendiği yerleşimlerde, sanat köylerinden, fuar-festival alanlarına kadar, sanat organizasyonlarının kenttin çeşitli bölgelerinde gerçekleştirilmelerine yönelik her tür ölçekte tesislerin kurulması önem taşımaktadır. Kültürel, ekonomik ve sosyal getirileri kadar, tanıtma ve imaj oluşturma, kent kültürünü ve sanat paylaşımını artırma gibi getirileri olan bir turizm türüdür.2

Yayla Turizmi: İklimsel özellikler ve peyzaj değerleri açısından, kırsal öğelerin ağırlık kazandığı geleneksel yaşam biçiminin paylaşıldığı, dağcılık/tırmanışlar, atlı doğa gezisi, trekking, yamaç paraşütü, flora/fauna incelemesi, jeep safari vb. doğa sporlarına uygun alanlar olarak tanımlanmaktadır. Muğla ilinde, başta, Kavaklıdere ve Seydikemer ilçelerindeki yaylalarda olmak üzere, il genelinde yer alan yaylalarda koruma-kullanma dengesine dikkat edilerek desteklenmelidir.

Sağlık ve Termal Turizmi: Tedavi amaçlı kaplıca veya diğer sağlık merkezlerine seyahat eden kişinin fiziksel iyilik halini geliştirmek amacıyla veya estetik cerrahi operasyonlar, organ nakli, diş tedavisi fizik tedavi, rehabilitasyon vb. gereksinimi olanlarla birlikte uluslararası hasta potansiyelini kullanarak sağlık kuruluşlarının büyümesine olanak sağlayan bir turizm türüdür.

Muğla ilinde, gelişen sağlık tesisleri kapasitesi dikkate alınarak Menteşe ilçesi ile termal kaynak potansiyellerinin bulunduğu Ortaca, Köyceğiz, Yatağan ve Seydikemer ilçeleri bu tür tesisler açısından desteklenmelidir.

Kongre Turizmi: Ulusal ya da uluslararası toplantılar ya da kongreler için tesisler sunan bir turizm türüdür. Bu anlamda, il merkezi olma ve üniversite kapasitesine sahip olması açısından, Menteşe ilçesi bu tür organizasyonların yapılacağı tesisler açısından desteklenmelidir.

2 Eren, Z. R., (2010), “Sanat Turizmi Kapsamında Bienaller Ve Ülke Tanıtımına Olan Etkilerinin Uluslararası İstanbul Bienali Örneği İle Değerlendirilmesi” Uzmanlık Tezi - T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü

50

Doğa Sporları Turizmi: Dağcılık, kayak rafting, su altı dalış, hava sporları ve kuş gözlemciliği gibi aktiviteler açısından kaynaklar sunan yerlerde gelişen bir turizm türüdür.

Fethiye ve Erendağı Kış Sporları Turizm Merkezi ile Seydikemer ilde bu turizm türünde öne çıkan ilçelerdir. Bununla birlikte, Muğla ilindeki tüm ilçelerde bu tür kaynaklar yer almakta olup, potansiyellerine göre desteklenmelidir.

Yat Turizmi: Yatlarla yapılan, uzun süreli konaklamalar için yat limanı ya da yat çekek yeri gibi altyapıya ihtiyaç duyulan ve genellikle “mavi yolculuk” olarak adlandırılan, yatların koy ya da körfezlere demir attıkları, zaman zaman karaya da çıkarak günübirlik turizm aktiviteleri gerçekleştirdikleri bir turizm türüdür. Muğla ilinin tüm kıyıları bu turizm türü açısından zengin bir doğaya sahiptir.

6.2.4.1. Turizm Alanları

Turizm işletmesi faaliyetlerinin yapıldığı tesislerin ve bunların ayrıntıları ile tamamlayıcı unsurlarının yer alabileceği alanlardır.

Planda gösterilen veya plan ölçeği nedeniyle gösterilemeyen onaylı imar planı bulunan turizm alanlarda, mevcut imar planındaki yapılanma koşulları geçerli olacaktır.

Turizm alanları için, planda gösterilen yerleşme alanlarında da yer seçimi yapılabilecektir. Bunlara ilaveten, Milas, Bodrum, Yatağan, Ortaca ve Seydikemer ilçelerinde yeni turizm alanları önerilmiştir.

Bu planla belirlenen turizm alanlarında oluşacak turizm tesisleri için emsal alt ölçekli imar planlarında belirlenecektir. Ancak, alt ölçekli imar planlarında, otel, tatil köyü, tatil sitesi ve villaları için ifraz sonucunda oluşacak minimum. parsel büyüklüğü 7.500 m2 olarak verilecektir.

6.2.4.2. Günübirlik Tesis Alanları

Yeme-içme, dinlenme, eğlence ve spor imkanlarından birkaçını günübirlik olarak sağlayan, konaklama yapılmayan tesislerin yer alabileceği alanlardır.

Planda gösterilen veya plan ölçeği gereği gösterilemeyen onaylı imar planı bulunan günübirlik tesis alanlarında, mevcut imar planındaki yapılanma koşulları geçerli olacaktır.

Günübirlik tesis alanları, planda gösterilen yerleşme alanları ile turizm ve ekoturizm tesis alanlarında da yer alabilecektir. Bunlara ilaveten, Bodrum ve Ortaca ilçelerinde günübirlik tesis alanları önerilmiştir.

3621 sayılı “Kıyı Kanunu” kapsamında belirlenen sahil şeridinin ikinci 50 m.’lik bölümünde kalan günübirlik tesis alanlarında, 3621 sayılı “Kıyı Kanunu” hükümlerine göre uygulama yapılacaktır.

51

Bu planda alan olarak tanımlanmamış olup, “G” sembolü ile gösterilmiş olan noktasal günübirliklerde, sabit olmayan ve bölgenin ihtiyacına göre her biri 25 m2’yi geçmeyen büfe, kır kahvesi, çay bahçesi ile kirletici etkisi olmayan, fosseptik yapımını gerektirmeyen seyyar tuvalet yapılabilecektir. Bu tür tesis alanları Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından da belirlenebilecektir.

6.2.4.3. Kamping Alanları

Bu planda belirlenen kamping alanları ile bu planda gösterilmeyen ancak, ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından tespit edilecek olan kamping alanlarında ve bu planda belirlenen turizm alanlarında yapılacak kamping kullanımları için ilgili kurum ve kuruluşlardan görüş almak koşulu ile yapılanma koşulları alt ölçekli imar planlarında belirlenecektir.

6.2.4.5. Golf Alanları

Milas, Bodrum ve Ortaca ilçelerinde onaylı imar planları olan golf alanları plana işlenmiştir. Bu planda yeni golf alanı önerilmemiştir.

6.2.4.6. Ekoturizm Alanları

Turizme dönük ekolojik yapı ile bütünleşik oteller, pansiyonlar, konutlar (çiftlik evi, dağ evi vb.), günübirlik tesisler, sağlıklı yaşam tesisleri, spor tesisleri ile satış üniteleri ve gerekli sosyal donatı alanları yer alabileceği, doğal ve kültürel değerleri koruyarak, bu alanlarda ve çevresinde yaşayan nüfusun sosyo-ekonomik gelişimi için kaynak yaratabilen, çevre ve kültür değerlerini koruma altına alan, gürültü ve kirlilik yaratmayan, alternatif turizme dönük, doğal yaşama aktif katılımın sağlanabildiği çevreye duyarlı alanlardır.

Muğla ilinde alternatif turizmin desteklenmesi amacıyla Bodrum, Dalaman, Fethiye ve Seydikemer ilçelerinde ekoturizm alanları önerilmiştir. Bu alanlar için yapılanma koşulları alt ölçekli imar planlarında belirlenecektir.

Ayrıca, planda ekoturizm alanı olarak gösterilmemiş olsa da, orman alanları ile çevrili özel mülkiyete konu arazilerde, ilgili tüm kurum ve kuruluşların uygun görüşünün alınması kaydıyla, plan hükümlerinde belirtilen yapılanma koşulları çerçevesinde “Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmelik”te tanımlanan “kırsal turizm tesisleri” yapılabilecektir.

52

6.2.4.7. Karma Kullanım Alanları (Ticaret+Konut, Turizm+Ticaret, Turizm+Ticaret+Konut)

Tek başına konut olarak kullanılmamak koşuluyla, ticaret, turizm+ticaret, ticaret+konut, turizm+ticaret+konut kullanımlarından sadece birinin veya ikisinin veyahut tamamının birlikte yer aldığı alanlardır.

Bu planın onay tarihinden önce, mevzuata uygun olarak onaylanmış ve yürürlükte olan imar planlarında “tercihli kullanım alanı” olarak tanımlanmış olan alanlar bu planda karma kullanım alanı olarak gösterilmiştir. Bu alanlarda imar planları ile verilmiş olan yapılanma koşulları, yeni bir uygulama imar planı yürürlüğe girinceye kadar geçerlidir.

Bu planla belirlenen karma kullanım alanlarında, ticaret, turizm+ticaret, ticaret+konut, turizm+ticaret+konut kullanımlarından hangilerinin yer alacağı ve yapılanma koşulları ise, alt ölçekli imar planlarında belirlenecektir.

Benzer Belgeler