• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR ve YORUM

4.15 Kopya Yönteminin Olumsuzluklarına ĠliĢkin

Kopya yönteminin olumsuzluklarına iliĢkin öğretmenlerin çoğunluğu çok sık yapıldığında çocuğun yaratıcılığının öldüğünü düĢünmekteyken, öğrencilerin yarısı da yaratıcılılıklarının körelteceğini söylemektedir. Bu da öğretmen ve öğrencilerin büyük bir bölümünün kopya yönteminin olumsuz olarak en çok yaratıcılığı körelttiğini savunduklarını göstermektedir.

(öğretmen N.B):Çok kullanılması halinde her Ģeyi hazır bulacağından kendi bireysel yaratıcılığını olumsuz etkileyeceğini düĢünüyorum.

(öğretmen K.A): Sürekli yapılmasında öğrencinin tembelliğe sevk etmekte, özgün düĢünmesini ve yaratıcılığını engellemektedir.

(öğretmen Y.Y):Doğru kullanılmazsa zararlı olabilir. Hatalı bir yaklaĢım yapılırsa olmaz.

(öğretmen A.S): Sürekli ona mahkum yapılırsa çok da zararlı olur. Deneme Ģansı bırakmaz. Köreltir. Çok yapılırsa zaman kalmaz.

Bu sonuca dayalı olarak öğretmen ve öğrenci açısından kopya yönteminin en büyük olumsuzluğu çok sık kullanıldığında öğrencinin yaratıcılığı köreltmesi ve öğrenciyi hazırcılığa itmesidir.

Çınar(2006)‟ın tez çalıĢmasında kopya yönteminin “bazı öğrencilerin kopya kuramında, tutuk kaldığı, silik, cansız, etkisiz, çekingen, kiĢilik kazanmamıĢ çalıĢmalar ortaya koyduğu görülmektedir”(s.131) bazı olumsuzluklarından bahsederek öğretmenlerin öğrencilerin yaratıcılığının köreltildiği düĢüncesini desteklemektedir.

(öğrenci H.A): Birebir büyütürken oran-orantıda zorluk çekiyorum. Yaratıcılığımız geliĢmez.

(öğrenci B.E): Resmin ebatlarına uygun tuval bulmakta zorlandım.

Öğrenciler kopya yöntemi ile resim yaparken resmi tuvalin boyutlarına göre tam olarak çizemediklerini belirtmektedirler. Kullanılan teknikler araĢtırıldığında yetenekli öğrencilerin daha çok doğrudan doğruya kopya yöntemi uyguladığı belirtilmekteyken, yeteneği daha az olan öğrencilerin ise kareleme yöntemine sevk edilerek baĢarılması sağlanmaktadır diye belirtilmektedir. Bu sonuca göre oran-orantıya göre resmi büyütmekte zorlanan öğrencilerin seviyelerine göre bir baĢka tekniğe yönlendirilmediği görülmektedir.

Uygulamada zorluk çeken öğrencilerin doğrudan doğruya kopya yöntemini yaptıkları düĢünülmektedir.

(öğrenci N.A): Zor bir yöntem. BaĢarısızlığa uğramam beni fazla uğraĢtırdığı için tekrar tekrar yapmak beni bıktırıyor. Yaratıcılığa hiçbir katkısı yok, çok yapılması insanı kısırlaĢtırıyor.

(öğrenci ġ.K): Renkleri bulmakta zorluk oluyor, her Ģeyi oradaki resme göre yapmak zorundasın, o yüzden zor oluyor. KiĢinin becerisi olmuyor, hayal dünyamız daralıyor.

(öğrenci S.K): Yaratıcılığı engelliyor. Kareleme yöntemi kullanırken zorlanıyoruz.

(öğrenci F.A): Portre yaparken aynısı olmuyor. Yaratıcılığımızı köreltiyor.

Hazırcılığa alıĢıyoruz. Yapamadığımız zaman derse olan ilgimiz azalıyor.

(öğrenci K.D): Ezbere dayalı ve yaratıcılığımızı engelliyor. YanlıĢ oran ve demoralize olmak bu iĢin en zor kısmıdır. Boyanın özelliğine uyan bir tarz değil. Renk bulmada zorlanıyoruz.

(öğrenci Z.Ü): Ġstemediğim bir eseri çalıĢtığımda moralimi bozdu. Bunun dıĢında çalıĢtığım eserin temelinde bana ait olmadığı hissi beni yanlıĢ bir Ģey yapmıĢım gibi hissettirir.

(öğrenci S.Y): Hazırcılığa itiyor. Biz empresyonist teknikte çalıĢmıĢ bir ressamın resimlerini yapmaya çalıĢtığımızda zorlandık. Yaratıcılık bakımında hazırcılığa ittiğini, bu yüzden olumsuz olduğunu düĢünüyorum.

Genel olarak kopya yöntemi öğrencilerin yaratıcılığını kısıtlamakta ve öğrenciyi tembelleĢtirmektedir. Kopya yöntemi öğrencinin baĢarısız olma durumunda motivasyonunu düĢürmektedir. Aynı zamanda sürekli olarak yapılan kopya yöntemi öğrencinin düĢünce Ģeklini de kısıtlayarak daha sıradan ve basit resimler yapmalarına neden olmaktadır.

BÖLÜM 5 Sonuç Ve Öneriler

5.1 Sonuç

Bu araĢtırmanın genel amacı, kopyalama yönteminin güzel sanatlar liselerinde bir öğretim yöntemi olarak kullanımına yönelik öğretmen ve öğrenci görüĢlerinin ortaya konması ve bu doğrultuda yeni öneriler geliĢtirmektir

1. Kopya yöntemi yılda ortalama en az 1 defa, en fazla 2 defa kullanılmaktadır. Bazı öğrencilerin 3 ya da daha fazla kopya yöntemini kullanmalarının sebebi evde üniversiteye hazırlanmalarıdır.

2. Kopya yöntemi teknik ve beceri açısından öğrenciye yarar sağlamaktadır. Kopya yöntemi sadece yağlıboya tekniği ile değil desen çizimlerinde de kullanılmaktadır.

3. Kopya yöntemi en fazla 2 boyutlu sanat atölyesi dersinde uygulatılmaktadır.

4. Kopya yönteminin kullanım tekniklerinden birisi olan doğrudan doğruya kopya yöntemi en çok tercih edilen kopya yöntemiyken, bunun arkasından kareleme yöntemi gelmektedir.

5.Kopya yöntemi öğrencilerin 2 boyutlu sanat atölye derslerinde baĢarı sağlamaktadır.

6. Kopya yöntemi çok sık yapıldığında öğrencinin yaratıcılığına zarar vermektedir.

7. Kopya yöntemi öğrencilerin psiko-motor becerilerine katkı sağlamaktadır.

Öğrencilerin resim tekniklerini kullanmakta sıkıntı yaĢamadıkları görülmektedir.

8. Kopya yöntemi bazı öğrencilerde bilgi ve teknik kalıcılığı sağlamaktadır. Özgün, farklı ve kendilerine ait çalıĢmalar yapmak isteyen bazı öğrenciler ise kopya yönteminin onlar için kalıcı olmadığını düĢünmektedirler. Bunun nedeni ise öğrencilerin kalıcılığı sürekli kopya etkisinde olmak gibi algılamalarından

kaynaklanmaktadır.

9. Bazı öğrenciler kopya yönteminin kendilerine hiç anlatılmadığını ve çalıĢmalarını kolaylaĢtırmak için kendilerinin bulduklarını dile getirmektedirler. Öğrenciler öğretmenlerin kendilerine kopya tekniğini anlatmakta yetersiz kaldıklarını ifade etmektedirler.

10. Öğrencilerin çoğunluğu sanatçı eserini çalıĢırken, bir kısmı ise kopya yöntemi için kendi çektikleri fotoğrafların çalıĢmalarını yapmaktadırlar. Bunun nedeni ise kendilerine ait bir karenin resmini yapmak öğrenciye kendini daha iyi hissettirmektir.

11. Öğretmenlerin çoğunluğu öğrencilerin seviyelerine uygun davranmaktadırlar. Kopya çalıĢmalarında öğretmenler öğrencilere esnek bir tutum sergilemektedir.

12. Kopya yöntemini uygulamak öğrencileri derse ve konuya karĢı güdülemektedir.

Ancak belli bir sıklıktan sonra kopya yöntemi güdüleyici görevinden çıkarak öğrenciyi kendisine bağımlı hale getirmektedir.

13. Öğretmenler kopyası yapılacak eseri, öğrencinin seviyesine ve konuya uygun olması açısından kendileri belirlemektedir. Öğrencilerde kendi zevklerine uygun olan ve hoĢuna giden eserleri seçmektedirler. Öğretmenler gerekli gördüğünde eser seçiminde yol göstermektedir. Yeteneği daha düĢük olan öğrencilere yönlendirme daha fazla olmaktadır. Kopyası yapılacak eserin seçiminde konuya uygun olmasına dikkat edilmektedir. Böylece öğrenci teknik ve beceri öğrenirken, aynı zamanda dersin amaçlarına uygun hareket ettiğini de göstermektedir.

14. Kopya yöntemi öğrenciye güven vermesi açısından birçok yönden yararlı bulunsa da modelden ve özgün çalıĢmalara göre daha az güven vermektedir. Öğretmenler öğrencilerin bir kısmının kopya yöntemini uygularken daha rahat ve baĢarılı olduğunu belirtmektedirler. Bir kısmının ise modelden ya da özgün çalıĢmalarda kendilerini daha rahat hissettiklerini söylemektedirler. Aynı Ģekilde öğretmenlerde bu görüĢü savunmaktadırlar.

15. Öğretmenlerin çoğunluğunun kopya yöntemi uygulatılırken derse gerekli görsel materyalleri getirdiği ortaya çıkmıĢtır. Bazı öğrencilere göre ise öğretmen derse gerekli görsel materyalleri getirmeyerek hazırlıklı gelmediği bu nedenle de dersten

düĢük verim alındığı görülmektedir.

16. Kopya yönteminin kullanımını öğrencilerin ve öğretmenlerin büyük bir bölümü desteklemektedir. Ancak çok fazla kullanılmasının yararlı değil, tersine yaratıcılıklarına zararlı olunabileceklerini düĢünmektedirler.

17. Kopya yönteminin olumsuzlukları olarak öğretmenlerin çoğunluğu yaratıcılığı körelttiğini düĢünmektedir. Öğrencilerde aynı Ģekilde düĢünmektedir, ancak ek olarak resmi tuvale geçirmekte zorlandıkları görülmektedir. Ayrıca öğrenciler renkleri resimdeki gibi birebir yapmakta güçlük çekmektedir. Kopya yöntemi öğrenciyi hazırcılığa itmektedir.

5.2 Öneriler

1. Kopya yönteminin öğrenciye daha verimli olabilmesi için kopya yönteminin en fazla yılda 2 defa kullanılması gerekmektedir. Kopya yönteminin kullanım sıklığı arttıkça öğrencinin derse ve konuya güdülenmesi de düĢmektedir. Bu nedenle öğrencinin derse ve konuya güdülenmesi için çok sık kopya yöntemi yaptırılmamalıdır. Güzel sanatlar lisesi resim bölümü müfredat programında kopya lama yöntem ve uygulamalarıyla ilgili net bir ünite baĢlığı olmaması öğretmenlerin istedikleri zaman ve istedikleri ders sürecinde kopya yöntemini uygulamasına imkan vermektedir. Müfredat programında kopyalama yönteminin uygulama teknikleri ve yöntemleri baĢlığı altında ünite olarak yer verilmesi bu sorunu ortadan kaldıracaktır.

Kopya yöntemi 4 haftalık bir süreçte müfredatta bulunan ders saati kadar uygulatılmalıdır.

2. Öğrenciler kopya çalıĢmalarının ardından, kopya yaptıkları eserden yola çıkarak yeni ve özgün çalıĢmalar yapabilirler.

3. Kopya yöntemi yapılmadan önce öğrenci ve öğretmen sanatçının hayatını, dönemini, diğer eserlerini ve düĢüncelerini araĢtırmalıdır. Farklı sanatçıların eserleri gösterilerek, konuĢularak güdülenmesi sağlanabilir. Öğretmen kopyası çalıĢılacak sanatçının tek bir eseri ile sınırlandırmamalıdır ve diğer tüm eserleri inceleterek sanatçının hayatı, tarzı, akımı, düĢünceleri öğrenci tarafından öğrenilerek

yapılmalıdır.

4. Öğretmenin kopya yöntemi uygulatılırken derse hazırlıksız gelmesi öğrencinin kopya tekniğini yeterince öğrenememesine neden olmaktadır. Bu neden ile öğretmenler derse gelmeden önce konu taraması yapmalı ve öğrenciye görsel materyal göstermelidir. Cd, power-point sunumu, kitaplar, örnek eser kopyaları getirilerek öğrencinin derse daha fazla güdülenmesi sağlanmalıdır.

5. Milli eğitim bakanlığı tarafından güzel sanatlar liselerinde bulunan 2 boyutlu sanat atölyeleri teknojik geliĢmelere paralel olarak ders, araç ve gereçleri yenilenmelidir.

6. Öğretmenler dersin konusuna uygun olarak sanat eseri seçmelidir. Öğretmen konuyu belirlemeli, öğrenci hem o konu ile ilgili hem de kendi beğendiği sanatçı ve eserlerin analizini yaparak öğretmene sunmalı, öğretmen de hem konuya hem de öğrencinin beğenisine göre sanatçı ve eser analizi yapmalıdır. Örneğin; Gustave Dore‟nin Tutuklular Çemberi, Henri Matisse‟in Dans edenler eseri gösterilebilir.

7. Bundan sonra kopyalama yöntemi ile ilgili yapılacak araĢtırmalar güzel sanatlar fakültelerinin resim bölümlerinde yapılabilir. Kopyalama yöntemi ile ilgili yapılacak araĢtırmalarda ilgili sorular ressamlara yöneltilebilir.

KAYNAKÇA

AltıntaĢ, O.(2007). Sanat eğitimi ve çağdaş Türk resminde nü.(1. Basım). Ankara: Sur Yayınları.

Arnheim, R.(1990). Thoughts on art education.(Second edition). United States Of America: Library Of Congress Cataloging –Ġn- Publication Data.

Aristotales.(2006). Poetika.(çev. Ġ. Tunalı). Ġstanbul: Remzi Kitabevi. (Eserin orijinali 1946‟da yayımlandı).

Artut, K.(2007). Sanat eğitimi.( 5.Basım ). Ankara : Anı Yayınları.

Artut,K.(2001).Sanat eğitimi kuramları ve yöntemleri.(1.Basım).Ankara: Anı yayıncılık

Arslantürk, Z.(1997). Sosyal bilimciler için araştırma metod ve

teknikleri.(3.Basım). Ġstanbul: Marmara Üniversitesi Ġlahiyat Fakültesi Vakfı Yayınları.

Aslıer, M.(22-25 Ekim 1979). Türkiye’de sanat eğitimi. Ġstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi-Planlama Sempozyumunda sunuldu, Ankara.

AvĢar, P. (2000). İlköğretim 1.basamağında birleştirilmiş sanat eğitimi

yöntemine göre sanat eleştirisi uygulamaları ve sonuçları. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Ayaydın, A.(2002). İlköğretim okullarındaki sanat eğitiminde çoklu zeka

kuramının uygulanması. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Balamir, B.(1999).Sanat eğitiminde özgürlük ve özgünlük.(1.Basım). Ankara :Kültür bakanlığı yayınları

Berger, J.(1995).Görme biçimleri.(6.Basım).Ġstanbul: Metis yayınları.(Eserin orijinali 1986‟da yayımlandı).

Buyurgan, S. Ve Buyurgan, U.(2007). Sanat eğitimi ve öğretimi.(2. Basım). Ankara:

Pegem A Yayıncılık.

Buyurgan, S.(2006). Anadolu güzel sanatlar lisesi öğrencilerinin okul

beklentileri ve eğitimleri ile yöneldikleri meslekler ve arasındaki ilişki.

YayımlanmamıĢ Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Çelik, H.(1998). Çizginin gücü.(4. Basım). Ġstanbul: Engin Yayınları.

Çınar,S.(2006). İlköğretim ı. Kademe 3. Sınıf öğrencilerinin sanat (resim)

eğitimindeKopya kuramı ve baskın doğalcı sanat eğitimi kuramının yaratıcılığa etkisi. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi,Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara

Çetin, T.( 2002). Sanat eğitiminin gerekliliği üstüne Gazi.Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-ĠĢ Eğitimi Anabilim Dalı Sempozyumunda sunuldu, Ankara.

Çınar, S.(2006). İlköğretim 1.kademe 3.sınıf öğrencilerinin sanat eğitiminde

kopya kuramı ve baskın doğalcı sanat eğitimi kuramının yaratıcılığa etkisi.

YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

DemirtaĢ, Y.(10-11 Mayıs 1990). Türkiye’de resim-iş öğretiminde yöntem ve

değerlendirme. Türk Eğitim Derneği VIII.Öğretim Toplantısı Sempozyumunda sunuldu, Ankara.

Ekiz, D.(2003). Eğitimde araştırma yöntem ve metodlarına giriş.(1.Basım).

Ankara: Anı Yayınları.

Erdoğan, Ġ.(2003). Pozitivist metodoloji bilimsel araştırma tasarımı istatistiksel yöntemler analiz ve yorum.(1.Basım). Ankara: Pozitif Matbaacılık.

Etike, S.(2006). Desen.(2. Basım). Ġstanbul: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları.

Eısner, W.E.(1997). Why teach art.(First Press). United States Of America:

Library Of Congress Stanford University.

Erbay, M.(2000). Plastik sanatlar eğitiminin gelişimi.(2. Basım). Ġstanbul:

Boğaziçi Matbaası

Etike, S.(2006).Desen.(2. Basım). Ġstanbul : milli eğitim bakanlığı yayınları Fıscher , E.(1980).Sanatın gerekliliği.(çev. C.Çapan). (4.Basım). Ġstanbul :e

yayınları toplum ve sanat dizisi.(Eserin orijinali 1963‟te yayımlandı).

Gençaydın, Z. (10-11 Mayıs 1990). Türkiye’de resim-iş öğretimine genel bir

bakış. Türk Eğitim Derneği VIII.Öğretim Toplantısı Sempozyumunda sunuldu, Ankara.

Gel, Y. (10-11 Mayıs 1990). Sanat eğitiminin düşünsel temelleri. Türk Eğitim Derneği VIII.Öğretim Toplantısı Sempozyumunda sunuldu, Ankara.

Giderer,H.E.(2003). Resmin sonu.(1. Basım). Ankara: Ütopya Yayınları.

Gombrich, E.H.(1992). Sanat ve Yanılsama.(6. Basım). Ġstanbul:Remzi Kitabevi.

Gürer, L.(1992). Görsel sanat eğitimi ve mekan- form.(1. Basım). Ġstanbul:

Ġstanbul Teknik Üniversitesi Yayınları.

Güzel Sanatlar Ve Spor Liseleri Yönetmeliği. (2010, Eylül). orta öğretim genel müdürlüğü, Web: http://ogm.meb.gov.tr/gos_yonetmelik.asp?alno=6 05 Ekim 2011‟de alınmıĢtır.

Gökaydın, N.(2002). Temel sanat eğitimi-sanat eğitimi-öğretim sistemi ve bilgi kapsamı. (1. Basım). Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları.

Herbert, R.(1974). Sanatın anlamı. (Çev. G. Ġnal ve N .Asgari ) Ġstanbul:

Türkiye ĠĢ Bankası Kültür Yayınları.(Eserin orijinali 1971‟de yayımlandı) ĠĢbilen, A. (2002). Türkiye’de sanat eğitiminde öğretmen yetiştirme.

Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-ĠĢ Eğitimi Anabilim Dalı Sempozyumunda sunuldu, Ankara.

Ġl, Z. ve GÖKDEMĠR, B.(2006). İlköğretim ı. kademe resim-iş derslerinde kopya yönteminin sanatsal düzenleme ögelerinin öğretilmesine katkısı. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi,Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Kaptan, S.(1998). Bilimsel araştırma ve istatistik teknikleri.(11.Basım). Ankara:

TekıĢık Yayınları.

Kaya, T.K.(2001). Kopya yönteminin ilköğretim 1.kademe çağı(9-12 yaş) çocuk

resimlerindeki rolü ve önemi. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

KırıĢoğlu, O.(1986). Gençlerin sanat eğitimi. Hacettepe üniversitesi güzel sanatlar fakültesi sanat dergisi, 7,76.

KırıĢoğlu, O.(2002). Sanatta eğitim.(2. Basım). Ankara: Pegem A Yayınları.

KırıĢoğlu, T.O (2009). Sanat kültür yaratıcılık.(1.Basım). Ankara: Pegem Akademi Yayınları.

May, R.(2005). Yaratma cesareti. (Çev. A. Oysal). (9. Basım). Ġstanbul: Metis Yayınları.( Eserin orijinali 1975‟de yayımlandı)

Moran,Berna.(2005). Edebiyat kuramları ve eleştiri.(14. Basım). Ġstanbul:

ĠletiĢim Yayınları.

Özsoy,V.(Editör).(2005). Görsel sanatlar eğitimi derneği yayınları. (1. Basım). Ankara:

Varan Matbaacılık.

Parramon,J.M.(1994). İnsan figürü çizimi.(Çev. G. Sipahi Çapan).(2. Basım).

Ġstanbul: Remzi Kitabevi. (Eserin orijinali 1993‟te yayımlandı)

Vikipedi, özgür ansiklopedi (2009, Mart) PuĢkin Müzesi, Avrupa ve Amerika Sanat Galerisi, XIX-XX yüzyıllar.Web: http://tr.wikipedia.org/wiki/Tutuklular Çemberi 23 ekim 2011 „ alınmıĢtır.

San, Ġ.(1985). Yaratıcılık açısından sanat eğitimi. Hacettepe üniversitesi güzel sanatlar fakültesi dergisi, 3,53.

San, Ġ.(2003). Sanat eğitimi kuramları.(2.Basım). Ankara: Ütopya Yayınları.

San, Ġ.(1983) .Sanat eğitimi kuramları.(1. Basım)Tan Yayınları.

Sözen, M. ve Tanyeli, U.(1986).Sanat kavramı ve terimleri sözlüğü.(1.Basım).Ġstanbul: Evrim matbaacılık

Spence, D.(2000).Monet izlenimcilik.(1.Basım).Ġstanbul: Alkım yayınevi.

(Eserin orijinali 1997‟de yayımlandı).

Smith.A.R.(1989). Dıscıplıne-Based Art Educatıon.(2.Press).Chicago:Unıversıty Of Illınoıs Press

Tansuğ, S.(1982). Herkes için sanat.(1. Basım). Ġstanbul: Altın kitabevi yayınları.

Tekcan, S.S., Germaner, T.A.(15-17 Mayıs 1995). Sanatsal eğitim bağlamında

yapabildiklerimiz ve yapmamız gerekenler üzerine görüşler. Anadolu Güzel Sanatlar Fakültesi Sempozyumunda sunuldu, Ankara.

Telli, H. (10-11 Mayıs 1990). Ortaöğretim kurumlarında resim-iş öğretimi ve

sorunları. Türk Eğitim Derneği VIII.Öğretim Toplantısı Sempozyumunda sunuldu, Ankara.

Turani,A.(1971).Dünya sanat tarihi.(1.Basım).Ankara: Türk Tarih Kurumu Basımevi.

Türkdoğan,G.(1984).Sanat eğitimi yöntemleri(resim-iş öğretimi).(2.Basım).Ankara: Kadıoğlu matbaası

Toprak,B.(1977).Sanat tarihi.(14.Basım).Ġstanbul: Dilek Matbaası.

Ünver,E.(2002). Sanat eğitimi.(1. Basım). Ankara: Atlas Yayınları.

Yolcu, E.(2004). Sanat eğitimi kuramları ve yöntemleri.(1. Basım). Ankara:

Nobel Yayınları

Yıldırım, A. ġimĢek, H.(2003). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri.(3.Basım). Ankara: Seçkin Yayınları.

EKLER

1.Öğretmenler Ġçin GörüĢme Formu 2.Öğrenciler Ġçin GörüĢme Formu 3. Veri Kodlama Listesi

4. Mili Eğitim Müdürlüğü Ġzin Belgesi

EK 1.Öğretmen GörüĢme Formu

1-Alan derslerinizde kopya yöntemini kullanıyor musunuz?

2-Kopya yöntemini hangi sıklıkta kullanıyorsunuz?

3- Kopya yöntemini hangi derslerde kullanıyorsunuz?

4-Kopya yönteminin hangi tekniğini kullanıyorsunuz?

Sonda:

-Karelere bölerek -Doğrudan doğruya *IĢıklı masa kullanarak, *Fotokopide büyüterek, *Elde büyüterek, -Noktalarla kopya yaparak

5-Kopyalama yöntemi öncesinde bir plan hazırlıyor musunuz?

Sonda:

-Öğrenme açısından

-Öğrenciye ve konuya uygunluğu açısından -Teknikler açısından

6- Kopya yöntemi uygulamasında seçilen sanatçı ve eserlerinin öğrencinin seviyesine ve konuya uygun seçilmesi sizce gerekli midir? Neden?

7-Kopya yönteminin ders hedeflerinin gerçekleĢmesine katkısı nedir?

Sonda:

-Öğrenciyi güdüleme açısından

-Öğrenme açısından -Derse tutumu açısından -Kalıcılık açısından -Sınıf yönetimi açısından

8- Kopya yöntemi ne tür yöntem ve materyallerle desteklenirse öğrenme daha yaratıcı ve yararlı hale gelir?

9- Kopya yöntemi derslerinize ve size neler kazandırdı?

Sonda:

- Planlamada -Uygulamada -Değerlendirmede -Mesleki geliĢimde

10- Kopya yönteminin kullanım sıklığı ile öğrencinin baĢarısı arasında bir orantı var mıdır?

Sonda:

-Göz, bilek, bellek açısından -Kullanım teknikleri açısından -Güdülenme açısından

11-Kopya yönteminin olumlu ve olumsuz yönleri nelerdir?

Sonda:

-Öğrenme açısından -Yaratıcılık açısından

12- Öğrencileriniz kopya çalıĢmasında mı daha baĢarılı, yoksa özgün( modelden ve bellekten) çalıĢmada mı daha baĢarılı oluyorlar? Bu iki çalıĢma türü arasında bir iliĢki gözlemliyor musunuz?

13- Kopya yöntemi ve deneyimlerinizden bahseder misiniz? Lütfen örnek veriniz.

14-Bu konuda belirtmek istediğiniz baĢka görüĢ ve önerileriniz var mı?

Bana zaman ayırdığınız için çok teĢekkür ederim. Bu konuda görüĢmeden sonra eklemek istediğiniz baĢka görüĢ ve önerileriniz olursa ,lütfen beni………..

no.lu telefondan arayabilirsiniz. iyi günler.

EK 2. Öğrenci GörüĢme Formu

1-Alan derslerinizde kopya yöntemi kullanılıyor mu?

2- Kopya yöntemi hangi derslerde kullanılıyor?

3- Öğretmeniniz kopya yönteminin hangi türünü uygulatıyor?

Sonda:

-Karelere bölerek -Doğrudan doğruya *IĢıklı masa kullanarak, *Fotokopide büyüterek, *Elde büyüterek,

-Noktalarla kopya yapma

4- Kopya yönteminin uygulama kolaylığı ya da zorluğu var mıdır?

5- Öğretmen derse planlı mı geliyor?

6- Kopya yöntemi uygulamasında örnek sanatçı ve sanatçı eserlerini kendiniz mi belirliyorsunuz?

Sonda :

-Konu açısından -Güdülenme açısından

7- Kopya yöntemi derslerinizdeki baĢarınızı nasıl etkiledi?

Sonda :

-Teknik ve beceri açısından -Yaratıcılık açısından

-Derse ve konuya güdülenme açısından

-Öğrenmeyi kolaylaĢtırma ve kalıcılık açısından 8- Kopya yöntemi derslerinizde ne sıklıkta kullanılıyor?

9- Kopya yönteminin kullanım sıklığı ile baĢarınız arasında bir orantı var mı?

Sonda:

-Yaratıcılık açısından -Teknik ve beceri açısından

10- Kopya yönteminin olumlu ve olumsuz yönleri nelerdir?

11- Kendinizi kopya resim konusunda mı, yoksa modelden veya bellekten özgün bir çalıĢma konusunda mı rahat hissediyorsunuz? Size göre hangisinde daha baĢarılısınız?

12-Derslerinizde kullandığınız kopya yöntemi ve deneyimlerinizden bahseder misiniz?

Lütfen örnek veriniz.

13- Bu konuda belirtmek istediğiniz baĢka görüĢ ve önerileriniz var mı?

Bana zaman ayırdığınız için çok teĢekkür ederim. Bu konuda görüĢmeden sonra eklemek istediğiniz baĢka görüĢ ve önerileriniz olursa ,lütfen beni………..

no.lu telefondan arayabilirsiniz. iyi günler.

EK 3. Kodlama Listesi

1-Kullanım Sıklığı 1.1- Teknik ve beceri 2-Kullanıldığı Dersler 3-Kopyalama Teknikleri

4-Kopyalama Yönteminin Yararları 4.1-Öğrenmeye Etkisi

4.1.1-BaĢarı 4.1.2-Yaratıcılık

4.1.3-Psiko - Motor Beceri 4.1.4- Kalıcılık

4.1.5-Deneyim

4.2-Derse Yönelik Tutum 4.2.1-Güdülenme

4.2.2-Ġlgi Ve Merak 4.2.3-Güven

4.3- Planlama 4.4-Değerlendirme

5-Kopyalama Yönteminin Olumsuzlukları

1-Kullanım Sıklığı

1.1-(Öğretmen Y.Y): Yılda 1 defa kullanıyorum.

1.2-(Öğretmen A.B): Yılda 2 defa kullanıyorum.

1.3-(Öğretmen N.B): Yılda 1 defa kullanıyorum.

1.4-(Öğretmen N.A): Yılda 2 defa kullanıyorum.

1.5-(Öğretmen K.A ): Yılda 2 defa kullanıyorum.

1.6-(Öğretmen A.S ): Ġlk öğrenme aĢamasında 1 defa kullanıyorum. Daha sonra özgün çalıĢtırıyorum.

1.7-(Öğretmen A.C): Yılda 1 defa kullanıyorum.

1.8-(Öğretmen ġ.E): Yılda 1 defa kullanıyorum.

1.9-(Öğretmen M.D): 1 yıl içerisinde 1 sanatçıdan kopya yaptırıyorum.

1.10-(Öğretmen M.A): 1 adet kopyalama yaptırmaktayım.

1.1-(öğrenci Z.Y): Az kullanılıyor ve bunu daha da azaltmayı amaçlanıyor.

1.2- (öğrenci H.A): 1 tane yaptım, o da yağlı boya çalıĢması.

1.3-(öğrenci N.E): Bu yıl 1 tane yaptım.

1.4-(öğrenci ġ.K): 1hafta ara ile yaptık resimlerimizi. Yaptığımız resimlerin sayısı 10 ile 15 arası değiĢiyor.

1.5-(öğrenci M.K): 1 hafta ara ile 7 adet kopya çalıĢtım.

1.6-(öğrenci E.P): O kadar sık değil fakat oluyor.

1.7-(öğrenci S.Ü): Yılda 2 kez,2 ay boyunca kullandık.

1.8-(öğrenci B.E):Yılda 2 ay sürdü.

1.9-(öğrenci C.Z): Yılda 2 veya 3 kere yapılıyor.

1.10-(öğrenci Ö.P): Sık değil.

1.11-(öğrenci S.B): 2 kere yağlıboya çalıĢtım.1,5 aylık arayla yaptık.

1.12-(öğrenci G.A): 2 tane yaptık.1,5 aylık arayla yaptık.

1.13-(öğrenci S.ġ): 2 tane çalıĢma yaptık.

1.14-(öğrenci Ö.ġ): 2 tane 2 ay süre içinde yaptık.

1.15-(öğrenci G.A): 2 kez yaptım. Çok sık aralıklarla yapmadım.

1.16-(öğrenci S.Y): Ġki boyutlu derslerimizin hepsinde kopya yöntemi uygulanıyor. Hafta da 4 saat

1.17-(öğrenci C.Ö): Hafta da 4 saat kullanılıyor.

1.18-(öğrenci A.T): Ġki boyutlu sanat atölye dersimizde hemen hemen her zaman bu yöntemi kullanıyoruz. Bu dersimiz hafta da 4 saat.

1.19-(öğrenci N.A): Çok sık kullanmıyoruz. Bir dönem içerisinde bir kere çalıĢtık. Ben gauguin‟in bir tablosunu yaptım.

1.20-(öğrenci Z.Ü): Sene baĢından beri her 2 boyutlu sanat derslerinde kullanılıyor. 2 sanatçının eserini kopyaladım.

1.21-(öğrenci K.D): 1 ay arayla 2 defa yaptım.

1.22-(öğrenci U.U): 2.dönemde baĢladık. Ġki tane yaptık.

1.23-(öğrenci M.Ç): 3 kez kareleme yöntemi kullandım. Zaman kısıtlı olduğu zaman daha çok ön plana çıktı. Normalde bir çalıĢma ders saati içinde 2 hafta da biterken, kopya yöntemiyle bu süre 1 haftaya düĢüyor.

1.24-(öğrenci Z.S): 2 defa yapmıĢtım. Zaman olarak değiĢiyor.

1.25-(öğrenci Y.Y): Oldukça az kullanmaya çalıĢıyoruz.2 kez kullandım.

1.26-(öğrenci S.K): Genelde yağlıboya tablosu yaparken kullanıyoruz.

1.27-(öğrenci M.A): 2 hafta ara ile yaptım. 2 tane yaptım.

1.28-(öğrenci E.B): 1 ayda 1 tablo bitti. 1 hafta ara ile 2. Yağlıboya çalıĢmasına geçildi.

1.29-(öğrenci M.Ö): 1,2 ay süre aralıklarla yapılan çalıĢmalar Ģeklinde yapılıyor.

1.30-(öğrenci F.A): 8 tane yaptım.1 ayda 1 kullanıyorum.

1.1- Teknik ve beceri

1.1.1-(öğretmen N.A): Desen dersi için; deseni kopyalamalarını tasvip etmiyorum. Sıklıkla yapıldığında çizimler robotlaĢıyor. Öğrenci canlı modeli çizemiyor ama ezberlenmiĢ modeli daha iyi çiziyor. Çok aĢırı bağımlı kalmadan yapılabilir. AraĢtırma yönünü köreltiyor. Ġnceleme eskiz yapılabilir. Yağlıboyayı çok seviyorlar ve suluboyada sıkılıyorlar. Tekniği geliĢtirme açısından bir baĢarı yok.

1.1.2-(öğretmen N.B): Sık desen çizmek imgeselde problemi çözüyor. Desen öğretirken kopyalama yönteminin tadında bırakılması gerekir.

1.1.3-(öğretmen K.A): Sık kullanılması yaratıcılığını düĢürür. Desen için daha yararlı olabilir. ÇözümlenmiĢ olarak yapması daha kolay. Kendinden bir Ģeyler katmalı. Anatomi bilgileri imkan yetersizliğinden dolayı yararlı buluyoruz. Guaj, lavi, suluboya, pastel ve karakalem tekniklerinde öğrencinin geliĢimi açısından

1.1.3-(öğretmen K.A): Sık kullanılması yaratıcılığını düĢürür. Desen için daha yararlı olabilir. ÇözümlenmiĢ olarak yapması daha kolay. Kendinden bir Ģeyler katmalı. Anatomi bilgileri imkan yetersizliğinden dolayı yararlı buluyoruz. Guaj, lavi, suluboya, pastel ve karakalem tekniklerinde öğrencinin geliĢimi açısından

Benzer Belgeler