• Sonuç bulunamadı

MÜDAHALE ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

Belgede BAŞKAN SUNUŞ 05 (sayfa 142-149)

1- Faaliyet ve Proje Bilgileri

21 Ekim 2006 tarih ve 26326 sayılı Belediye İtfaiye Yönetmeliğinin 6. maddesi çerçevesinde sunulan hizmetlerimiz; 2011 yılı içerisinde itfaiye olayları ile ilgili gelen ihbarlar üzerine; -16- itfaiye grup ve istasyonumuzdan toplam 4.787 adet görev çıkışı yapılarak olaya müdahale edilmiştir.

İtfaiye olayları ile ilgili görev çıkışlarımızın çeşitlerine göre dağılımı 200 400 600 800 1000 1200 1400 1600 1800 2000 945 29 206 280 35 1875 118 67 1232 0 Bina Y angınları (Ö zel) Bina Y angınları (K amu) Mot orlu Araç Y angınları Su T ahliyesi Diğer Y angınlar At ölye, İmalathane, Fabrik a vb. Y angınları Odun, K ömür Deposu

Yangınları Ot, Çöp, Saman, Ekin vb. Yangınları Orman, Fidanlık Yangınları

İTFAİYE DAİRESİ BAŞKANLIĞI Müdahale Şube Müdürlüğü

İ̇tfaiye olayları ile ilgili yapılan bu görev çıkışlarımızın;

945’ i özel kurum ve kuruluşlara ait bina yangınları, 29’ u kamu kurum ve kuruluşlarına ait bina yangınları, 206’ sı atölye, ı̇malathane, fabrika vb. yangınları, 280’ ni motorlu araç yangınları,

35’ i odun, kömür deposu yangınları, 1.875’ i ot, saman, çöp, ekin vb. yangınları, 118’ i su tahliyesi,

67’ si orman, fidanlık yangınları,

1232’ si ı̇se diğer yangınlar için yapılmıştır.

İtfaiye olayları ile ilgili yapılan bu görev çıkışlarımızın çıkış nedenleri hakkında yapılan tetkiklerinde;

20’sinin araç karbüratörünün benzin kaçırmasından, 9’nun araç balatalarının aşırı ısınmasından (hararetinden), 276’sının aşırı kurum ve ziftli olan bacaların tutuşmasından, 160’nın çocukların ateşle oynaması sonucundan, 4’nün akaryakıt parlamasından, 458’nin elektrik kontağından (şasesinden), 41’nin lpg, doğalgaz vb. parlaması sonucundan, 323’nün söndürülmeden atılan, unu-tulan sigara izmaritinden, 490’nun belirlenemeyen bir nedenden, 1’nin hava muhalefeti sonucu yıldırım düşmesinden, 1.183’nün kimliği belirlenemeyen kişi veya kişilerce yakılması sonucundan, 55’nin ocak, soba ve kalorifer kazanı hararetinden, 224’nün trafik kazaları sonucundan, 1.543’nün ise dı̇ğer nedenlerden meydana geldiği kanaatine varılmıştır.

600 620 640 660 680 700 720 740 760 675 671 658 637 693 716 737 580 Paz art esi

Salı Çarşamba Cuma Cumart

esi Pa za r Perşembe

2011

PERFORMANS BİLGİLERİ

•Yangın, afet ve acil yardım hizmetleri için yapılan bu görev çıkışlarımızda 1.613 mağdura yangın ve afet ile ilgili zabıt varakaları verilmiştir.

•Bursa’mızın nüfus artışı ve yayılma alanlarının genişlemesi göz önüne alınarak, Küçük Sanayi ve Mudanya İtfaiye Gruplarımızın temelleri atılmış, inşaat safhaları tamamlanarak hizmete girmiştir.

•Yine Kestel İtfaiye Grubu hizmet binasının temeli atılmış, inşaat safhası tamamlanmış ve yakın bir zamanda hizmete açılması planlanmaktadır.

•İtfaiye hizmetlerinde kullanılmak üzere Daire Başkanlığımızca talep edilen 7 (yedi) adet Mitsubishi L 200 4*4 Marka İtfaiye öncü aracı; Devlet Malzeme Ofisi İzmir Bölge Müdürlüğünden teslim alınarak araç filomuza katılmış, Müdürlüğümüz demirbaş kayıtlarına geçirilmiştir.

•Fabrikaların patlayıcı, parlayıcı, yanıcı, zehirleyici ve su ile reaksiyonlu maddelerinin isimleri “Fabrika Yangın Risk Bilgileri Takip Formu” doldurularak, itfaiye komuta merkezimizin bilgisayarına program yüklenmiştir. Amaç olası çıkacak sanayi yangınlarına seyir halinde iken itfaiye ekiplerine bildirilerek etkin ve bilinçli müdahale etmelerini sağlayarak can ve mal kaybını en aza indirme-ktir.

•Yapılan karşılıklı istişareler sonucu; 2010 – 2011 eğitim – öğretim döneminde Tophane Endüstri Meslek Lisesinde “İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği “ bölümünün açılması sağlanmış, bu bölümde okuyan öğrencilere yeni hizmete giren Küçük Sanayi İtfaiye Merkez binamızın eğitim salonunda teorik, garajımızda yer alan araç ve gereçlerde ise uygulamalı olarak atölye dersleri verilmektedir.

•Daire Başkanlığımızca Gelir Tarifesine göre asli görevlerimizden olan baca temizleme hizmeti de verildiğinden, bu hizmetimiz için 1 Adet Baca Temizleme Makinası alınmış, yine tüm itfaiye grup ve istasyonlarımıza 15 takım baca temizleme malzemesi alınarak teslim edilmiştir.

•Can kurtarma hizmetlerini yürütmek için 1 Adet Cankurtaran Botu alınarak hizmete sunulmuş, 10 kişiden oluşan bir Cankurtaran timi kurulmuş, gerekli eğitimlerden geçen timimiz Kumsaz, Kurşunlu ve Küçük Kumla sahillerinde can güvenliğini sağlayarak boğulma olaylarının önüne geçmek için 2 cankurtaran botu ve 2 cankurtaran ekibi ile yaz sezonu boyunca hafta sonları (Cumartesi – Pazar günleri) 09.00 – 21.00 saatleri arasında Cankurtaran hizmetini yürütmüşlerdir.

•İtfaiye olaylarında kullanılmak üzere 20 Adet El Feneri ile 20 Adet Temiz Hava Solunum Cihazı alınmıştır.

•Yine su tahliyesi işlemlerinde kullanılmak üzere 20 Adet Dalgıç Pompa ile 1 Adet ESC Marka Motopomp alınmıştır. •Mudanya ve Küçük Sanayi İtfaiye Grup binalarımıza 2 Adet Akaryakıt Tankı ile 2 Adet Akaryakıt Pompası konulmuştur. •Halkı, kurum ve kuruluşları itfaiye hizmetleri ile ilgili olarak bilgilendirmek amacıyla; 318 Adet Resmi - özel kurum ve kuruluşlarda görevli 4.888 kişi ile 48 okulda görevli 34.357 öğretmen ve öğrenci olmak üzere toplam -39.245- kişiye yangından korunma hakkında eğitimler verilmiş, uygulamalı olarak da senaryolu tatbikatlar yapılmıştır.

•İtfaiye hizmetlerimiz ile ilgili paydaş kurumlarımız olan kamu kurum ve kuruluşlar ve sivil toplum teşkilatları ile toplantılar yapılmış, işbirliği ve koordinasyon sağlanarak Bursa’mızın yangın ve afet güvenliğini artırıcı tedbirler alınmıştır.

•Olası çıkacak yangınlara anında müdahale edilebilmesi için sorumluluk bölgemizde bulunan Büyük Deliller, Koz-budaklar, Dağ Demirci , Dereköy, Narlı, Hamidiye, Orhaniye, Osmaniye ve Yağmurlu Köylerinde tespit edilen -9- noktaya ve itfaiye araçlarımızın girmekte zorlandığı Kuruçeşme Mahallesinde tespit edilen -4- nokta olmak üzere toplam -13- noktaya içinde her türlü yangına müdahale malzemesi bulunan yangın dolapları tesis edilmiştir.

•Daire Başkanlığımızca yürütülen gönüllü itfaiyecilik kurma çalışmaları kapsamında;. Başkanlığımıza Gönüllü itfaiyeci olarak talepte bulunan -7- kişiye -79- saat gönüllü itfaiyeci eğitimi verilmiş, eğitim sonunda yapılan sınavda başarılı olmalarından dolayı gönüllü itfaiyeci olmaya hak kazanan -7- kişi Kirazlı Mahallesinde açılan gönüllü itfaiye teşkilatımızda görev yapmaya başlamışlardır. •Şehrimizin muhtelif bölgelerinde genel hidrant kontrolleri yapılarak tespit edilen noksanlıkların yerine getirilmesi ve arızalarının giderilmesi için Buski Genel Müdürlüğüne yazı ile bildirilmiştir.

•Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı, resmi, özel kurum ve kuruluşlara ait binalarda denetimler yapılmıştır.

•Kamu ve özel kuruluşlara ait itfaiye birimlerinin bina, araç – gereç ve donanımlarının itfaiye standartlarına uygunluğu denetlenmiştir.

İTFAİYE DAİRESİ BAŞKANLIĞI Müdahale Şube Müdürlüğü

•Tüm itfaiye grup ve istasyonlarımızda görevli vardiya sorumlularının da katılımı ile kurum içi iletişimin geliştirilmesi amacıyla düzenli olarak her ay değerlendirme toplantıları yapılmıştır.

•Yangın ve arama kurtarma personellerimize mesleği ile ilgili konularda;

-Doğalgaz ve LPG Yangınlarına Müdahale Eğitimi, Elektrik Yangınlarına Müdahale Eğitimi, Asansörde Mahsur Kalanlara Müdahale Eğitimi, Doğalgaz Bacalarının Bakım ve Temizliği Eğitimi, Bronz + Gümüş Cankurtaran Eğitimi ile Elektrik Ortamlarında Çalışma Koşullarının Öğrenilmesi konularında eğitim aldırılmıştır.

•İtfaiye Eri kadrosuna aday olarak açıktan atanan -50- personelimiz; kurumumuz tarafından 02-31 Mayıs 2011 tarihleri arasında Aday Memurların Yetiştirilmelerine İlişkin Yönetmelik doğrultusunda “Temel ve Hazırlayıcı Eğitim” konu başlıklarıyla düzenlenen kurs programına katılmışlar, düzenlenen sınav sonunda yemin töreni yapılarak asaletleri onaylanarak asil memur ol-maya hak kazanmışlardır.

•Kentimizde baca zehirlenmelerinin en aza indirilmesi için şehrin muhtelif bölgelerinde bulunan billboardlara, panolara, üst geçitlere hemşerilerimizi bilgilendirme ve uyarmak için afişler asılmıştır.

•Yine halkımızın baca temizliği konusunda daha duyarlı olmaları için şehrimizin ana caddelerine 10 Adet “Kış Gelmeden Bacalarınızı Temizletiniz” yazılı uyarı afişleri asılmıştır.

•Yaz sezonu boyunca şehrimizde bulunan ana arterlerde tozlanmaya karşı sulama işlemleri yapılmıştır. •-25 Eylül – 01 Ekim 2011 tarihleri arasında 88 nci İtfaiye Haftası etkinliklerimiz coşkuyla kutlanmıştır.

26-Yine muhtelif konularda Belediyemiz birimlerinden, diğer resmi - özel kurum ve kuruluşlarından Müdürlüğümüze 1.512 adet evrak gelmiş, yine Belediyemiz birimleri ile vatandaş, özel, resmi kurum ve kuruluşlara Müdürlüğümüzce muhtelif konularda 1.813 adet evrak üzerinde işlem yapılarak çıkışı yapılmıştır.

2011

2- Performans Sonuçları Tablosu :

Str

at

ejik Amaç

8.1 : Kentimizde meydana gelebilecek yangın ve diğer afetlere karşı gerekli önlemlerin aldırılarak, hazırlıkların yapılıp risklerin en aza indirilerek, olası afet sırasında en kısa sürede müdahalenin yapılması, mağdur olanların kur-tarılması, yaralıların tedavisi, rehabilitasyonu, barınmaları, beslenmeleri, sosyal ve diğer ihtiyaçların karşılanması, afet sonrası afet raporlarının hazırlanarak ilerideki çalışmalara kaynak oluşturularak yeniden hazırlıkların yapılması ve uygulanması,

8.1.2 : Kentimizde olası meydana gelebilecek KBRN, Yangın ve Patlama gibi tehlikelere karşı İtfaiye Dairesi Başkanlığı-nın yeniden yapılandırılarak, yangınlara müdahale süresini uluslararası standartlara çekmek, yanmadan dolayı zarar oranlarını ise % 20 düzeyine indirmek,

8.1.3 : Kentin dezavantajlı mahallelerindeki yangın ve soba zehirlenmeleri oranını 2010 – 2014 yılları arasında her yıl % 10 düşürmek sureti ile % 50 azaltmak,

2011 yılında itfaiye hizmetlerini standartlara uygun olarak sunmak,

2011 yılında kamuoyunu baca yangınlarına ve karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı bilinçlendirmek amacıyla, resmi ve özel kurumların bacalarının standartlara uygunluğu yönünden yerinde denetimler yapmak,

1/8.1.2.1 Belediye hizmetlerimiz için alınacak itfaiye araç sayısı

6/8.1.2.6 Baca yangınları ve kar-bonmonoksit zehirlenmelerine karşı denetim yapılan resmi ve özel kurum sayısı

1 Araç 125 Adet 7 Araç 127 Adet 100 100 10 Kişi 7 Kişi 70 110 Adet 123 Adet 100

120 Saat / Kişi Başı 120 Saat / Kişi Başı 100

2 Hizmet Binası 2 Hizmet Binası 100

2/8.1.2.2Birimimizde kurulan gönüllü itfaiye-cilik teşkilatına katılan kişi sayısı

3/8.1.2.3 Şehrin muhtelif bölgele-rinde birimimizce yapılan genel hidrant kontrolü sonucunda, şehir içine yeni yapılan yangın hidrant sayısı ,

4/8.1.2.4 Birim içi eğitim alan personel ve saat sayısı

5/8.1.2.5 Spor malzemesi temin itfaiye hizmet binası sayısı Str at ejik Hede f Pe rformans He de fi

PERFORMANS GÖSTERGESİ HEDEFLENEN GERÇEKLEŞEN GERÇEKLEŞME ORANI

(%)

İTFAİYE DAİRESİ BAŞKANLIĞI Müdahale Şube Müdürlüğü

2/İtfaiye araçlarımızın yıllık periyodik bakım planlarının hazır-lanması,

4/Kurtarma (araba, ev, işyeri, ağaç, dağ, asansör, su altı ve su üstünde mahsur kalanların) faaliyetleri yapmak,

5/Büyük ölçekli yangın ve afetlerde , ilgili kurum ve kuruluşlar ile işbirliği yapmak,

6/İtfaiye hizmet binası yapmak,

1/İtfaiye araçlarının trafik, plaka, ruhsat ve fenni muayene işlemleri

3/Afet durumlarında su çekimi yapmak,

EK FAALİYETLER

Faaliyet/Proje Adı Açıklama

53 Adet aracımızın trafik, plaka, ruhsat ve fenni muayene işlem-leri tamamlanmıştır.

53 Adet Aracımızın yıllık bakım planları ayrı ayrı hazırlanmıştır. işlemleri

118 ayrı adreste su çekimi işlemi yapılmıştır.

662 olaya ekiplerimiz müdahale etmiş, mahsur kalanlar kurta-rılarak tahliye edilmişlerdir.

Büyük ölçekli yangın ve afetlerde; Bursa Büyükşehir Belediyemiz-den, özel, kamu kurum ve kuruluşları ile paydaş kurumlarımız katkı sağlamışlardır.

İnşaat safhaları tamamlanan Küçük Sanayi ve Mudanya İtfaiye Gruplarımız hizmete açılmıştır. Kestel itfaiye Grubumuzun ise temeli atıldı, inşaat safhasının % 90’nı tamamlandı, yakın bir zamanda hizmete açılması planlanmaktadır.

Fabrika Yangın Risk Bilgileri Takip Formu

2011

4.787

01/01/2011 - 31/12/2011 Tarihleri Arasında Toplam Yangın, Afet ve Acil Yardım Hizmetleri Çıkışı

% 90

Gerçekleşen Başarı Oranı ( % )

4.289

Yangın, Afet ve Acil Yar-dım Hizmetleri Mahalline Standart Süre (5 Dak.) içinde ulaşılan olay sayısı (Adet )

498

Yangın, Afet ve Acil Yardım Hizmet Mahalline Standart Süre (5 Dak.) içinde ulaşılamayan Olay Sayısı (Adet)

Performans Sonuçlarının (Olaya Müdahale Zamanına göre) Değerlendirilmesi

% 93

Gerçekleşen Başarı Oranı ( % ) 2011 YIlı

% 85

Hedeflenen

Performans Sonuçlarının (Vatandaş Memnuniyet Anketine Göre) Değerlendirilmesi

Performans programımızda yer alan performans hedeflerine ulaşılmıştır.

3- Performans Sonuçlarının Değerlendirilmesi:

Su Tahliyesi Toplam Diğer Yangınlar 118 4.787 % 81 992 240 1.232 % 100 % 91 118 4.348 ---439 29 Toplam Olay Adedi

Bina Yangınları (Kamu)

01/01/2011 - 31/12/2011 Tarihleri Arası Yangın, Afet ve Acil Yardım Hizmetleri Çeşitleri

Bina Yangınları (Özel)

Atölye, İmalathane, Fabrika vb. Yangınları Motorlu Araç Yangınları

Ot, Saman, Çöp, Ekin vb. Yangınlar Orman, Fidanlık Yangınları Odun, Kömür Deposu Yangınları

% 100

Gerçekleşen Başarı Oranı ( % )

29

Yangın, Afet ve Acil Yardım Hiz-metlerinde Kısmen Zarar Gören(Adet)

---Yangın, Afet ve Acil Yardım Hiz-metlerinde Komple Zarar Gören (Adet)

1.875 1.875 --- % 100 945 832 113 % 88 67 67 --- % 100 206 164 42 % 80 35 35 --- % 100 280 236 44 % 84

Performans Sonuçlarının (Olaya Müdahale Başarımıza göre) Değerlendirilmesi

İTFAİYE DAİRESİ BAŞKANLIĞI Müdahale Şube Müdürlüğü

2011

FAALİYETE İLİŞKİN BİLGİ VE DEĞERLENDİRMELER

İTFAİYE DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Belgede BAŞKAN SUNUŞ 05 (sayfa 142-149)