• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR ve YORUM

4.5 Kopya Yönteminin Öğrenci BaĢarısını Desteklemesine

öğrenme açısından baĢarıya katkısının olduğunu belirtirken, diğer taraftan öğrencilerinde hepsi öğrenme açısından baĢarıya katkısının olduğunu düĢünmektedirler.

(öğrenci F.A): Kopya yönteminin kolaylığı var. Özellikle kareleme yöntemi ile yaptığımız resimler daha doğru oluyor. Bütüne hakim olmak zor ama ayrıntıya hakim olmak daha kolay oluyor. Teknik ve beceri açısından geliĢiyoruz. Yapabildiğimiz için daha çok güdüleniyoruz.

(öğretmen ġ.E): Renk karıĢımlarını, tekniği, armoniyi çok daha iyi algılayabiliyor. Bununla birlikte diğer çalıĢmalarında da bu çalıĢmasından etkilenerek çok daha baĢarılı olabiliyor.

Tekniği ve rengi halletmiĢ oluyoruz. Çocuğu daha çok bilinçlendiriyor. Evde kendisi de çalıĢabilir.

Kopya yöntemi öğrencinin teknikleri daha iyi öğrenmesini sağladığı gibi, aynı zamanda öğrenciyi de derse karĢı güdülemektedir ve böylece öğrencinin baĢarısı da artmaktadır.

Yapılan görüĢmelerde öğrencinin kopya yönteminde öğrendiği tekniği diğer çalıĢmalarında da uygulayarak daha baĢarılı olduğu görülmektedir.

Öğretmen aynı zamanda kopya yönteminin öğrenci tarafından evde de çalıĢılabileceğini söyleyerek öğrencileri bu konuda serbest bıraktıkları görülmektedir. Böylece kopya yönteminin kullanım sıklığına iliĢkin görüĢmelerde ortaya çıkan sonuçları desteklemektedir.

(öğretmen N.B): Bir desende deneyimli insanların problemi nasıl çözdüklerini öğrenir. Kendi çalıĢmalarında da problem çözmesini kolaylaĢtırır. Renk problemini çözüyor. Kontrast, valör, armoni sorunu kalmıyor. Pastellerle monogram çalıĢtırıyoruz. Bunlardan yola çıkarak özgün çalıĢmaları yapabiliyor.

(öğrenci C.Z): Kendi yorumumuza bırakılarak yapıyoruz. Bence teknik yönden olumlu bir yöntemdir. Pek olumsuz bir yöntem olduğunu düĢünmüyorum.

Öğrencilerin derslere ve konuya olan baĢarılarının nedeni, kopya yöntemin esnek bir Ģekilde uygulatılmasıdır. Kopya yöntemi, bir eserin birebir benzerinin yapılmasıdır. Yapılan görüĢmelerde eğitimcilerin kopya yöntemini uygulatırken öğrencilerinde kendilerinden bir

Ģeyler katmasını isteyerek yaptırdıkları belirtilmiĢtir. Yani sanatçının eseri öğrenci için sanat eğitimi yolunda bir yol gösterici, rehber görevi görmektedir. Bu Ģekilde sanatçının üslubunu öğrenerek kendi tarz ve düĢüncelerini oluĢturmaya sevk edilmektedir. Çınar‟ın tez çalıĢmasında (2006) “kimi öğrencilerin kopya kuramı sayesinde yararlandıkları örnek eserden kazandıkları edinimleriyle ortaya kopyadan uzak özgün bir çalıĢma çıkardıkları”

görülmektedir.(s.132) kopya yöntemi ile ilgili görüĢleri desteklemektedir.

(öğrenci E.B): Zaman kaybını önlüyor. Çünkü önümüzde hazır örnek olduğu için bu yüzden kolaylık sağlıyor. GeliĢtiğimi düĢünüyorum. Ressam ile ilgili bilgileniyoruz. Teknik ve beceri yönünden geliĢiyoruz.

Kopya yöntemi sadece uygulama yönünden rehberlik etmemekte, bununla birlikte sanatçının hayatı, dönemi, ekonomik koĢulları ve kültürleri hakkında da bilgi edinilmektedir.

Örneğin, Kaya (2001) kopya yönteminin öğrencinin grafiksel geliĢiminde, “konuya sanat eğitimi ilkeleri doğrultusunda ön bilgiyle yaklaĢıldığında kopya, öğrenciye sorun çözmede ipuçları gösterir” (s.187) Ģeklindeki açıklamasıyla artıĢ olduğunu söylemektedir.

(öğretmen A.S): Direkt katkısı vardır. Yaparak-yaĢayarak öğrenme vardır. Yapılan resim keĢiftir. Konuyla ilgili ressamın resmini çalıĢacak ki kıyaslayarak sorgulayarak öğrenecek.

Tekniği uygulamayı, resim okumayı öğreniyor. Sanatçının tarzını öğreniyor. Felsefesini ve otobiyografisini öğreniyor. Kültürel açıdan çok önemlidir.

Sonuç olarak, tüm öğretmenler ve öğrenciler kopya yönteminin öğrencinin tekniği ve konuyu daha iyi öğrendiğini ve bununda baĢarısına olumlu etkisi olduğunu düĢünmektedir.

Kopya yönteminin uygulatma Ģeklinin de önemli olduğu görülmektedir.

4.6 Kopya Yönteminin Yaratıcılığa Katkısına ĠliĢkin Öğretmen GörüĢleri

Kopya yönteminin yaratıcılığa katkısına iliĢkin olarak öğretmenlerin büyük bir bölümü öğrencilerin sanatçıyı tanımaları gerektiğini düĢünmektedir. Öğrencilerin de bir bölümü kopya yönteminin olumlu bir etkisi olduğu görüĢündedirler.

(öğretmen A.C): Sanatçıyı tanımaları gerekir. Tarihi dönemi, slaytlar, filmler izletiyorum.

Kopya yöntemi bence yaratıcılığı köreltmez. Nasıl kullanacağı bilinirse yaratıcılığı köreltmez.

(öğretmen K.A): Atölyelerde dijital projeksiyon makinesi olabilir. ÇalıĢtığı ressamları o an

görebilsek daha iyi olur. Resmin alt yapısını öğretmek açısından çok iyi olur. Hayatları, eser açıklamaları daha iyi olur. Daha önce yapılmıĢ eserlerden küçük esinlemelerle yeni bir üslubun baĢlangıcı olabilir.

(öğretmen N.A): Yaptığı sanatçı eserlerinin diğer eserlerini de incelemeli ancak o zaman faydalı olur.

Kopya yönteminin uygulanmasında sadece birebir kopya değil, amacının gerektirdiği tüm özellikleri uygulatmak önemlidir. Kopyası yapılacak eserin örneği o resim hakkında geniĢ çaplı bir bilgi vermemektedir. Eser hakkında daha fazla bilgi alınması için sanatçının araĢtırılması da o eser kadar önemlidir. Sanatçının diğer eserleri de incelenerek tarzı ve tekniği daha iyi anlaĢılabilmektedir. Ayrıca öğrencinin yaratıcılığını geliĢtirmek için tek bir sanatçı değil farklı akımı ya da tarzı benimsemiĢ olan birçok sanatçı ve eserleri gösterilerek öğrencinin ufku açılabilmektedir.

(öğrenci ġ.K): Yaratıcılık açısından kısıtlamaz. Çünkü o yaptığı resimden haz alırsa diğerlerini de yapar. Yaptığım resim beni etkilemez, bana yeni bakıĢ açısı kazandırır. Tek bir pencereden bakmam birçok pencereden bakarım.

(öğretmen M.D): Önce ilk kopya yapılmalı. Sonra siyah-beyaz değerlerle çalıĢılmalı. Sonra da kendince özünden bir Ģeyler katarak yapılmalı.

Örneğin, Çınar(2006) kopya yönteminin“ bazı öğrencilerin yararlandıkları örnek eserinde etkisiyle imgelerini zenginleĢtirerek bunu yaptıkları resimle kaynaĢtırdıkları” (s.133) yaratıcılığa katkısı olduğunu belirtmektedir.

(öğrenci M.Ö): Çok katkısı oldu. Sonraki çalıĢmalarımda yani kendi çalıĢmalarımda bunların hepsini deneyerek ilerledim.

Öğretmenlerin çoğunluğu kopya çalıĢmasının devamının öğrencinin kendinden bir Ģeyler katarak özgün çalıĢmalar yapmasına olanak verilmesi gerektiği görüĢündedirler. Ancak bu Ģekilde kopya yönteminin öğrencinin yaratıcılığına zarar vermeyeceği düĢünülmektedir.

Öğrencilerin görüĢlerine bakıldığında ise, bu görüĢü destekler niteliklerde cevaplar alınmıĢtır.

Birçok sanatçıyı tanımak ve eserlerini incelemek öğrencinin ileride oluĢturacağı tarzın zeminini oluĢturmaktadır. Ġlk yapılan çalıĢmalar kopya olabilir ancak öğrenci bir sonraki çalıĢmasında farklı bir sanatçının tarzıyla kendi düĢüncelerini birleĢtirerek ortaya karma bir tarz sunacaktır. Zaman içerisinde bu tarz da sadeleĢip öğrencinin kendi tarzını ve tekniğini oluĢturacaktır. Örneğin, Kaya(2001) kopya yöntemini “önceden yaĢanmıĢ yaĢantılardan anımsanan imgelerle reprodüksiyondaki imgelerin yan yana konmasıyla farklı birleĢimlerin ortaya çıktığını ve nesneler arasındaki iliĢkilere yeni yönler verdikleri ve yeni çözümler

ortaya koyduklarını”(s.186) söyleyerek yaratıcılığa katkısı olduğunu belirtmiĢtir.

(öğrenci G.A): Farklı resimler yapmak farklı tarzlar öğrenmek yaratıcılığımı geliĢtirir.

(öğrenci U.U): Olumlu etkiledi. Renk anatomi bilgisi, çizgi, oran-orantı yaratıcılık açısından olumludur. Kafamda farklı imgeler oluĢuyor ve yaratıcılığım geliĢti.

Kaya (2001) „nın tez çalıĢmasında “kopya, öğrencinin yaratıcılığını ortaya çıkarmasına imkan verir”(s.187) sonucu ortaya çıkmıĢtır.

Çınar(2006) „ın tez çalıĢmasında ise“bazı öğrencilerin kopya çalıĢmasında doğalcı kurama göre daha baĢarılı olduğu, üretemedikleri yerde örnek eserden yararlandıkları”(s.133) görülmektedir. Kopya çalıĢmalarda örnek eser öğrenciye yol gösterici görevini üstlenmektedir. Kopya yönteminin öğretmenlerin yardımcısı niteliğinde olduğu da söylenebilir. Öğrencilerden birkaç tanesi ise yaratıcılığın geliĢmesinde öğretmenin kopya yöntemini anlatım tarzı ile de değiĢtirdiğini söylemektedir.

Kopya yönteminin kullanım Ģekline dikkat edildiği sürece yaratıcılığa zarar değil, tersine yarar bile verilebileceği görülmektedir. Kopya yöntemi öğrencinin yaratıcılığına zarar vermektedir, ancak çok sık yapıldığında böyle bir durum söz konusu olmaktadır. Ayrıca öğretmenin öğretim tarzının da bunda bir payı bulunmaktadır.

Sonuç olarak elde edilen verilere göre öğrenci ve öğretmenin ortak görüĢü çalıĢılan eserin birebir kopyası değil kendisinin de bir Ģeyler katarak farklı bir çalıĢma ortaya çıkarmalarıdır.

Kopya yönteminin kullanım Ģekline dikkat edildiği sürece yaratıcılığa zarar değil, tersine yarar bile verilebileceği görülmektedir.

4.7 Kopya Yönteminin Öğrencilerin Psiko - Motor Becerisine Katkısına ĠliĢkin Öğretmen ve Öğrenci GörüĢleri

Kopya yönteminin psiko-motor becerisine katkısına iliĢkin öğretmenlerin çoğu farklı teknikler kullandırttıklarını belirtirken, öğrencilerin çoğunluğu ise psiko- motor becerilerine katkı sağladığını ve derslerde baĢarılarının arttığını belirtmektedirler. Bu sonuca göre kopya yöntemi yapılırken kullanılan resim teknikleri öğrencilerin psiko-motor becerilerini geliĢtirdiğini ve derslerinin daha baĢarılı olduğunu göstermektedir.

(öğretmen A.B): Çoğunlukla yağlıboya tekniğini yaptırıyorum. Tuval üstünde çalıĢmaya baĢlamadan önce karakalem ile eskiz çizimler yaptırıyorum.

(öğretmen A.C): Armoni kullanırken renkli boyalar kullanılıyor. Leke çalıĢırken lavi çalıĢılıyor.

Her teknik farklı bir beceriye hitap etmektedir. Leke çalıĢırken lavi tekniğinin seçilmesi yerinde bir karardır. Bu Ģekilde uygun seçimler öğrencinin psiko-motor geliĢimine katkı sağlamaktadır. Aynı Ģekilde öğrenci ressamın eserini incelerken de sanatçının hangi beceriyi hangi teknikle daha iyi vurguladığını da görmektedir.

(öğrenci B.E): Renk kullanımında yeni Ģeyler gördüm. Röprodüksiyonu yaptığım ressamın tarzını daha yakından gördüm.

(öğrenci M.K): Sanatçının kullandığı renk armonisi, renkler arasındaki geçiĢ nasıl, oran-orantı nasıl kullanılmıĢ bana örnek olur.

Kopya yöntemi öğrenciler için renk, anatomi, perspektif, çizgi kalitesi açısından yararlı olmaktadır.

(öğrenci S.Ü): Olumlu etkiledi. Elin yatkınlığını geliĢtiriyor.

(öğrenci G.A): Desen gücümü artırdı.

(öğrenci A.T): Kopyalama yöntemini kullanarak ilerlediğimi, fırça darbelerinin, renklerin nerede kullanacağım konusunda geliĢtiğimi hissediyorum.

Kaya(2001) kopya yöntemi ile “insan resimlerinde ayrıntıları ve hareketi yansıtmada daha cesur davrandıkları” (s.185)yönünde açıklamalarda bulunarak psiko- motor becerisini geliĢtirdiğini kanıtlamaktadır. Kopya yöntemi uygulatırken birden fazla resim tekniği öğretilmektedir. Ancak çoğunlukla kopya yöntemi yağlı boya tekniği ile kullanılmaktadır.

Öğrenci kopya yöntemini uygularken kullandığı resim tekniğinin olanaklarına göre davranmaktadır. Bir kopya çalıĢması guaj boya tekniği ile farklı bir görüntü sunarken, yağlı boya tekniğinde daha farklı bir görüntü sunmaktadır. Öğrenci böylece hem kopya yöntemini öğrenmekte, hem de teknikler arasındaki farkı daha iyi kavramaktadır.

(öğrenci M.Ö): Daha geliĢmiĢ oluyoruz. El becerilerimiz geliĢiyor ve yapamadıklarımı yapabiliyorum.

(öğrenci F.A): Teknik ve beceri açısından el becerim, çizgilerim, renk bilgim daha da geliĢti.

Kopya yöntemini uygulatırken farklı teknikler de gösterildiğinde daha zengin bilgi birikimi oluĢmaktadır. Öğrenci böylece el becerisini ve teknik bilgisini daha da artırmaktadır.

4.8 Kopya Yönteminin Öğrencinin Bilgi ve Becerisindeki Kalıcılığına ĠliĢkin Öğretmen GörüĢleri

Kopya yönteminin kalıcılığına iliĢkin olarak öğretmenlerin hepsi kalıcı olduğunu ve sezgisel olarak yeni bir çalıĢmaya aktarabildiğini söylerken, öğrencilerin çoğunluğu da kalıcılık sağladığını belirtmektedirler.

(öğretmen A.C): Tabi ki kalıcı oluyor. Sezgisel olarak yeni bir çalıĢmaya aktarabiliyor.

(öğrenci E.B): BaĢarımı olumlu yönde etkiliyor, çünkü bir sonraki derste ör; renklerle ilgi, alaka kurarak kendime kolaylık sağlayabiliyorum.

Öğrenci kopya çalıĢmasından sonraki çalıĢmasını yaparken bir sorunla karĢılaĢtığında ya da zorlandığı durumda örnek eseri hatırlayarak aynı Ģeylerin orada nasıl çözümlendiğine dikkat etmektedir. Bu durum önceki maddelerde de belirtildiği gibi kopya yönteminin yol gösterici bir görev üstlendiğini desteklemektedir.

(öğretmen N.A): BaĢarılı olursa buna benzer çalıĢmalar yapıyor. Konu olarak ta seçtiği çalıĢmalar ilkine çok yakın seçiyor.

Ayrıca kopya yöntemi güdüleyici bir görev de görmektedir. Öğrenciyi aynı tarz ya da birbirine yakın akımları içeren eserleri seçmeye yönlendirmektedir. Kopya çalıĢmasının tarzı, öğrenci tarafından baĢarı ile yapılması ve öğrenci tarafından kendine yakın hissedilmesi, öğrenciyi benzer resimlere yönlendirilmesine yardımcı olmaktadır.

(öğretmen N.B): Kalıcı oluyor. Yaptığı resmin kurgusuna özgün çalıĢmalar yaptırırız.

(öğretmen K.A): Özellikle renklerde değiĢim yapılıyor. Sıcaklık-soğukluk dengesini yaptığı kopya eserlerinden aktarıyor. Özgün çalıĢmalarına obje ekliyor.

(öğrenci M.K): Daha önce gördüğüm örnek diğer çalıĢmalarımı yaparken aklıma gelir, uygulamaya da çalıĢırım.

Öğrenci ve öğretmenler kopya yönteminin kalıcı olduğunu belirtirken, kopya yöntemini uyguladığı her Ģeyi birebir olarak farklı çalıĢmalara uyarlamak değil, kendi düĢünceleri ile harmanlayıp uyguladıklarını dile getirmiĢlerdir. Kopya çalıĢmasından sonra yapılan çalıĢmalarda bir önceki çalıĢmanın izleri görülmektedir. Örn; bir renk uyumu bir sonraki çalıĢmada farklı figürler üzerinde kullanılmaktadır, ya da bir biçim veya obje diğer resimde daha farklı bir kimlik içerisinde bulunmaktadır. Bu çalıĢmalar böylece öğrencinin kendi

tarzını bulmaya yardımcı olmaktadır.

Öğrencilerin çoğunluğunun kopya yönteminin kalıcı olduğunu düĢünürken, kalıcı olmadığını dile getiren öğrencilerde bulunmaktadır.

(öğrenci Z.Ü): Kalıcılık açısından bana bir Ģey katmadı çünkü yeterli derecede teknik bana öğretilmedi. Kendi kendime yapabildiğimi yaptım ama kalıcı bir Ģey öğrendiğimi düĢünmüyorum. Sadece kendi kendime öğrenmeyi kolaylaĢtırmayı öğrendim.

(öğrenci Z.S): Hocalara göre de değiĢiyor. Bence insan kendi araĢtırarak daha iyi aklında tutar.

(öğrenci S.B): Hayır. Renk benim yaratıcılığımı kolaylaĢtırmayacaktır. Kopyaya bağlı kaldığımda bende kalıcılık sağlamadı.

(öğrenci ġ.K): Bana uygun olmuyor yani etkilenmiyorum. Çünkü kiĢinin yaptığı Ģeyler beni çekmiyor, kendi yaptıklarım, bulduklarım beni etkiliyor.

Bazı öğrenciler öğretmenlerin kopya yönteminin kendilerine yeterince anlatılmadığını, bu yöntemi kendi çalıĢmalarını kolaylaĢtırmak için kendilerinin bulduklarını ve teorik olarak böyle bir teknikten haberdar olmadıklarını da yapılan görüĢmelerde dile getirmiĢlerdir. Öğrencilerin yorumlarına balkıdığında bilginin kalıcı olması öğretmen ile iliĢkilendirilmiĢtir. Bu nedenle kopya yönteminin kalıcı olmamasının nedeni öğretmen olarak gösterilmektedir.

Bu dört öğrencinin öğrenmeye etkisi açısından kopya yönteminin derslerindeki baĢarıları ile ilgili soruya verdikleri olumlu yanıt ile bilgilerin kalıcı olması ile ilgili verdikleri sorunun cevabının olumsuz olması çeliĢkili bir ifadedir. Kopya yöntemini kullanarak derslerinde daha baĢarılı olduğunu ifade eden öğrencilerin, kalıcı olmadığını dile getirmeleri oldukça düĢündürücüdür.

4.9 Kopya Yönteminin YaĢattığı Deneyimlere ĠliĢkin Öğrenci ve Öğretmen GörüĢleri Kopya yönteminin yaĢattığı deneyimlere iliĢkin olarak öğretmenlerin çoğu öğrencinin seviyesine göre davrandığını söylerken, öğrencilerin az bir bölümü kendi çektikleri bir fotoğraf‟ın kopyasını çalıĢmaları, kopya yöntemini bir sanatçının eserinden birebir çalıĢmadığını dile getirmiĢlerdir.

(öğretmen N.B): Sanatçının dönemi, hayatı, psikolojik durumu, coğrafya, toplumsal olaylar, soyut sanatın müzikteki karĢıtını anlatan film, kitap, müzik hazırlanıp öğretmen ve öğrencide hazır geliyor. Öğrenci ilk defa yağlıboya yaptığında çok büyük bir istekle çalıĢtı ve teneffüse çıkmadı. Mezun öğrencilerin lisede yaptığı ilk kopyayı nasıl alabilirim diye sordu.

Kaya(2001)‟nın tez çalıĢmasında bahsettiği gibi “konuya sanat eğitimi ilkeleri doğrultusunda ön bilgiyle yaklaĢıldığında kopya, öğrenciye sorun çözmede ipuçları gösterir” örnek eser hakkında hazırlık çalıĢması yapılması gerekmektedir.

(öğretmen K.A): Öğrenciler realist resimler seçiyor. Uygulamada sorun oluyor. Bu yüzden biz seçiyoruz. Yapılabilirliği uygun olduğu için çocuğun seviyesine göre seçiyoruz. Ünlü ressamları tercih ediyoruz. Bilmediğim bir ressamı tanıdım. Kendimizi bilgi anlamında geliĢtirdi. BulaĢık süngeri ile bulut yapılabildiğini gördüm. Bir öğrenciye bu resmi yapamayacağı yönünde yönlendirme yapmama rağmen, öğrenci bunu yapmak istemesi ve sonunda da baĢarılı olması beni ĢaĢırtmıĢtı.

Genel olarak bakıldığında öğrenciler kopya yöntemini uyguladıktan sonra daha istekle çalıĢmaktadırlar. Bu baĢarının nedenlerinden birisi de öğretmenin öğrencinin seviyesine uygun eserlere yönlendirmesidir. Bu Ģekilde öğretmende tecrübe kazanmaktadır. Öğrencinin hataları öğretmene tecrübe olmakta ve bir sonraki öğrenci gruplarına öğretmen de daha bilinçli gitmektedir.

(öğretmen N.A): Öğrencinin çalıĢma sonrasında ki hâkimiyetini anlıyoruz. Öğrenciyi tanıyoruz. Kataloglar, dergiler ve kitaplar getiriyoruz. Çocukların yeterliliği açısından farklı yaklaĢımlarda bulunuyorum. Öğrencinin seviyesine göre davranıyorum. Sanatçının Resimlerini tekrar inceleme, tanıma fırsatı buluyorum. Hatırlamamı sağladı.

Öğrencilerin çoğunluğu ünlü ressamların eserlerinden yararlanarak kopya yöntemini uyguladığını belirtmektedir. Seçilen ressamlar her öğrencinin kendi beğenisi ile seçilmiĢ sanatçılardır. Öğrenciler ünlü ressamların çalıĢmalarını, kopyalarken kendilerine daha çok güvenmekte ve güdülenmektedirler.

(öğrenci H.A): Kendi çektiğim bir fotoğrafı tuval üzerinde yağlıboyasını yaptım.

(öğrenci Y.Y): Yağlı boya tekniği ile “inci küpeli kız” eserini kopyaladım. Yararı oldu.

Renklerini birebir tutturmak hem Ģevklendiriyor, hem de azmini artırıyor.

(öğrenci K.D): Salvador Dalı‟nın çekmeceli kadın eserini 50x70 cm çalıĢtım.

(öğrenci M.Ç): Cezanne‟ın resimlerini çalıĢtım.

(öğrenci Z.S): Resmi yaparken sanatçının tekniğini öğrendim.

(öğrenci U.U): Kendimi o sanatçı gibi hissettim. Resmi yaparken sanatçının neler hissettiğini anlamaya çalıĢtım. Büyük yararı oluyor.

(öğrenci M.Ö): Michelangelo‟nun çalıĢmalarında baĢladım. Ve en etkilendiğim ressamdır.

Onun resimlerinden aldığım deneyim olarak önceden kumaĢ kıvrımlarını yapamıyordum ama Ģimdi kolaylıkla yapabiliyorum.

Veriler incelendiğinde öğretmen ve öğrenci görüĢlerinin doğru orantılı olup çoğunluğunun

sanatçı eserlerinden yararlanarak kopya yöntemini uyguladıkları görülmektedir. Öğrencilerin kopya yöntemi uygulamasının daha baĢarılı olabilmesi için öğrencilere çeĢitli seçenekler sunulmaktadır. Bazı öğrencilerin kendi çektikleri fotoğrafların kopya yöntemini kullanarak tekniği uygulaması öğrencinin kendisine ait özgün bir çalıĢma deneyimini yaĢatmaktadır.

Bunun sebebi de öğrencinin eserlere bağlı kalmadan özgün bir çalıĢma yapmak istemesidir.

Aynı zamanda kopya yönteminin eser çeĢitliliği ile öğrenci farklı dönemlere ait sanatçı ve eserleri inceleyerek o sanatçının tekniğini ve tarzını öğrenmektedir. Örnekte verildiği gibi öğrencinin önceden kumaĢ kıvrımlarını yapamaması ve michelangelo‟nun eserini çalıĢtıktan sonra yapması öğrencinin yaptığı baĢarılı deneyimden kaynaklanmaktadır.

4.10 Kopya Yönteminin Öğrencileri ÇalıĢmaya Güdülenmesine ĠliĢkin Öğretmen GörüĢleri

Kopya yönteminin öğrencileri çalıĢmaya güdülenmesine iliĢkin olarak öğretmenlerin birkaç tanesi kopya edilecek çalıĢmalar seviyeye göre seçilmezse öğrencinin motivasyonunu düĢürdüğünü dile getirmekteyken, öğrencilerin çok az bir kısmı kopya yönteminin güdülenmeye etkisi olmadığını söylemektedir. Bu da öğrencilerin bir kısmının seviyesine uygun seçilmediği için öğrenciye de olumlu bir etkisi olmadığını göstermektedir.

(öğretmen N.A): Kopya edilecek çalıĢmalar seviyeye göre seçilmezse motivasyonu düĢüyor. Kılavuzluk yapıyor. BaĢarırsa diğer iĢleri de daha kolay yapıyor. Kendine güven geliyor. Bir defaya mahsus yapılır. Güdülenme için daha fazla Ģeyler bulunabilir.

(öğrenci G.A): Resmi güzel yaptığımda mutlu oluyorum ama yapamazsam üzülüyorum.

(öğrenci S.ġ): Derse daha çok ilgim oluyor. Yapamadığım bir çalıĢma olursa üzülüyorum.

(öğrenci M.Ç): Etkisi olmuyor.

(öğrenci Z.S): Hazırcılık her zaman baĢarıyı kötü etkiler. Beğendiğimiz Ģeyleri daha rahat çiziyoruz.

Yukarıda verilen bilgilere bakıldığında kopya yönteminin uygulatılmasında öğretmenin önemli bir etken olduğu görülmektedir. Kopya yöntemi öğrencinin seviyesine göre uygulatılmadığında öğrencinin derse karĢı tutum ve davranıĢları değiĢmektedir. Güdülenme oranı düĢmektedir. Öğretmen ve öğrenci görüĢleri

birbiriyle tutumlu olup kopya yönteminin tekniğe ve öğrenciye uygun kullanımı öğrenciyi derse karĢı güdülemektedir.

Öğretmenlerin ve öğrencilerin büyük bir çoğunluğu ise kopya yönteminin öğrenciyi derse ve konuya güdülendiğini dile getirmektedirler.

(öğretmen A.B): Güdülüyor. Daha yüksek bir güdülenme var.

(öğretmen A.S): Ġyi bir eser görmek, çalıĢmak çocuğu heveslendirir. Yol gösteriyor. Yaparak kendi benliğini bulur. ġart olduğunu düĢünüyorum. Kopya yapmayı seviyorlar.

(öğretmen M.D): Öğrenciyi güdüleme açısından faydası var. Olumlu bir etkisi var. Ben yaptım diye kendine güven duygusu geliyor.

(öğrenci ġ.K): Konuya odaklandığım için daha da istek oluyor, bende o yüzden baĢarılı olurum.

(öğrenci M.K): Beni etkiler. Çünkü kopyalama yöntemi ile yaptığım için beni derse motive eder. Kendi becerimi daha da tenkit etmemi sağlar.

(öğrenci A.T): Bu tekniği kullanarak ilerlediğini hissediyorum. Böylece yaptığım iĢi beğenmeye baĢlıyorum. HoĢuma gittikçe daha da yapmak istiyorum.

(öğrenci K.D): Olumlu yönde etkiliyor. Konuları seçtiğimiz için sevdiğim bir Ģeyi yapmak hoĢuma gidiyor. Beğendiğim ve hoĢuma giden herhangi bir resmi yapıyorum.

Elde edilen verilere dayanarak kopya yöntemi öğrencileri derse karĢı güdülerken aynı zamanda teknik ve beceri açısından da geliĢtirmektedir. Bu da teknik ve beceri açısından yorumlanan maddeyi olumlu yönden desteklemektedir. Öğrenci bu yöntem ile neleri baĢarıp baĢaramayacağını da görmektedir.

Örneğin, Kaya(2001) kopyanın” çekingen öğrencilerin kendine olan güvenini geliĢtirir”(s.187)Ģeklindeki ifadesiyle öğrenciyi güdülediğini belirtmektedir. BaĢka bir örnekte ise Çınar(2006)‟ın tez çalıĢmasında kopyanın “kopya kuramında örnek eserin etkisiyle coĢkulu, devinim yüklü, ritmik ifadelerle süslü eserler oluĢturdukları

Örneğin, Kaya(2001) kopyanın” çekingen öğrencilerin kendine olan güvenini geliĢtirir”(s.187)Ģeklindeki ifadesiyle öğrenciyi güdülediğini belirtmektedir. BaĢka bir örnekte ise Çınar(2006)‟ın tez çalıĢmasında kopyanın “kopya kuramında örnek eserin etkisiyle coĢkulu, devinim yüklü, ritmik ifadelerle süslü eserler oluĢturdukları

Benzer Belgeler