• Sonuç bulunamadı

5.1. TARTIŞMA

5.1.1. Yavaş Şehir Algısı Boyutu

5.1.1.1. Çevresel Algı Boyutu

Yavaş Şehir algısına anlamak amacıyla konaklama işletmelerinin yöneticilerine soru yöneltilmiştir. Bazı katılımcıların Yavaş Şehir algısının çevre faktörüyle ilişkili olduğunu söylemiştir. Çevrenin Yavaş Şehir olmada çok baskın bir yön olduğunu belirtmişlerdir.

Yavaş Şehir kriterlerini gerçekleştiren yerlerin, ülke içerisinde ve global anlamda çok fazla ilgi çektiğini söylememiz gerekir. Özellikle şehir dokusunun önemle korunduğu, tarihi mirasın özellikle vurgulandığı yerlerde, yavaş ve sakin görüntünün sıradanlaşmış tatil düşüncesini de değiştireceği düşünülmektedir (Sırım,2012:129).

Sürdürülebilir şehirleşmeye yönelik değişik bir açıdan yaklaşan Yavaş Şehir akımının, üye olmak isteyen ve bunu gerçekleştiren şehirlerden istediği kriterlerin sürdürülebilirlik anlayışı açısından benzerlik göstermektedir. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı, su ve hava kalitesi, biyoçeşitlilik, yaşam kalitesinin geliştirilmesi gibi kriterleri sağlaması gerekmektedir. Özetlenecek olursa; ekonomi, ekoloji ve adalet terimleri altında bir araya getirebileceğimiz kriterler Yavaş Şehir akımının olmazsa olmazlarıdır. Bu şartlar arasında da nüfusu 50.000 altında olma kriteri ise Yavaş Şehir akımının nüfusu belli bir seviyeye ulaşmamış şehirler için alternatif bir yol olduğu düşünülebilir (Keskin,2012:96).

Akyaka Yavaş Şehir akımının kriterleri arasında çevre algısına bağlı kalarak, eşsiz doğası, özgün mimarisi, biyoçeşitliliği, tarihi özellikleri ile fark yaratmaktadır. Bundan dolayıdır ki insanların Yavaş Şehir algısında akıllarına ilk gelenin çevre

algısı olması çok normaldir. Diğer araştırmalarla karşılaştırıldığında Yavaş Şehir algısının çevre algısı oluşturması paralellik göstermektedir.

5.1.1.2.Yaşam Kalitesi ve Turizm Açısından Olumlu Algı Boyutu

Yavaş Şehir algısının değerlendirilmesinde ikinci çıkan sonuç ise Yavaş Şehir akımının yaşam kalitesini arttırması ve turizm açısından olumlu algı oluşturmasıdır. Konaklama işletmelerinin yöneticilerinin bir kısmı ise Yavaş Şehir akımını bu açıdan değerlendirmektedir.

Yavaş Şehir akımının, bölgedeki yaşam kalitesi açısından etkisi araştırıldığında, turizm hareketliliğin fazlalaşmasına bağlı kalınarak yerel halkın ekonomik bakımdan getiri sağladığı ve bundan dolayı halkın da Yavaş Şehir akımını benimsemeye başladığı düşünülmektedir. Şehirsel yaşam kalitesine yönelik oluşan pozitif eğilimler; yeni istihdam alanlarının oluşturulması, çevre düzenlemesi, doğal yaşamın korunması, planlı yapılaşma, sessizlik, sahip olunan gelenek ve göreneklerden meydana gelen kültürel değerlerin muhafaza edilmesi, düzenlenen sosyal ve kültürel faaliyetlerde yükselme olarak görülebilir (Coşar,2013:98). Yavaş Şehir akımına talep gösteren şehirlerin amacı daha çok yaşam kalitesini arttırmaya yönelik çalışmalar yapan bir şehirleşme görümündedir. Uluslararası Yavaş Şehir Tüzüğü’nde Yavaş Şehir logosunun bütünsel bir parçası olan ‘yaşam kalitesi önem verilen şehirlerin uluslararası ağı’ yazısı bu bakış açısıyla paralellik göstermektedir. Sürdürülebilir şehir yaklaşımı ile şehirsel yaşam kalitesi konseptini birbirinden farklılaştıran kısım ‘kalite’ kelimesini yorumladıkları kısımdır. Sürdürülebilirlikte kalite; doğal kaynakların muhafaza edilmesi, iklim, ekoloji gibi değişmez unsurları da içeren bir olguyu temsil ederken, şehirsel yaşam kalitesi konsepti kaliteyi şehirsel donanım ve konforun unsurlarıyla ilişkilendirmiştir. Bu açıdan bakıldığında şehirlerde bulunan halkın ve buraya gelen turistlerin yaşam kalitelerini arttırmaya yönelik Yavaş şehir hareketlerini faaliyete geçirmeye çalıştıkları söylenmektedir. Bundan dolayı ki Yavaş Şehir logosu aslında bir kalite göstergesidir (Keskin,2012:96). Bu değerlendirmelere bağlı kalarak Yavaş Şehir akımı, insanlarda yaşam kalitesine yönelik algı uyandırabilir. Yaptığımız araştırmada da, katılımcılardan bazıları, Yavaş Şehir akımının insanların yaşam temposunu

yavaşlatarak günde kendilerine daha verimli zaman ayırabildiklerini ve ayrıca sakinlik sağlanarak, doğanın korunmasına da yardımcı olduğunu belirtmişlerdir. Böylece insanların yaşam kalitesini arttırdığı, daha iyi bir hayat sürdükleri öne sürülmüştür. Yavaş Şehir akımının yaşam kalitesi algısı, diğer çalışmalarla olumlu bir ilişki kurmaktadır.

Son yıllarda turizm sektöründe, kültürel ve geleneksel değerler çok fazla ilgi çekmektedir ve turist tercihleri yerel değerlerini koruyan yerlerde yoğunlaşmaya başlamıştır. Yavaş turizm olarak değerlendirdiğimizde bu hareketlilik içinde yer alan Yavaş Yemek ve Yavaş Şehir yerel ve yöresel özelliklerin muhafaza edilmesine özen gösterir (Sünnetçioğlu,Can,Durlu-Özkaya,2012:959). Araştırmamızda Yavaş Şehir akımının turizm açısından orta ve uzun vadede çok uygun olduğu ayrıca turizm için iyi bir sistem oluşturduğu düşünülmektedir. Yavaş Şehir akımının turizmde olumlu algı oluşturması açısından düşünüldüğünde bu iki görüş paralellik göstermektedir.

5.1.1.3.Bölgenin Ekonomik gelişimi Olumsuz Algı Boyutu

Yavaş Şehir akımı, bazı katılımcılar tarafından ekonomik gelişim açısından olumsuz algı şeklinde tanımlanmıştır. Yavaş Şehir akımını bu şekilde tanımlamaları dikkat çekici bir unsurdur. Bu değerlendirme de diğer çalışmaların bakış açıkları da dikkate alınmıştır.

Yavaş Şehir özellikle yerel üreticiyi destekleme unsurundan yararlanarak gerçekleştirilen üretici pazarları, bunların meydana getirdiği felsefe içerisinde halkın kendi ürettiklerini mallar dışında bir şey satamaması, globalleşen dünyada homojenleşmenin karşısında tüketicilere ürün çeşitliliğini ve farklılığını sunarak, gelen turistler bakımından cazip bir ortam oluşturur ve ekonomik açıdan bölgeye destek oluşturur. Bununla birlikte gelen turistlerin bu mallara olan talebi ve satın almaya yönelmesi burada bunların pazarlayan halkın ekonomik açıdan refah elde etmesini sağlar (Öztürk,2012:165). Bu araştırma da ise Yavaş Şehir akımı, bazı katılımcılarda ekonomik olarak olumsuz algı oluşturmuştur. Buna bağlı kalarak katılımcılar, Yavaş Şehir uygulamasının bölgede işletmeciler ve esnafa yönelik sınırlamalar getirdiğini bundan dolayı birçok tesisin kurulmadığı söyleyerek aslında

bölgenin ekonomik kalkınmasını negatif yönde etkilediğini düşünmektedirler. Yavaş Şehir akımının ekonomik olumsuz algı oluşturması bu iki düşüncede çelişmektedir.