• Sonuç bulunamadı

4.1.1 Erken Çocukluk Döneminde Öğretilebilecek Türk Tarihine Ait Bazı Olay ve Olgularla Ġlgili Etkinliklere Dair Bulgular Olay ve Olgularla Ġlgili Etkinliklere Dair Bulgular

4.1.1.2 Sanat Teması Bağlamında Yer Alan Etkinliklere Dair Bulgular

4.1.1.3.2 Türk Bayrağı Etkinliklerinden Elde Edilen Bulgular

Türk bayrağı Türkiye Cumhuriyeti'nin önemli sembollerinden biridir. Bu bağlamda tarihimize ait olaylar ve olgular kapsamında seçilmiştir.

Resim 47: Nevruz Çiçeği

Çocuklar ile birlikte, kartlar üzerinde yazılan bu sloganlar "nevruz çiçeği şarkısı"

adı altından çocuklar ile birlikte bestelenmiştir. Çocuklar boyunlarına astıkları kartlarla birlikte nevruz çiçeği şarkısını söyleyerek nevruz çiçeği şeklinde yuvarlak oluşturmuşlardır.

81

Türk bayrağı etkinliği iki aşamada gerçekleştirilmiştir. Birinci aşama Türk bayrağının tanıtımının ve oluşumunun anlatılması; ikinci aşama ise "bayrak ağacı"

tasarlaması aşamasıdır.

Türk bayrağının tanıtılması aşamasında; araştırmacı çocukların ön bilgilerini tespit etmek amacıyla sınıfta asılı olan Türk bayrağını çocuklara göstererek, onlara "bu gördüğünüz nesnenin ne olduğunu biliyor musunuz?" sorusu yöneltilmiştir. Verilen cevapların yer aldığı diyaloga aşağıda yer verilmiştir.

Diyalog 49: Türk Bayrağına Dair Uygulama Tarihi11.05.2011

(1)A : Bu duvarda gördüğünüz nesnenin ne olduğunu biliyor musunuz çocuklar?

(2)EY : Türk bayrağı.

(3)A : Peki bizim bayrağımızın şekli neden böyle bilen var mı?

(4)EFA : Çünkü biz Atatürk'ü seviyoruz da ondan.

(5)EY : Çünkü savaştaki şehitlerimizin kanından oluşup oraya ay ve yıldız yansımış.

(6)A : Bayrağın nasıl oluştuğunu herkes biliyor mu?

(7)ÇT : Evettt!

(8)EY : Öğretmenimiz öğretti.

Yukarıdaki diyalog incelendiğinde; çocukların bayrağı tanıdıkları görülmektedir.

Araştırmacının yöneltmiş olduğu (s-3): "Peki bizim bayrağımızın şekli neden böyle bilen var mı?" sorusuna EFA'nın (s-4): "Çünkü biz Atatürk'ü seviyoruz da ondan."

söylemi incelendiğinde; Atatürk ile özdeşleştirdiği görülmektedir. Aynı soruya EY'nin (s-5): "Çünkü savaştaki şehitlerimizin kanından oluşup oraya ay ve yıldız yansımış" şeklinde cevap vermesi, bayrağın nasıl oluştuğunu bildiği göstermektedir. Bu cevap üzerine araştırmacının (s-6): "Bayrağın nasıl oluştuğunu herkes biliyor mu?" sorusuna bütün çocukların (s-7): "Evettt!" cevabını vermesi, onların bayrağın oluşumunu bildiklerini, sınıf öğretmeni tarafından daha önce öğretildiğini göstermektedir.

Ön bilgilerin tespit edilmesinin ardından, bayrağın oluşumunu gösteren birkaç resim çocuklara gösterilmiş ve bayrak oluşumu üzerine konuşmalar yapılmıştır. Bu konuşmaların yer aldığı diyaloga ve görsellere aşağıda yer verilmiştir.

82

Yukarıdaki diyalog incelendiğinde; çocukların kendilerine gösterilen bayrak oluşum resimleri hakkında yorumlar yaptıkları görülmektedir. KAP‟nin (s-5):

“Öğretmenim bence askerlerin kanı akmıştır. Ama o anda ay ve yıldız şeklinde bir boşluk oluşmuştur ve beyaz kalmıştır.” söylemi incelendiğinde; öğrendiği Türk Bayrağı oluşumuna, gördüğü resimler çerçevesinde farklı bir boyut getirmiştir. EY'nin (s-7): "Öğretmenim o zaman dolunay gecesiydi." söylemi incelendiğinde; EY'nin ayın evrelerini bildiği ancak hilal ile dolunayı karıştırdığı görülmektedir.

Türk bayrağı ve oluşumunun tanıtılması aşamasının ardından "bayrak ağacı"

etkinliğine geçilmiştir. Bu etkinlik kapsamında çocukların her biri Türkiye Cumhuriyeti için yeni bir bayrak tasarlamıştır. Tasarlanan bu bayraklar oluşturulan bayrak ağacına yapıştırılmış ve böylece "bayrak ağacı" oluşturulmuştur. Etkinlik esnasında yapılan konuşmalara ve görsellere aşağıda yer verilmiştir.

(1)A : Size Türk bayrağının oluşum resimlerini göstereyim çocuklar.

(2)ET : Şehitlerin kanına ay ve yıldız yansımış.

(3)A : EY'nin dediği gibi vatanı için savaşmış olan askerlerini kanının akmasıyla ve üzerine hilal ve yıldızın yansımasıyla Türk bayrağı oluşmuştur.

Resim 48: Türk Bayrağı Oluşumu

Diyalog 50: Türk Bayrağının OluĢumuna Dair

Uygulama Tarihi11.05.2011

(4)EFY : Bence şöyle olmuştur. Askerler ölmüştür ay ve yıldız yansıyınca öyle olmuştur.

(5)KAP: Öğretmenim bence askerlerin kanı akmıştır. Ama o anda ay ve yıldız şeklinde bir boşluk oluşmuştur ve beyaz kalmıştır.

(6)KM :Askerler öldüğünde kan çıkıyor ama kumaşlar beyazdan yapılıyor.

(7)EY : Öğretmenim o zaman dolunay gecesiydi.

83

Yukarıdaki diyalog incelendiğinde; EY'nin (s-2):"Ben Osmanlı Devleti bayrağı yapıcam." söylemi incelendiğinde, EY'nin daha önce yapılan Osmanlı günü etkinliklerinde gördüğü Osmanlı Devleti bayrağını çizmek istediği ve Osmanlı Devleti'ni sembolize eden "üç hilali bayrak" çizdiği görülmektedir. EY'nin (s-2):

"Ben Osmanlı Devleti bayrağı yapıcam.", KS'nin (s-4):"Öğretmenim ben Türk bayrağı yapıcam." ve KŞ'nin (s-6): "...Fenerbahçe bayrağı çizdim." söylemi incelendiğinde EY'nin, KS'nin, ve KŞ'nin durağan düş gücünde olduğu görülmektedir. Daha önce gördükleri bayrakları çizmişlerdir. Ancak KAP'nın çiçek bayrağı ve gökkuşağı bayrağı çizmesi, onun okul öncesi eğitim programında yer alan "resim, el işi vb.

sanat etkinliklerinde özgün ürünler yapma" (MEB, 2006:25) kazanımını gerçekleştirdiği ve süreğen düş gücünde olduğunu göstermektedir. Çünkü çocuk, daha öncesinde bayrak şeklinde görmediği varlıkları bayrak olarak çizmiştir. Bu durum üzerine KM'nin (s-13): "Ama öyle bayrak olmaz ki." şeklindeki söylemi;

KM'nin bayrağın bir millete ait nitelikte olması gerektiği düşüncesinden kaynaklanabilir.

Resim 49: Bayrak Ağacı

Diyalog 51: Bayrak Ağacı Uygulama Tarih 11.05.2011

(1)A :Çocuklar şimdi hepiniz Türkiye Cumhuriyeti için bayrak tasarlıyorsunuz ve çiziyorsunuz. Tasarladığınız bu bayrakları görmüş olduğunuz bu bayrak ağacına yapıştıracağız.

(2)EY: Ben Osmanlı Devleti bayrağı yapıcam.

(3)KAP: Öğretmenim ben hangi bayrağı çizeceğimi bilemiyorum.

(4)KS: Öğretmenim ben Türk bayrağı yapıcam.

(5)EAB: Öğretmenim ben Anıtkabiri yapıyorum. Bi de bayrak yapıcam.

(10)EFA : Atatürk bayrağı yapıcaz.

(11)KFB : Öğretmenim ben bi şey sorabilir miyim? KAP çiçek bayrağı bi de gökkuşağı bayrağı çizmiş. Öyle bayrak olur mu?

(12)A : Herkes istediği bayrağı tasarlayabilir KFB.

(13)KM : Ama öyle bayrak olmaz ki.

(14)KAP : Evet olur öyle bayrak!

84

Ayrıca EAB'nin (s-5): "Öğretmenim ben Anıtkabiri yapıyorum. Bi de bayrak yapıcam."

ve EFA'nın (s-10): "Atatürk bayrağı yapıcaz." söyleminden; diyalog 49'da görüldüğü üzere EFA gibi Atatürk ve bayrağı özdeşleştirdiği anlaşılmaktadır.

Yapılan "bayrak ağacı" etkinliğinde çocukların; daha öncesinde oluşturduğu bayrak şemasını, daha farklı bayraklara uyarlayarak yaratıcılıklarını ortaya koydukları, görülmektedir.

Türk bayrağı etkinlikleri genel olarak değerlendirildiğinde; çocukların süreğen ve durağan düş gücünü kullandıkları ve bayrağın Atatürk'le özdeşleştirildiği görülmektedir.

4.1.1.4 Tarihi Olaylar Teması Bağlamında Yer Alan Etkinliklere Dair