• Sonuç bulunamadı

Ş. Sınırları İçinde Uygulama İmar Planına Esas Jeolojik-Jeoteknik Etüd Raporları Sayısallaştırması

Belgede BAŞKAN SUNUŞ 05 (sayfa 194-200)

İMAR UYGULAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

ZEMİN ETÜDLERİ

B. Ş. Sınırları İçinde Uygulama İmar Planına Esas Jeolojik-Jeoteknik Etüd Raporları Sayısallaştırması

Bursa Büyükşehir Belediyesi Sınırları içerisinde 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planlarına altlık teşkil edecek ve şu ana kadar grafik ortamda tutulan jeolojik-jeoteknik haritaların sayısallaştırılması yapılarak bilgisayar ortamına aktarılmıştır. Sayısallaştırılan veriler; harita, inceleme alanı jeolojisi, sismik kırılma, sonuç ve öneriler, sondaj loğları, araştırma çukuru arazi çizelgesi, laboratuar deney raporları şeklindedir.

Elde edilen veriler coğrafi bilgi sistemleri veri tabanına uyarlanmış olup, tüm kadastral bilgiler İmar planları, Uydu fotoğrafları ile birlikte ilgili birimlerin kullanımına sunulmuştur.

Sayısallaştırılan grafik haritalar

İMAR ve ŞEHİRCİLİK DAİRESİ BAŞKANLIĞI İmar Uygulama Şube Müdürlüğü

Mevcut Yapı Stoğunun Çıkartılması(Envanter Çalışması) ve Binaların Olası Depreme Dayanıklığının Ölçülmesi

Proje kapsamında; Bursa Büyükşehir Belediyesi sorumluluk alanını kapsayan 7 ilçede (Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, Gem-lik, Kestel, Gürsu, Mudanya) ruhsatlı ve ruhsatsız yapıların konumsal olarak tespit edilmesi, ilçelerde yer alan ruhsat arşiv ver-ileriyle ada ve parsel bazında ilişkilendirilmesi, Bursa’daki yapı stoğunun çıkarılması ve sorgulanabilir veri tabanı oluşturulması amaçlanmaktadır. 2010 yılından itibaren başlanan projenin ilk sonuçları alınmaya başlanmıştır. Mevcut veri tabanımız üzerine ruhsatlı ve ruhsatsız bina bilgileri ile imar affında yararlanmış bina ruhsat bilgilerinin ilave edilmesi ile bina stoğu açısından sağlıklı ve doğru rakamsal veriler elde edilmesi mümkün olacaktır.

Sayısallaştırılan grafik haritaların, Uydu fotoğraflarıyla çakıştırılması

2011

Sisteme aktarıldıktan ve tüm veriler ilişkilendirildikten sonra Bursa Büyükşehir Belediyesi sorumluluk alanı içindeki tüm;

•Ruhsatlı ve ruhsatsız yapılar,

•Bu sistemin üzerine eklenebilecek imar planı, jeolojik altyapı verileri ile doğal afet ve acil eylem planı yönetimi altlık

verileri

•Bu sistemin üzerine eklenebilecek, yapıların depremsel dayanıklılık durumları ve benzeri veri grupları ile Bursa ilinin

ger-çek ve fiili fiziksel yapı stoğu net ve doğru bir şekilde tespit edilmiş olacaktır.

5216 sayılı Kanun 7/z bendi: ‘’Afet Riski Taşıyan veya Can ve Mal Güvenliği Açısından Tehlike Oluşturan Binaları İnsandan Tahliye Etmek ve Yıkmak. ‘’ Kapsamında Yürütülen Çalışmalar

•Mollaarap’ta Mahallesi Temel Kazısı’nda Meydana Gelen Göçme

Bursa İli, Yıldırım İlçesi, Mollaarap Mahallesi, Eşrefiler Caddesi, H22D07C1A pafta, 589 Ada, 16 parselde ruhsatsız olarak yapılan kazı ile ilgili olarak devam eden inşaat temel kazısı üstünde yer alan sokağın, 11.11.2011 tarihinde bir kısmının göçmesi sonucu diğer binaların güvenliği için gerekli önlemlerin alınması yönünde gözlemsel rapor hazırlanmış olup, gerekli çalışmaların yapılması için İlgili kuruluşlara yazılmış olup, gerekli önlemler alınmıştır.

•Küçükbalıklı Mahallesi Temel Kazısı’nda Meydana Gelen Göçme

Bursa İli, Osmangazi İlçesi, Küçükbalıklı Mahallesi, H22D.02C.1A pafta, 7006 ada, 2 parselde yapılan temel kazısına ait imalat çalışmalarının; çevre binalara zarar verdiğinden, diğer binaların güvenliği için gerekli önlemlerin alınması yönünde gözlemsel rapor hazırlanmış olup, gerekli çalışmaların yapılması için İlgili kuruluşlara yazılmış olup, gerekli önlemler alınmıştır.

Hayali geçirilen fay hattı fay hattına çizilen buffer zone sismik senaryolarda etkilenecek binalar

İMAR ve ŞEHİRCİLİK DAİRESİ BAŞKANLIĞI İmar Uygulama Şube Müdürlüğü

•Altıparmak Caddesi’nde Meydana Gelen Kayma

07.07.2011 tarihinde Altıparmak Caddesi 5441 ada 8 nolu parselde yapımı devam eden inşaatın temel kazısına ait konsol çalışan betonarme kuyu perde iksa uygulaması aşamasında oluşan göçme sonucu parselin cephe aldığı yolların ulaşıma kapanması ve ana arter oluşu nedeniyle can ve mal güvenliği sağlanarak alınacak güvenlik önlemleri hususunda rapor hazırlanarak gerekli önlemler alınmıştır.

2011

Söz konusu heyelanlı bölgenin ihalesi yapılarak gerekli çalışmalar yapılmıştır.

•Güzelyali-Altıntaş Köyü Yolunun Marina Güneyinden Geçen Bölümünde Meydana Gelen Kayma

Yol dolgusunda meydana gelen kaymalar

Yol şevinde kaymanın olduğu bölüm

•Mudanya, Ülkü Köy-Mürsel Arası Kayan Yol Dolgusu İle Oluşan Heyelanı Projeye Esas Zemin Etüt İşi

Mudanya İlçesi, Ülkü Mahallesi ve Mürsel Köy arasında teşkil edilmiş yol dolgusuna bağlı yolda ve yolun yakın çevresinde meydana gelen kayma nedeniyle saha tespit tutanakları hazırlanmıştır. Yol güzergahı boyunca bölgenin topografik eğimi (%20 -25) arasında değiştiği, arazinin yapısal özelliklerine bağlı olarak sağanak yağış nedeniyle yolun üst kotlarında lokal, küçük ölçekli heyelan oluşumları gözlenmiştir.

İMAR ve ŞEHİRCİLİK DAİRESİ BAŞKANLIĞI İmar Uygulama Şube Müdürlüğü

Yolun deniz ve tepe kisimlarindaki şevlerde heyelanlar meydana gelmesi nedeniyle, 07/02/2011 ve 16/02/2011 tarihlerinde ye-rinde gözlemsel incelemeler yapilmiştir. Bölgede Güzelyalı-Altıntaş köyü yolunun deniz ve kara tarafında %70 ve yer yer %70’den fazla topoğrafik eğimler bulunmaktadır. Bölgede yapılan incelemeler sonucu, bitkisel toprak-dolgu ve metabazit-metatüf-sleyt birimlerin ayrışma zonu malzemesinin kaydığı gözlenmiş olup, kayan bölümde yüzeyde kaya ortam (metabazit-metatüf-sleyt birim-ler) görülememektedir. şev kısmının yüzeyinin tamamen ayrıştığı ve bitki örtüsünün bulunmadığı görülebilmekte olup, atmosferik koşullar ve trafik yükü/titreşimleri dikkate alındığında duraylılık açısından tehlike arz etmesi nedeniyle, rapor hazırlanmıştır.

•Uludağ Yolu Üzeri Uludağ Cad-Orman Sınırında Yoğun Yağış Nedeniyle Gerçekleşen Şev Kayması İçin Zemin Etüd

Çalışması tamamlanmış, gereği için yazılmıştır.

•Gemlik İlçesi, Evko Sitesi Zemin Ve Binalarda Oluşan Ötelenme ve Dönmeye Yönelik Hazırlanan Jeolojik-Jeoteknik

Rapor

Gemlik İlçesi, Orhaniye mahallesi, 14 pafta 653 ada 174 parselde bulunan Evko Sitesi bölgesinde zeminde ve binada deniz yönünde yatay yönde ötelenme ve düşey yönde dönme oluşmuştur. Evko sitesinin bulunduğu bölge genelinde şev ve yamaç hareketleri mevcut olduğu ve bu hareketlerin hızlanmış biçimde devam etmesi nedeniyle Müdürlüğümüzce söz konusu parselde yapılan gözlemsel inceleme sonucu hazırlanan saha tespit tutanağı; İl İl Afet Acil Durum Müdürlüğü, Gemlik Kaymakamlığı, Gemlik Belediyesi’ne gereği için gönderilmiştir.Şev ve yamaç haraketlerinin izlenmesine yönelik çalışmalar devam etmektedir.

A ve B binaları arasında -40 cm’lik ötelenme Bölgedeki şev hareketine bağlı Evko Sitesi zemininde oluşan çatlaklar

2011

100 100 100

GERÇEKLEŞME ORANI (%)

11.1 Sürdürülebilir çevre koşullarına uygun, tarihi ve doğal çevreye uyumlu, planlı, sağlıklı ve güvenli bir kent oluştur-mak

11.1.3 Kentsel yenileme ve kentsel dönüşüm projeleri ile depre-me karşı güvenli ve daha yeşil bir kent oluşturmak

11.1.4 İlgili kurumlarla işbirliğini sağlamak

-2011 yılında kentsel yenileme ve kentsel dönüşüm projeleri ile depreme karşı güvenli ve daha yeşil bir kent oluşturmak -2011 yılında ilgili kurumlarla işbirliğini sağlamak

1/11.1.3 Mikro bölgelemede yer alan personel

sayısı 1 1

10 10

2 2

2/11.1.3 Mikro bölgeleme yapılan alan miktarı 3(11.1.3 Mikro bölgelemede kullanılan alet sayısı

PERFORMANS GÖSTERGESİ HEDEFLENEN GERÇEKLEŞEN

Str at ejik Amaç Str at ejik Hede f Pe rformans He de fi

2- Performans Sonuçları Tablosu

İMAR ve ŞEHİRCİLİK DAİRESİ BAŞKANLIĞI İmar Uygulama Şube Müdürlüğü

Belgede BAŞKAN SUNUŞ 05 (sayfa 194-200)