• Sonuç bulunamadı

TEMEL POLİTİKA VE ÖNCELİKLER

Belgede BAŞKAN SUNUŞ 05 (sayfa 76-80)

İnternet, Web, Güvenlik

GENEL BİLGİLER / SUNULAN HİZMETLER

B- TEMEL POLİTİKA VE ÖNCELİKLER

Etkin, verimli ve kaliteli hizmet üretimi için kurumsal yapıyı geliştirmek, kurumdaki personel memnuniyetini ve moti-vasyonunu arttırmak, katılımcı bir yönetim anlayışını sağlayarak organizasyon yapısını geliştirmek.

Belediyenin mali açıdan sağlam bir yapıya oturtulabilm-esi ve bunun devamlılığının sağlanması için, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa göre; kamu kaynaklarının etkin ve verimli bir şekilde toplanılması ve kullanılması yönetim-lerin sorumluluğu altında, belediye hizmetyönetim-lerinin daha güçlü olarak sunulabilmesi için güçlü bir mali yapının oluşturulması gereklidir. Mevcut kaynakların geliştirilmesi, ilave kaynakların oluşturulması için tahakkuk ve tahsilât artırıcı çalışmalar yapılmasının yanı sıra tasarruf politikalarına önem vermek.

Vatandaşlarımızın sağlığını ve huzurunu tehdit eden unsurları ortadan kaldırmak ve sağlıklı, dengeli bir çevrede yaşamalarını sağlamak için; gerekli tedbirleri almak ve aldırmak. Aşırı göç, sanayi tesislerindeki artış ve düzensiz yapılaşmadan kaynaklanan insan ve çevre sorunlarındaki artış şehrimizin prob-lemleri haline gelmiştir. Denetim ile kentin esenlik ve düzeninin korunmasını sağlamak, vatandaşlarımızın şikâyetlerine çözüm-ler bulmak ve Yönetmelikçözüm-lerde Belediyemiz görevçözüm-lerinden biri olan denetimi gerçekleştirmek hedeflenmiştir.

Ulusal ve uluslararası düzeyde ilgili kurum ve kuruluşlarla ilişkileri güçlendirmek, ortak projeler oluşturmak, ulusal ve uluslararası fonlardan üst düzeyde yararlanmak. Ken-timizin gelişmesi, Avrupa ve dünyadaki standartların izlenerek yakalanması, var olan fonlardan yaralanma oranının artırılarak geliştirmek.

Su kaynaklarını koruyarak uygun maliyetli, kesintisiz ve içilebilir nitelikte su temin etmek, atık su ve yağmursularını çevr-eye zarar vermeden uzaklaştırarak derelerimizi temiz akıtmak, içme suyu ve kanalizasyon sorunları çözülmüş bir şehir olmak. Nüfus artışı sonucu artan su tüketimi, küresel ısınma nedeniyle kullanılabilir su kaynaklarının azalması, teknolojik gelişme – sanayileşmeye paralel artan çevre kirliliği, su kaynaklarının etkin kullanımına yönelik yatırım yapmanın önemini arttırmak.

Kentin kültür, sanat ve turizm alanındaki gelişimine katkıda bulunmak ve cazibe merkezi haline gelmesini sağlamak. Kentimizin, Dünya standartlarında yaşanabilir bir ortama kavuşabilmesi için, kentlilerin birikimlerini ortaya koyabi-lecekleri kültür, sanat ve turizm alanlarında ihtiyaç duyulan et-kinlikleri gerçekleştirmek.

Sosyal hizmet kapasitesini geliştirmek ve sosyal refah seviyesini yükseltmek. Aşırı göç alan ve ekonomik krizlerden yoğun biçimde etkilenen Bursa ilinde, sosyal hizmete ihtiyacı

olan birey sayısı her geçen gün artmaktadır. Yoksullukla mü-cadeleye yönelik çalışan birçok kişi, kurum ve sivil toplum örgütü olmasına rağmen yeterli koordinasyonun sağlanamaması ned-eniyle etkin hizmet mekanizmaları oluşturulamamıştır. Bursa ilinde var olan sosyal çalışmaların; genel olarak, engelliler başta olmak üzere yaşlılar, kadınlar, gençler ve çocuklara yönelik olarak Sivil Toplum Kuruluşları ve diğer kurumlarla işbirliğine dayalı çalışmaların yapılması gerekmektedir.

Afetler meydana gelmeden gerekli hazırlıkların yapılması ve önlemlerin alınması, afet sırasında müdahalenin yapılarak mağdur olanların kurtarılması, yaralıların tedavisi, rehabilitasyonu, barınmaları, beslenmeleri, sosyal ve diğer ihtiyaçlarının karşılanması, afet sonrası çalışmaların planlanması ve uygulanmasıdır.

5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu Madde.7- U.Bendi İl düzeyinde yapılan planlara uygun olarak, doğal afetlerle ilgili planlamaları ve diğer hazırlıkları Büyükşehir ölçeğinde yapmak; gerektiğinde diğer afet bölgelerine araç, gereç ve malzeme desteği vermek; itfaiye ve acil yardım hizmetlerini yürütmek; patlayıcı ve yanıcı madde üretim ve depolama yerlerini tespit et-mek, konut, işyeri, eğlence yeri, fabrika ve sanayi kuruluşları ile kamu kuruluşlarını yangına ve diğer afetlere karşı alınacak ön-lemler yönünden denetlemek, bu konuda mevzuatın gerektirdiği izin ve ruhsatları vermek.

Ulaşım ve trafik hizmetleri konusunda doğru, et-kin ve kalıcı çözümler üretmek. Kentimizin en önemli sorunu olan ulaşım ve trafikte, ulaşım aksları arasında koordinasyonu sağlayarak, kaybedilen zamanı halka kazandırmak, ekonomik, konforlu ve raylı sistemle entegre toplu taşım hizmeti sunmak.

Kent halkının çevrelerinden zevk alarak yararlanmalarını ve serbest zamanlarını verimli bir biçimde değerlendirmelerini sağlayarak yaşam kalitesini arttırmak. Kente yeni yeşil alanlar ve rekreasyon alanları kazandırarak yeşil dokuyu arttırmak,’’ Yeşil Bursa’’ kimliğini geliştirerek sürdürmek.

5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi kanunu, 5393 sayılı belediye kanunu, 3194 sayılı imar kanunu, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu ve ilgili diğer kanunlar gereği sürdürülebilir çevre koşullarına uygun, tarihi ve doğal çevreye uyumlu, planlı, sağlıklı ve güvenli bir kent oluşturmak.

Çağdaş yaşama uyumlu toplum ve çevre sağlığı hizmeti sunmak. Teknolojik gelişmeye bağlı olarak sanayi ve nüfus artışı nedeniyle çevresel kirlilikler artmıştır. Vatandaşlarımızın kirli-liklerden etkilenmesini azaltmak ve beşikten mezara kadar her türlü sağlık hizmetlerini sunmak Belediyemizin asli görevleri arasındadır. İnsan sağlığını etkileyen en önemli etkenlerden birisi de çevre kirliliklerinin tespit edilerek önlem alınmasıdır. Böylece halk sağlığını tehdit eden unsurlar ortadan kaldırılacak

2011

TEMEL POLİTİKA ve ÖNCELİKLER

ve vatandaşlarımızın sağlıkla ilgili sorunlarının çözümü sağlanacaktır.

Çalışanlarımızın ve hemşerilerimizin eğitim seviyes-inin yükseltilerek, kurumsal hizmetlere etkinlik / verimlilik kazandırılması ve kentlilik bilincini geliştirmek. İnsan Kaynakları Yönetimi felsefesi doğrultusunda eğitim çalışmalarını geliştirerek uygulamak, çalışanlarımızı eğitmek, hemşerilerimizin bilin-çlendirilmesi için ihtiyaç duyulan eğitimleri gerçekleştirmek.

Bir tarih kenti olan Bursa’nın tarihsel kimliğinin algılanabilirliğini arttırmak, kentin sahip olduğu tarihi ve kül-türel mirasın çağdaş yaşamla buluşturularak gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak. Bursa, tarihin her döneminde gerek coğrafi konumu, gerek sosyal yaşam tarzı, gerekse ülke ekono-misindeki etkinliğinden dolayı sürekli ilgi odağı olmuş eşsiz bir kenttir. Toprağında Bithynialıların, Romalıların, Bizanslıların ve Osmanlıların mirası vardır.

Özellikle Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk başkenti olması ve 700 yıl hükmetmiş bir imparatorluğun bu topraklarda doğmuş olması kentimizi Osmanlı tarihi açısından da ayrıcalıklı bir kim-likle öne çıkarmaktadır. Belediye olarak, kentin sahip olduğu tarihi ve kültürel mirasın korunması ve yaşatılması için projeler üretmek.

Bilgi Toplumuna dönüşümde, Belediye’nin ürettiği hizmet ve günlük iş ve işlemlerde Bilgi Teknolojilerini etkin ve verimli kullanan, bilgiye dayalı karar alma süreçleri ile daha fa-zla değer üreten, küresel rekabette başarılı bir şehir olmak için günün teknolojisine uygun altyapıyı hem personele hem de Bur-sa halkına kullandıracak etik değerlere Bur-saygılı bir bilişim altyapısı kurarak, sosyal dönüşümle Bursalıyı sayısal yaşama dahil etmek ve yaşam standardını yükseltmek. Kente ilişkin konuma dayalı verilerin toplanması, depolanması, analizi yönetimi ve kullanıma sunulması, yöneticilerin doğru etkin ivedi olarak karar almasının sağlanmasıdır.

Verimli ve kaliteli hizmet üretimi için halkla ilişkiler ve diğer kurumlarla işbirliği ile katılımcı yönetim modelini etkin hale getirmek. 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 13. Maddesi’nde “Hemşehri Hukuku” konusunda; herkesin ikamet ettiği beldenin hemşehrisi olduğu; hemşehrilerin belediye karar ve hizmetler-ine katılma, belediye faaliyetleri hakkında bilgilenme ve bel-ediye idaresinin yardımlarından yararlanma haklarının olduğu ifade edilmektedir. Aynı Kanunun 76. maddesinde “Kent konseyi”nden bahsedilmektedir. Kent Konseyi, kent yaşamında; kent vizyonunun ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım ve yerinden yönetim ilkelerini

77. maddede belirtilen “Belediye hizmetlerine gönüllü katılım” konusunda ise Belediye; sağlık, eğitim, spor, çevre, sosyal hizmet ve yardım, kütüphane, park, trafik ve kültür hizmetleriyle yaşlılara, kadın ve çocuklara, özürlülere, yoksul ve düşkünlere yönelik hizmetlerin yapılmasında dayanışma ve katılımı sağlamak, hizmetlerde etkinlik, tasarruf ve verimliliği artırmak amacıyla gönüllü kişilerin katılımına yönelik programlar uygular. Bütün bu çalışma ve programlar Yerel Gündem 21 Şb. Md. çatısı altında gerçekleştirilmektedir.

Belediye faaliyetlerinin belediye çalışanlarına ve kamuoyuna daha verimli şekilde duyurulması için tanıtım-iletişim hizmetler-inin sağlanması ve ilgili alanlarda görsel, yazılı ve sözlü basın-medya kuruluşları arasındaki ilişkinin koordine edilmesi gerek-mektedir.

FAALİYETLERE İLİŞKİN BİLGİ ve DEĞERLENDİRMELER

1- BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI

Belediye bütçesi 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, 5393 sayılı Belediye Kanunu, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile 10 Mart 2006 tarih 26104 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren Mahalli idareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği hükümlerine göre üst yönetici tarafından Haziran ayı içerisinde harcama birimlerine mali bütçe yılı ve izleyen iki yıl gider tahminlerini içeren tek-liflerini hazırlayarak bütçe servisine ulaştırılması çağrısı ile bütçe süreci başlar. Birimlerin çağrıda belirtilen kurallar dahilinde hazırladıkları bütçe tekliflerinin bütçe servisinde toplanması, gerekli düzeltmelerin yapılmasını ve Kurumun ayrıntılı Harcama programı ve Finansman programının hazırlanmasını müteakip tüm harcama birimleri teklifleri birleştirilerek en son 3 yılın gerçekleşen gelirler ve enflasyon oranını da dikkate alınarak mali yıl ve izleyen iki yıl gelir tahminlerini içeren gelir bütçesi ile birlikte oluşturulan kurum bütçe tasarısı incelenmek üzere üst yönetici tarafından Ağustos ayı sonuna kadar encümene havale edilir. Encümene sunulan bütçe tasarısı ve izleyen iki yıla ait gelir ve gider tahminleri ile bir önceki yıla ve içinde bulunulan yıla ait (bütçe hazırlığının yapıldığı ay itibariyle) bütçe gerçekleşmeleri Eylül ayının İlk haftası içerisinde 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol kanunu uyarınca merkezi yönetim bütçe tasarısına eklenmek üzere İçişleri bakanlığına elektronik ortamda gön-derilir. Encümende incelenen bütçe tasarısı yine üst yönet-ici tarafından Kasım ayı toplantısında incelenmek ve karara bağlanmak üzere meclise havale edilir ve Kasım ayı toplantısında kesinleştirilir. Kararın en üst mülki amire bildirilmesini müteakip 01 Ocak itibariyle uygulanmaya başlanır.

Meclis tarafından plan ve bütçe komisyonuna havale edilen bütçe tasarısını inceleyecek komisyon beş iş günden fazla olmamak üzere meclisin belirleyeceği bir sure içinde inceleyerek görüşünü içeren bir rapor düzenler ve meclise sunar. Komisyon bütçe çalışmalarında birim yetkililerinin görüşüne başvurabilir. Komisyon üyeleri yatırımlarla ilgili meclisce daha önce kabul edilen program dışında bütçeye yatırım ödeneği konulmasını ve programlı işlere ait ödeneğin başka işlere aktarılmasını, projelerin gerçekleşmesini engelleyecek ödenek indirimlerini, ödeneği temin edilmemiş projelerin bütçeye dahil edilmesini teklif edemezler.

Komisyon bütçe görüşmesin bitirdikten sonra hazırlayacağı bütçe komisyon raporu meclise sunulur.

Meclisin bütçe görüşmelerine rastlayan toplantı süresi plan ve bütçe komisyonu toplantı süresi de dahil olmak üzere en çok yirmi gündür. Meclis bu sure içinde bütçeyi görüşüp karara bağlar. Meclis;

a-) Bütçe kararnamesini madde madde,

b-) Yılı gider bütçesini kurumsal kodlaması yapılan her birimin fonksiyonel sınıflandırmalarının birinci düzeyi, birim bazında kurumsal kodlama yapılmayan kurumlarda ise fonksiy-onel sınıflandırmalarının birinci düzeyi,

c-) Yılı gelir bütçesini ekonomik sınıflandırmanın birinci düzeyi,

d-) Yılı finansmanın ekonomik sınıflandırmasının birinci düzeyi,

e-) Ayrıntılı harcama programları ile finansman programları üç aylık dönemler itibariyle toplamları üzerinden birinci düzeyde meclisçe onaylanır.

Büyükşehir belediye bütçe tasarısı ve ilçe ve ilk ka-deme belediyelerinden gelen bütçe tasarıları büyükşehir bel-ediye meclisine sunulur, büyükşehir belbel-ediye meclisince yatırım ve hizmetler arasında bütünlük sağlanacak şekilde aynen veya değiştirilerek kabul edilir.

Kurumun Gelir Bütçesini yaparken en son 3 yılın gerçekleşen ge-lirleri göz önde bulundurularak ve enflasyon oranında dikkate alınarak Gelir Bütçesi hazırlanır.

Belgede BAŞKAN SUNUŞ 05 (sayfa 76-80)