• Sonuç bulunamadı

YÜNLE ĠLGĠLĠ KURULUġLAR VE FAALĠYETLERĠ

Yapılan keçeleştirme denemelerinde, yünlü kumaşları boyutlandırarak giysi biçimleri oluşturmak için kumaşların tamamının değil sadece belirlenen bölgelerine

EK 2: YÜNLE ĠLGĠLĠ KURULUġLAR VE FAALĠYETLERĠ

Tarihsel önemi, olumlu özelliklerine dayalı geçmiĢten gelen ticari değeri nedeniyle yün her ne kadar tüketimi ve buna bağlı olarak üretimi düĢse de lüks bir tekstil malzemesi olarak varlığını devam ettirmektedir.

Yünün unutulan veya yeni keĢfedilen niteliklerini vurgulamak kullanımını desteklemek ve ticari değerini korumak açısından önemlidir.

Yünle ilgili çalıĢan uluslar arası kuruluĢlar farklı amaçlar doğrultusunda yün sektörünün geliĢimi için faaliyet göstermektedir.

Yünün olumlu özelliklerini öne çıkarmak ve bu özelliklere yenilikçi çalıĢmalarla katkı sağlamak üzere araĢtırma ve geliĢtirmeyi öne çıkaran bilimsel amaçlı kuruluĢlar yünün geleceğine hizmet etmektedir.

Yün lifi, yün iplik, yünlü kumaĢ ve tekstil ürünleri üzerine test çalıĢmaları gerçekleĢtirerek üretici ve tüketici arasında kalite güvencesi unsurunu desteklemek üzere çalıĢmalarını devam ettiren yün kuruluĢları ayrı bir kategoridedir.

Ayrıca yünün dünya tekstil piyasasındaki konumunu desteklemeye yönelik ticari çalıĢmalar ve yünü gündemde tutmaya yönelik tanıtım çalıĢmaları yapmak üzere faaliyet gösteren kuruluĢlar bulunmaktadır.

IWTO (International Wool Textile Organisation-Uluslar arası Yünlü

Tekstiller Birliği): Dünya yünlü tekstil ticaret ve sanayini temsil eden uluslar arası en büyük kuruluĢtur.

“Dünyada yün ve benzeri elyaf üretimi, işlenmesi, iplik haline getirilmesi, dokunması ve konfeksiyona kadar tüm işlemlerle ilgili sınai ve ticari faaliyet alanlarını kapsamakta, tüm bu konularda üye ülkelerin müşterek ilgi alanına giren hususları müzakere etmek için uluslar arası bir forum oluşturmakta ve sektörün sözcülüğünü yapmaktadır.

IWTO 1927 yılında İngiliz ve Fransız yünlü tekstil sanayilerini temsil eden kurumlar arasında imzalanan bir tahkim anlaşmasından doğmuştur ve örgüt çeşitli üye ülkelerde faaliyet gösteren üyeler arasında meydana gelen ihtilafları çözmek için bir araç olarak tahkim konseptine büyük önem vermektedir. Türkiye 22 Nisan 1977’de IWTO üyeliğine kabul edilmiştir ”. 1

Merkezi Brüksel/Belçika‟da bulunan organizasyonun Türkiye temsilciliğni Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası yapmaktadır.

1

http://www.tekstilisveren.org/ttsis//index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=55&Itemid= 94&active_menu=uluslararasi_iliskiler, EriĢim Tarihi: 24.03.2007

Yün tekstil endüstrisinin önemli kaygılarını takip eden IWTO‟nun düzenli toplantılarında uygun araĢtırma laboratuarları, test evleri veya ticaret komiteleri tarafından alınan çözümler açıklanmaktadır.

Yün imalatçıları temsilcileri vergilendirme ve yünlü mallardaki ticaretin düzenlenmesi gibi konuları ele almaktadır.

IWTO her yıl toplantılar düzenleyerek sektörün sorunlarını ve çözümlerini tartıĢmaktadır. IWTO‟nun bu yoğun faaliyetleri gerçekleĢtirmekteki ana amacı:

“IWTO'ya üye ülkelerin Yünlü Tekstil teşkilatları arasında sürekli bir bağ kurmak,

Yünlü tekstil ticareti ve sanayiini, ekonomik faaliyetlerin tüm dallarında temsil etmek,

Sanayi ve ticareti etkileyen tedbirleri desteklemek, geliştirmek veya bu tedbirlere karşı koymak,

Ekonomik ve ticari sorunların incelenmesine ve çözümüne katkıda bulunmak,

Yünlü Tekstil Ticaret ve Sanayiinde, uluslararası Tahkim anlaşmasının işlemesini temin etmek,

Ticaret ve sanayi ile ilgili istatistiki ve diğer bilgileri toplamak ve neşretmek,

Genel olarak, yukarıda belirtilen amaçlara ulaşılmasını sağlayacak her türlü faaliyeti göstermek” 2

tir.

Her yıl yünle ilgili farklı bir temanın baĢlık olarak seçildiği toplantılarda yünün olumlu özellikleri öne çıkarılarak bu konu üzerine yoğunlaĢılmaktadır. Bu sayede yün ve yünlü ürünlerin dünya çapında pazarlama, tanıtım, ar-ge stratejileri yönlendirilmektedir.

IWS (Intrenational Wool Secretariat-Uluslar arası Yün Birliği): “IWS

1946’da Avustralya, Yeni Zelanda ve Güney Afrika’nın imzalarıyla kurulmuştur. Sonraki yıllarda Uruguay’ın ilgisi üyeliğe kabulüyle sonuçlanmıştır.” 3 IWS‟nin bu öncü ülkelerindeki merkezleri yerel yün üreticileri için teknik destek ve pazarlama desteği sağlamıĢlardır. Özel pazarlar için uygun tanıtım kampanyalarının geliĢtirilmesinde özerkliğe sahip olmuĢlardır. Bir kalite sertifikası iĢareti olan Woolmark, IWS‟nin kontrolünde yün ürünlerinin güven unsurunu yükseltmek üzere kurulmuĢtur.

2 www.tekstilisveren.org/content/view/7/8/, EriĢim Tarihi: 12.03.2007

IWS, sentetik ve regenere liflerle rekabeti yükseltmek için Cotton Incorporated ile birlikte doğal lif pazarı ve buna bağlı araĢtırma organizasyonlarını destekleyen kuruluĢlardan birisidir.

IWS, “ihtiyaç duyulan şey mevcut pazarları tatmin etmek değil, yün için yeni pazarlar bulmaktır. IWS tüketiciye yönelik promosyon kampanyaları ile her mevsimde bütün dünyada piyasaya yeni yünlü mamüller sürerek satışları arttırmaya çalışır”. 4

AWI (Australian Wool Innovation), The Woolmark Company birbirleriyle bağlantılı ve birlikte hareket eden kuruluĢlardır.

AWI (Australian Wool Innovation-Avustralya Yünde Yenilik Kurumu): AWI,

onun devamı ya da ikincil kurumu olarak tanımlanabilecek olan ve dünyada “Woolmark” olarak tanınan “The Woolmark Company”e yönelik çalıĢmaları gerçekleĢtirmektedir. Yünlü tekstil üretim süreci ve sonrasındaki tüm aĢamalarda Ģirketlere fırsatlar verebilecek araĢtırma ve geliĢtirme çalıĢmaları yapmaktadır. “Annual” ve “Beyond The Bale” baĢlıklarıyla yünle ilgili yenilikçi geliĢmeler, ticari fırsatlar ve moda eğilimlerinden söz edilen iki süreli yayına sahiptir.

AWI, yün teknolojilerinde yenilikçi çalıĢmalar, teknik danıĢmanlık, ticari bilgilendirme ve yün kumaĢlara yönelik ticari testlerin gerçekleĢtirilmesinde uzman bir kuruluĢtur.

The Woolmark Company: IWS tarafından yünün tanınırlığını artırmak ve

kalite güvencesini vurgulamak üzere kurulmuĢtur. 2007 Ekim ayında AWI (Australian Wool Innovation) ile birlikte çalıĢma kararı vermiĢlerdir. Dünyanın en yaygın ve en bilinen tekstil pazarlama organizasyonudur. “ Woolmark “ ve “Woolmark Blend” adı altında iki ticari markaya sahiptir.

Woolmark sembolü 1964‟de belirlenmiĢtir. Bu sembol saf yeni yündeki kalite güvencesi ve tekstildeki öncü üstün değere sahip yün lifini temsil etmektedir.

Woolmark Blend sembolü 1971‟de belirlenmiĢtir ve yün karıĢımlı tekstil ürünlerini desteklemek üzere kullanılmaktadır.

Woolmark sembolü, giyim ve iç mekan tekstilleri gibi yünlü tekstil ürünlerinin satıcıları ve müĢterileri arasında garanti unsurunu sağlayarak güven sembolü olmaktadır.

“Woolmark şirketinin onayı ürünlere küresel bir değer eklemektedir. Woolmark markası ve sembolleri taşıyan tüm ürünler yaygın ve ciddi kalite kontrol testlerine tabi tutulmaktadır. Tüketiciler ve ticaretini yapanlar benzer şekilde Woolmark’ı tekstil endüstrisinde kalitenin işareti olarak tanımaktadırlar.

Woolmark şirketi sembollerinin kullanılmasıyla dünyada bir firma koruma politikası gütmektedir. Bölgesel otoritelerle sıkı bir şekilde çalışarak markaları sahtecilikten korumakta ve yüksek kalite standartlarını sürdürmektedir ”. 5

AWC (Avustaralian Wool Corporation-Avustralya Yün Ortaklığı): “Yaklaşık

olarak 1950-1990 döneminde yün üreticilerine daha etkili yapağı hazırlama yanında dünya ticareti için etkili olan yün tutumu, paketlemesi nakliyesi ve satış metotları için yardımcı olmuştur.” 6

1991 yılında AWC, Avustralian Wool Realisation Commission, Avustralian Wool Corporation(II) ve Wool Research and Development Corporation olmak üzere üç farklı organizasyona ayrılmıĢtır.

CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research

Organisation- İngiliz Milletler Topluluğu Bilimsel ve Endüstriyel Araştırmalar

Kuruluşu ): 1926 yılında kurulmuĢtur. Avustralya‟nın ulusal bilim ajansıdır ve dünyanın en büyük bilimsel araĢtırma organizasyonlarından birisidir.

“Yeni test yöntemlerini doğrulayan, yün yetiştiricileri ve test evleri için araç geliştiren Avustralya CSIRO bilim adamlarının Ar-Ge çalışmalarının önemli bir bölümünü AWC karşılamaktadır. Avustralya’da yünün numaralı standardizasyonuna dayalı worsted (kamgarrn) endüstrisi için çok önemli ölçümler üzerine yoğunlaşmaktadır “.7

NWZB (New Zealand Wool Board-Yeni Zelanda Yün Komitesi): AWC gibi,

Yeni Zelanda‟da yün üreticilerine daha etkili yapağı hazırlama konusunda ve dünya ticareti için etkili olan yün tutumu, paketlemesi, nakliyesi ve satıĢ metotları için yardımcı olmaktadır.

WRONZ (Wool Research Organisation of New Zealand-Yeni Zelanda Yün

Araştırma Kurumu): Yeni Zelanda‟da 1961‟de kurulmuĢtur. Yünle ilgili bilimsel çalıĢmalar yanında, ürün ve üretimle ilgili örnekleme ve test yöntemleri ve ekipmanları geliĢtirmek için de çalıĢmaktadır.

5

The Unmistakable Mark of Natural Quality”, The Woolmark Company Publ. BroĢürü, 1999, 2 s.

6 W.S. Simpson, “Wool Production And Fire Marketing”, Wool: Science and Technology, 2 s. 7