• Sonuç bulunamadı

Müdâfa-i Hukûk-u Nisvân Cemiyeti (Ka-dınların Haklarını Savunma Derneği) üyesi ve “Kadınlar Dünyası” adlı derginin editörü de olan öğretmen Belkıs Şevket’ in uçakla uçuşunun 100’ncü yıl dönümü dolayısıyla İTÜ Bilim, Mühendislik, Teknolojide Kadın Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi (İTÜ BMT-KAUM) ile İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesinin ortaklaşa düzenlediği ‘Ulusal

Havacılık Gelişim Sürecinde Türk Kadını’

Konferansı 2 Aralık 2013 pazartesi İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi TAV Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Konferans İTÜ BMT-KAUM’un yapmayı planladığı ‘İlkler Serisinin’ ilk semineri olarak düzenlenmiştir. Açılış konuşmalarını Maden Fakültesi De-kanı ve BMT-KAUM Müdürü Prof. Dr. Fatma Arslan ile Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Orhan Kaya’ nın yap-tığı ve SunExpress Havayolu firmasından 8 kadın kaptan pilotun da katılım gösterdiği konferansta Uçak Mühendisi Can Erel’in

‘Türk Havacılık Tarihi ve Havacılıkta İlk Kadınlar’ konulu konuşmasının ardından

havacılıkta ilkleri oluşturan Zorlu O&M Ge-nel Müdür Yardımcısı Gülten Yılmaz, HÜR-KUŞ Ürün Müdürü Aylin Ararat, TEI, NDT ve Özel Proses Kalite Müdürü Mühendisi Buket Topel, İlk Kadın Ticari Havayolu Pilo-tu Alev Hottin, İlk Kadın F-16 PiloPilo-tu Berna Şen Özmen havacılık alanında deneyimleri, karşılaştıkları zorlukları ve başarılarını aktar-mışlardır.

İlklerin anılarını paylaştığı konferansta Türk

uLuSAL HAVAcıLıK gELİŞİM

SÜREcİNDE TÜRK KADıNı

Havacılık Tarihinin en önemli isimlerinden Vecihi Hürkuş’un kızı Gönül Hürkuş, Nuri De-mirağ’ın torunu Bilge Kum ve Uçak Yüksek Mühendisi Necmüzzafer Orbay da havacılık tarihimiz ve gelişimi ile ilgili konuşmalarıyla konferansa renk katmışlardır. Coşkulu bir ka-tılımla gerçekleştirilen konferansın sonunda toplu fotoğraf çekimi yapılmış ve bu anlamlı günün tekrarlanması temenni edilmiştir.

Belkıs Şevket Hanım

Belkıs Şevket Hanım bir kadın hakları sa-vunucusu idi. Müdafa-i Hukuk-i Nisvan

Cemiyeti’nin bir üyesi ve Kadınlar Dünyası dergisinin yazarlarından biriydi.  Kadınlar Dünyası, yazarlarının ve yönetim kadro-sunun tamamı kadınlardan oluşan bir der-giydi. 4 Nisan 1913’te yayın hayatına baş-layan Kadınlar Dünyası dergisi, kadınların eğitim almaları, istedikleri mesleklere sahip olmaları, devlet dairelerinde, demiryolu şir-ketlerinde, posta ya da telefon idaresi gibi işletmelerde çalışmalarının önündeki ya-sakların kaldırılması için yayın yapıyordu. Derginin 165. Sayısında yer alan “Kağıt sı-kıntısı nedeniyle 3000 adet basılabilecektir.” duyurusu derginin okur kitlesinin büyüklüğü hakkında bir fikir vermektedir. Derginin yayın hayatına başlamasından kısa bir süre son-ra aynı kadro tason-rafından Osmanlı Müdafa-i Hukuk’i Nisvan Cemiyeti (Osmanlı Kadın Hakları Savunma Derneği) kurulmuştur. Bu derneğin üç temel talebi vardı: Dış kıyafet-lerin ıslahı, işçilik hayatının iyileştirilmesi ve eğitimin yaygınlaştırılması.

İlköğretimin zorunlu hale getirilmesi, kız li-selerinin yaygınlaştırılması, kızlara yüksek öğrenim hakkı verilmesi, çok eşliliğin yasak-lanması, kadına boşanma hakkı verilmesi, kadınların çalışma yaşamına katılması gibi konuları programına alan dernek, kadınların seslerinin kısıldığı bir dönemde hiç küçüm-senmeyecek bir kadın hareketi başlatmış-lardır. Onların mücadelelerinin sonucunda İstanbul Telefon idaresinde, o zamana ka-dar Fransızca ve Rumca bilmedikleri ge-rekçesiyle işe kabul edilmeyen Müslüman kadınlar çalışmaya başlamış, tek kadın öğ-retmen okulu olan Darülmuallimat’a 300’ün üzerinde kız öğrenci başvurma cesareti göstermiştir.

Belkıs Şevket Hanım’ın uçakla uçuşu da bu harekete dikkat çekmek için yapılan fa-aliyetlerden biriydi ve çok ses getirmişti. O nedenle hem havacılık hem de kadın hakları mücadelesi açısından tarihi bir olaydır.

Konferansa, SunExpress Havayolu firmasından 8 kadın kaptan pilot katıldı. Türk Havacılık Tarihinin en önemli isimlerinden Vecihi Hürkuş’un kızı Gönül Hürkuş, Nuri Demirağ’ın

Beyoğlu Belediyesi’nin, Türk Musikisi Vakfı ile birlikte geleneksel hale getirmeyi hedeflediği “Itri Klasik Türk Musikisi Ödülleri”nin ilki, Aya İrini Müzesi’nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. İstanbul Tek-nik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı (İTÜ TMDK) Yılın Türk Musiki Kurumu dalında ödüle layık görüldü.

İTÜ TMDK adına ödülü alan Konservatuar Müdürü Prof. Adnan Koç yaptığı konuşmada “1975 yılında kurularak, 1976 yılında eğitim ve öğretime başlayan İTÜ TMDK, Türkiye’de Türk Musikisi alanında kurulan ilk ve önder konservatuardır. 38. yaşımızı kutladığımız şu günlerde kurulduğu tarihten itibaren ulusal ve uluslararası arenada birçok başarıya imza atan konservatuar, gelenekten geleceğe en kuvvetli köprü vazifesini yerine getirmektedir.” dedi.

Klasik Türk Musikisi alanında verilen ödüller 300 kişiden oluşan jü-rinin oylarıyla belli oldu. 11 kategojü-rinin yarıştığı ve her kategoride 3 adayın olduğu “Itri Klasik Türk Musikisi Ödülleri’nde, Türk Musikisi Kurumu, Türk Musikisi Bestekârı, Türk Musikisi Saz Sanatçısı, Türk Musikisi Ses Sanatçısı, Türk Musikisi Projesi, Türk Musikisi Araştır-macısı-Yazarı, Türk Musikisi Yayıncısı, Türk Musikisi Amatör Girişimi, Türk Musikisi Radyo veya TV Programı, Hayat Boyu Başarı Ödülü ve Jüri Özel Ödülü alanlarında ödüller verildi.

Törende “Hayat Boyu Başarı Ödülü”ne 2004 yılında vefat eden Kani Karaca layık görüldü. Ödülü alan oğlu İTÜ Matematik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Karaca, yaptığı ko-nuşmada babasının hayattayken Amerika’da “Asrın Sesi” ödülünü aldığını ve o dönemki listenin üçüncü sırasında Michael Jackson’ın bulunduğunu dile getirdi.

İTÜ TMDK YıLıN EN İYİ TÜRK

MuSİKİSİ KuRuMu SEçİLDİ

İstanbul Teknik Üniversitesi’nin 240.  kuruluş yılı etkinlikleri çer-çevesinde düzenlenen Türk Müziği konseri, 21 Ekim Pazartesi günü Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleştirildi. 40. yılını kutlayan İTÜ Mezunları Türk Müziği Korosu ile 2007 yılında kurulan İTÜ Türk Müziği Kulübü Korosu’nu bir araya ge-tiren konser izleyicilere keyifli anlar yaşattı. Farklı kuşaklardan Türk Sanat Müziği’ne gönül veren İTÜ’lülerin aynı sahnede bu-luştuğu konserde, İTÜ Mezunları Türk Müziği Korosu İnci Ça-yırlı’nın,  İTÜ Türk Müziği Kulübü Korosu ise Mustafa Şahin’in şefliğinde eserler seslendirdi. Yaklaşık 2.5 saat süren konser, emeği geçenlere plaket verilmesiyle sona erdi. 

İTÜ’LÜLER TÜRK MÜzİğİ

KOROSu’NuN 40. YıL

KONSERİNDE BuLuŞTu

İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’nın “Yılın Türk Musikisi Kurumu” ödülünü aldığı gecede TMDK Müdürü Prof. Adnan Koç bir konuşma yaptı. Kani Karaca’nın layık görüldüğü Hayat Boyu Başarı Ödülü, İTÜ Öğretim Üyesi

Almanya’da 2013 yılının çalgısı ilan edilen ‘Bağlama’ ile ilgili etkinliklerin en önemlisi Berlin’de gerçekleştirildi.

Almanya’da ilk, uluslararası alanda 2. kez gerçekleştirilen ‘Bağlama Sempozyumu’, İTÜ Türk Musiki Devlet Konservatuarı öncü-lüğünde Berlin Ulusal Müzik Konseyi (Lan-desmusikrat), Berlin Sanatlar Üniversitesi, Orient-Enstitu İstanbul işbirliği ile 14-15 Ey-lül 2013 tarihlerinde yapıldı.

İTÜ TMDK adına etkinliğe katılan Prof. Ad-nan Koç, Doç. Cihangir Terzi, Doç. Erol

Benzer Belgeler