• Sonuç bulunamadı

Türkiye Cumhuriyeti azınlık tanımı Osmanlı İmparatorluğu azınlık anlayışının devamıdır. Azınlıkların haklarını teminat altına alan ve azınlıkların tanımlandığı antlaşma 24 Temmuz 1923 yılında imzalanan Lozan Antlaşmasıdır.

Türkiye azınlıkları tanımlarken ayırıcı bir etken olarak din faktörünü ön planda tutmuştur tıpkı Osmanlı İmparatorluğu gibi Müslüman olmayan vatandaşlar Gayr-ı Müslümler Lozan Antlaşmasında azınlıklar olarak yer almıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nin sadece gayrimüslimleri azınlık saymasının Selçuklulara ve Osmanlıya dayanan bir çok akademisyen tarafından kabul edilen bu anlayışına tarihi etken veya gelenektir. Bunun yanı sıra Lozan’da sadece Gayrimüslimlerin azınlık sayılmasının tarihi etken yanında Baskın Oran’a göre ideolojik ve siyasi ve etkeni de bulunmaktadır. İdeolojik etken Osmanlı İmparatorluğunun bir zamanlar üç kıtada hakim iken Anadolu ile sınırlı kalması ile ilgilidir. Kısacası kaybedilen topraklar göz önüne alındığında ortaya çıkan görüntü; küçülmenin travmatik etkisi, belki de daha çok Müslüman Türk topluluklardan ziyade öncelikle Müslüman olmayan grupların ayrılması gerçeği ve Gayr-i Müslimlerin Millet sistemi düzenlemelerine rağmen Türk’ten farklı kimliğe sahip olmaları ideolojik sebebidir.120 Bahsedilen siyasi etken ise; Osmanlı İmparatorluğu’nun zayıflamasına paralel olarak Avrupalı devletlerin azınlıkları koruma bahanesiyle Osmanlı’ya müdahale etmeleri ile devletin

119 Ercan, a.g.m. , s.7.

120 Baskın Oran, Türkiye’de Azınlıklar, Kavramlar, Teori, Lozan, İç Mevzuat, İçtihat, Uygulama, İstanbul, 6.Baskı, İletişim Yayınları, 2010, s.48.

zayıflamasına katkıda bulunmaları etkenidir.121 Lozan Antlaşması’nda sadece Gayrimüslimler azınlıktır. Dönemin azınlık anlayışı incelendiğinde ise Birinci Dünya Savaşı ertesinde yapılan azınlık antlaşmalarının azınlık standardı soy, din ve dil azınlıkları anlayışına dayanır. Türkiye ise yukarıda bahsedilen tarihi azınlık geleneği ve siyasi tecrübeler ve ideolojik sebeplerden ötürü bu standartların yerine ‘Gayr-i Müslimler’ terimini geçirtmiştir.122 Bugün Lozan’ın azınlık terimini daralttığına yönelik tartışmalar buraya kadar uzanmaktadır Antlaşmanın genişletilmeye ve başka grupları kapsamasını sağlamaya yönelik çalışmaların bir başka sebebi de günümüzde azınlıklar lehine pozitif yönde değişen azınlık haklarıdır. Özellikle AB sürecinde Türkiye’de Lozan’a göre azınlık olmayan Aleviler, Kürtler de bu haklardan yararlanmak istemektedirler. Bu durum ise Lozan antlaşması ile çelişmektedir.

Kürtler ise azınlık olarak yer almamaktadır ve Türk vatandaşı olarak tüm haklarını kullanabilmektedirler. Kürtler, Ermeni Tehditleri ve diğer sebeplerden dolayı M.

Kemal Atatürk’ün başlattığı Kurtuluş mücadelesinde yer aldılar. Mücadele sonucunda diğer tüm vatandaşlar gibi kurulan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı oldular.

Cumhuriyetin ilk kuruluş yıllarında Kürtlere ayrı bir vatan vermeye yönelik vaat edilmedi. Mücadele eden diğer unsurlar ile birlikte yeni Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak hayatlarına devam ettiler. Lozan’da dönemin azınlık standartları olan ırk, soy ve din azınlıkları geçmemektedir. Bununu yerine sadece ‘gayr-i Müslimler’ geçmektedir, bu yeni kurulan Türkiye için o dönemin siyasilerinin diplomatik bir zaferi olarak yorumlanabilir. Lozan’ın değiştirilmesi ise uluslararası hukukun güvencesi altındadır. Bu hüküm hem Polonya Antlaşmasını Md. 12/1’de hem de Lozan Antlaşmasının 44/1’nde yer alır.123 Bu maddeler ve hüküm ile Birinci Dünya savaşı sonrası yapılan azınlık koruma antlaşmaları ve hükümleri MC Meclisinin güvencesi altına alındığı ve MC Meclisinin çoğunluk oyu olmaksızın değiştirilemeyeceği ’hükmü bulunmaktadır. Lozan Antlaşması’na göre diğer grupların azınlık kabul edilmemesi hukuken haklı bir dayanaktır.

121 Oran, a.g.e. , s.48.

122 Oran, a.g.e. , s.63.

123 Oran, a.g.e. , s.65.

Lozan Barış konferansı Türk delegasyonun başkanı İsmet İnönü’ydü. İsmet İnönü Musul meselesi görüşmeleri esnasında Türkiye’nin Kürtlerin de hükümeti olduğunu belirtmiş ve Atatürk’ün söylemlerine paralel bir yaklaşım izlemiştir. Bu konferans esnasında Kürtlerin gündeme getirilmesinde ise Kürtlere azınlık hakları sağlamak vb. yaklaşımlar olmamıştır. Daha çok Musul meselesi ve Musul’da İngilizlerin bağımsız Kürt hükümeti kurma istekleri yüzünden dile gelmiştir. Atatürk ise İzmir ve Eskişehir konuşmalara esnasında Musul’da kurulacak böyle bir yapının Türkiye’ye sıçrayacağının altını çizmiştir.

Mustafa Kemal’in Musul’dan vazgeçmesi ve Lozan Barış Antlaşması sonrasına ise konu kapanmıştır. Cumhuriyetin kurulduğu yıllarda Kürtler ile ilgili konular gündem olmamış ve daha çok ülke içindeki reformlara yönelim olmuştur.

Lozan sonrası Türkiye Cumhuriyeti ulusal bir devlete olarak kurulmuş ve Kürtler de devletin vatandaşı olarak yerlerini almıştır. Türkiye Cumhuriyeti içerisinde diğer bir çok unsur gibi Kürtler Türk üst kimliği altında yaşamını sürdürürmüşlerdir. Kürtler tarafından ortaya konulan ilk gerilim ise 1925 yılında gerçekleşen Şeyh Said İsyanıdır. İsyan dini sebeplerden ötürü gerçekleşmiştir ve Hilafetin kaldırılmasına karşı merkezi otoriteye karşı bir Kürt isyanıdır. Şeyh Sait ayaklanması iki yapıya dayandırılıyordu: Dinsel güç ve feodalite. Yargılandıkları sırada ayaklanmanın liderleri, ayrı bir Kürt devleti değil, yalnızca ‘şeriat’ istediklerini söylediler.

Ayaklanmalar bastırılmış fakat Türkiye’nin çok partili hayata geçme sürecini yavaşlatan bir etkisi olmuştur. İsyan sonrasında muhalif Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası kapatılmıştır. İsyana müdahale yöntemleri arasında farklılıklar yaşansa da genel tutum merkezi yönetimden yanaydı. İsyan İsmet İnönü önderliğinde askeri müdahale ile bastırılmıştır.

Soruna geniş çaplı çözümler geliştirmeyi amaçlayan fikirler ise askıda kalmıştır. Bu fikirlerden bazıları Kazım Karabekir’in Kürtler ile ilgili izlenimler ve Şeyh Said isyanı üzerine geliştirdiği planı ise İstiklal Harbimiz adlı kendi hatıralarından oluşan kitabında mevcuttur. Karabekir, dini fanatikliğin Kürtleri

kışkırtmakta araç olarak kullanıldığını belirtmiştir. Kürtler ile ilgili en önemli konunun onların nüfusu değil, oturdukları bölge olduğunu belirtmiştir.

Hatta buna bir çözüm önerisi geliştirmiş ve bölgede etkili olan şeyhlerin yerine İstanbul’dan İlahiyat ve Hukuk Fakültelerinde getirilen aydınların Van gölü çevresine yatay ve dikey olarak yerleştirilmesi gerektiğini belirtmiştir. Bu bölgenin gelişimine yönelik bir düşünce geliştirmiştir. Böylece bölgede sorunun tekrar nüksetmemesi için bir çözüm geliştirmiş fakat bu uygulanmamıştır. Türkiye’nin reformlar ve sanayileşme serüveni esnasında konu tekrar çok açılmamıştır. Konunun tekrar açılması ve önem kazanması 1980’li yıllarda başlamıştır.

1980’lerde yeniden gündeme oturan Kürtlük ve bağımsızlık tartışmaları oldukça hız kazanmıştır. Bunun sebebi özellikle 1984’ten itibaren PKK’nin kanlı ve şiddetli eylemleri ile konun Türkiye’ni iç sorunu olmaktan çıkıp uluslararasılaşmasıdır. 1980’dan günümüze Kürt milliyetçiliğine dayalı siyasi partiler kurulmuştur ve günümüzde de varlığını sürdürmektedirler. Avrupa Birliği reformları ile de yeniden hız kazanan Kürt talepleri 2000 yılından günümüze kadar iktidar ile çözüm arayışına devam etmektedirler. 2002, 2007 ve 2011 seçimlerinden Adalet ve Kalkınma Partisi birinci çıkmıştır ve günümüzde iktidarını sürdürmektedir.

İkinci Dünya savaşının bitiminde ve Soğuk Savaş’ın bitmesiyle Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Konferansı ( AGİK) etkisi ile azınlık sorunları oldukça popüler hale geldi bu dönemde de 1975-80 yılları arasında Kürt milliyetçiliğinde bir sıçrama yaşandı.

Uluslararası camiadan beslenen canlanma, 12 Eylül Darbesi dönemiyle bu radikal milliyetçilik hareketlerini sert askeri müdahaleler ile bastırmaya çalışmaları devletin soruna uzun süreden beri çözüm aramamış olması problemin varlığını büyüttü ve bir kısım Kürt tarafından yurt dışında kurulan 1984 (Partiya Karkaren Kürdistan’ın (PKK) kurulması bu süreci izledi.

Partiya Karkaren Kürdistan isim olarak Kürdistan İşçi Partisi anlamına gelmesine rağmen ekonomi ve işçi sorunları ile ilgilenen bir örgüt olmadı terör faaliyetleri gerçekleştirerek Türkiye’de ve uluslararası alanda dikkat çekti.

Uluslararası alanda bu konu artık Türkiye’ye karşı özellikle AB sürecinde bir koz olarak kullanılmaya başlandı. Genel olarak bugün dünyada var olan azınlıklara geniş haklar tanıma eğilimi devam ediyor. Uluslararası Antlaşmalarda azınlık tanımı kültür, soy, din ve dil farklılıklarını kapsayacak şekilde genişlemektedir. Bu durum ise ulusal yapılı devletleri sıkıntıya sokmakta ve sınır bütünlüklerini tehlikeye atmaktadır.

Türkiye bu azınlık tanımlarına karşı diğer ulusal devletler direnmektedir. Bu direnişini gerekçelerini ise Anayasası ve Lozan Antlaşması’na dayandırmaktadır.

Türkiye’de azınlıkların kimler olduğu ve bunlara tanınan haklar zaten Lozan Barış Antlaşmasının III. Kısmında 37-45 maddelerde düzenlenmiş ve gerekli haklar bu azınlıklara tanınmıştır.

Lozan’da Gayr-ı Müslimlerin azınlık sayılmasının nedenlerinden birsi Gayr-ı Müslümanların Osmanlı’da da azınlık sayılması adeti olmasının yanında Türkiye’nin kurucularının Müslümanlığın önemli bir birleştirici etken olmasının farkında olmaları ve ülkenin parçalanmasını önlemek amacı ile Müslüman olan kişileri azınlık olarak tanımlanmasından uzak durmalarıdır.