• Sonuç bulunamadı

YANGIN ÖNLEM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

Belgede BAŞKAN SUNUŞ 05 (sayfa 138-142)

1-Faaliyet ve Proje Bilgileri

Yangın Önlem Şube Müdürlüğümüze 2011 yılı içerisinde Vatandaş, Resmi-Özel Kamu Kurum ve Kuruluşlar ve Belediyemiz Birimlerinden 5362 adet evrak gelmiş, Belediyemiz birimleri ile vatandaş, özel-resmi kamu kurum ve kuruluşlarına Müdürlüğümüz tarafından 5469 adet evrakla işlem yapılarak çıkışı yapılıştır.

2590 adedi Olumlu Yangın Önlem Raporu, 1159 adedi mürcaatları Olumsuz Yangın Önlem Raporu, 74 adedi İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsat Yönetmeliğinin 5/h maddesine göre gerekli yangın önlemlerinin işyerinin bağlı bulunduğu belediyesince istenmesi neticesinde yanıtlanmıştır.

119 adedi Olumlu Proje Uygun Görüş, 37 adedi Olumsuz Proje Uygun Görüş, 361 adedi Olumlu Proje Ön Olur, 28 adedi Olumsuz Proje Ön Olur, 1 adedi Yapı Kullanma İzni İtfaiye Uygun Görüşü, 4 adedi Olumsuz Yapı Kullanma İzni İtfaiye Uygun Görüşüdür.

Yangın Önlem Şube Müdürlüğü personelince, 2007/12937- 2009/15316 sayılı Binaların Yangından Korunma Yönetmeliği çerçevesinde Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde bulunan 302 adet bina ve işyerlerinin yangın önlemleri yönünden denetimi yapılmıştır.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin 2011/251 Esas ve 544 Karar Nosu ile 23.06.2011 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren Bursa Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik gereği ve 2007/12937-2009/15316 sayılı Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik çerçevesinde gelen projeler incelenmiş; 361 adet Olumlu Proje Ön Olur, 28 adet Olumsuz Proje Ön Olur , 119 adet Olumlu Uygun Görüş Projesi, 37 adet Olumsuz Uygun Görüş Projesi, 1 adet Yapı Kullanım İtfaiye Olumlu Uygun Görüş, 4 adet Yapı Kullanım İtfaiye Olumsuz Uygun Görüş belirtilmiştir. Proje Ön Olur incelemesi sonucunda elde edilen gelir 228.451,00 TL dir.

•İtfaiye Dairesi Başkanlığı olarak Odak Alanımız olan Afet Hizmetleri ile ilgili amaç ve hedeflerimizi belirlemek üzere 2010- 2014 yılları arası 5 yıllık stratejik planlarımız yapılmıştır.

•04/06/2009 tarih ve 954.04-12342 sayılı Valilik Olur’ u ile Yangın Denetleme Heyeti oluşturularak, bu heyette Dairemizden 2 personel görevlendirilmiş olup görevlerine rutin tarihlerde devam etmektedirler.

•27/09/2011 tarih ve 147663 sayılı Başkanlık Makamı Olur’u ile Tophane Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’ne öğretmenlik göreviyle Dairemizden İtfaiye Eri kadrosundaki üç personel görevlendirilmiş olup, görevlerine devam etmektedirler.

•Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığına bağlı Yangın Önlem Şube Müdürlüğü olarak 01/01/2011 – 31/12/2011 tarihleri arasında bir yıllık dönem içinde 48 okulda 34357 öğretmen ve öğrenciye yangınlardan korunma eğitim ve tatbikatı verilmiştir.

•Daire Başkanlığımıza yazı ile başvuruda bulunan 36 kamu kurum ve kuruluşlarda görev yapan toplam 1749 personele yangından korunma eğitimi verilmiştir.

•İtfaiye Dairesi Başkanlığımıza dilekçe veya yazı ile başvuruda bulunan 234 özel kurum ve kuruluşta çalışan 3139 kişiye iki aşamada pratik ve teorik şeklinde yangın ve yangınlardan korunma eğitimleri verilmiş ve 2730 sertifika dağıtılmıştır.

•Eğitimin bedeli karşılığında Özel ve Resmi Kurum ve Kuruluşlardan 112.247,00 TL. tahsil edilmiştir ve bu tutar Büyükşehir Belediyesi hesabına aktarılmıştır.

İTFAİYE DAİRESİ BAŞKANLIĞI Yangın Önlem Şube Müdürlüğü

•Hizmet içi eğitim çalışmaları doğrultusunda İtfaiye Gruplarımızda görev yapan itfaiye personelimize eğitim verilmek üzere hazırlanan müfredata uygun olarak yıllık eğitim programı düzenlenmiştir.

•Bina ve işyerinin ilgili belediyesinden gelen yangın algılama ve tesisat projelerini incelemek ve görüş bildirmektir. •Ayrıca Birim içi eğitim çalışmalarımız çerçevesinde Müdürlüğümüzde görev yapan personelimize iki aşamalı pratik ve teorik şeklinde yangın ve yangınlardan korunma eğitim verilmiştir.

•Hizmet içi eğitim çalışmaları doğrultusunda İtfaiye Gruplarımızda görev yapan itfaiye personelimize eğitim verilmek üzere hazırlanan müfredata uygun olarak yıllık eğitim programı düzenlenmiştir.

•Bina ve işyerinin ilgili belediyesinden gelen yangın algılama ve tesisat projelerini incelemek ve görüş bildirmektir. •Ayrıca Birim içi eğitim çalışmalarımız çerçevesinde Müdürlüğümüzde görev yapan personelimize iki aşamalı pratik ve teorik şeklinde yangın ve yangınlardan korunma eğitim verilmiştir.

Prof.Dr.Türkan AKYOL Göğüs Hastalıkları Hastanesi M.S.B. Tedarik Bölge Başk.

2011

2- Performans Sonuçları Tablosu :

Str

at

ejik Am

8.1: Kentimizde meydana gelebilecek yangın ve diğer afetlere karşı gerekli önlemlerin aldırılarak, hazırlıkların yapılıp risklerin en aza indirilerek, olası afet sırasında en kısa sürede müdahalenin yapılması, mağdur olan-ların kurtarılması, yaralıolan-ların tedavisi, rehabilitasyonu, barınmaları, beslenmeleri, sosyal ve diğer ihtiyaçların karşılanması, afet sonrası afet raporlarının hazırlanarak ilerideki çalışmalara kaynak oluşturularak yeniden hazır-lıkların yapılması ve uygulanması.

8.1.1 Kentimizdeki Resmi ve Özel tüm binalarda NBC, Yangın ve Patlama tehlikelerine karşı önlemlerin aldırılmasını sağ-layarak yangınların sayısal olarak çıkış oranını her yıl % 5 azaltmak.

8.1.3 Kentin dezavantajlı mahallelerindeki yangın ve soba zehirlenmeleri oranını 2010–2014 yılları arasında her yıl % 10 düşürmek sureti ile 50 % azaltmak

2011 yılında kentimizde olası meydana gelebilecek Afet, NBC, Yangın ve Patlama gibi tehlikelere karşı gerekli önlemlerin aldırılmasını sağlayarak, yangınların sayısal olarak çıkış oranını her yıl % 5 azaltmak,

2011 yılında kentin dezavantajlı mahallelerindeki yangın ve soba zehirlenmeleri oranını 2010–2014 yılları arasında her yıl % 10 düşürmek sureti ile 50 % azaltmak,

1/8.1.1 Özel ve resmi kurum ve kuruluşlara yangın önlemleri yönünden yapılan denetim sayısı,verilen sağlık hizmetlerinin devam edil-mesi

275 302 %100

27.450 kişi 38.485 kişi %100

14 Adet 9 Adet %64

750.000 Adet 600.000 Adet %80

2/8.1.1 Resmi, özel kurum ve kuruluşlara; yan-gın söndürme ve kurtarma konularında verilen eğitim ile uygulamalı olarak yapılan tatbikatla-ra katılan kişi sayısı,

3/8.1.1 Şehrin güney bölgesindeki yüksek alan-lara itfaiye araçlarının çıkamadığı cadde ve sokaklar ile yeni bağlanan ilçe belediyesi ve köylerde bulunan yangın vanalarının hemen yanı başlarına tesis edilen yangın malzeme ve hortum dolabı

sayısı,

4/8.1.1 Su abonelerine yangın ve yangından korunma konularında bilgilendirme amacıyla gönderilen broşür sayısı,

Str at ejik Hede f Pe rformans He de fi

PERFORMANS GÖSTERGESİ HEDEFLENEN GERÇEKLEŞEN GERÇEKLEŞME ORANI

(%)

İTFAİYE DAİRESİ BAŞKANLIĞI Yangın Önlem Şube Müdürlüğü

2/İşyeri ve binaların projeye uygunluğu açısından incelemek Yapılan bu çalışmalarımızın değerlendirilmesi neticesinde hedefi-miz olan % 100 performansımızı gerçekleştirmiş bulunmaktayız. 1/Yangın önlemleri için gelen taleplere standart süresi içinde

cevap vermek

Birimimize gelen talepleri zamanında cevap verildiği aylık hazırla-nan standart dosya planı raporlarında gözükmekte olduğu, gelen taleplerin değerlendirilmesi safhasında ilgililerin eksik görülen evrakların tamamlanması veya tamamlanmaması durumunda cevaplamanın yapıldığı görülmektedir. Performans hedefimizin %100 olduğu görülmektedir.

EK FAALİYETLER

Faaliyet/Proje Adı Açıklama

3- Performans Sonuçlarının Değerlendirilmesi

Performans programında yer alan performans hedeflerine ulaşılmış olup, resmi ve özel kurum- kuruluşlarda görev yapan-lara ve okullarda eğitim gören öğrencilere yangın ve yangınlardan korunma eğitimin verilmesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı bünyesinde bulunan Yangın Önlem Şube Müdürlüğü tarafından yürütüldüğü, 2011 yılı Performans Programında görünen hedefin aşılması ise o-kullarda eğitim gören öğrencilerimizin ilk öncelik olarak onların çoğunluk olarak bilgilendirilmesi ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile özel kuruluşlarda bulunan insanların yangın ve yangından korunma eğitimin daha fazla verilmesi ve çıkabilecek yangınların en aza indirilebilmesi için çalışmalarımıza yeni takvim yılı içerisinde daha fazla önem verilecektir.

4- Performans Bilgi Sisteminin Değerlendirilmesi

Performans programında yer alan performans hedeflerine ulaşmada bilgi akışlarının hızlı ve güvenilir olması için e-belediyecilik sisteminde yeni modüller oluşturulup stratejik hedeflerin gerçekleşme oranlarının sistem üzerinden görülebilir olması, kullanılacak olan program ile izlenebilirlik ve raporlama daha etkin gerçekleşecektir.

5- Diğer Hususlar

Yangın Önlem Şube Müdürlüğü olarak 2011 yılı içinde gelen evrakların cevaplama sürelerinin standart sürelere uyulduğu ve daha önce cevaplanması yolunda da çalışmalara devam edileceği.

Yangın Önlem Şube Müdürlüğümüze 2011 yılı itibariyle 5362 adet evrak gelmiştir.

2007/12937 sayılı Ekli Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmeliğin 2009/15316 sayılı Yönetmelikle bazı maddelerin değiştirilmesi çerçevesinde Müdürlüğümüz bünyesinde görev yapan personelimiz arasında yönetmelikle ilgili gerekli eğitimler alınmış olup, bu safhada vatandaşın daha kolay bilinçlendirmesi sağlanmıştır.

İtfaiye Dairesi Başkanlığı olarak teknolojiye ayak uydurma çerçevesinde özel kurum ve kuruluşların üretmiş oldukları pro-jelerin incelenmesi ve bilgi sahibi olmak üzere bir çok seminer, fuar gibi vb. eğitimlere katılım sağlanmıştır.

2011

Özcan BAYRAK

Müdahale Şube Müdürü

Belgede BAŞKAN SUNUŞ 05 (sayfa 138-142)