• Sonuç bulunamadı

EK: 5 YAPILAN ETKĠNLĠKLER Sosyal YaĢam Teması Bağlamında Uygulanan Etkinlikler

BÖLÜM V: SONUÇ VE TARTIġMA

EK: 5 YAPILAN ETKĠNLĠKLER Sosyal YaĢam Teması Bağlamında Uygulanan Etkinlikler

Eski Meslekler Etkinlikleri:

Süpürgecilik

Gerekli Materyaller

 Süpürge

 Dünya Haritası

 Lastik

 Sulu Boya YapılıĢı

Sınıfa getirilen süpürge küçük parçalar halinde kesilir. Lastikle bağlandıktan sonra boyamaları için çocuklara verilir. Boyanan süpürgeler üzerlerine çocukların dünya üzerinden süpürmek istedikleri kötülükler yazılarak dünya haritasına yapıştırılır.

Sepetçilik

Gerekli Materyaller

 Kağıt

 Renkli elişi kağıtları

 Yapıştırıcı

 Kuru boya YapılıĢı

Kağıt üzerine çizilen sepet şablonu çocuklara dağıtılır. Renklli elişi kağıtları kesilerek çocuklardan bu elişi kağıtlarını kendilerine verilen sepet şablonuna yapıştırmaları ve daha sonra bu sepetin içine taşımak istedikleri nesneleri çizmeleri istenir.

129 ġerbetçilik

Gerekli Materyaller

 Limon

 Su

 Şeker

 Sürahi YapılıĢı

Kesilen limonlar her çocuğa sıktırılır. Çocuklar arasından şeker koyucu, su koyucu ve tadıcı seçilir. Bu çocuklar sırayla materyalleri koyarak şerbeti hazırlar. Yine çocuklar arasından seçilen şerbetçi dede şerbeti arkadaşlarına dağıtır.

Takunyacılık

Gerekli Materyaller

 Takunya YapılıĢı

Sınıfa getirilen takunyanın çocuklar tarafından incelenmesi ve giymesi sağlanır. Ardında Taka tuka tekerlemesi söylenir.

130 Demircilik

Gerekli Materyaller

 Demir parça

 Demircilik yapımını gösteren video YapılıĢı

Sınıfa getirilen demir çocuklara gösterilir ve nası bu şekli aldığı sorulur.

Ardından demircilik filmi izlettirilir. Daha sonra çocuklarla birlikte bütün eski meslekleri anlatan ront söylenir.

Sedef Kakama Ustalığı Gerekli Materyaller

 Strafor

 Guvaş boya

 Süs malzemeleri (boncuk, küçük yapay çiçek parçaları)

 Sedef kakma yapımını gösteren film YapılıĢı

Sedef kakma yapımını gösteren film izlettirilir. Sınıfa getirilen straforlar eşit parçalara kesilerek çocuklara dağıtılır. Çocuklar ilk olarak bu straforları guvaş boya ile boyar. Ardından süs malzemelerini kakma ustası gibi straforlara yerleştirirler.

131 Osmanlı Günü Etkinlikleri

Gerekli materyaller

 Osmanlı dönemine ait kıyafet ve kıyafet malzemeleri (şal, fes, kalkal, kaftan, pelerin v.s.)

 Osmanlı dönemine ait mimari yapıyı gösteren kartlar

 Sofra bezi (yere sermek için) YapılıĢı

Sınıfa getirilen kıyafet ve kıyafet materyalleri çocuklara giydirilir ve onlara o dönemlere ait isimler verilir. Ardından Osmanlı dönemine ait resimler göstererek günümüz evleri ile Osmanlı evlerini karşılaştıran resim yapmaları istenir. Resim etkinliğinin ardında daha önceki etkinliklerde hazırlanan materyaller (sedef kutular, sepet resimleri, ebrular, seramik malzemeler) sınıfa getirilerek Pazar ortamı hazırlanır ve çocuklar bu malzemeleri arkadaşlarına satarlar. Ardından okulda hazırlanan yemek yer sofrası kurularak, Osmanlı dönemi sofra adabı ile yenir.

Sanat Teması Bağlamında Uygulanan Etkinlikler Kültürümüze Ait Müzik Aletleri

Gerekli Malzemeler

 Karton kutuklar

 El işi kayıtlarından hazırlanmış nota işaretleri

 Davul, kabak kemane, kopuz ve tulum resmleri

 Bu müzik aletlerine ait müzik sesleri YapılıĢı

Kutuların üzerine nota işaretleri ve her müzik aletinin resimleri yapıştırılır. Bu müzik aletlerine ait sesler çocuklara dinlettirilir. Ardından Müzik kutusu oyunu ile çalınan müzik seslerinin hangi müzik aletine ait olduğunu bulma oyunu oynanır.

132 Seramik Sanatı

Gerekli Materyaller

 Seramik hamuru

 Boya YapılıĢı

Seramik sanatı ve yapılış hakkında bilgi verildikten sonra sınıfa getirilen seramik hamuru çocuklara dağıtılarak kendi istedikleri şekilleri yapmaları istenir. Kurumaya bırakılan hamurlar daha sonra boyanır.

Ebru Sanatı

Gerekli Materyaller

 Ebru teknesi

 Kitre

 Ebru boyası

 Ebru kağıdı YapılıĢı

Ebru sanatı ve ebru yapımı hakkında bilgi verildikten sonra sınıfa getirilen ebru malzemeleri ile çocuklara örnek bir ebru yapılır. Ardından her çocuk isimlerinin alfabetik sırası ile kendi ebrusunu yapar.

133

Önemli Günler Ve Semboller Teması Bağlamında Uygulanan Etkinlikler

Nevruz

Gerekli Materyaller

 “Nevruz” adlı hikâye

 Üzerinde hikâyede geçen sloganların yazılı olduğu kartlar YapılıĢı

“Nevruz” adlı hikaye sınıfta okunduktan sonra sınıfa getirilen kartlar çocukların boynuna asılır. Çocuklar el ele tutuşarak çember oluşturur.

Kartların üzerinde yazılı olan sloganlar ront halinde söylenir

134 Türk Bayrağı

Gerekli Materyaler

 Türk bayrağı

 Mukavva

 Kuru boya

 Yapıştırıcı YapılıĢı

Sınıfa getirilen Türk bayrağı çocuklara gösterilerek bayrak kavramı ve Türk bayrağının oluşumu hakkında bilgi verilir. Ardından çocuklardan kendi tasarladıkları bayrakları çizmeleri istenir. Çocukların çizdikleri bu bayraklar

“bayrak ağacı” oluşturularak mukavvaya yapıştırılır.

Tarihi Olaylar Teması Bağlamında Uygulanan Etkinlikler

135 Çanakkale Zaferi

Gerekli Materyaller

 Çanakkale türküsü

 Kuru boya YapılıĢı

Çanakkale Türküsü dinlettirilerek, Çanakkale Zaferi hakkında bilgi verilir. Daha sonra verilen bilgilerin ardından çocuklardan yaratıcı drama yapmaları istenir.

Drama etkinliği bittikten sonra çocuklardan Çanakkale Zaferi‟ni anlatan resim yapmaları istenir. Resim etkinliği bittikten sonra; çocuklar kendilerini Anzak askerinin yerine koyarak Çanakkale cephesinden annelerine mektup yazmaları söylenir. Çocuklar bu mektupları sözlü olarak ifade eder, sınıf öğretmeni yazıya geçirir. Son olarak ise kendilerini Türk askerlerinin yerine koyarak Çanakkale cephesinden annelerine mektup yazmaları istenir.

Ġstiklal MarĢı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy Gerekli Materyaller

 Onuncu Yıl Marşı

 İstiklal Marşı YapılıĢı

Onuncu Yıl Marşı dinlettirilerek marş kavramı hakkında çocuklara bilgi verilir.

Ardından İstiklal Marşı dinlettirilir. Mehmet Akif Ersoy‟un İstiklal Marşı‟nı nasıl ve hangi duygularla yazdığı, bu marşın mecliste nasıl okunduğu ve kabul edildiği hakkında bilgi verilir. Verilen bu bilgilerin ardından çocuklardan İstiklal Marşı‟nın kabulünü anlatan drama yapmaları istenir

136 .

Evliya Çelebi Etkinliği Gerekli Materyaller

 Sandalye

 “Az gittik uz gittik” programının görüntüleri YapılıĢı

Çocuklara Az gittik uz gittik programının görüntüleri izlettirilir. Daha sonra çocuklardan, gözlerini kapatarak kendilerini Evliya Çelebi gibi hissetmeleri istenir. Sandalye sınıfın ortasına konarak; çocukların tanıtılan konulardan istediklerini seçmeleri söylenerek sırayla sandalyeye oturtulur. Ardından Evliya Çelebi gibi tanıtılan bu temaları anlatmaları istenir.

137