• Sonuç bulunamadı

6. PLANLAMA KARARLARI

6.2. MEKANSAL KULLANIM KARARLARI

6.2.4. Çalışma Alanları

“Planlı Alanlar Tip imar Yönetmeliği” kapsamında, iş merkezleri, ofis-büro, çarşı, çok katlı mağazalar, kamu veya özel katlı otoparklar, alışveriş merkezleri, otel ve diğer konaklama tesisleri, sinema, tiyatro, müze, kütüphane, sergi salonu gibi sosyal ve kültürel tesisler, lokanta, restoran, gazino, düğün salonu gibi eğlenceye yönelik birimler, yönetim binaları, katlı otopark, banka, finans kurumları, yurt, kurs, dershane, özel eğitim ve özel sağlık tesisleri gibi ticaret ve hizmetler sektörüne ilişkin yapıları yapılabileceği alanlardır.

“Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği”nde “konut dışı kentsel çalışma alanı”

tanımının değişmesi ve ticaret kullanımının bu alan kapsamında çıkarılması nedeniyle, planda “konut dışı kentsel çalışma alanı” ve “ticaret alanı” kararları yeniden gözden geçirilmiş ve bu kullanımların gösterimleri ayrılmıştır. Bu doğrultuda, Menteşe, Milas, Bodrum, Dalaman ve Marmaris ilçelerinde önemli yol güzergahlarına ticaret alanları önerilmiştir. Ticaret kullanımı ayrıca, bu planda gösterilen yerleşme alanları içinde imar planı kararı ile yer alabilecektir.

Bu alanlar için yapılanma koşulları, geleneksel merkez gelişmeleri, mevcut yapılaşma koşulları ve kullanım durumları ile yoğunluklar dikkate alınarak alt ölçekli imar planlarında belirlenecektir.

6.2.3.2. Kamu Hizmet Alanları (Resmi Kurum Alanları)

Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile özel bütçeli idarelerle, belediyeye veya bu kurumlarca sermayesinin yarısından fazlası karşılanan kuruluşlara, kanunla veya kanunun verdiği yetki ile kurulmuş kamu tüzel kişilerine ait bina ve tesislerin yer alabileceği alanlardır.

Bu planda gösterilen yerleşme alanlarında imar planı kararlarıyla yer alabilecek bu kullanım için, ayrıca, Menteşe, Bodrum, Milas, Yatağan, Ula ve Fethiye ilçelerinde yeni alan önerileri yapılmıştır.

Bu planla önerilen ve/veya alt ölçekli imar planlarında önerilecek olan resmi kurum alanlarındaki yapılanma koşulları alt ölçekli imar planlarında belirlenecektir.

6.2.3.3. Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanları

Bu alanlarda, konaklama tesisleri, lokanta, resmi ve sosyal ve kültürel tesisler, çevre sağlığı yönünden tehlike oluşturmayan imalathaneler ile patlayıcı, parlayıcı ve yanıcı maddeler içermeyen depolar yer alabilecektir.

1/100.000 ölçekli çevre düzeni planında tüm kara ulaşım güzergahlarında yapımına izin verilen konut dışı kentsel çalışma alanları, 1/25.000 ölçekli planda bölgesel olarak

46

tanımlanmış ve Menteşe, Bodrum, Milas, Ula, Kavaklıdere, Yatağan ve Seydikemer ilçelerinde önemli yol güzergahlarında önerilmiştir. Konut dışı kentsel çalışma alanları, ayrıca, bu planda gösterilen yerleşme alanları içinde imar planı kararı ile yer alabilecektir.

Bu planla önerilen ve/veya alt ölçekli imar planlarında önerilecek olan konut dışı kentsel çalışma alanlarındaki yapılanma koşulları alt ölçekli imar planlarında belirlenecektir.

6.2.3.4. Organize Sanayi Bölgeleri

Muğla ilindeki tek organize sanayi bölgesi Milas ilçesindedir. Bu alanda 4562 sayılı “Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu” ve “Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu Uygulama Yönetmeliği” hükümleri geçerli olacaktır.

6.2.3.4. Sanayi Bölgeleri

Bu planda 1/25.000 ölçekte gösterilebilen mevcut sanayi alanları gösterilmiş olup, bu planın onayından önce, yerleşme alanları içinde veya dışında yer seçmiş ve mevzuata uygun olarak onaylanmış imar planı bulunan sanayi alanlarında, mevcut plan koşulları geçerli kabul edilmiştir.

Muğla ilinde, başta mermer sanayi olmak üzere, potansiyele sahip tüm sanayi türlerinin desteklenmesi amacıyla, Menteşe, Yatağan, Kavaklıdere, Ortaca, Dalaman ve Seydikemer ilçelerinde sanayi alanları önerilmiştir. Bu planla belirlenmiş olan sanayi alanları için bütüncül imar planlarının yapılması koşulu getirilmiştir.

Buna ilaveten, Menteşe, Milas, Bodrum, Yatağan, Kavaklıdere ve Seydikemer ilçelerinde, planın onayından sonra ihtiyaç duyulabilecek sanayi alanları için, kurum görüşleri çerçevesinde en az 50 hektar olacak şekilde yeni yer seçimi yapılması desteklenmektedir. Bu durumda, ilgili mevzuat doğrultusunda planlarda değişiklik yapılması zorunlu tutulmuştur.

6.2.3.5. Küçük Sanayi Alanları

Şehirde yaşayanların günlük bakım, tamir, servis ve küçük ölçekli imalat ihtiyaçlarının karşılanabileceği, patlayıcı, parlayıcı ve yanıcı maddeler içermeyen ve çevre sağlığı yönünden tehlike oluşturmayan atölye, imalathane ile depoların yapılabildiği alanlardır.

Planda gösterilen yerleşme alanları içinde, imar planı kararlarıyla yer alabilecek olan bu kullanım için ayrıca, Menteşe, Milas, Bodrum, Dalaman, Marmaris ve Seydikemer ilçelerinde bölgesel olarak hizmet vermesi öngörülen yeni küçük sanayi sitesi alanları önerilmiştir.

47

Yerleşme alanları içerisinde yer alabilecek bu kullanımın yer seçiminde çevresel etkileri dikkate alınacaktır. Bu alanlarla ilgili yapılanma koşulları, ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri doğrultusunda, alt ölçekli imar planlarında belirlenecektir.

6.2.3.6. Depolama Alanları

Endüstriyel hammadde ve mamul ürünlerin veya bitkisel ve hayvansal ürünlerin açık ya da kapalı olarak depolanabileceği ve ayrıca, stok alanı, yükleme ve boşaltma alanları ile bunların ihtiyacı olan açık ve kapalı otoparklar, garajlar ve diğer altyapı tesislerinin yer alabileceği alanlardır. Ancak, bu alanlarda, “Tekel Dışı Bırakılan Patlayıcı Maddelerle, Av Malzemesi Ve Benzerlerinin Üretimi, İthali, Taşınması, Saklanması, Depolanması, Kullanılması, Yok Edilmesi, Denetlenmesi Esaslarına İlişkin Tüzük”te belirtilen her tür çevresel olumsuz etkisi bulunan malzemeler için depolama yapılamayacaktır.

1/25.000 ölçekte gösterilebilen depolama alanları planda gösterilmiştir. Onaylı imar planlarında bu kullanım için ayrılmış alanlarda, imar planı koşulları geçerli kabul edilmiştir.

Toplu işyerleri kullanımı içinde yer alabilecek olan bu kullanım için, ayrıca üst ölçekli plan kararı kapsamında, Kavaklıdere ilçesinde bir öneri alan belirlenmiştir.

Depolama alanlarında yapılanma koşulları alt ölçekli imar planlarında belirlenecektir.

6.2.3.7. Toplu İşyerleri

Büyük alan kullanımı gerektiren ticari işletmeler, inşaat malzemesi, oto galeri, tarımsal üretim pazarlama, nakliyat ambarı, toptancı hali, toptan ticaret, pazarlama ve depolama alanları, tır ve kamyon parkı ve benzeri tesisler ile çevre sağlığı yönünden gerekli tedbirler alınmak kaydıyla mermer, hurda, teneke, kağıt, plastik gibi maddelerin organize bir şekilde depolanması ve işlenmesine yönelik faaliyetler ile bunlara ilişkin sosyal ve teknik altyapı tesislerinin yer alabileceği alanlardır.

Planda, Menteşe, Bodrum, Milas, Yatağan, Kavaklıdere Ortaca, Marmaris, Dalaman, Fethiye ve Seydikemer ilçelerinde, bölgesel taleplerin karşılanabileceği toplu işyerleri alanları önerilmiştir.

Bu planla önerilen toplu işyeri alanlarında yapılanma koşulları alt ölçekli imar planlarında belirlenecektir.

6.2.3.8. Tarımsal Amaçlı Entegre Tesis Alanları

Entegre tesis alanları; tarım ve hayvancılığa yönelik araştırma ve geliştirme birimlerinin, ürün toplama, depolama, saklama alanlarının, ürün işleme tesisleri ve besicilikte kullanılacak yem üretim alanları ile tarımsal amaçlı yapı ve tarımsal amaçlı

48

entegre tesislerinin, ayrıca çalışanların ihtiyacına yönelik sosyal ve kültürel donatı alanlarının, sağlık ve eğitim tesislerinin, gereksinimlere ve planlama ilkelerine uygun şekilde, toplu olarak (organize şekilde) yer alabileceği alanlardır.

Muğla ilinde tarım ve hayvancılık sektörünün desteklenmesi amacıyla, Menteşe, Bodrum, Milas, Yatağan, Kavaklıdere, Ula ve Seydikemer ilçelerinde tarımsal amaçlı entegre tesis alanları planlanmıştır. Bütüncül imar planlarının yapılması zorunluluğu getirilen bu alanlardaki yapılanma koşulları ise, alt ölçekli imar planları aşamasına bırakılmıştır.

Ayrıca, bu planda gösterilenler dışında ihtiyaç olması halinde, 1/25.000 ölçekli planda değişiklik yapılmak kaydıyla, en az 20 hektar olacak şekilde, ilgili kurum ve kuruluş görüşlerine bağlı kalınarak İl Toprak Koruma Kurulu marifetiyle yer seçimi yapılabilecektir.

6.2.3.9. Askeri Alanlar ve Askeri Yasak Bölgeler

Mevcut askeri alanlar ve askeri yasak bölgeler planda gösterilmiştir. Bu alanlarda, 2565 sayılı “Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu” ve bu kanuna ilişkin yönetmelik hükümleri geçerlidir.

6.2.3.10. Su Ürünleri Üretim ve Yetiştirme Alanları

Bu alanlarda, 2872 sayılı “Çevre Kanunu” ve ilgili yönetmelikleri ile denizlerde 1380 sayılı “Su Ürünleri Kanunu” ve 3621 sayılı “Kıyı Kanunu”; karada 5403 sayılı

“Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu” ile yürürlükteki diğer mevzuat hükümleri doğrultusunda uygulama yapılacaktır.

Su ürünleri üretim ve yetiştirme tesisleri Muğla ili ekonomisinde önemli yer tutan ve gelişme potansiyeli yüksek olan bir sektördür. Balık çiftlikleri, özellikle Milas ve Seydikemer ilçeleri başta olmak üzere, il genelinde dağınık olarak yer seçmiştir. Bu tesislerin il ekonomisindeki katma değerlerinin artırılması ve desteklenmeleri önem taşımaktadır. Ancak, aynı zamanda çevresel kirlilik yaratmadan kontrollü bir şekilde gelişmeleri sağlanmalıdır. Bu çerçevede, Milas ve Seydikemer ilçelerinde, balık çiftlikleri gibi su ürünleri üretim ve yetiştirme tesislerinin yer alabileceği bölgeler belirlenmiştir.

6.2.2.11. Maden İşletme Tesisleri, Geçici Tesisler, Maden Sahaları ve Ocaklar

Bu alanlardaki madencilik faaliyetleri, 3213 sayılı “Maden Kanunu” ile 6831 sayılı

“Orman Kanunu”, “Madencilik Faaliyetleri Uygulama Yönetmeliği”, “Orman Kanunu’nun 16’ıncı Maddesinin Uygulama Yönetmeliği” ve ilgili diğer yönetmelik hükümlerine göre yapılacaktır.

49

Benzer Belgeler