• Sonuç bulunamadı

Kenan çolpan: “gençlere ve hayal güçlerine yatırım yapıyoruz”

İTÜ Çekirdek Finali›nde açılış konuşmasına yapan İTÜ Rektörü Prof.Dr. Mehmet Karaca, Türkiye’nin geleceğini şekillendirecek proje-lerin İTÜ Çekirdek’ten çıkacağını belirtirken İTÜ ARI Teknokent Müdürü Kenan Çolpan, yaptığı konuşmada şu görüşleri dile getirdi: “Ulusal teknolojik kalkınma ve küresel reka-bet edilebilirlik düzeyini artırmak vizyonu ile hareket eden İTÜ, İTÜ ARI Teknokent ve İTÜ NOVA TTO olarak İTÜ Çekirdek Projesi’ni, “en önemli yatırımın gençliğe ve onların hayal güçlerine yatırım olduğu” inancıyla başlattık. Teknoloji alanında ürettikleri projelerden yola çıkarak, kendi işini kurmayı ve kendi işinin patronu olmayı hedefleyen genç girişimcilere kapılarını açtığımız İTÜ Çekirdek; Ön Kuluçka, Hızlandırıcı, Yarışma ve Kuluçka aşamalarının hepsini bir arada bulunduran bir girişimcilik ekosistemi. İTÜ Çekirdek aracılığıyla sunulan hizmetler sayesinde teknoloji tabanlı fikirlerin filizlenmesini ve gelişmesini, sonrasındaysa ticarileşmesini hedefliyoruz. Fikirlerin birer ‘hayal’ olmaktan çıkıp, uygulanabilir ve tica-rileşebilir projelere dönüşmesi amacıyla hem teknokentimizin, hem de üniversitemizin tüm imkanlarını girişimcilere sunuyoruz. Çok sa-yıdaki paydaşı ve destekçisi ile kar amacı gütmeyen ve çok başarılı bir yapı olarak İTÜ Çekirdek, bugün tüm paydaşlarının omzunda yükselmektedir. Paydaşlarımıza gönül borcu-muz sonsuzdur.”

İbrahim coşkuner: “uzun soluklu bir işbirliği başlattık”

TEB Girişim Bankacılığı Müdürü İbrahim Coş-kuner ise, 2013’te kurulan TEB Girişim Ban-kacılığı olarak girişimcilerin gerek finansman

gerekse de finansman dışı ihtiyaçlarını karşıladık-larını ve girişimcileri sahiplenen bir banka oldukla-rını söylerken; “Ülkemizi kurumsal firmalardan çok girişimcilerin geleceğe götüreceğini düşünüyoruz. İlk defa bir banka olarak girişim evi açtık. Burada girişimcilere eğitim danışmanlık ve kuluçka mer-kezi olacak bir yer oluşturalım istedik. Girişimcilik ekosistemlerinin paydaşlarla ve işbirliği yaparak büyüyeceğine inanıyoruz. Bundan sonra TEB ve İTÜ Çekridek girişimcisi her iki kurumun da giri-şimcisi olacak. İTÜ ARI Teknokent’le uzun soluklu bir işbirliği başlattık. Umarım bu ekosisteme, bu işbirliği büyük katkılar sağlayacak” görüşlerinde bulundu.

İlhan Üttü: “Hepsi Birinci”

İTÜ ARI Teknokent’in ana paydaşı Elginkan Vak-fı’nın Genel Müdürü İlhan Üttü ise; “Elginkan Vakfı olarak bu tür yarışmaların ana destekçisiyiz ama bizim için önemli olan destekçi değil paydaş ola-rak nitelendirilmek. Bizler “icat çıkarma” lafıyla yetişen bir nesil çocuklarıyız. Ancak nesil olarak bunu aştık. Elginkan Vakfı olarak verdiğimiz des-teklerle Üniversitelerimizin ve girişimcilerin yanın-da büyük bir mutlulukla yer alıyoruz. Bugün sunum yapan 13 finalistin hepsini birinci olarak kabul edi-yorum” dedi.

Dereceye giren firmalar:

Karıncalab: 6 yaş ve üstü çocukları hedefleyen,

küçük elektronik modüllerden oluşan legolar, kul-lanıcısının hayal gücü ile birleşerek oyuncaklara dönüşüyor.

Tesla: Günümüzün antibakteriyel ürünlerinin

etki-li olamadığı, hastane mikrobu dahil olmak birçok mikrop türünü öldürebilen, öncelikle hastanelerde kullanımı amaçlanan polimer madde sentezi pro-jesi.

BioGuy: Tesislerde kötü kokulara neden olan

atık-larla beslenen biyolojik arıtma ünitesi. BioGuy atık yönetimi konusunda %100 çevreci ve ekonomik açıdan avantajlı çözüm sunuyor.

Saffar: Bitkilerin ihtiyaç duydukları su miktarını

çe-şitli gözlemler sonucu hesaplayan ve verilen tali-mat sonucu sulama işlemini gerçekleştirilen, akıllı sulama otomasyon sistemleri.

GoEnergy:  Elektrikli araçlarda bulunan akülerin

ölçümlerinin yapılarak bataryalarınınyönetimlerinin gerçekleştirilmesi, güvenli ve akıllı batarya yöne-tim sistemi projesi.

autonomyTech:  Başta savunma sanayinde

kul-lanılmak üzere ROV (Uzaktan kumanda edilebilen araçlar)sistemlerine odaklanan ve istenilen görev-leri gerçekleştirebilen kara, hava ve su araçlarını geliştirme projesi.

Acrome: KOBİ’lerin kullanımını hedefleyen; öğren-me yetisine sahip, düşük yer kaplayan ve güvenlik

bariyerine ihtiyaç duymadan kullanılabilen, düşük mali-yetli, kullanımı kolay endüstriyel robot kolu projesi.

İlk Üç Dereceyi Alan Projeler:

KarıncaLab: z Kuşağı İçin Lego Benzeri Oyuncak Projesi

İTÜ Çekirdek Projesi 2013 Birincisi KarıncaLab’in, 5 yaş ve üstü çocukları hedefleyen elektronik yapboz oyuncağı, küçük elektronik modüller ile oyuncaklara ha-reket etme kabiliyite tanıyor. Buna göre küçük elektronik modüllerden oluşan parçalar, kullanıcının hayal gücüne göre farklı şekillerde birleştirilebiliyor. Güç modülü gibi özellikler parçaların hareket etmesini sağlıyor. Böylece çocuklar çok erken yaşlarda fiziğin büyülü dünyası ile tanışıyor. Oyuncak, çocukların zihinsel gelişimlerini güç-lendiriyor.

“Tesla”nın Hastane Mikrobunu Öldüren Buluşu

İTÜ Çekirdek Projesi 2013 İkincisi Tesla, keşfettiği antibak-teriyel ürün ile hastane mikrobu tamamen öldürmeyi başar-dı. Bu yeni maddenin bir başka özelliği ise, şu an piyasa-da kullanılan anti bakteriyel ürünlere göre insan sağlığına kısa ve uzun dönemde herhangi bir etkisinin olmaması. Türkiye’de anti bakteriyel madde adı altında piyasa-da birçok kimyasal bileşik kullanılıyor. Dünyanın en büyük kimya şirketlerince patentlenen ve üretimi te-kelleşen bu maddelerin en büyük sorunu deri yoluyla vücuda girip, zararlı etkiler bırakan başta triklosan ol-mak üzere diğer küçük yapılı bileşiklerden oluşması. Tesla’nın buluşu ise deriden geçişi mümkün olmayan po-limerik (monomer denilen küçük moleküllerin birbirlerine tekrarlar halinde eklenmesiyle oluşan moleküller) malzemeden oluşuyor ve herhangi bir yan etkisi bulunmuyor. 

Biyolojik Arıtma Ünitesi ‘Bioguy’

İTÜ Çekirdek Projesi Üçüncüsü BioGuy, mikrobiyoloji-yi ileri teknolojik yöntemlerle kullanarak atık su arıtımını sağlayan bir biyomühendislik ürünüdür. BioGuy kompakt dizaynı ile çok az yer kaplayarak, bir kullanıcıya gerek duymaksızın çalışan otomatik ve internet üzerinden takip edilebilen bir arıtma sistemidir.

•Biyolojik ürünleri atık su sistemlerine canlı ve en aktif haliyle verdiği gibi BioGuy içerisinde ürettiğinden dolayı maliyeti düşüktür.

•BiyoGuy, bakteri ve enzim dozajının yanı sıra atık su sis-teminden ayrılmaması ve verimliliğinin artması amacıyla %100 doğal olan, Türkiye rezervlerinden çıkan özel bir maden ile tablet formülasyonu geliştirilerek “dünyada bir ilke” imza atmıştır.

sentromer, tüketiciye evinde

Benzer Belgeler