• Sonuç bulunamadı

5.1. TARTIŞMA

5.1.3. Akyaka’nın Yavaş Şehir Kriteri Boyutu

5.1.3.1.Çevre Kriteri, Altyapı Kriteri, Teknoloji ve Tesisler Kriteri, Yerel ürün ve Üreticilerin Desteklenmesi ve Konukseverlik Kriterleri Boyutu

Katılımcıların Akyaka’nın Yavaş Şehir olması bağlamında öne çıkan kriterlerine yönelik değerlendirmeleri istenmiştir. Bunun sonucunda Akyaka Yavaş Şehir olmada çevre, altyapı, teknoloji ve tesisler, yerel ürün ve üreticilerin desteklenmesi ve konukseverlik kriterleriyle ön plana çıkmaktadır.

Yavaş Şehir akımını uygulayabilmek için çevre politikaları, altyapı, şehrin kendine özgü özelliklerinin korunması, yerel üretim ve ürünlerin desteklenmesi, konukseverlik gibi kriterler gerekmektedir. Sürdürülebilir turizmin ilkeleriyle Yavaş Şehir kriterleri birbiriyle uyumludur (Bahtiyar-Karadeniz,2014,104).

Yavaş Şehir kriterlerine baktığımızda, Yavaş Şehir üyesi olan şehirlerde olması gereken şartlar ya da sağlaması gereken şartlar sürdürülebilirlikle paralellik göstermektedir. Yavaş Şehir akımında şu kriterler vardır; geri kazanım ve geri dönüşüm mantığına özen gösteren, yörenin ve şehrin dokusunun karakteristik özelliklerinin koruyan ve geliştirilmesine uygun geliştirilen yönetim, yörede oturmak için değil ona değer verildiği için, ona zarar vermeyen bir altyapı politikası, çevrenin ve şehrin özelliklerinin kalitesi arttırmaya yönelik teknoloji kullanımı, genetiği bozuk gıdalar yerine doğal gıdaların tercih edilmesi bu kriterlerden bazılarıdır (Öztürk,2012:164).

Yavaş Şehir akımını yerel bir kalkınma modeli olarak tanımlayabiliriz ve Yavaş Şehir akımına katılmanın ekonomik getiriler sağlayacağı da belirtilebilir. Özellikle yerel ürünlerin tercih sebebi olması, yerel üreticileri bu konuda teşvik etmekte, organik üretim alanın yapılan bu çalışmalarla bu ürünlere destek verilmektedir. Bunun sonucunda da ekonomik canlanma, işsizliğin azalması ve refah bir yaşam sağlanmaktadır. Yerel ürün ve üretimlerle birlikte organik ürün uygulamalarının sağlamış olduğu ekonomik sonuçlar çevre ile çok iyi bir uyum sağlamaktadır. Buna örnek olarak İtalya’da bulunan Bra şehri bu konuda yetkili merciiler ile desteklenerek yerel peynir imalathaneleri ile hayvancılığın gelişmesine büyük fayda sağlamıştır. Tüketicilere günlük taze ve güvenilir gıda sunmakla birlikte, süt ürünlerine ait bu yatırımlar istihdam anlamında yöredeki halka büyük katkı olmuştur (Sırım,2012:129).

Yavaş Şehirler uzaktan değerlendirildiğinde yavaş olarak algılanabilir. Yavaş Şehir akımında yaşayan insanların hayat temposunun, yavaş olduğu düşünmek doğru değildir. Çünkü yavaşlamak, yavaş hareket etmek değildir; teknolojinin yarattığı kirlilikten korunmak, o gerektiğinde hızlı, gerektiğinde yavaş davranmaktır. Böyle davranarak da yaşamdaki dengeyi bulmaktır. Birçok şehrin üye olduğu Yavaş Şehir akımı, globalleşmenin etkisiyle kimlik ve kültür kaybına karşı koymayı, yerel geleneklere bağlı kalmayı ve bunları yaşatmayı, çalışma temposunu düşürmeden, çalışma ve üretmeyi desteklemektedir. Bu anlayıştan yola çıkarak da insan ve doğaya uygun bir biçimde çalışan insan bunu zorunluluk halinde yapmaz, çalışmak olarak görmez, yaşamak olarak görür (Bahtiyar-Karadeniz,2014:105).

Yavaş Şehir globalleşmenin yarattığı ekonomik ve politik etkiye karşı bir alternatif bir akım olarak ortaya çıksa da, yine de kendi avantajı için küreselleşmeyi kullanır. Buna örnek olarak Yavaş Şehir üyeleri kendi doğal ürünlerini pazarlamak amacıyla teknolojinin sağladığı küresel bağlantıları kullanır. Kendi ürünlerini internet yardımıyla sosyal medya aracılığıyla tanıtırlar. Ayrıca yaşam kalitesini arttırmak adına teknolojinin her şeyinden yararlanılır. Doğal enerji kaynaklarını şehir içinde uygulamak, çöplerin ayrımlaştırılmasını sağlamak gibi birbiriyle çelişen bu girişimler Yavaş Şehir anlayışında bütünlük kapsamında realite kazanmaktadır (Öztürk,2012:165).

Yavaş Şehir akımına üye olan şehirlerin sayısının yükselmesi ile birçok şehir kendini dünyada sesini duyurabilecek ve yavaş turizm hareketinin yayılmasından ülkemizde fayda görecektir. Bu fırsata ulaşabilmek için bu şehirlerin, yerel ürünleriyle ilgili olarak ayrıntılı çalışmalar yapıp, yavaş turizme uygun olup olmadığı anlaşılmalı, uygun ise neler yapmasıyla ilgili hazırlar yapılması mantıklı olacaktır. Yavaş Şehir ve Yavaş Yemek akımları beraber, bölgelere özgü ürünlerin dış pazarlara pazarlanması ve tescili ile akımı benimseyen şehirlerin sosyal ve ekonomik olarak kalkınmasına, yavaş turizm potansiyeli saptanarak bölgeler arası farkların yok edilmesine yararlı olacağı belirtilmektedir (Sünnetçioğlu,Can,Durlu- Özkaya,2012:960).

Yöresel ürünlerin cazip gelmesi, yerel üreticileri bu konuda çalışmalara itmekte, organik üretimi teşvik etmekte ve bu ürünlerin değerlenmesine katkıda bulunmaktadır. Bundan dolayı yerel ekonomide bir hareketlilik sağlanmaktadır. Yerel ve organik ürün ve üretim teknikleri ile gerçekleştirilen ekonomik gelişme, çevreye negatif etkisi olmaması nedeniyle sürdürülebilirliğin çevre ve kalkınma etkisiyle uyuşmaktadır. Yöresel ürün ve üretimin yanında konukseverlik ile ilgili yapılan çalışmalarla Yavaş Şehir üyesi şehirler, farklı ve özgün olan tarzlarıyla turizm içerisinde dikkat çekmektedirler. Bunlara dayanarak Yavaş Şehir, aynı zamanda temel getirisi turizm gelirlerinin oluşturduğu yerel sürdürülebilir ekonomik kalkınma modeli olarak da görülebilir (Keskin,2012:96).

Bu değerlendirmelere bağlı kalarak Yavaş Şehir kriterlerini sağlamanın ne derece önemli olduğunu anlıyoruz. Akyaka’nın Yavaş Şehir kriterlerini sağlayan özelliklerini katılımcıların değerlendirmesine göre sunarsak; doğası, mimarisi, sit bölgesi olması, canlı türleri, altyapı olarak kanalizasyon sağlam olması, internet fiber kablo gibi teknolojik oluşumların olması, organik tarım alanları ve bundan dolayı yerli üretim sağlanması, çok sıcak müşteri ilişkileri kurarak konukseverlik sağlanmasıdır. Bu özelliklerin hepsini sağlayan Akyaka Yavaş Şehir olmada ne kadar donanımlı ve bu konuda gelişme gösterdiği söylenebilir. Bunlara bağlı kalarak diğer değerlendirmelerle karşılaştırma yapıldığında sağladığı kriterler Yavaş Şehir kriterleriyle olumlu yönde ilişki kurmaktadır.

5.1.4. Yavaş Şehir Akyaka'nın Konaklama İşletmelerine Olan Etki