• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 2: ARAġTIRMANIN MODELĠ VE YÖNTEMĠ

2.2. Yöntemlerin Uygulanması

Yapılan araĢtırma MithatpaĢa Ġlköğretim Okulu‟nda gerçekleĢtirilmiĢtir. Deney ve kontrol grupları okulda bulunan araĢtırmacıya uygun olan 7/C ve 7/D sınıflarından seçilerek oluĢturulmuĢtur.

Ġlköğretim 7/C sınıf öğrencilerinin Fen ve Teknoloji dersi “Küresel Isınma” konusunda, “Proje Tabanlı Öğrenme” yaklaĢımı uygulanmıĢ ve bu öğretim yaklaĢımının fen baĢarı düzeylerini, Fen ve Teknoloji dersine yönelik tutumlarını nasıl etkilediği saptanmaya çalıĢılmıĢtır. 7/D sınıfı öğrencilerine “Geleneksel Öğretim YaklaĢımı” uygulanmıĢ ve bu öğretim yaklaĢımının fen baĢarı düzeylerini, Fen ve Teknoloji dersine yönelik tutumlarını nasıl etkilediği saptanmaya çalıĢılmıĢtır.

ÇalıĢmanın baĢında deney ve kontrol grupları oluĢturulduktan sonra her iki gruba da Fen ve Teknoloji BaĢarı Testi uygulanmıĢtır. Fen ve Teknoloji dersine yönelik tutumlarını ölçmek için de Fen ve Teknoloji Dersi Tutum Ölçeği kullanılmıĢtır. Uygulama sonunda deney ve kontrol gruplarında Fen ve Teknoloji BaĢarı Testi ve Tutum Ölçeği de istatiksel olarak anlamlı farklar görülmüĢtür.

Deney grubu olan 7/C sınıfında “Küresel Isınma” konusu Proje Tabanlı Öğrenme yaklaĢımı ile, kontrol grubunu oluĢturan 7/D sınıfında ise aynı konu Geleneksel Öğretim yaklaĢımıyla 4 hafta boyunca iĢlenmiĢtir.

Tablo 14. Deneysel Yöntem

Gruplar Ön

Tutum

Ön Test

YaklaĢımlar Uygulama Son

Test Son Tutum Deney Grubu Fen ve Teknoloji Dersine Yönelik Tutum Ölçeği Fen ve Teknoloji BaĢarı Testi “Proje Tabanlı Öğrenme YaklaĢımı” Dört Hafta Fen ve Teknoloji BaĢarı Testi Fen ve Teknoloji Dersine Yönelik Tutum Ölçeği Kontrol Grubu Fen ve Teknoloji Dersine Yönelik Tutum Ölçeği Fen ve Teknoloji BaĢarı Testi “Geleneksel Öğretim YaklaĢımı” Dört Hafta Fen ve Teknoloji BaĢarı Testi Fen ve Teknoloji Dersine Yönelik Tutum Ölçeği 2.2.1. Deney Grubundaki Uygulamalar

Deney grubunda öğrenciler önce “Küresel ısınma” konusunu Proje Tabanlı Öğrenme yaklaĢımı ile iĢleneceği konusunda öğretmen tarafından bilgilendirilmiĢtir. Fen ve Teknoloji dersine karĢı tutumlarını ölçmek için de Fen ve Teknoloji Dersine Yönelik Tutum Ölçeği uygulandıktan sonra, öğrencilerin istekleri doğrultusunda öğrencilerin ilgi, yetenek, baĢarı düzeyleri dikkate alınarak beĢer kiĢilik gruplar oluĢturulmuĢtur. Okul laboratuarında ve sınıfında bulunan sıralar grup çalıĢması yapılmasına olanak sağlayacak Ģekilde düzenlenmiĢtir.

Deney grubunda bulunan 40 öğrenci geneli beĢer kiĢilik 8 ayrı grup oluĢturmuĢlardır. Grup olarak kendilerine grup adı ve grup baĢkanı seçmeleri istenmiĢtir. Her bir gruba “etkinlik dosyaları” dağıtılarak, yapacakları çalıĢma hakkında bilgilendirilmiĢlerdir. Etkinlik dosyaları içerisinde öğrencilerin üç hafta boyunca grup olarak katılacakları etkinlikler listelenmiĢtir.

Grup baĢkanları, etkinlik dosyaları içerisindeki etkinliklerde gereken materyalleri ve görev dağılımının yapılmasından, grup içerisindeki üyelerin etkili ve verimli bir Ģekilde grup çalıĢmalarına, deneylere ve etkinliklere katılımlarından sorumludur. Her hafta sonunda tüm öğrencilerin etkinlik sonucu belirlenen ölçütlere göre puanlarını almıĢlardır. Her hafta sonunda da verilen ödevlerin takibi grup baĢkanına aittir. Grup içerisindeki herhangi bir kiĢinin olumlu ve olumsuz davranıĢı grubu etkilemektedir. 2 hafta boyunca öğrenciler bu etkinlik dosyaları ile konuyu öğrenmiĢler, araĢtırma baĢlangıcından 2 hafta sonra kendilerine verilen proje baĢlığı doğrultusunda gruplarıyla beraber projeleri üzerinde çalıĢmaya baĢlamıĢlardır.

Öğrencilere, konu bitimi öğrendikleri konu ile ilgili tüm grupların ortak olarak çalıĢabileceği „küresel ısınmaya karĢı alınabilecek önlemlerle ilgili proje konusu seçmeleri istenmiĢ. Grup baĢkanları, 2 haftalık süreç boyunca fen dersi içerisinde ve ders dıĢında okul laboratuarlarında, arkadaĢları ile toplanarak, proje için baĢlık, materyal listesi, görev dağılımı ve model oluĢturma gibi kriterleri belirlemiĢlerdir. Öğretmen etkinlikler boyunca öğrencileri gözlemlemiĢ, her bir gruba rehberlik etmiĢ, öğrencilere bilgiyi doğrudan vermek yerine, öğrencileri araĢtırmaya sevk etmeye özen göstermiĢtir. Aynı zamanda, öğrencilerin rahat ve stressiz bir ortam yaratarak öğrencilerle iletiĢim kurmaya çalıĢmıĢ, not korkusu olmadan yapacakları çalıĢmaların okul içerisinde sergileneceğini açıklayarak proje çalıĢmalarının önemini kavratmıĢ ve öğrencileri bu Ģekilde çalıĢmaya motive etmiĢtir.

Öğrenciler 4 haftanın sonunda etkinlik dosyaları içerisinde yer alan etkinlik araĢtırma soruları ve ödevlerden puanlar almıĢlardır. Ayrıca „Küresel Isınma„ konusu ile ilgili bir baĢlık altında modellerini oluĢturmuĢlar, kullandıkları materyalleri, proje amacı ve hazırlanıĢı ile ilgili 10-15 dakikalık sunum hazırlamıĢlardır. Bu sunumlar öğretmen ve sınıfta yer alan öğrenciler tarafından izlenmiĢtir. Etkinlik bitimi öğrencilerin sınıf içi etkinlik dosyalarından aldıkları puanlar ve proje gözlem formu sonucu aldıkları puanlar ile toplanmıĢ, grupların aldıkları puanlar belirlenmiĢtir.

Öğrencilere çalıĢma ortamında serbestlik sağlanmıĢtır. Ġhtiyaçları doğrultusunda gereken materyallerin temini, araĢtırma ve proje yapımı için bilgi konusunda sınıf ve branĢ öğretmenlerinden destek almaları sağlanmıĢ, kütüphanede ansiklopedilerden,

bilgisayar laboratuarlarında internetten, sınıfta bulunan yardımcı kaynak kitaplardan yararlanmalarına olanak verilmiĢtir.

Tüm grupların proje sunumları bitiminde ilk olarak “Öğrenci Gözlem Formu” (Ek-5) uygulatılmıĢtır. Bu formun amacı, öğrencilerin kendi aralarında çalıĢmaları esnasında görevlerini yerine getirip getirmediklerinin araĢtırmacı tarafından gözlemlenmesini sağlamaktır. Ġkinci olarak “Öz Değerlendirme Formu” (Ek-6) ve “Kendini

Değerlendirme Formu” (Ek-7) uygulatılmıĢtır. Bu formlar, öğrencilerin kendilerini

değerlendirmesi amacıyla hazırlanmıĢtır. Ayrıca her bir öğrencinin grubuna bağlı kalmadan yöneltilen cümle veya soruları kendi fikirleri doğrultusunda açıklaması amaçlanmıĢtır. Üçüncü olarak, “Proje Tabanlı Öğrenme Uygulamalarına İlişkin

Öğrenci Görüşlerini Belirleme Formu” (Ek-8) uygulanmıĢtır. Bu formun amacı

öğrencilerin bu çalıĢma ile ilgili olumlu ve olumsuz düĢüncelerini yazmalarını sağlamaktır. Son olarak ise: proje çalıĢmalarını değerlendirme amacıyla “Proje

Değerlendirme Formu” (Ek-9) uygulatılmıĢtır. Bu form sonucunda, öğrencilerin bu

çalıĢmalardan ne öğrendiklerini, eksik yanlarını ortaya çıkartmayı amaçlanmaktadır. Deney grubu öğrencilerine Proje Tabanlı Öğrenme yaklaĢımı ile ders iĢlendikten sonra ilk olarak Fen ve Teknoloji BaĢarı Testi Son Test olarak uygulatılmıĢtır. Son veri toplama aracı olarak kullanılan Fen ve Teknoloji Dersine Yönelik Tutum Ölçeği Son Tutum olarak tekrar uygulatılmıĢtır.

2.2.2. Kontrol Grubundaki Uygulamalar

7/D sınıfını oluĢturan 40 öğrenci kontrol grubunu oluĢturmuĢtur. Kontrol grubuyla “Küresel Isınma” konusu geleneksel yaklaĢım ile iĢlenmiĢtir. Konuya geçilmeden önce önceki bilgiler soru cevap yöntemi ile tekrar edilmiĢ ve ilginç örnekler verilerek derse karĢı güdülenme sağlanmıĢtır.

Konu çeĢitli deneyler ve materyaller kullanılarak geleneksel anlatım yöntemi ile öğretmen merkezli olarak iĢlenmiĢtir.

Deney grubuna uygulanan Bilimsel BaĢarı Testi ve Tutum Ölçeği araĢtırma öncesi ve sonrasında kontrol grubuna da uygulanmıĢtır.