• Sonuç bulunamadı

2. KAVRAMSAL ÇERÇEVE VE ĠLGĠLĠ LĠTERATÜR

3.5. Verilerin Analizi

AraĢtırmada elde edilen verilerin çözümlenmesinde Ģu yollar izlenmiĢtir;

Verileri analiz etmek için içerik analizi yöntemi kullanılmıĢtır. Ġlk olarak veriler kodlanmıĢ, sonra bunlar sınıflandırılarak temalar belirlenmiĢtir. Kod ve temalara göre öğretmen ve öğrencilerden elde edilen veriler analiz edilmiĢ ve yorumlanmıĢtır.

Bu araĢtırmada, kopya yönteminin kullanımına yönelik öğrenci ve öğretmen görüĢleri betimlenmeye çalıĢılmıĢtır. Bu amaçla AGSL ve ÇGSL‟ rinde ki öğretmen ve öğrenciler ile görüĢmeler yapılmıĢtır.

Veri analizi çalıĢmasında öncelikle görüĢme notları satır satır incelenmiĢ ve verilerin kodlamaları yapılarak bir kod listesi oluĢturulmuĢtur. Kod listelerinden birbirleriyle iliĢkili olanlar bir araya getirilerek tematik kodlama yapılmıĢtır. Tematik kodlamalarda araĢtırmanın soruları ile olan iç ve dıĢ tutarlılığına dikkat edilmiĢtir. Daha sonra her katılımcının görüĢleri bu kod ve tema listesi göz önünde bulundurularak gruplanmıĢ ve araĢtırma soruları doğrultusunda bulgu baĢlıkları oluĢturulmuĢtur. Elde edilen veriler nitel araĢtırma yöntemi ile incelenmiĢtir.

BÖLÜM 4 Bulgular Ve Yorum

Bu bölümde araĢtırmada ele alınan alt problemlerin test edilmesine iliĢkin bulgular sunulmuĢ ve bu bulgulara dayanılarak yorumlar yapılmıĢtır.

4.1 Kopya Yönteminin Kullanım Sıklığına ĠliĢkin Öğretmen ve Öğrenci GörüĢleri

Kullanım sıklığı ile ilgili olarak; öğretmenlerin büyük bir çoğunluğu yılda 1 defa kopya yöntemini kullandığını belirtirken, öğrencilerin bir bölümü de yılda 1 defa kullandıklarını belirtmektedir. Öğretmenlerin birçoğu kopya yöntemini daha çok eğitimin ilk dönemlerinde öğrenciye 1 defa yaptırarak, onları daha çok özgün çalıĢmalara yönlendirmektedir. Öğretmenler kopya yönteminin yılda 1 defa yapılmasını yeterli bulmaktadır. Daha fazla yapılan kopya yönteminin öğrencinin sanatsal geliĢimi, göz, bilek ve bellek geliĢimi açısından yararlı olmayacağı görüĢündedirler.

(Öğretmen A.S ): Ġlk öğrenme aĢamasında 1 defa kullanıyorum. Daha sonra özgün çalıĢtırıyorum.

(öğrenci Z.Y): Az kullanılıyor ve bunu daha da azaltmayı amaçlıyorlar.

(öğretmen M.D): Sürekli kullandırmıyorum. Sadece 1 kez kullandırıyorum. Tembelliğe itmiyorum. Eğer göz, bilek, bellek açısından düĢünürsek çocuk, sanat değil de zanaat kısmını öğrenmiĢ olur.

Öğretmen bu ifadesiyle de bir eğitim-öğretim dönemi içerisinde kopya yöntemini nasıl ve ne kadar kullandığını belirtmektedir. Öğretmenler kopya yönteminin fazla kullanılmasının öğrencinin yeteneğine ve yaratıcılığına bir katkıda bulunulmayacağını düĢünmektedirler.

Ayrıca kopya yönteminin fazla kullanılmasının yararlı değil, tersine öğrenciyi tembelliğe iteceği düĢünülmektedir.

Öğretmenlerin bir kısmı kopyalama yöntemini yılda 2 defa kullandığını belirtirken, öğrencilerin yarısı “yılda 2 defa kullanıyorum” Ģeklinde bir açıklamada bulunması oldukça çeliĢkili bir ifadedir. Öğretmen ve öğrenci görüĢleri arasında farklı ifadeler bulunmaktadır.

GörüĢmeler esnasında öğrencilerin çoğunluğu ders dıĢında da kopyalama yöntemini kullandıklarını dile getirmiĢlerdir. Öğrencilerin bir bölümünün kopya yöntemini sık kullanmalarının sebebi üniversitelerin resim bölümü ve resim iĢ öğretmenliği bölümlerinin yetenek sınavlarına hazırlanmalarıdır.

(öğrenci Z.Ü): Sene baĢından beri 2 boyutlu sanat derslerinde kullanılıyor. 2 sanatçının eserini kopyaladım. Ayrıca ders dıĢında da yetenek sınavlarına hazırlanmak için bu yöntemi bir çok defa kullandım.

(öğrenci F.A): 8 tane yaptım.1 ayda 1defa kullanıyorum. Evde yetenek sınavlarına yönelik karakalem olarak kopya yapıyorum.

Diğer taraftan öğrencilerin birkaçı ise yılda 3 ya da daha fazla yaptıkları belirlenmiĢtir ki, öğretmenler sadece yılda 1 ve 2 defa kopya yöntemi kullandıklarını belirtmektedirler.

Öğretmen ve öğrencilerin büyük bir çoğunluğu kopya yönteminin yılda 1 defa kullanılmasını yeterli görmektedirler. Kopya yönteminin daha fazla yapılmasını ise zararlı bulmaktadırlar.

Sonuç olarak öğretmenlerin çoğunluğu kopya yöntemini yılda 1 ya da 2 defa kullandıklarını söyleseler de öğrencilerin kopya yöntemini sadece derslerde değil serbest zamanlarda da çok sık olarak uygulamaları öğretmenlerin bu tekniği uygulanma sıklığına müdahale edememektedirler. Buna göre kopya yönteminin eğitim sürecindeki uygulanma sıklığı çok fazladır.

4.2 Kopya Yönteminin Uygulanmasında Öğrencinin Teknik Ve Becerisine Katkısı Açısından Öğretmen ve Öğrenci GörüĢleri

Öğretmenlerin çoğu kopya yönteminin kullanılmasının teknik ve beceriye olan katkısı açısından, belli oranlarda yapılabileceğini düĢünürken öğrencilerin hemen hemen hepsi teknik ve beceri açısından baĢarı sağladığını düĢünmeleri öğrenci ve öğretmenlerin özellikle de öğrencilerin kopya yönteminin kullanımının teknik ve beceri açısından yararlı olduğunu düĢündüğünü göstermiĢtir.

(öğretmen K.A): Sık kullanılması yaratıcılığını düĢürür. Desen için daha yararlı olabilir.

ÇözümlenmiĢ olarak yapması daha kolay. Kendinden bir Ģeyler katmalı. Anatomi bilgileri imkan yetersizliğinden dolayı yararlı buluyoruz. Guaj, lavi, suluboya, pastel ve karakalem tekniklerinde öğrencinin geliĢimi açısından yenilikler sağlıyor. Yok saymıyorum. Teknik açıdan katkısı vardır.

(öğretmen N.B): Sık desen çizmek imgeselde problemi çözüyor. Desen öğretirken kopyalama

yönteminin tadında bırakılması gerekir.

Kopya yönteminin sadece yağlıboya tablo yapmak için değil, desen eskizlerinde de kullanıldığı görülmektedir. Kopya yönteminin sık kullanılmasının imgesel çizimlerde yararlı olduğu görülmektedir. Yapılan görüĢmelerde daha çok yağlıboya tekniği uygulanırken kullanıldığı belirtilmiĢtir.

(öğretmen A.C): Çizgi geliĢimini olumlu yönde etkiler. Beceri açısından olumlu etkisi olur.

Yağlıboya tekniğine geçtiğimizde tekniği daha iyi kullanıyorlar.

(öğrenci G.A): El becerimizi artırır. Örn: yağlıboya tekniğini yapıyorsak o tekniği daha da ilerletiyoruz.

(öğrenci S.Y): Çok fazla yaptığımızda daha fazla sindirip giderek daha iyi olduğunu düĢünüyorum. Çizim gücüm ilerliyor, geliĢiyor.

Öğretmenlerin az bir kısmı sadece teknik açıdan katkısının olduğunu düĢünmekteyken, öğrencilerin bir bölümü ise öğretmenlerin tam tersine “teknik ve beceri açısından baĢarısız olur” diye düĢünmektedir. Bu da öğretmenlerin öğrencileri ile yeterince ilgilenmediğini düĢündürmektedir. Aksi halde öğretmenden öğrencisinin, yapılan teknik sonucu baĢarısını ya da baĢarısızlığını takip etmesi beklenmektedir. Öğretmenlerin bir bölümü teknik ve beceri açısından baĢarı sağlamadığını belirtirken, öğrencilerin az bir bölümü kopya yönteminin teknik ve beceriye katkısı hakkında görüĢlerini belirtmemiĢlerdir.

Yapılan literatür taraması sonucunda Kaya (2001) kopya yöntemini teknik ve beceriye katkısı açısından “çizgisel anlatım yönünden daha baĢarılı oldukları” (s.184) yönünde görüĢ bildirmektedir. Aynı Ģekilde Çınar‟da (2006) “bazı öğrencilerin kopya kuramından etkin bir Ģekilde yararlanarak biçim açısından uyumlu, birbirini destekler yapıda, teknik yapıca güçlü, ahenkli renk kullanımına sahip ürünlere ulaĢtıkları” (s.132) belirlenmiĢtir.

Sonuç olarak öğretmenlerin çoğunluğu çok sık kopya yapıldığında yararlı olmayacağını düĢünürken, öğrenciler ise yararlı olduğunu düĢünmektedir. Öğrencilerin yararlı olduğunu düĢünmelerinin nedeni, çok sık yapmaları halinde oran-orantıyı, boya tekniğini, ıĢığı ve gölgeyi daha iyi kavradıklarını görmeleridir. Bu da her iki görüĢün birbirine zıt yönde düĢünceler olduğunu göstermektedir ve öğrencilerin kopya yöntemini derslerinde uygulamak istedikleri saptanmıĢtır.

4.3 Kopya Yönteminin Kullanıldığı Derslere ĠliĢkin Öğretmen GörüĢleri

Kopya yönteminin kullanıldığı derslerle ilgili olarak öğretmenlerin ve öğrencilerin çoğunluğu

2 boyutlu sanat atölye dersinde kullandıklarını belirtmektedirler. Bu sonuca göre öğretmen ve öğrenci görüĢlerinin birbirleriyle doğru orantılı olduğu görülmektedir. Öğretmenlerin ve öğrencilerin de bir kısmı ise hem 2 boyutlu, hem de 3 boyutlu sanat atölye dersinde kullandıklarını belirtmektedirler. Öğretmenlerin öğrencilere farklı kullanım alanlarını sunduğu görülmektedir.

Öğretmenlerden birkaç tanesi ise sadece 3 boyutlu sanat atölye dersinde kullandığını belirtmekte iken, öğrencilerin birkaç tanesi hem 2 boyutlu sanat atölye dersinde, hem de desen dersinde kullandığını söyleyerek birbirine zıt görüĢler ortaya çıkmaktadır. Öğrencilerin bir kısmının yapılan görüĢmelerde kiĢisel tercihleri olarak karakalem tekniği ile ünlü ressamların desenlerini desen dersinde kopya yaptıkları ifade edilmiĢtir. Öğretmenlerin öğrencileri istedikleri derste istedikleri tekniği kullanmaları için serbest bıraktıkları ve bireysel farklılıklara göre hareket ettikleri görülmektedir. Sonuç olarak kopya yöntemi en fazla 2 boyutlu sanat atölye derslerinde kullanılmaktadır.

4.4 Kopya Yönteminin Kullanım Tekniklerine ĠliĢkin Öğretmen GörüĢleri

Kopya yönteminin teknikleri ile ilgili olarak öğretmenlerin çoğu doğrudan doğruya kopya yöntemini kullandırdıklarını belirtirken, öğrencilerin de çoğunun doğrudan doğruya kopya yöntemini tercih ettiği görülmektedir. Yapılan görüĢmelerde ve eldeki verilerde;

(öğretmen A.C): Öğrencinin kapasitesine bağlı. Yetenekli ise doğrudan doğruya, değilse karelere bölerek yaptırıyoruz.

ġeklinde ki ifadesi eğitimcilerin öğrencilerde bireysel farklılıkları göz önünde bulundurarak eğitim yöntem ve tekniklerini Ģekillendirdiği görülmektedir. Aynı zamanda bu ifadeye ve elde edilen bulgulara bakılarak, öğretmen ve öğrencilerin büyük bir çoğunluğunun doğrudan doğruya kopya yöntemini kullandıklarını belirtmesi öğrencilerin büyük bir kısmının yetenekli öğrencilerden oluĢtuğunu göstermektedir.

Öğretmenlerden birkaç tanesi karelere bölerek kopya yöntemini kullandırdığını belirtirken, öğrencilerden sadece birkaçı karelere bölerek kopya yöntemini kullandığını belirtmektedir.

Yukarıda verilen bilgiye göre karelere bölerek kopya yöntemini yapan öğrencilerin daha düĢük yetenekte öğrenciler olduğu görülmektedir. Her öğrenci kendisine uygun gördüğü

tekniği ve teknikleri uygulamaktadır. Öğrencilerin birden fazla seçeneği belirlemiĢ olması öğrencilerin teknik konuda özgür bırakıldıklarını göstermektedir.

Sonuç olarak; öğrencilerin kopya yöntemini uygularken daha çok doğrudan doğruya kopya yöntemini uyguladıkları görülmektedir.

4.5 Kopya Yönteminin Öğrenci BaĢarısını Desteklemesine ĠliĢkin Öğretmen GörüĢleri Kopya yönteminin derslere ve konuya olan baĢarısına iliĢkin öğretmenlerin hepsi öğrenme açısından baĢarıya katkısının olduğunu belirtirken, diğer taraftan öğrencilerinde hepsi öğrenme açısından baĢarıya katkısının olduğunu düĢünmektedirler.

(öğrenci F.A): Kopya yönteminin kolaylığı var. Özellikle kareleme yöntemi ile yaptığımız resimler daha doğru oluyor. Bütüne hakim olmak zor ama ayrıntıya hakim olmak daha kolay oluyor. Teknik ve beceri açısından geliĢiyoruz. Yapabildiğimiz için daha çok güdüleniyoruz.

(öğretmen ġ.E): Renk karıĢımlarını, tekniği, armoniyi çok daha iyi algılayabiliyor. Bununla birlikte diğer çalıĢmalarında da bu çalıĢmasından etkilenerek çok daha baĢarılı olabiliyor.

Tekniği ve rengi halletmiĢ oluyoruz. Çocuğu daha çok bilinçlendiriyor. Evde kendisi de çalıĢabilir.

Kopya yöntemi öğrencinin teknikleri daha iyi öğrenmesini sağladığı gibi, aynı zamanda öğrenciyi de derse karĢı güdülemektedir ve böylece öğrencinin baĢarısı da artmaktadır.

Yapılan görüĢmelerde öğrencinin kopya yönteminde öğrendiği tekniği diğer çalıĢmalarında da uygulayarak daha baĢarılı olduğu görülmektedir.

Öğretmen aynı zamanda kopya yönteminin öğrenci tarafından evde de çalıĢılabileceğini söyleyerek öğrencileri bu konuda serbest bıraktıkları görülmektedir. Böylece kopya yönteminin kullanım sıklığına iliĢkin görüĢmelerde ortaya çıkan sonuçları desteklemektedir.

(öğretmen N.B): Bir desende deneyimli insanların problemi nasıl çözdüklerini öğrenir. Kendi çalıĢmalarında da problem çözmesini kolaylaĢtırır. Renk problemini çözüyor. Kontrast, valör, armoni sorunu kalmıyor. Pastellerle monogram çalıĢtırıyoruz. Bunlardan yola çıkarak özgün çalıĢmaları yapabiliyor.

(öğrenci C.Z): Kendi yorumumuza bırakılarak yapıyoruz. Bence teknik yönden olumlu bir yöntemdir. Pek olumsuz bir yöntem olduğunu düĢünmüyorum.

Öğrencilerin derslere ve konuya olan baĢarılarının nedeni, kopya yöntemin esnek bir Ģekilde uygulatılmasıdır. Kopya yöntemi, bir eserin birebir benzerinin yapılmasıdır. Yapılan görüĢmelerde eğitimcilerin kopya yöntemini uygulatırken öğrencilerinde kendilerinden bir

Ģeyler katmasını isteyerek yaptırdıkları belirtilmiĢtir. Yani sanatçının eseri öğrenci için sanat eğitimi yolunda bir yol gösterici, rehber görevi görmektedir. Bu Ģekilde sanatçının üslubunu öğrenerek kendi tarz ve düĢüncelerini oluĢturmaya sevk edilmektedir. Çınar‟ın tez çalıĢmasında (2006) “kimi öğrencilerin kopya kuramı sayesinde yararlandıkları örnek eserden kazandıkları edinimleriyle ortaya kopyadan uzak özgün bir çalıĢma çıkardıkları”

görülmektedir.(s.132) kopya yöntemi ile ilgili görüĢleri desteklemektedir.

(öğrenci E.B): Zaman kaybını önlüyor. Çünkü önümüzde hazır örnek olduğu için bu yüzden kolaylık sağlıyor. GeliĢtiğimi düĢünüyorum. Ressam ile ilgili bilgileniyoruz. Teknik ve beceri yönünden geliĢiyoruz.

Kopya yöntemi sadece uygulama yönünden rehberlik etmemekte, bununla birlikte sanatçının hayatı, dönemi, ekonomik koĢulları ve kültürleri hakkında da bilgi edinilmektedir.

Örneğin, Kaya (2001) kopya yönteminin öğrencinin grafiksel geliĢiminde, “konuya sanat eğitimi ilkeleri doğrultusunda ön bilgiyle yaklaĢıldığında kopya, öğrenciye sorun çözmede ipuçları gösterir” (s.187) Ģeklindeki açıklamasıyla artıĢ olduğunu söylemektedir.

(öğretmen A.S): Direkt katkısı vardır. Yaparak-yaĢayarak öğrenme vardır. Yapılan resim keĢiftir. Konuyla ilgili ressamın resmini çalıĢacak ki kıyaslayarak sorgulayarak öğrenecek.

Tekniği uygulamayı, resim okumayı öğreniyor. Sanatçının tarzını öğreniyor. Felsefesini ve otobiyografisini öğreniyor. Kültürel açıdan çok önemlidir.

Sonuç olarak, tüm öğretmenler ve öğrenciler kopya yönteminin öğrencinin tekniği ve konuyu daha iyi öğrendiğini ve bununda baĢarısına olumlu etkisi olduğunu düĢünmektedir.

Kopya yönteminin uygulatma Ģeklinin de önemli olduğu görülmektedir.

4.6 Kopya Yönteminin Yaratıcılığa Katkısına ĠliĢkin Öğretmen GörüĢleri

Kopya yönteminin yaratıcılığa katkısına iliĢkin olarak öğretmenlerin büyük bir bölümü öğrencilerin sanatçıyı tanımaları gerektiğini düĢünmektedir. Öğrencilerin de bir bölümü kopya yönteminin olumlu bir etkisi olduğu görüĢündedirler.

(öğretmen A.C): Sanatçıyı tanımaları gerekir. Tarihi dönemi, slaytlar, filmler izletiyorum.

Kopya yöntemi bence yaratıcılığı köreltmez. Nasıl kullanacağı bilinirse yaratıcılığı köreltmez.

(öğretmen K.A): Atölyelerde dijital projeksiyon makinesi olabilir. ÇalıĢtığı ressamları o an

görebilsek daha iyi olur. Resmin alt yapısını öğretmek açısından çok iyi olur. Hayatları, eser açıklamaları daha iyi olur. Daha önce yapılmıĢ eserlerden küçük esinlemelerle yeni bir üslubun baĢlangıcı olabilir.

(öğretmen N.A): Yaptığı sanatçı eserlerinin diğer eserlerini de incelemeli ancak o zaman faydalı olur.

Kopya yönteminin uygulanmasında sadece birebir kopya değil, amacının gerektirdiği tüm özellikleri uygulatmak önemlidir. Kopyası yapılacak eserin örneği o resim hakkında geniĢ çaplı bir bilgi vermemektedir. Eser hakkında daha fazla bilgi alınması için sanatçının araĢtırılması da o eser kadar önemlidir. Sanatçının diğer eserleri de incelenerek tarzı ve tekniği daha iyi anlaĢılabilmektedir. Ayrıca öğrencinin yaratıcılığını geliĢtirmek için tek bir sanatçı değil farklı akımı ya da tarzı benimsemiĢ olan birçok sanatçı ve eserleri gösterilerek öğrencinin ufku açılabilmektedir.

(öğrenci ġ.K): Yaratıcılık açısından kısıtlamaz. Çünkü o yaptığı resimden haz alırsa diğerlerini de yapar. Yaptığım resim beni etkilemez, bana yeni bakıĢ açısı kazandırır. Tek bir pencereden bakmam birçok pencereden bakarım.

(öğretmen M.D): Önce ilk kopya yapılmalı. Sonra siyah-beyaz değerlerle çalıĢılmalı. Sonra da kendince özünden bir Ģeyler katarak yapılmalı.

Örneğin, Çınar(2006) kopya yönteminin“ bazı öğrencilerin yararlandıkları örnek eserinde etkisiyle imgelerini zenginleĢtirerek bunu yaptıkları resimle kaynaĢtırdıkları” (s.133) yaratıcılığa katkısı olduğunu belirtmektedir.

(öğrenci M.Ö): Çok katkısı oldu. Sonraki çalıĢmalarımda yani kendi çalıĢmalarımda bunların hepsini deneyerek ilerledim.

Öğretmenlerin çoğunluğu kopya çalıĢmasının devamının öğrencinin kendinden bir Ģeyler katarak özgün çalıĢmalar yapmasına olanak verilmesi gerektiği görüĢündedirler. Ancak bu Ģekilde kopya yönteminin öğrencinin yaratıcılığına zarar vermeyeceği düĢünülmektedir.

Öğrencilerin görüĢlerine bakıldığında ise, bu görüĢü destekler niteliklerde cevaplar alınmıĢtır.

Birçok sanatçıyı tanımak ve eserlerini incelemek öğrencinin ileride oluĢturacağı tarzın zeminini oluĢturmaktadır. Ġlk yapılan çalıĢmalar kopya olabilir ancak öğrenci bir sonraki çalıĢmasında farklı bir sanatçının tarzıyla kendi düĢüncelerini birleĢtirerek ortaya karma bir tarz sunacaktır. Zaman içerisinde bu tarz da sadeleĢip öğrencinin kendi tarzını ve tekniğini oluĢturacaktır. Örneğin, Kaya(2001) kopya yöntemini “önceden yaĢanmıĢ yaĢantılardan anımsanan imgelerle reprodüksiyondaki imgelerin yan yana konmasıyla farklı birleĢimlerin ortaya çıktığını ve nesneler arasındaki iliĢkilere yeni yönler verdikleri ve yeni çözümler

ortaya koyduklarını”(s.186) söyleyerek yaratıcılığa katkısı olduğunu belirtmiĢtir.

(öğrenci G.A): Farklı resimler yapmak farklı tarzlar öğrenmek yaratıcılığımı geliĢtirir.

(öğrenci U.U): Olumlu etkiledi. Renk anatomi bilgisi, çizgi, oran-orantı yaratıcılık açısından olumludur. Kafamda farklı imgeler oluĢuyor ve yaratıcılığım geliĢti.

Kaya (2001) „nın tez çalıĢmasında “kopya, öğrencinin yaratıcılığını ortaya çıkarmasına imkan verir”(s.187) sonucu ortaya çıkmıĢtır.

Çınar(2006) „ın tez çalıĢmasında ise“bazı öğrencilerin kopya çalıĢmasında doğalcı kurama göre daha baĢarılı olduğu, üretemedikleri yerde örnek eserden yararlandıkları”(s.133) görülmektedir. Kopya çalıĢmalarda örnek eser öğrenciye yol gösterici görevini üstlenmektedir. Kopya yönteminin öğretmenlerin yardımcısı niteliğinde olduğu da söylenebilir. Öğrencilerden birkaç tanesi ise yaratıcılığın geliĢmesinde öğretmenin kopya yöntemini anlatım tarzı ile de değiĢtirdiğini söylemektedir.

Kopya yönteminin kullanım Ģekline dikkat edildiği sürece yaratıcılığa zarar değil, tersine yarar bile verilebileceği görülmektedir. Kopya yöntemi öğrencinin yaratıcılığına zarar vermektedir, ancak çok sık yapıldığında böyle bir durum söz konusu olmaktadır. Ayrıca öğretmenin öğretim tarzının da bunda bir payı bulunmaktadır.

Sonuç olarak elde edilen verilere göre öğrenci ve öğretmenin ortak görüĢü çalıĢılan eserin birebir kopyası değil kendisinin de bir Ģeyler katarak farklı bir çalıĢma ortaya çıkarmalarıdır.

Kopya yönteminin kullanım Ģekline dikkat edildiği sürece yaratıcılığa zarar değil, tersine yarar bile verilebileceği görülmektedir.

4.7 Kopya Yönteminin Öğrencilerin Psiko - Motor Becerisine Katkısına ĠliĢkin Öğretmen ve Öğrenci GörüĢleri

Kopya yönteminin psiko-motor becerisine katkısına iliĢkin öğretmenlerin çoğu farklı teknikler kullandırttıklarını belirtirken, öğrencilerin çoğunluğu ise psiko- motor becerilerine katkı sağladığını ve derslerde baĢarılarının arttığını belirtmektedirler. Bu sonuca göre kopya yöntemi yapılırken kullanılan resim teknikleri öğrencilerin psiko-motor becerilerini geliĢtirdiğini ve derslerinin daha baĢarılı olduğunu göstermektedir.

(öğretmen A.B): Çoğunlukla yağlıboya tekniğini yaptırıyorum. Tuval üstünde çalıĢmaya baĢlamadan önce karakalem ile eskiz çizimler yaptırıyorum.

(öğretmen A.C): Armoni kullanırken renkli boyalar kullanılıyor. Leke çalıĢırken lavi çalıĢılıyor.

Her teknik farklı bir beceriye hitap etmektedir. Leke çalıĢırken lavi tekniğinin seçilmesi yerinde bir karardır. Bu Ģekilde uygun seçimler öğrencinin psiko-motor geliĢimine katkı sağlamaktadır. Aynı Ģekilde öğrenci ressamın eserini incelerken de sanatçının hangi beceriyi hangi teknikle daha iyi vurguladığını da görmektedir.

(öğrenci B.E): Renk kullanımında yeni Ģeyler gördüm. Röprodüksiyonu yaptığım ressamın tarzını daha yakından gördüm.

(öğrenci M.K): Sanatçının kullandığı renk armonisi, renkler arasındaki geçiĢ nasıl, oran-orantı nasıl kullanılmıĢ bana örnek olur.

Kopya yöntemi öğrenciler için renk, anatomi, perspektif, çizgi kalitesi açısından yararlı olmaktadır.

(öğrenci S.Ü): Olumlu etkiledi. Elin yatkınlığını geliĢtiriyor.

(öğrenci G.A): Desen gücümü artırdı.

(öğrenci A.T): Kopyalama yöntemini kullanarak ilerlediğimi, fırça darbelerinin, renklerin nerede kullanacağım konusunda geliĢtiğimi hissediyorum.

Kaya(2001) kopya yöntemi ile “insan resimlerinde ayrıntıları ve hareketi yansıtmada daha cesur davrandıkları” (s.185)yönünde açıklamalarda bulunarak psiko- motor becerisini geliĢtirdiğini kanıtlamaktadır. Kopya yöntemi uygulatırken birden fazla resim tekniği öğretilmektedir. Ancak çoğunlukla kopya yöntemi yağlı boya tekniği ile kullanılmaktadır.

Öğrenci kopya yöntemini uygularken kullandığı resim tekniğinin olanaklarına göre davranmaktadır. Bir kopya çalıĢması guaj boya tekniği ile farklı bir görüntü sunarken, yağlı boya tekniğinde daha farklı bir görüntü sunmaktadır. Öğrenci böylece hem kopya yöntemini öğrenmekte, hem de teknikler arasındaki farkı daha iyi kavramaktadır.

(öğrenci M.Ö): Daha geliĢmiĢ oluyoruz. El becerilerimiz geliĢiyor ve yapamadıklarımı yapabiliyorum.

(öğrenci F.A): Teknik ve beceri açısından el becerim, çizgilerim, renk bilgim daha da geliĢti.

Kopya yöntemini uygulatırken farklı teknikler de gösterildiğinde daha zengin bilgi birikimi oluĢmaktadır. Öğrenci böylece el becerisini ve teknik bilgisini daha da artırmaktadır.

4.8 Kopya Yönteminin Öğrencinin Bilgi ve Becerisindeki Kalıcılığına ĠliĢkin Öğretmen GörüĢleri

Kopya yönteminin kalıcılığına iliĢkin olarak öğretmenlerin hepsi kalıcı olduğunu ve sezgisel olarak yeni bir çalıĢmaya aktarabildiğini söylerken, öğrencilerin çoğunluğu da kalıcılık sağladığını belirtmektedirler.

(öğretmen A.C): Tabi ki kalıcı oluyor. Sezgisel olarak yeni bir çalıĢmaya aktarabiliyor.

(öğrenci E.B): BaĢarımı olumlu yönde etkiliyor, çünkü bir sonraki derste ör; renklerle ilgi,

(öğrenci E.B): BaĢarımı olumlu yönde etkiliyor, çünkü bir sonraki derste ör; renklerle ilgi,

Benzer Belgeler