• Sonuç bulunamadı

5.1. TARTIŞMA

5.1.4. Yavaş Şehir Akyaka'nın Konaklama İşletmelerine Olan Etki Boyutu

5.1.4.1.Sosyo-Kültürel Olumlu Etki Boyutu

Yavaş Şehir akımı bölgedeki sosyal ve kültürel hayata da etki etmektedir. Yavaş Şehir akımı uygulandığı takdirde bölgede sağladığı avantajlar ve dezavantajlar vardır. Bunlardan biri avantaj sağlaması konusunda değerlendirmeye alınan sosyo- kültürel etkidir.

Küresellik, dünyanın birçok ülkesinde mecburi hale gelmiş, devamlı zamanı yakalamaya çalışan, zaman içinde kaybolmuş toplum anlayışının tek olmadığını, telaş içerisinde sürekli bir yerlere yetişmek zorundayken aslında kaçırdığımız birçok alan olduğunu ve tüketim alışkanlıklarını sahip olunan kapital sermayenin, bireyden başlayarak bütün herkesi homojenleştirerek kültürel ve yerel kimliğin kayboluşunu anlatmaktadır. Bizden sonraki kuşaklara, zamanın daha yavaş olduğu, farkındalıkları yüksek seviyelerde olduğu yaşamdan zevk almanın başka çeşitli yolları olduğunu anlatan yavaşlık felsefesi önem kazanmaktadır (Özkan,2011:91). Yavaş Şehir akımına üye olan şehirler, çok güzel bir marka değeri elde etmiş olurlar. Her yerde turizm eğilimleri farklılaşmaktadır ve turizm tek bir eğilime bağlı kalmamaktadır. Şehirleri ve yaşamları hızla devam eden kalabalık, gürültü, yoğun bir anlayışla homojenleştirme ve bunun kaçınılmaz olduğunu düşünmeye yönelik global eğilimlere karşı, Yavaş Şehir sakin de yaşanabileceğini ve bunun da değerli olduğu anlayışını desteklemiştir. Yavaş akımın en gözde faydalarından biri olan Yavaş Şehir oluşumuyla turizm alanında çok güzel gelişmeler gerçekleşmiştir (Doğan,Aksu,Çelik.Kaymak,2014:10).

İyi, temiz, adaletli bir biçimde beslenme, yerel üretimi destekleyen ve küçük işletmelerin korunmasına yönelik oluşan Yavaş Yemek akımından beslenen Yavaş Şehir, sürdürülebilir kültür turizmi açısından sürdürülebilir gelişmeye faydalı bir akımdır. Yavaş Şehir akımı, şehirlerin hangi alanlarda önemli ve özel olduklarını araştırıp, bu fonksiyonlarla ilgili planlar oluşturmuştur. Aslında Yavaş Şehir bir markalaşmadır. Şehrin dokusunun, renginin, lezzetinin, müziğinin ve hikayesinin

orada yaşayan halk ve turistlerin uyum içinde tadını çıkaracak bir şekilde yaşamalarıdır (Bahtiyar-Karadeniz,2014:104).

Yavaş Şehir hareketi, yaşam kalitesini ana kriter olarak belirlemiş bir akımdır. Bundan dolayı yapılan her girişimde yaşam kalitesi üzerine yoğunlaşarak, bu açıdan adımlar atılmalıdır. Aslında en başta bu hareket turizmi canlandırma gibi bir fonksiyonu benimsiyor olsa da şehrin ve yaşamın her anına dağılan çok yönlü bir harekettir. Uygulanması gereken her kural şehrin ve halkın çıkarlarını ön planda tutar. Bunda dolayıdır ki bundan sonra uygulanacak çalışmalarda bu kriter göz ardı edilemez. Yavaş Şehir tanıtımı çok iyi yapılarak yanlış anlaşılmalar önlenmelidir (Doğutürk,2010:59). Yavaş Şehir akımına üye olan yerlerdeki turizm işletmecilerinin ve özelde konaklama işletmecilerinin, hem nitel açıdan kendilerini geliştirmeleri ve hizmet kalitesi yükseltmeleri hem de Yavaş Şehir sürecine yönetsel anlamda destek vermeleri ve çalışmalar yapmaları bölgedeki adaptasyonu arttıracaktır (Doğan,Aksu,Çelik.Kaymak,2014:10). Konaklama işletmeleri yöneticilerinin Yavaş Şehir akımının sağladığı avantajları sorulunca sosyal ve kültürel anlamda olumlu cevap verdikleri görülmüştür. Akyaka’da Yavaş Şehir akımıyla birlikte sosyal yaşam anlamında iyileşmeler olmuştur. Bunlarda en çok hissedileni gece canlı müziğinin düzenlenmesi, ses kirliliğinin önlenmesidir. Ayrıca kültürel faaliyetler sağlaması açısından da girişimler yapıldığı söylenmektedir. Bunlar da zaten yaşam kalitesine yönelik avantajlar olup, bölgedeki insanları olumlu açıdan etkilemektedir. Bunlara bakılırsa Yavaş Şehir akımının sosyo-kültürel olumlu etkisi değerlendirmesi diğer araştırmalarla olumlu ilişki içerisindedir.

5.1.4.2.Ekonomik Olumlu Etki Boyutu

Yavaş Şehir akımının konaklama işletmeleri açısından bölgeye olan avantajları ve dezavantajları değerlendirmeye alınmıştır. Bu anlamda bazı katılımların ekonomik olarak avantaj sağladıklarını düşünmektedirler.

Yavaş Şehir akımı şu anda yeni bir uygulama olmasından dolayı Türkiye’de henüz tam olarak benimsenmiş bir uygulama olmadığı ayrıca turist tercihleri üzerinde de etkili olmadığı düşünülmektedir. Fakat turistlerin daha çok talep göstermesiyle gelecekte belki etkili olabileceği söylenmiştir (Coşar,2013:97).

Yapılan bu araştırma da ise bazı katılımcılar, Akyaka’ya gelen turistlerin talebi Yavaş Şehir akımı mantığına göre şekillenmekte olduğunu söylemektedir. Ayrıca bundan dolayı temmuz ve ağustos aylarında çok fazla turist artışı sağlandığını belirtmişlerdir. Bundan dolayı da işletmelerinin ekonomik olarak olumlu etkilendiğini söylemektedirler. Buna göre konaklama işletmeleri açısından Yavaş Şehir akımının oluşturduğu ekonomik olumlu algı diğer araştırmayla çelişmektedir.

5.1.4.3.Siyasi Olumsuz Etki Boyutu

Yavaş Şehir akımının araştırmaya göre bazı katılımcılar tarafından siyasi açıdan dezavantajlar oluşturduğu belirtilmiştir. Siyasi rol bir yerleşkenin iyi yönde gelişmesi ve korunmasına yönelik çok önemlidir.

Bazı ölçütleri gerçekleştirmek için yerel yönetimler yetersiz kalmaktadırlar. Buna örnek olarak GDO’lu ürünlerin yasaklanması ülke çapında verilebilecek nitelikte bir durumdur (Doğutürk,2010:58).

Yavaş Şehir ve kalkınma ile ilgili yatırımlar açısından çelişkili konular vardır. Şehirlerin birliğin kriterlerine uyum sağlamaması durumda birlik üyeliğinin düşmesi ile sonuçlanır. Belediyeler siyasal süreçleri yönetenlerin bir parçası olup onların bünyesinde Yavaş Şehir Birliği’ne üye olunmaktadır. Yavaş Şehir akımına bağlılık, kalkınmayı amaç alan bir belediye başkanı açısından çok cazip görülmemektedir. Yavaş Şehir üyeliğinden vazgeçmek uğruna kalkınmayı destekleyebilirler. Bundan dolayı Yavaş Şehir akımının uygulanabilirliği ve sürdürülebilir kalkınmaya yönelik amaçların birlikte uygulanması, birliğin ilkelerine bağlı ve vizyon sahibi yöneticilerle sağlanır (Şahin,Kutlu,2014:61). Bu araştırmada da yerel yönetimlerin yaptıkları yatırımlar ve yürüttüğü projelerin Yavaş Şehir akımına uygun yapılmadığı, bu konuda daha duyarlı olunmalı ve akımı uygun bir politika yürütülmesi gerektiği belirtilmektedir. Bu da Yavaş Şehir uygulanabilirliğinin siyasi açıdan yetersiz kalması bölgedeki işletmeleri olumsuz yönde etkilemektedir. Bu açıdan da dezavantaj oluşturmaktadır. Bu araştırma diğer araştırmalarla bu açıdan paralellik göstermektedir.

5.1.4.4.Sosyo-Kültürel Olumsuz Etki Boyutu

Yavaş Şehir olmanın katılımcılar tarafından bölgeye yönelik sosyo- kültürel açıdan olumsuz tarafları olduğu belirtilmiştir. Buna bağlı olarak diğer araştırmalara bağlı değerlendirme yapabiliriz.

Yavaş Şehir üyesi olan yerler dışarıdan elit olarak görülebilir. Turistik ürün ve sunumlar toplumun elit kısmına yönelik olduğu düşünülerek, buraya gelen ya da gelmeyi düşünen insanlarda yanıltıcı bir algı yaratabilir. Yavaş Şehir olduktan sonra oluşan talebin karşılanamaması, kontrol edilememesi ve yönlendirilmemesi gibi sorunlar yaşanabilir (Bahtiyar-Karadeniz,2014:105). Araştırmamızda da katılımcıların belirttiği görüşlere göre, Akyaka Yavaş Şehir olduktan sonra ismi yayıldı fakat bu yönde çalışmalar yapılmamıştır. Buna bağlı olarak yanlış mantıkla açılan tesisler ve yoğunluk arttığını düşünmektedirler. Ayrıca Yavaş Şehir olmasıyla herhangi bir altyapı kurulmamasından dolayı çevreyi olumsuz yönde etkilediğini belirtmişlerdir. Buna dair doğru proje ve planlamalar yapılmadığı için çevre ve doğası bozulduğu nitelenmiştir. Bu tespitler doğrultusunda diğer araştırmayla değerlendirmeler paralellik göstermektedir.

5.1.5.Turizm Açısından Yavaş Şehir Akyaka Ve Sürdürülebilirliğe