• Sonuç bulunamadı

Yahyâ Kem âl'in şuurlu ve hakik

Belgede Abide adam (sayfa 58-60)

m illiyetçiliğidir."

soruların cevaplarını etraflıca bu ya­ zılarda bulmak mümkündür.

Böylece Yahyâ Kemâl İstiklâl mü­ cadelesinde fikir yoluyla hizmet edenlerin başında bulunmaktadır.

Siyâsî ve Edebî Portreler: ilk baskı İst. 1968

Yahyâ Kemâl, içtimâî ve siyâsî ha- yâtımizda mühim mevkileri olan kim­ seler hakkında düşünce ve hâtıra­ larını yazmış fakat zamanında neş- retmemiştir. Bu yazılar şâirin ölü­ münden sonra elimize geçen evra­ kı arasından toplanmıştır. (Elyazısı müsveddeler kitabın arkasına eklen­ miştir)

Yahyâ Kemâl bunları neden hiç­ bir yerde neşretmedi, çünkü o hiç­ bir sahada polemiğe girmek isteme­ mişti.

Ancak böyle bir fikir adamı mem­ leketin ve milletinin mukadderatın­ da rol oynayan insanlar hakkındaki düşüncelerini, fikir ve hâtıralarını yazmadan bırakamazdı. Nitekim bu­ gün için bu yazılar kıymetli birer ve­ sika değerindedir.

B

u kitapta Abdülhak Hâmid, Tevfik Fikret, Ziya Gökalp, Süleyman Nazif, Yakub Kad­ ri v.b. gibi edebiyâtımızda kuvvetli bir yer tutmuş edibler, Cemâl Paşa Ali Kemâl, Mizancı Murad Bey, Yu­ suf Akçura, Maliyeci Cavid Bey, v.b. gibi siyâsi hayâtımızda müspet, menfi rol oynamış siyâsîler hakkın­ da, Yahyâ Kemâlin görüşleri tenkit­ leri, hatta yer yer keskin hicivleri var­ dır.

Bu yazılardan çıkarılacak netice

Yahyâ Kemâl’in memleketine ve mil­ letine zarar veren kimseleri aslâ af­ fetmeyen, tam bir tetkik ve bilgiye dayanan şuurlu ve hakiki milliyetçi­ liğidir.

Bu milliyetçilik yaşadığı devrin hiç­ bir fırtınasıyla sarsılmamış, Türk’ün millî hüviyetine uyan herşeyi gönül dolusu bir sevgi ile seven bir Türk­ lük ve Türkçülüktür.

4) Siyasî Hikâyeler İlk Tabı 1968

Yahyâ Kemâl, hikâyelerinde nes­ rin ve hikâyenin îcabettirdiği sâde ve anlatıcı bir uslub kullanmıştır.Onun şiirlerinde sezilen duygu, düşünce, görgü ve zekâ psikolojik unsurlar hi­ kâyelerinde daha çok göze çarpar ve daha açık belirgin haldedir. Hikâ­ yelerinde tanıttığı insanlık dramı ve­ ya komedisi insanı okudukça saran bir hususiyet taşımaktadır.

Yahyâ Kemal müsveddeler halin­ de elimize geçen ve siyâsî hikâye­ ler diye adlandırdığı hikâyelerini;

Şemsi Molla, Bir gözdenin gafleti Atıf Efendi’nin uslubu Râif Efendi’nin katli

tarzında başlıklar altında sıraya diz­ mişti. Bu hikâyelerin metinleri ise bu perişan kâğıtlar arasından araştınla- rak düzenlenmiştir. Ancak bundan başka gene evrakı arasında bulu­ nan, Damat Mehmet Paşa, Vehbi Efendi, Mehmed Ali Bey’in düşün­ celeri, v.b. gibi bitmemiş hikâyeleri evvelce dizilen başlıkların dışında kalmıştır. Hikâyelerinin hepsinde Osmanlı tarihinden alınmış bir saray çevresi anlatılmıştır. Vak’alar ve can­ landırılan tipler, o devrin içtimâî hâ­ diselerine ışık tutacak mahiyettedir. Mamafih bunlar Osmanlı saray ve çevresi olsun olmasındevlet idarele­ rinde ve hükümet çevrelerinde gö­ rülen ezeli ve ebedî hayatın ifâdesi­ dir de.

Yahya Kemâl hikâyelerini yazar­ ken mutlaka sağlam vesikalara da­ yanmış, hâdiselerin sebeplerini bu­ luncaya kadar kaynakları araştırma metodunu takip etmiştir. Siyâsî hikâ­ yeler umumiyetle tarihten alınmış ol­ makla beraber geçmişteki vak'aları tefsir ederken zamanına göre bazı neticeler çıkardığı hissini vermekte­ dir.

B

u kitab ilk defa Yahyâ Kemâi Enstitüsü tarafından tatbik edilen ve onun san’atına uy­ gun İlmî bir metodla ve büyük bir ti­ tizlikle hazırlanmıştır. Nihad Sâmi hoca bu kitabın hazırlanışını söyle anlatmıştır:

“ Bu kitab esâsen şâirimiz hayat­ ta iken 11 Mart 1956’dan 16 Hazi­ ran 1957’ye kadar onbeş ay müd­ detle Hürriyet Gazetesi’nde her haf­ ta tarafımdan tertib ve neşredilen 65 şiirin intişarından sonra tekevvün et­ miş bulunuyordu. Şâir, “ Süleyma- niyede Bayram Sabahı” şiirindeki;

Kendi gök kubbemiz altında bu> bayram saati mısra’ındaki Kendi Gök Kubbemiz kelimelerini birinci şiir kitabına isim seçmişti; esasen ki­ tabın başına koyacağı ilk şiir de ge­ ne bu şiirdi; bu şiirin tamamlanıp neşredildiği gün kitap da tamamlan­ mış demekti; bu şiirin intişarından sonra günlerce* hattâ aylarca bera­ ber cedveller, listeler, hazırladık, böylece Kendi Gök Kubbemiz kita­ bı şâirin kendi arzusu üzerine son şekli almış bulunuyordu.”

Buna rağmen kitab enstütümüz tarafından büyük bir dikkat ve titiz­ likle hazırlanmış, 12 nüsha müsved­ de baskı yaptırılarak Yahya Kemal’­ in şiirini tanıyan selâhiyetli kimsele­ re gönderilmiş, fikirleri ve tenkidleri alınarak gözden geçirilmiş, aynı ze­ vat enstütüye davet edilerek müza­ keresi yanılmış, Şâirin kendi yaptığı terkib gözönüne alınarak, imlâsında da kendisinin İsrar etiği hususlara dikkat edilerek baskısına geçilmiştir. Bu kitabda şairin günümüzün en gü­ zel türkçesiyle yazılmış 84 nefis şii­ ri vardır.

B

u hikâyelerden yalnızca Şem­ si Molla Hayat mecmuasında basılmış diğerleri müsvedde­ lerden toplanmıştır. Eserin sonunda yazarın yazmayı tasarladığı “ Her Gece Benimsin” isimli bir de roman başlangıcı vardır.

5) Edebiyata Dâir: İlk Baskı 1968

Bu kitab Büyük şâirin edebiyâta dair fikir ve düşüncelerini, sohbetler hâlinde toplanmış yazılarını ihtivâ et­ mektedir.

Şâir hayatta iken etrafına toplanan meraklıların hayranlıkla dinledikleri bu sohbetlerin bir kısmını gazete ve mecmualarda yayınlamıştı. Bir kıs­

mı da müsvedde karalamalar halin­ de Enstitümüze intikal etti. İşte eni- hayet kitab haline getirilerek Türk edebiyatına hediye edildi.

Kitabın tertibinde bir mevzu birli­ ği gözönünde tutulmuş, ve yazılar şu başlıklar hâlinde sıralanmıştır. Şiir, Eski Edebiyat, Türkçeye Dâir, Ve­ zinler kafiyeler, Memleket Edebi- yâtı, Tenkid, Tiyatro, Mülakat ve bitmemiş makaleler.

Türk ve batı edebiyatı üzerinde daima sağlam ve aydınlık fikirler or­ taya koyan büyük edibin bu kitabı onun şahsiyetini belirten yazılarla doludur.

Bu kitapta Türkçeye dâir, başlıklı yazısında hem Türkçe sevgisi hem de Türkçenin asıl güzelliğini ifâde eden derin hakikatlar vardır. Yaza­ rın kendi nesir Türkçesi de gittikçe sâdeleşmiş ve bu sadelik içinde ahengini ve güzelliğini hiç kaybet­ memiştir.

6) Çocukluğum, gençliğim Siya­ si ve Edebî HATIRALARIM

Bu kitab Yahyâ Kemal’in hangi şartlar içinde yetiştiğini, şahsiyetinin teşekkülünü, çevresini, devrindeki mühim hâdiseler, bunlara kendisinin bakış tarzını anlatan yazılarla dolu­ dur.

Kitab dört kısımda toplanmıştır. 1) Çocukluğum, Gençliğim, 2) Edebî Hâtıralarım, 3) Jön Türkler, 4) Siyâ­ sî Hatıralarım. Kitabın sonunda ge­ ne her kitabda olduğu gibi müsved­ delerin fotokopileri vardır.

Birinci kısımda şâirin aile muhiti, yaşadığı şehirler kendisine te’sir eden şahıs ve hâdiseler Şâirin şah­ siyetinin teşekkülünde dinî ve millî gelişmesinde bu hadiselerin nasıl bir te’siri olduğu anlaşılır.

2. Kısım: Edebiyat ve şiir anlayı­ şının gelişmesindeki te ’sirler. 3. kı­ sımda çocukluğundan itibaren siyasî hadiselerin kendisinde nasıl bir ha­ tıra bıraktığı 4. kısımda Yahyâ Kemal Jön Türkler’in hususiyetlerini iç yüz­ lerini anlatmış, şahıs şahıs tenkidle- rini yapmış, bunların memleketin fik­ riyatında ne gibi acı neticelere sebep olduğu anlatılmış. Kitabın en sonun­ da Bir Roman başlangıcı başlığı al­ tında bir roman tasarısı vardır.

7) Tarih Müsahebeleri: İlk baskı 1975

Bu kitabtaki yazıların pek az bir kısmı gazetelerden toplanmış, diğer­ leri elimize geçen notlardan derlen­ miştir (fakat maalesef ekserisi de ta­ mamlanmamış yazılardır.)

Bu kitapdaki yazılardan Yahyâ Kemal’in tarih anlayışını, tarih görü­ şünü ve yorumlayışını öğreniyoruz. Yazar rivayetlerden çok vesikalara kıymet vermiş olmakla beraber, bu doğru vesikalardan hareket etmiş hâdiselerin sebeplerini araştırmak, tahlil etmek, hadiselerin geçtiği şart­ ları göz önünde tutmak suretiyle ne­ ticeler çıkarmak yoluna gitmeği dü­ şünmüştür. Ve böyle bir tarih şuu­ runa varmış olan yazar kendi hatı­ ralarından da böyle vesikalar bırak­ mak istemiştir.

Yahyâ Kemâl bir müverrih değil, ancak tarihe nasıl bakılması lâzım geldiğini kavramış bir fikir adamıy­ dı.

8) Makaleler Mektublar: İlk bas­ kı: 1977

Bu kiteb, Yahyâ Kemâl’in son ne­ sir kitabıdır. Bu isim altında topladı­ ğımız kitapta mektub ve makalele­ rinden başka sohbet ve hatıra, hat­ ta konferans türünde yazılan da yer almıştır. Kitabın birinci kısmı İspan­ ya hatıralarını ihtiva eder. Bu hatıra­ ların bir kısmı Münir Ertegün’e yazıl­ mış mektuplar şeklindedir. Yahya Kemal burada İspanya’nın coğrafî ve içtimâî özelliklerinden başka ta­ rih ye mitologisinden de bahsetmiş­ tir. İkinci kısım elyazısı müsveddele­ rinden toplanmış muhtelif m evzular­ da fıkra ve sohbet yazılarını ihtiva et­ mektedir. (Fakat yazık ki bunların da parçaları bulunamamıştır.)

3. Kısım Yahyâ Kemal’in arkadaş­ larına yazdığı mektublardır ki uslûb bakımından edebî nesir özelliği ta­ şıyan bu mektuplar onun muhitini yaşadığı çevre ile münasebetlerini problemlerimiz hakkında düşüncele­ rini belirtmektedir. 4. Kısım, gene gazetelerden topladığımız muhtelif mevzu’daki makale, sohbet ve kon­ feranslarını ihtiva etmektedir.

Bütün bu nesir kitabları onun sa­ dece büyük bir şâir değil aynı za­ manda büyük bir fikir adamı ve- vetli bir nesir yazarı olduğunu da gösterir. Ayrıca Türkiye'nin mazisi kadar hali ve geleceği hakkında sağ­ lam esaslara dayanan milliyetçi ve

Türk Edebiyatı

Aralık/1984

Yazarlar Biıliği’nin Düzenlediği “Yahya Kemâl Semmeri"nden Bir Grup.

Belgede Abide adam (sayfa 58-60)

Benzer Belgeler