• Sonuç bulunamadı

Alt Bölgeler

YEREL ETKİNLİKLER

Ahilik Kültür Haftası (Ekim ayı) : Türk milletinin ahlaki, iktisadi ve sosyal düzenini sağlayan

Atkaracalar Geleneksel Yayla Festivali (Haziran ayı) : İlçe halkı, çevre ilçelerin halkı ve ilçe dışında yaşayan insanların kaynaşmasını ve ilçenin tanıtımını sağlamak için Kaymakamlık ve Belediye Başkanlığı tarafından geleneksel olarak 1994 yılından beri düzenlenmektedir.

Çavundur Kaplıca Festivali (Eylül ayı ilk haftası) : Kurşunlu Çavundur Belediyesi tarafından ilk defa 2000 yılı Ekim ayında gerçekleştirilen şenliğin amacı Sağlık Turizmi açısından önemli bir konuma sahip kaplıcanın tanıtılmasıdır.

Çerkeş Kültür ve Hayvancılık Festivali (Ağustos ayı): Bölgesel kültürün, tarihsel ve turistik değerlerin tanıtılması, bölge ekonomisini oluşturan hayvancılığın geliştirilmesi ve ürünlerinin tanıtılması amacıyla Çerkeş Kültür ve Hayvancılık Festivali Tertip Komitesi Başkanlığı tarafından 8 yıldan beri düzenlenmektedir.

Eldivan Kiraz Festivali ve Geleneksel Yağlı Güreşler (Haziran ayı ikinci yarısı): Tabii güzelliklerinin yanı sıra kiraz üretimi ile de meşhur olan Eldivan İlçemizde, geçmişte yapılan Kiraz Bayramı geleneğinin yeniden canlandırılması yolunda Kaymakamlık ve Belediye Başkanlığı'nın gayretli ve uyumlu çalışmalarıyla 1992 ve 1993 yıllarında düzenlenen festival geleneksel olarak devam ettirilmektedir.

Cuma günü başlayan etkinlikte birinci gün Hacı Murad-ı Veli anılmakta, ikinci gün kiraz yarışmaları, mahalli ve milli oyunlar, gençlik ve halk konserleri, sergiler, THK tarafından paraşüt atlayışları gerçekleştirilmekte, üçüncü gün ise milli düzeyde yağlı pehlivan güreşleri yapılmaktadır.

Ilgaz Dağı Kültür ve Turizm Festivali (Temmuz ayı ilk haftası): Ilgaz Dağının sunduğu kış turizmi imkanları, yayla ve mesire yerleri ile keşfedilmeyi bekleyen enfes güzellikleri tanıtmak amacıyla ilk olarak 2001 yılında Kaymakamlıkça düzenlenen festival etkinlikleri içerisinde tarihi ve tabii güzellikleri ile dikkat çeken yerlerin ziyaret edilmesi, spor karşılaşmaları, müzik şöleni, halkoyunları gösterileri, yarışmalar ve misafirlere mahalli yiyeceklerin ikramı yer almaktadır.

Kızılırmak Kavun Festivali (Ağustos ayı son haftası) : Kızılırmak yöresinin ve kavununun yurt çapında tanıtımının yapılması amacıyla 1993 yılından beri Kaymakamlık ve Belediye Başkanlığının işbirliğiyle geleneksel olarak düzenlenen festivalde kavun teşvik müsabakası, cirit oyunları, müzik şöleni ve halk oyunları gibi aktiviteler gerçekleştirilmektedir.

Maruf Köyü Yağlı Pehlivan Güreşleri (Temmuz ayı ): Korgun İlçesi'ne bağlı Maruf Köyünde Köy Geliştirme Derneği ve Muhtarlık tarafından 1991 yılından beri milli düzeyde organize edilmektedir. Halkın eskiden düğünler ve özel günlerde yapılan güreşlere olan özlemini gidermek ile köyü tanıtmak ve gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla organize edilmektedir.

Şabanözü Geleneksel Kültür-Sanat Festivali (Temmuz ayı ilk haftası): 1960 yılından beri düzenlenen yağlı pehlivan güreşleri 1975 yılından itibaren Belediye Başkanlığı tarafından organize edilmeye başlanmıştır. 1991 yılından itibaren 1. Sınıf Organizasyon olarak ananevi özellik kazanan güreşler milli düzeyde bütün pehlivanlara açık olarak yapılmaktadır.

Geleneksel Yapraklı Yayla Festivali Kültür Ve Sanat Şöleni (Haziran ayı birinci haftası):

1965 yılından beri Belediye Başkanlığının desteğiyle Gençlik ve Spor Kulübü tarafından tarihi panayır

G.2. Turizm Çeşitleri

DOĞA VE YEŞİL TURİZMİ

Çankırı Kalesi: Geçmiş yıllarda çevre düzenlemesi yapılarak ağaçlandırılan Kale ılık bahar ve sıcak yaz günlerinde halkımızın rağbet ettiği güzel bir mesire yeri ve ziyaretgahtır. Çankırı Fatihi Karatekin Bey’in Türbesi'nin de bulunması kalenin önemini artırmaktadır.

Çankırı'nın tamamına hakim bir tepe üzerinde olan Kale'de elektrik, su, telefon, mescit, otopark umumi tuvalet ile oturma yerleri mevcut olup araç ile çıkılabilmektedir.

Karaköprü Bahçeleri: Merkez İlçe'nin kuzeybatısında Tatlı Çay'ın her iki yanında bulunan bahçeler, şehrin güneyinde bulunan Feslikan Bahçeleri'yle birlikte Çankırı'nın akciğeri niteliğindedir.

Yakın geçmişte sadece yazlık olarak kullanılan köşkleri, envai türlü yeşillikleri, mümbit toprağı ve zengin sosyal hayatıyla Çankırılı'nın vazgeçilmez alışkanlıklarından olan bahçelerde, günümüzde çoğunlukla yılın tamamında oturulmakta ve alışkanlıkların devamı olarak sebze ve meyve üretimi sürdürülmektedir. Feslikan Bahçeleri kadar şanssız olmayan ve henüz iskana açılmamış olan bahçeler, özellikle yazın hafta sonlarında eş, dost ve yakınlar için sakin bir liman olma özelliğini sürdürmektedir.

Orman Fidanlığı Mesire Yeri: Merkez İlçenin kuzeybatısında şehre 5 km. mesafede bulunan Orman Fidanlığı bünyesindeki mesire yerine Çankırı-Kastamonu yoluyla ulaşılmaktadır. Masabank tipinde oturma yerleri, kameriyeler, ocaklıklar, çeşmeler, umumi tuvalet, jetonlu telefon ve elektriğin bulunduğu mesire yeri ve çevresi, çoğunluğu çam olmak üzere değişik ağaç ve süs bitkileriyle yeşillendirilmiştir.

Eldivan İlçesi ve Bülbül Pınarı Mesire Yeri: İl Merkezi'ne 20 km. mesafedeki Eldivan İlçesi, nadide tabii güzelliklere ve günübirlik imkanlara sahip bir yerleşim yeridir. Eldivan Dağı'nın İlçe'ye bakan tarafları çoğunlukla çam olmak üzere meşe, yabani fındık, dağ kavağı ağaçlarıyla ve zengin bir orman altı bitki örtüsüyle kaplıdır. Kiraz meyvesi üretimi ile de meşhur olan Eldivan'a ulaşım, 08:00 - 20:00 saatleri arasında karşılıklı olarak çalışan Belediye otobüsleriyle sağlanmaktadır.

İlçe Merkezi'ne 5 km. mesafede bulunan Bülbül Pınarı Orman İçi Mesire Yeri'ne asfalt bir yolla ulaşılmaktadır. Bahar ve yaz günlerinde yoğun bir ziyaretçi akınına uğrayan mesire yeri geniş bir alana yayılmış olup, masabank tipinde oturma yerleri, ocaklıklar, çeşmeler, umumi tuvaletler, büfe, yağmur barınağı, seyir teras ve kulesi, otopark, çocuk parkı, telefon ile 7 yataklı bungalov tipi bir dinlenme evi bulunmaktadır. Giriş ücretlidir.

İlçede, Bülbül Pınarı Mesire Yeri'nin dışında Karadere ve Saray Göletleri çevreleri ile orman içindeki çeşme ve su kaynakları civarında da çok sayıda piknik ye kamp yapmaya elverişli alan mevcuttur. Günübirlik ziyaretçiler her türlü ihtiyaçlarını İlçeden karşılayabilirler.

Kadın Çayırı Mesire Yeri: Ilgaz'a 20, Çankırı'ya 70, Kastamonu'ya 30 km. mesafede bulunan Kadın Çayırı Orman İçi Mesire Yeri'ne, Ilgaz-Kastamonu Devlet Karayolu'nun 13. km.'sinden doğuya ayrılan 7 km.'lik asfalt bir yolla ulaşılmaktadır. Ilgaz Orman İşletme Müdürlüğü tarafından 10 hektarlık bir alanda düzenlenmiş olan mesire yerinde, günübirlik ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılayacak masabank türü oturma yerleri, ocaklıklar, çeşme ve tuvaletler bulunmaktadır. Şimdiye kadar yeşili ile ünlenen kadınçayırı’nın beyazı ile kayak ve kış sporları için uygun bir alan olduğu uzman raporlarında da yeralmıştır.

Derbent Şehitliği ve Mesire Yeri: Ilgaz'a 24, Çankırı'ya 74 km. mesafede yer alan mesire yeri

şekilde düzenlenmiştir. Değişik bitki çeşitleri ile yeşillendirilen mesire yerinde gökkuşağı alabalığı ve aynalı sazan balığı da yetiştirilen dört adet suni gölün yanı sıra masabank tipi oturma yerleri, ocaklıklar, çeşmeler, çocuk parkı, umumi tuvalet ile içinde etnoğrafik eserlerin de sergilendiği bir

misafirhane binası bulunmaktadır. Ziyaretçilerin ücretsiz olarak girebildikleri mesire yerinde bulunan göllerde sportif olta balıkçılığı yapılabilmektedir.

Seybeli (Işık Dağı) Orman İçi Mesire Yeri: Çerkeş-Kızılcahamam (Ankara) Karayolu üzerinde bulunan mesire yeri Çerkeş İlçesi'ne 20 km. mesafededir. Işık Dağı'nın kuzey yamaçlarında yer alan mesire yerinde masabank tipi oturma yerleri, ocaklıklar, çeşmeler, yağmur barınağı, otopark ve umumi tuvalet mevcuttur. Çerkeş-Kızılcahamam Karayolu mesire yerinin içinden geçmektedir.

Yukarıda sayılanların dışında Orta, Kurşunlu ve Ilgaz İlçeleri'nden geçen Devrez Çayı, Çerkeş ve Bayramören İlçeleri'nden geçen Soğanlı Çayı ile Kızılırmak İlçesi’nden geçen Kızılırmak kıyılarında, Şabanözü İlçesi Karaören Göleti ile Güdüllü, Çivitçi ve Bayramyeri Bahçelerinde, Kurşunlu İlçesi Büyükgöl yöresinde, Merkez İlçe Apsarı Göleti çevresinde, Orta ilçesi Güldürcek Barajı civarında günübirlik ziyaretler için uygun yerler bulunmaktadır.

KIŞ TURİZMİ

Kastamonu Çankırı Ilgaz Kış Sporları Turizm Merkezi

2600 m.ye ulaşan Ilgaz Sıradağları üzerinde Çankırı ve Kastamonu il sınırları içerisinde bulunan Ilgaz Kış Sporları Turizm Merkezi Ilgaz Dağı Milli Parkı içerisinde yer alır. Kış turizminin yanı sıra, sahip olduğu doğal güzellikleri ile dört mevsim turizme elverişli olan alan turizme kazandırılabilmesi maksadıyla 1997 yılında Bakanlar Kurulunca “Kış Sporları Turizm Merkezi” ilan edilmiştir.

Ulaşım: Ilgaz’a 23, Kastamonu’ya 40, Çankırı’ya 71, Ankara’ya 203, İstanbul’a ise 475 km uzaklıkta bulunan Kayak Merkezine, İstanbul’u Karadeniz’e ve Doğu Anadolu’ya bağlayan E-80 Karayolu üzerindeki Ilgaz İlçemizden Kastamonu’ya ayrılan 23 km’lik yolla ulaşılabilir. Merkeze en yakın havaalanı 186 km. uzaklıktaki Ankara Esenboğa Havaalanıdır.

Şehir merkezinden ve Ilgaz İlçemizden kayak tesislerine tur otobüsleri ve özel araçlarla ulaşmak mümkündür.

Coğrafya: İç Anadolu Bölgesinin karasal ikliminden Karadeniz’in yağışlı iklimine geçiş özelliklerine sahip olan bölgede hakim rüzgar kuzey-kuzeybatı yönlerindendir. Kayak mevsimi Aralık ayında başlayıp Nisan ayına kadar sürer. Kar kalınlığı 100-250 cm.dir. Kayak pistleri 2000- 1500 m.

rakımlar arasında uzanmaktadır.

Konaklama ve Diğer Hizmetler: Kayak Merkezinde 1 tanesi Çankırı sınırları içinde olmak üzere 3 adet konaklama tesisi bulunmakta, kamu kuruluşlarına ait de dört adet tesis yer almaktadır.

Tesislerde kış sporlarına yönelik malzeme ve eğitim hizmetleri de sunulmaktadır.

Mekanik Tesisler ve Pistler: Turizm Merkezinde mekanik tesis olarak; 700 m. uzunluğunda ve 700 kişi/saat kapasiteli bir adet çift iskemleli telesiyej ile 950 m. uzunluğunda 1000 kişi/saat kapasiteli 1 adet teleski bulunmaktadır Merkezdeki özel otele ait 300 m. uzunluğunda 1 adet de babylift mevcuttur.

Çankırı - Ilgaz Kadın Çayırı - Yıldıztepe Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi

Ulaşım: Ilgaz’a 20, Çankırı’ya 70, Ankara’ya 200, İstanbul’a ise 467 km mesafedeki Koruma ve Gelişim Bölgesine Ilgaz-Kastamonu karayolunun 13. kilometresinden doğuya ayrılan 7 kilometrelik bir yolla ulaşılmaktadır.

Bölgeye en yakın havaalanı 186 km. uzaklıktaki Ankara Esenboğa havaalanıdır. Şehir merkezinden kayak tesislerine tur otobüsleri ve özel araçlarla ulaşmak mümkündür.

Coğrafya: İç Anadolu Bölgesinin karasal ikliminden Karadeniz’in yağışlı iklimine geçiş özelliklerine sahip olan bölgede hakim rüzgar kuzey-kuzeybatı yönlerindendir. Kayak mevsimi Aralık ayında başlayıp Nisan ayına kadar sürer. Kar kalınlığı 50-200 cm.dir. Kayak pistleri 1900 – 1500 m.

rakımlar arasında uzanmaktadır.

Konaklama ve Diğer Hizmetler: Koruma ve Gelişim Bölgesinde 60 yataklı nitelikli bir adet konaklama tesisi bulunmaktadır. Tesiste konaklamanın dışında kayak dersi ve kayak malzemeleri hizmetleri sunulmaktadır. Ilgaz Dağı Doruk mevkisinde bulunan 107 yataklı konaklama tesisi Yıldıztepe Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Merkezine 17 km. uzaklıkta bulunmaktadır.

Mekanik Tesisler ve Pistler: Koruma ve Gelişim Bölgesinde halen 300 + 300 m uzunluğunda 2 adet babylift bulunmaktadır. Planlanan 10 adet pist tamamlandığında toplam 20 km.lik pist uzunluğuna ulaşılacaktır. İlk piste ait 1245 m.lik telesiyej hattının ihalesi Valiliğimizce gerçekleştirilmiştir.