• Sonuç bulunamadı

Ġstiklal MarĢı'nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy Etkinliklerinden Elde Edilen Bulgular

4.1.1 Erken Çocukluk Döneminde Öğretilebilecek Türk Tarihine Ait Bazı Olay ve Olgularla Ġlgili Etkinliklere Dair Bulgular Olay ve Olgularla Ġlgili Etkinliklere Dair Bulgular

4.1.1.4 Tarihi Olaylar Teması Bağlamında Yer Alan Etkinliklere Dair Bulgular Bulgular

4.1.1.4.2 Ġstiklal MarĢı'nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy Etkinliklerinden Elde Edilen Bulgular

Türk milletinin en önemli bağımsızlık ve kahramanlık sembollerinden biri olan İstiklâl Marşı 7 Kasım 1920 tarihinde açılan ve 12 Mart 1921 günü sonuçlanan bir yarışma ile milli marş olarak seçilmiştir. 12 Mart 1921 tarihinde mecliste yapılan görüşmeler neticesinde oy birliği ile İstiklâl Marşı‟nın Türk milletinin resmi marşı

Canım anneciğim seni seviyorum. Türk askeri olarak mutluyum. Vatanımı, milletimi, Türk bayrağımı, Atatürk'ümü, Çanakkale bayrağımı korumak için kendimi tehlikeye attım.

Ama tehlikeden korunmak için vurulduğumda Anzak askerleri bana yardım etti. Sonunda iyileşebildim. O yüzden Anzak askerlerine büyük bir teşekkür borçluyum. Seni çok seviyorum.

Senin sevdiğin gibi de selamlarımı yolluyorum anneciğim.

Mektup 3: EY'nin mektubu

93

olmasına karar verilmiştir. İstiklâl Marşı‟mızın yazarı olan Mehmet Akif Ersoy, 1873 yılında İstanbul‟da doğmuştur. Milli mücadele döneminde oldukça aktif görevler almış, akabinde 23 Nisan 1920 tarihinde açılan meclise Burdur milletvekili olarak girmiştir. 27 Aralık 1936 tarihinde İstanbul‟da vefat etmiştir (Kocakaplan, 2008).

İstiklal Marşı'nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy etkinlikleri iki aşamada gerçekleştirilmiştir. Birinci aşama İstiklal Marşı'nın ve Mehmet Akif Ersoy'un tanıtılması aşaması, ikinci aşama ise istiklal Marşı'nın kabulünü konu edinen drama yapma aşamasıdır.

Birinci aşamaya geçilmeden önce; sınıfta çocuklara Onuncu yıl marşı dinlettirilmiş ve böylece çocukların marş hakkında ön bilgilerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır.

Ön bilgilerin tespiti ile ilgili diyaloga aşağıda yer verilmiştir.

Diyalog 55: MarĢ Kavramına Dair Uygulama Tarih 23.05.2011

(9)EFY : Türkiye Cumhuriyeti şarkısı.

(10)Kġ : Ben bu müziği daha önce Cumhuriyet İlköğretim Okulu'nda dinlemiştim.

öğretmenim bunun Cumhuriyet İlköğretim Okulu şarkısı olduğunu söylemişti.

(11)A : Peki marş ne demek çocuklar biliyor musunuz?

(12)KAP : Futbol marşı var.

(13)Kġ : Okulların marşları var.

(14)A : Bazı insanlar duygularını ifade etmek için şarkı yazar, bazıları marş yazar. Peki neden marş yazarlar?

(15)EFY : Türkiye için yazarlar.

Yukarıdaki diyalog incelendiğinde; çocukların dinledikleri müziğin milli bir müzik olduğunun farkında oldukları görülmektedir. KM'nin (s-2): "İstiklal Marşı." EH'nin (s-5): "Gençlik şarkısı." ve KAP'nin (s-12): "Futbol marşı var." söylemleri incelendiğinde; belli bir kavramı temsil eden şarkılara marş denildiğinin farkında oldukları söylenebilir. KM'nin (s-2): "İstiklal Marşı." söylemi incelendiğinde;

dinletilen Onuncu yıl marşı ile İstiklal Marşı'nı karıştırdığı görülmektedir. Bu karışıklık son dönemlerde Onuncu yıl marşının İstiklal Marşı'nın önüne geçecek kadar dinletilmesinden kaynaklanmaktadır.

94

Ön bilgilerinin tespitinin ardından, çocuklara İstiklal Marşı dinlettirilmiştir. Bütün çocuklar İstiklal Marşı'nın hep bir ağızdan söylemişlerdir. Daha sonra çocuklarla İstiklal Marşı'nın neden ve nasıl yazıldığı hakkında bir söyleşi yapılmıştır.

Diyalog 56: Ġstiklal MarĢı Nasıl Yazıldı?

Uygulama Tarih 23.05.2011 (1)A : Sizce neden İstiklal Marşı yazılmış olabilir çocuklar?

(2)KM : Çünkü Atatürk'ün çocuklara verdiği armağan.

(3)EY : Atatürk'ün biz çocuklara ettiği bir armağan.

(4)EFY : Türkiye Cumhuriyeti için.

(5)A : Peki çocuklar İstiklal Marşı nasıl yazılmış olabilir biliyor musunuz?

(6)ÇT : Hayırrr!

(7)A : Çanakkale Zaferi'nin ardından Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra, milletin geçirdiği zor günleri anlatacak ve onlar yeni ve daha güzel günlere hazırlayacak bir marşa ihtiyaç vardı. Bu nedenle TBMM bir marş yarışması düzenledi. Bu yarışmanın birincisine büyük bir para ödülü vardı. Yarışmanın bitiminden sonra yapılan oylama sonucunda yarışmayı İstiklal Marşı kazanıyor. Peki İstiklal Marşı'mızın yazarı kimdir?

(8)EH : Mehmet Akif Ersoy.

(9)A : Aferin sana. Ancak Mehmet Akif Ersoy ilk başta yarışmaya katılmak istemiyor. Çünkü para ödülünü kabul etmek istemiyor. Arkadaşlarının baskısına dayanamayıp katılıyor, birinci oluyor ama para ödülünü kabul etmiyor. İstiklal Marşı mecliste okunduğu zaman Milletvekilleri ağlıyor.

Sizce neden?

(10)EY : Para olmadığı için üzülmüş olabilirler.

(11)EFY : İstiklal Marşı çok güzeldi çünkü.

Yukarıdaki diyalog incelendiğinde; KM'nin (s-2): "Çünkü Atatürk'ün çocuklara verdiği armağan." ,ve EFY'nin (s-4): "Türkiye Cumhuriyeti için." söylemleri incelendiğinde marşın Atatürk ve cumhuriyetle alakalı olduğunun farkında oldukları ve yazılış nedeni hakkında fikir yürüttükleri söylenebilir. Kişiler ve kavramlar arasında ilişki kurabildikleri görülmektedir.

İstiklal Marşı'nın nasıl yazıldığı çocuklara anlatıldıktan sonra; İstiklal Marşı'nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy etkinliğinin ikinci kısmı olan drama etkinliğine geçilmiştir. Yukarıda anlatılan İstiklal Marşı'nın kabulü ve TBMM'de okunuşu drama yapılmıştır. İlk olarak drama için rol dağılımı yapılmıştır. Rol dağılımın ardından çocuklar İstiklal Marşı'nın kabulünü oynamış ve ardından çalınan İstiklal Marşı ayakta dinlenmiştir.

Diyalog 57: Ġstiklal MarĢı'nın Kabulü Drama Uygulama Tarih 23.05.2011

(1)EFY : [Mehmet Akif Ersoy'un yakın arkadaşı]Mehmet Akif Ersoy Türk milletinin İstiklal Marşı'na ihtiyacı var. Bu yarışmaya katılmalısın.

(2)EB : [Mehmet Akif Ersoy]Hayır. Para ödülünü istemiyorum.

(3)EFY : Ama Türk milleti zor durumda. Bu marşı yalnızca sen yazabilirsin.

(4)EB : (İstiklal Marşı'nı yazma hareketi yapar.)

95

(5)EY : [Mehmet Akif Ersoy'un yakın arkadaşı]Mecliste okur.

Yukarıdaki dramada da görüldüğü gibi çocukların İstiklal Marşı'nın kabulü sürecini doğru sırayla doğaçlama şeklinde verdikleri anlaşılmaktadır.

Drama etkinliğinden sonra araştırmacı tarafından çocuklara "Siz Mehmet Akif Ersoy olsaydınız nasıl bir marş yazardınız?" sorusu yöneltilmiş ve akabinde gerçekleşen diyaloga aşağıda yer verilmiştir.

Diyalog 58: Sizin MarĢınız Uygulama Tarih 23.05.2011

(1)A : Siz Mehmet Akif Ersoy olsaydınız nasıl bir marş yazardınız?

(2)Kġ : Ben İstiklal Marşı'nı yazardım.

(3)EY : Gençlik Marşı'nı yazardım.

(4)EFA : Bende Gençlik Marşı'nı yazardım

(5)EFA : Ben İstiklal Marşı yazmak isterim. Ama şöyle; ey şanlı asker, ey şanlı ordu, bir elde hançer, bir elde kalkan diye yazarım.

Yukarıdaki diyalog incelendiğinde; EFA'nın (s-5): "Ama şöyle; ey şanlı asker, ey şanlı ordu, bir elde hançer, bir elde kalkan diye yazarım." söylemi incelendiğinde;

Mehter Marşı müziklerinden "Eski Ordu Marşı" müziğini söylediğini anlaşılmıştır.

EFA'nın Mehter Marşı'nı bildiği ve bunu Türkiye Cumhuriyeti için yazmak istediği görülmektedir.

4.1.2 Erken Çocukluk Döneminde Öğretilebilecek Türk Tarihine Ait Bazı