• Sonuç bulunamadı

4. Bulgular

4.2. Yabancılaşma, Birey örgüt uyumu ve Pozitif Psikolojik Sermaye Alt Boyut

Bu bölümde Yabancılaşma, Birey-örgüt uyumu ve Pozitif Psikolojik Sermaye Alt Boyutlarına ait puanların yaş, cinsiyet, mesleki deneyim, medeni durum ve kurumdaki çalışma süresi değişkenlerine göre değerlendirilmesi sonucu elde edilen bulgular sunulmuştur. Öğretmenlerin, yabancılaşma, birey örgüt uyumu ve psikolojik sermaye ifadelerine ilişkin görüşlerinin cinsiyet değişkenine göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğinin anlaşılabilmesi için bağımsız örneklemlere t-testi yapılmıştır. Tablo 4.4 incelendiğinde, örgütsel yabancılaşma boyutları ile birey örgüt uyumuna ilişkin görüşlerde cinsiyet açısından anlamlı bir fark bulunmazken psikolojik sermaye boyutlarından güven ve iyimserlik boyutlarında katılımcıların cinsiyetlerine göre anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir.

80

Araştırmaya katılanların, yabancılaşma, birey örgüt uyumu ve psikolojik sermaye ifadelerine ilişkin görüşlerinin medeni durum değişkenine göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğinin anlaşılabilmesi için bağımsız örneklemlere t-testi yapılmıştır.

Tablo 4.5 incelendiğinde örgütsel yabancılaşma boyutlarından; anlamsızlık ve kuralsızlık ile psikolojik sermaye boyutlarından; öz yeterlik, güven, dışa dönüklük ve umut boyutlarında katılımcıların medeni durumlarına göre anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir.

Bu farklılıklara ilişkin olarak bekâr katılımcıların evlilere göre biraz daha fazla yabancılaşma yaşadığı, evli olan katılımcıların da pozitif sermayelerinin daha yüksek olduğu söylenebilir.

81

Öğretmenlerin, yabancılaşma, birey örgüt uyumu ve psikolojik sermaye ifadelerine ilişkin görüşlerinin yaş değişkenine göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğinin anlaşılabilmesi için “one way anova testi” yapılmıştır. Tablo 4.6’ya göre örgütsel yabancılaşma boyutlarından güçsüzlük (yaşları 20-30 arası olan öğretmenler ile yaşları 41-50 arası olan öğretmenler), anlamsızlık (yaşları 20-30 arası olan öğretmenler ile yaşları 31-40 arası olan öğretmenler) ve kendine yabancılaşma (yaşları 31-40 arası olan öğretmenler ile yaşları 41-50 arası olan öğretmenler) boyutlarında katılımcıların cinsiyetlerine göre anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir.

82 Tablo 4.6

Bağımlı Değişkenlerin Yaş Değişkenine Göre Karşılaştırılması

Bağımlı Değişkenler Yaş n X s F p Games Howel

83 Tablo 4.6 (Devam)

Bağımlı Değişkenlerin Yaş Değişkenine Göre Karşılaştırılması

Bağımlı Değişkenler Yaş n X s F p Games Howel öğretmenler ile yaşları 41-50 arası olan öğretmenler), dışa dönüklük (yaşları 20-30 arası olan öğretmenler ile yaşları 31-40 arası olan öğretmenler ve yaşları 20-30 arası olan öğretmenler ile yaşları 51+ arası olan öğretmenler) ve Psikolojik Dayanıklılık (yaşları 20-30 arası olan öğretmenler ile yaşları 41-50 arası olan öğretmenler ve 31-40 arası olan öğretmenler ile yaşları 51+ arası olan öğretmenler) boyutlarında katılımcıların yaşlarına göre anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir.

Tablo 4.7

Bağımlı Değişkenlerin Mesleki Deneyim Değişkenine Göre Karşılaştırılması Bağımlı

Araştırmaya katılanların, yabancılaşma, birey örgüt uyumu ve psikolojik sermaye ifadelerine ilişkin görüşlerinin mesleki deneyim değişkenine göre anlamlı bir farklılık

84 gösterip göstermediğinin anlaşılabilmesi için One Way Anova Testi yapılmıştır. Tablo 4.7’de istatistiksel olarak anlamlı farklılıkların bulunduğu gruplar gösterilmektedir.

Sonuçlara göre yalnızca yabancılaşma boyutlarından topluma yabancılaşma ve kendine yabancılaşma boyutlarında katılımcıların cinsiyetlerine göre anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Farklılığın hangi gruplar arasında meydana geldiğini tespit etmek için yapılan Games Howel Testi’ne göre, topluma yabancılaşmadaki farklılıkların mesleki deneyimi 1-5 yıl olan öğretmenler ile 11-15 ve 16-20 yıl olan öğretmenler arasında olduğu bulunmuştur. Kendine yabancılaşma boyutundaki fark ise mesleki deneyimleri 1-5 yıl olan öğretmenler ile 11-15 yıl arasında olan öğretmenlerden kaynaklandığı görülmüştür.

Öğretmenlerin, örgütsel yabancılaşma, birey örgüt uyumu ve psikolojik sermaye ifadelerine ilişkin görüşlerinin mevcut kurumdaki çalışma süresi değişkenine göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğinin anlaşılabilmesi için One Way Anova Testi yapılmıştır.

Tablo 4.8

Bağımlı Değişkenlerin Mevcut Kurumdaki Çalışma Süresi Değişkenine Göre Karşılaştırılması

85 Tablo 4.8 (Devam)

Bağımlı Değişkenlerin Mevcut Kurumdaki Çalışma Süresi Değişkenine Göre Karşılaştırılması

Tablo 4.8 incelendiğinde örgütsel yabancılaşma boyutlarından güçsüzlük (kurumdaki çalışma süresi 1 yıldan az olanlarla diğer tüm gruplar arasında), anlamsızlık (kurumdaki çalışma süresi 1 yıldan az olanlarla diğer tüm gruplar arasında) kuralsızlık, topluma yabancılaşma ve kendine yabancılaşma boyutlarında (kurumdaki çalışma süresi

86 1 yıldan az olanlarla 1-3 yıl arası olan öğretmenler) katılımcıların mevcut kurumda çalışma sürelerine göre anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Psikolojik sermaye boyutlarından umut boyutunda herhangi bir farklılık gözlemlenmezken, öz yeterlik (kurumdaki çalışma süresi 1 yıldan az olan öğretmenler ile 8 yıldan fazla olan öğretmenler ve kurumdaki çalışma süresi 1-3 yıl olan öğretmenler ile 8 yıldan fazla olan öğretmenler arasında), iyimserlik (kurumdaki çalışma süresi 1-3 yıl olan öğretmenlerle 8 yıldan fazla olan öğretmenler arasında), güven (kurumdaki çalışma süresi 1 yıldan az olan öğretmenler ile 8 yıldan fazla olan öğretmenler arasında), dışa dönüklük (kurumdaki çalışma süresi 1 yıldan az olan öğretmenler ile 4-7 yıl arası olan öğretmenler ve kurumdaki çalışma süresi 1 yıldan az olan öğretmenler ile 8 yıldan fazla olan öğretmenler arasında) ve psikolojik dayanıklılık (kurumdaki çalışma süresi 1 yıldan az olan öğretmenler ile 8 yıldan fazla olan öğretmenler arasında) boyutlarında katılımcıların mevcut kurumdaki çalışma süreleri bakımından anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir.

4.3 Yabancılaşma, Birey örgüt uyumu ve Pozitif Psikolojik Sermaye Alt Boyutları