• Sonuç bulunamadı

YAYLA EVİNDE AYDINLANMA

Belgede Diyarbakır Karacadağ (sayfa 118-123)

% Sayı

C) YAYLA EVİNDE AYDINLANMA

Yaylalarda göçerle kendi enerji sistemlerini yanlarında taşıyabilirler Taşınabilir Portatif Solar Jenaratörler

2 örnek verelim

a) MSE40Wp Solar Enerji Çantası Sistem Özellikleri ;

40 W Solar Panel Sistemi 600 W İnvertör Sistemi

48 Ah Tam Kuru Bakımsız Tip Akü

24 Saat Güneşlenme ile Tam Kapasite Dolma Tam Kapasite dolum ile 576 Wh güç Kullanımı Tamamen Taşınabilir Yapı

Tekerlek ve Tasıma Kolu ile Kolay Taşıma Bu Solar Çanta İle ;

Yayala evinizde aydınlatma ihtiyacınızı (2 Ampul 3 Saat) Hergün veya 1 Adet 37 Ekran TV 1,5 saat hergün kullanabilirsiniz.

Matkap Çalıştırabilirsiniz.

b) MSE20Wp Solar Enerji Çantası Sistem Özellikleri ;

20 W Solar Panel Sistemi 150 W İnvertör Sistemi

28 Ah Tam Kuru Bakımsız Tip Akü

24 Saat Güneşlenme ile Tam Kapasite Dolma Tam Kapasite dolum ile 336 Wh güç Kullanımı Tamamen Taşınabilir Yapı

Bu Solar Çanta İle ;

Yayla evinizde aydınlatma ihtiyacınızı (1 Ampul 3 Saat) Hergün veya 1 Adet 37 Ekran TV 30 Dk hergün kullanabilirsiniz. (2)

1) Basından Güncel Hayattaki Örnekler ı) Güneş Enerjisiyle Çalışan Taşınabilir Yaylalarda kullanılabilir Jeneratör:

Gaziantep te, Fizikçi- Mekatronikçi Tamer Erçin, AR-GE Uzmanı Ahmet Solmaz ve Elektrik Elektronik Mühendisi Nurettin Erçin, bölgede bir ilki gerçekleştirerek, meralarda kullanılmak üzere Güneş enerjisiyle çalışan taşınabilir jeneratör yaptı. Cihazın taşınabilir anlamında bölgede bir ilk olduğunu, bir numunesinin daha Türkiye de bulunmadığını belirten Tamer Erçin, cihazın meraya çıkan vatandaşların ihtiyacını karşılamak için tasarlandığını söyledi. Tamer Erçin, yaylara çıkan vatandaşların soğutma, aydınlatma, sulama ihtiyaçlarının olduğunu ve bunları göz önüne alarak böyle bir proje hazırladıklarını kaydetti.

Cihazın enerjisini tamamen güneşten aldığına vurgu yapan Tamer Erçin,

"Hiçbir şekilde dıştan elektrik almayarak kendi kendine enerji sağlıyor. Sistemin üzerinde 800 vatlık paneller var. Bu da günlük 3-4 kilovatlık enerji demektir. Bu sistemde 750 litrelik bir buzdolabı, aynı anda 15 vatlık 10 adet florasan lamba, aynı zamanda 50 metre kuyu deriliğinden günde 5 tonluk su çekilebiliyor. Cihazımız taşınabilir anlamında bölgede bir ilktir. Bunun bir numunesi daha Türkiye de yoktur.

Projenin anahtar teslim fiyatı 25-30 bin TL dir" dedi.

AR-GE Uzmanı Ahmet Solmaz ise, Türkiye nin göçer bir toplum olduğunu, yıllardır unutulmuş göçerlerin sorunlarını bir nebze de olsa çözmek istediklerini ifade ederek, "Meralara çıkan vatandaşlarımız enerji nakil hatlarının olmadığı bir nokta da, aydınlatma, televizyon ve buna benzer cihazları kullanabilecekler. Akşam karanlıkta kalmayacaklar. Ürettikleri süt, yoğurt ve peyniri bozulmaktan koruyabilecekler" diye konuştu. Bu şekilde meralara olan ilginin artacağını düşündüklerini dile getiren Solmaz, "Binlerce dönüm meralarımız var. Ancak enerji nakil hatları olmadığı için buralarda sıkıntı yaşanabiliyor. Bu açıdan hem ülkemiz hem de vatandaşlarımız bu proje sayesinde büyük bir kazanç elde edecekler" şeklinde konuştu.

ıı) Yaylalar Güneş Enerjisiyle Aydınlanıyorlar.

Mustafa Çiftçi -

Denizli

'nin

Tavas

ilçesinin Nikfer beldesinde 1750 metre yükseklikteki İp burnu Yaylası'nda vatandaşlar, elektrik sorununu kurdukları güneş enerjisi sistemiyle çözdü.

Mustafa Çiftçi

-

Denizli

'nin

Tavas

ilçesinin Nikfer beldesinde 1750 metre yükseklikteki İp burnu Yaylası'nda vatandaşlar, elektrik sorununu kurdukları güneş enerjisi sistemiyle çözdü.Yaylaya elektrik direkleri kurulmasını, elektrik tellerinin girmesini istemediklerini belirten vatandaşlar, halen 26 evden 10'unda güneş enerjisi sisteminin kurulu olduğunu ifade etti. İpburnu Yaylası sakinlerinden Ömer Yürekten, AA muhabirine, aracının bakımı için gittiği sanayi sitesinde güneş ışınlarından yararlanılarak elektrik enerjisi üretilebildiğini öğrenince konuyu araştırdığını ve yayladaki evine bu sistemi kurma kararı aldığını anlattı. Daha sonra güneş panelleri, güneş enerjisini elektriğe dönüştüren bir çevirici ve aküyle yaylada elektrik üretmeye başladığını belirten Yürekten, şöyle devam etti:

2

İHA / 01.09.2010

2

"5-6 yıl önce başladık, şu anda elektrik sıkıntımız yok. Televizyon, elektrikli süpürge, matkap, hepsini rahatlıkla kullanıyoruz. Güneş enerjisinden faydalanmak isteyen malzemelerini alıyor, ben de kurulumuna yardımcı oluyorum. Kısa bir süre içinde yaylada bulunan 26 hanenin tamamı güneş enerjisinden faydalanacak. Yaklaşık 700 liralık masrafla yıllar boyu elektriksiz kalmıyorsunuz. Hazır elektrikten daha ucuz. Devlete bu konuda yük de olmuyoruz. Doğadan enerji üretiminin önümüzdeki süreçte daha da yaygınlaşacağını ümit ediyoruz" diye konuştu. Evinde güneş enerjisi kullananlardan Mehmet Yürekten, yıllar önce güneşten elektrik üretmenin hayal gibi göründüğünü, ancak bugün hayallerin gerçeğe dönüştüğünü kaydetti.

güneşten. Paneller yeter ki birazcık güneş görsün, geceleri evlerimiz ışıl ışıl oluyor. Gündüzleri evin etrafına döşediğimiz fenerleri, süs lambalarını, çamaşır serer gibi güneşe doğru bırakıyoruz. Akşam yerlerine yerleştirdiğimiz zaman her yer aydınlanıyor. Güneş yaylaların karanlık gecelerini de aydınlattı" şeklinde konuştu.

Fatma Urkay ise önceden yayla evini temizlerken zorlandıklarını, bulaşıkları ve çamaşırları Elle yıkadıklarını, şimdi güneş enerjisi sistemi sayesinde işlerinin kolaylaştığını dile getirdi.

Türkiye`nin Elektriksiz Köyleri Gücünü Gsr Enerji`den Alıyor. GSR Enerji, elektriği olmayan Boğapınarı yaylasına güneşi götürdü. Türkiye`nin yerli yenilenebilir enerji firmalarının başında gelen GSR Enerji, Eskişehir`de Seyitgazi ilçesinin Çatören Köyü`nde yer alan ve yıllardır elektrik bulunmayan Boğapınarı Yaylası`ndaki çiftlik evine güneş paneli kurdu. Daha önce günde yaklaşık 20,00 TL`ye mal olan jeneratörü kullanan bin küçükbaş hayvanlı çiftlik evinin sahibi Fethi Ünal, "Jeneratörü sadece günde 1-2 saat, birkaç lamba ve televizyon için çalıştırabiliyorduk. Şimdi 24 saat elektriğimiz var, buzdolabı bile aldık" dedi. Güneş paneli ile üretilen elektriğin depolanabildiğini söyleyen GSR Enerji Genel Müdürü İsmail İnci de Boğapınarı Yaylası`ndaki çiftlik evine kurdukları sistemi Türkiye genelinde yaygınlaştırmak için çalışmalarının devam ettiğini açıkladı. Türkiye`nin

(Anadolu Ajansı) 05.10.2011

3

3

Yürekten, "Yaylamız beldeye 12 kilometre uzaklıkta, çok engebeli bir alan.

D a h a ö n c e k i y ı l l a r d a e l f e n e r l e r i kullanılıyordu. Televizyon izleyemiyor, buzdolabı, fırın kullanamıyorduk. Ama artık güneş enerjisinden ürettiğimiz elektrik sayesinde 24 saat kesintisiz elektriğimiz var"

dedi. İbrahim Urkay da eskiden yaylada aydınlanma için araçların aküsünden faydalandıklarını anlatarak, "Şimdi güneş enerjisiyle çalışan birçok malzeme var.

Evimizin etrafında bulunan ışıklandırmaların tamamı

yüzde 100 yerli yenilenebilir enerji firması GSR Enerji, Eskişehir`in Seyitgazi ilçesinin Çatören Köyü`ndeki Boğapınarı Yaylası`nda bin küçükbaş hayvanlı çiftlik evine güneş paneli kurdu. Elektrik bulunmayan yaylada oldukça zahmetli ve maliyetli olan jeneratör yardımıyla elektrik enerjisi kullanabildiklerini söyleyen çiftlik evinin sahibi Fethi Ünal, güneş enerjisi sayesinde çok rahatladıklarını belirtti. GSR Enerji Genel Müdürü İsmail İnci de, şehre 40 kilometre uzaklıkta yer alan ve şebeke elektriği ulaşma ihtimalinin mümkün olmadığı Boğapınarı Yaylası`nda daha önce elektrik enerjisine ulaşmanın tek yolunun jeneratör olduğunu açıkladı.

Ancak jeneratör kullanımının hem zahmetli, hem maliyetli, hem de yetersiz bir çözüm olduğunu dile getiren İnci, bu düşünceden yola çıkan Fethi Ünal`ın, GSR Enerji`yle iletişime geçerek önce projelendirme istediğini aktardı. İnci, "Burada 4 kişilik bir aile yaşıyor. Bir çiftlik evi. Bin küçükbaş hayvanları var. Projelendirme için toplamda 750 vatlık 3 panel yerleştirdik. O zamana kadar elektrikle çalışan 5 ampul ve bir adet televizyon kullanıyorlardı, o kadar. Bir de koyun kırpma makinesi var. Buna istinaden gidip projelendirdik. Tamamen şebekesiz ortamda paneli, aküsünü verdik.

Fethi Bey baktı, hakikaten oluyor… Satın almaya karar verdi. Biz de tüketecekleri enerjiye göre panel sayısını 6`ya çıkardık. Bu olaydan sonra Fethi Bey`in eşi buzdolabı istemiş ve almışlar. Kendilerine ekstra enerji tasarruflu bir buzdolabı tavsiye ettik. Bu buzdolabının da saatlik tüketimi 30 vat. Yıllık da 272 kilovat. Sistemi kuralı 2 hafta oldu, sorunsuz işliyor. Kurutma makinesi, televizyon, uydu, buzdolabı, koyun kırpma makinesini kullanabiliyorlar, üstelik 24 saat. Bu tarz çalışmalarımız devam ediyor, Türkiye`nin çeşitli illerinde panel kurulumlarımız sürüyor" diye konuştu.

Bundan böyle elektrik yok gerekçesiyle yaylaya, vadiye çıkmaktan imtina etmeye gerek olmadığını kaydeden İsmail İnci, güneş panellerinde aynı zamanda elektriğin depolanabildiğini, ancak jeneratörde bunun mümkün olmadığını ifade

etti. Çiftlik evinin sahibi Fethi Ünal`ın mazot almak için izin sürekli şehre gitmek zorunda kaldığını anlatan İnci, özellikle hayvan besiciliği yapılan yerlerde mutlaka aşılama yapılması ve bu aşıların soğuk ortamda saklanması gerektiğini, bu nedenle elektriğin önemli olduğunu vurguladı. Jeneratörü 1-2 saat kullanıyorduk, şimdi 24 saat elektriğimiz var.

Sistemden çok memnun olduğunu söyleyen çiftlik evinin sahibi Fethi Ünal ise, şunları söyledi: "Jeneratörün çok gürültüsü oluyordu, zaten sadece akşamları çalıştırabiliyorduk. Birkaç lamba ve televizyon için kullanıyorduk. Güneş panelinden sonra gürültüden, mazot parasından kurtulduk ve birtakım elektronik aletler de kullanmaya başladık. Mazotu şehir merkezinden taşıyorduk ve özellikle yazın günde yaklaşık 20,00 TL maliyeti vardı. Jeneratörü kullanırsak elektrik harcıyorduk.

Mümkün olduğunca kullanmamaya çalışıyorduk. Kapatınca elektrik bitiyordu. Ama şimdi 24 saat kullanabildiğimiz bir elektriğimiz var. Elektrikli aletimiz yoktu, şimdi buzdolabı aldık, 24 saat çalıştırabiliyoruz. Sistemden çok memnunuz."

4

(Haberler.Com)www.sondakika.com

4

4

Yaylada Güneş Enerjisiyle Aydınlanıyorlar :

Denizli'nin İpburnu Yaylası'ndaki vatandaşlar, elektrik sorununu güneş panelleri ve aküyle kurdukları düzenekle çözdü. Elektrik direklerinin olmadığı yaylada doğayla iç içe yaşayan vatandaşlar, güneş enerjisinden üretilen elektrikle buzdolabı, TV, çamaşır makinesi, süpürge kullanabiliyor. Tavas ilçesinin Nikfer beldesinde 1750 metre yükseklikteki İpburnu Yaylası'nda vatandaşlar, elektrik sorununu kurdukları güneş enerjisi sistemiyle çözdü. Yaylaya elektrik direkleri kurulmasını, elektrik tellerinin girmesini istemediklerini belirten vatandaşlar, halen 26 evden 10'unda güneş enerjisi sisteminin kurulu olduğunu ifade etti. İpburnu Yaylası sakinlerinden Ömer Yürekten, aracının bakımı için gittiği sanayi sitesinde güneş ışınlarından yararlanılarak elektrik enerjisi üretilebildiğini öğrenince konuyu araştırdığını ve yayladaki evine bu sistemi kurma kararı aldığını anlattı. Daha sonra güneş panelleri, güneş enerjisini elektriğe dönüştüren bir çevirici ve aküyle yaylada elektrik üretmeye başladığını belirten Yürekten, şöyle devam etti: ''5-6 yıl önce başladık, şu anda elektrik sıkıntımız yok. Televizyon, elektrikli süpürge, matkap, hepsini rahatlıkla kullanıyoruz. Güneş enerjisinden faydalanmak isteyen malzemelerini alıyor, ben de kurulumuna yardımcı oluyorum. Kısa bir süre içinde yaylada bulunan 26 hanenin tamamı güneş enerjisinden faydalanacak. Yaklaşık 700 liralık masrafla yıllar boyu elektriksiz kalmıyorsunuz. Hazır elektrikten daha ucuz.

Devlete bu konuda yük de olmuyoruz. Doğadan enerji üretiminin önümüzdeki süreçte daha da yaygınlaşacağını ümit ediyoruz'' diye konuştu. Evinde güneş enerjisi kullananlardan Mehmet Yürekten, yıllar önce güneşten elektrik üretmenin hayal gibi göründüğünü, ancak bugün hayallerin gerçeğe dönüştüğünü kaydetti. Yürekten, ''Yaylamız beldeye 12 kilometre uzaklıkta, çok engebeli bir alan. Daha önceki yıllarda el fenerleri kullanılıyordu. Televizyon izleyemiyor, buzdolabı, fırın kullanamıyorduk.

Ama artık güneş enerjisinden ürettiğimiz elektrik sayesinde 24 saat kesintisiz elektriğimiz var'' dedi. İbrahim Urkay da eskiden yaylada aydınlanma için araçların aküsünden faydalandıklarını anlatarak, , ''Şimdi güneş enerjisiyle çalışan bir çok malzeme var.

Evimizin etrafında bulunan ışıklandırmaların tamamı güneşten. Paneller yeter ki birazcık güneş görsün, geceleri evlerimiz ışıl ışıl oluyor. Gündüzleri evin etrafına döşediğimiz fenerleri, süs lambalarını, çamaşır serer gibi güneşe doğru bırakıyoruz. Akşam yerlerine yerleştirdiğimiz zaman her yer aydınlanıyor. Güneş yaylaların karanlık gecelerini de aydınlattı'' şeklinde konuştu. Fatma Urkay ise önceden yayla evini temizlerken zorlandıklarını, bulaşıkları ve çamaşırları elle yıkadıklarını, şimdi güneş enerjisi sistemi sayesinde işlerinin kolaylaştığını dile getirdi. 5

http://denizliyeniolay.com.tr/tr/yaylada-gunes-enerjisiyle-aydinlaniyorlar.html~incele

5

Sistem 220/230 VAC enerji çıkışına sahiptir.

+

Sistem İçeriği

1 adet 130 W 12V Güneş Paneli 1 adet 10 A Solar Şarj Regülatörü 1 adet 150 Ah Jel Akü

1 set (M&F) MC4 Solar Panel Konnektörü 1 adet 300W Modifiye Sinüs İnverter 1 adet Bağlantı Şeması

Belgede Diyarbakır Karacadağ (sayfa 118-123)

Benzer Belgeler