• Sonuç bulunamadı

2.3. Uzaktan Eğitim Standartlarının Geliştirilmesine Yönelik Çalışmalar

2.3.10. Wisconsin Sistem Üniversitesi (UWS, ABD)

Yılda 181.000 öğrenciye hizmet veren Wisconsin Sistemi Üniversitesi (UWS: University of Wisconsin System), yükseköğretim seviyesinde eğitim veren ABD’nin en büyük kamu sistemlerinden biridir. UWS, uzaktan eğitim dersleri ve programlarının yürütülmesinde kullanılması amacıyla belirlediği standartları 5 boyut altında toplamıştır. Bu boyutlar ve altında yer alan standartlar şunlardır (UWSA, 2000):

Müfredat ve Öğretim

1. Kurumun öğretim elemanları, programlarda sunulan içeriklerin doğruluğunu ve öğretimin kalitesini garanti altına almak için uzaktan eğitim üzerindeki denetim sorumluluğunu üstlenir. Geleneksel eğitim müfredatı ile olduğu gibi öğretimin ve müfredatın kalitesi uzaktan eğitim ile sağlanacaktır. Öğretim üyeleri, bölüm, okul / kolej ve sonuçta kurumun kendisi aşağıda belirtilen alanlarda kalite bakımından sorumludurlar. 2. Kurum, içeriklerin, programların ve derslerin güncel olduğundan emin

3. Kurum, kullanılan teknolojinin programın hedeflerine ve doğasına uygun olduğundan emin olur. Programlar kullanılan teknolojiye uygun öğretim tasarımı sağlamaktadır.

4. Kurum, uzaktan eğitim programlarında ders veren öğretim elemanları için uygun eğitim sağlar.

5. Kurum, özellikle uzaktan eğitimle ilgili uygun öğretim elemanı destek hizmetleri sağlar.

6. Programlar, öğrencilerin öğretim elemanları ve diğer öğrencilerle uygun ve zamanında etkileşim kurmalarını sağlarlar.

7. Kurum, programın tüm yönleriyle kalite güvencesinden sorumludur. Eğer kurum “üçüncü parti” ürünleri, duruma özel öğretim elemanları, satın alınmış ürünler, özelleştirilmiş yazılım veya programın kaynak dışı yönlerini kullanıyorsa “taşeron” birimlerin veya ürünlerin performansından ve programın uyumundan emin olmak zorundadır. 8. Kurumun materyallerin telif hakları, öğretim elemanlarının maaşı ve

yazılımların, televizyonla öğretim veya diğer ortam ürünlerinin oluşturulması ve üretiminden elde edilen gelirin kullanımına ilişkin uzaktan eğitim politikaları netleştirilmelidir.

9. Kurum, hangi derslerin ne zaman alınacağına dair öğrencilere bir açıklama sunar. Öğrenciler programa kabul edildikleri zaman, programda önerilen derslere ilişkin hangi hükümlerin veya durumların var olduğunu bilmeye ihtiyaç duyar, böylece onlar kayıt konusunda bilinçli bir karar verebilirler. 10. Kurum, uzaktan eğitim programı veya dersleri geliştirirken veya

planlarken engelli bireylerin ihtiyaçlarını karşılayabilmelidir. Ölçme ve Değerlendirme

1. Kurum, programın beklentileri konusunda öğrencilere bilgi sağlayacaktır. Öğrencilere uzaktan eğitim dersi veya programı için hazır olduklarına dair kendilerini denemeye yardımcı olacak bir uyum süreci sunulur. Bu tutum, motivasyon ve zaman yönetimi becerileri gibi özelliklerin ölçüldüğü bir değerlendirmeyi içerebilir. Program gereksinimleri hakkındaki bilgilendirme aynı zamanda öğrencilerin kursa katılırken ve hizmetlere

erişirken karşılaşacakları teknik gereksinimleri de içermelidir. Kurum, her bir öğrenciye destek etkenlerinin başlıklarına dair bir açıklama sunacaktır. 2. Kurum, kendi uzaktan eğitim programlarının örgün eğitim programları ile kıyaslanabildiğinden emin olmak için eğitsel etkililiğini (öğrenci öğrenme çıktıları, öğrenci hatırlamaları ve öğrenci memnuniyeti gibi) ölçer. Ders ölçümleri; kütüphane hizmetleri, bilgi işlem hizmetleri, danışmanlık erişimi, öğretim elemanı ile iletişim gibi şeylerle birlikte öğrenci memnuniyetine ilişkin soruları içerir. Bazı uzaktan eğitim öğrencileri için “kampüsü ile bağlantılı olma” ve / veya bir “öğrenci topluluğunun parçası olma” duygusu kendi başarıları için önemlidir. Kampüsler, kendi ölçme araçlarını bu yönüyle ele almayı isterler.

3. Kurum öğrenci çalışmalarının bütünlüğünü, derecelerin ödüllendirilmesini ve kredilerin güvenilirliğini garanti eder. Uzaktan eğitim programları geleneksel eğitim programlarına benzer bir biçimde gözden geçirilir. Bu, UW meslektaşları veya uzmanlar tarafından yapılacak harici bir gözlemi içerebilir. Geleneksel programın bir parçası olarak uzaktan eğitimle sunulan dersler geleneksel yöntemle sunulan müfredatın dersleri gibi aynı yöntemle ölçülür.

4. Kurum bütün uzaktan eğitim program ve derslerinin UW standartlarını karşıladığından emin olma noktasında sorumludur.

Kütüphane ve Öğrenme Kaynakları

1. Kurum, öğrencilerin uygun kütüphane kaynaklarına eriştiğinden ve onları etkili kullandığından emin olur. Şartlar, bunlarla sınırlı kalmaksızın aşağıdakileri de kapsar:

a. Doğrulama ve tanımlama için kimlik doğrulama işlemi b. Kütüphane içi ödünç ve belge dağıtım hizmeti

c. Kütüphane derlemelerindeki elektronik kaynaklara erişim

d. Elektronik referans hizmetleri, e-posta ve telefon yoluyla yapılan doğrudan referans hizmeti

e. Uzaktan eğitim web sayfasının ana sayfasında yer alan kütüphane hizmetlerine doğrudan bağlantı, kendi kendine yardım bölümleri ve uygun elektronik istek formları

f. Öğrencilerin bilgi arama becerilerini geliştirebilmelerini kolaylaştıran öğretim. Kütüphane hizmetleri için “800” numaralı telefonun sağlanması.

2. Kurum, öğrencilerin kütüphane kaynaklarını uygun bir şekilde kullanıp kullanmadığını takip eder.

3. Kurum, derslerle veya programlarla uygun donanım, tesis ve laboratuvar imkânı sağlar.

Öğrenci Hizmetleri

1. Kurum, programın desteklenmesine uygun kabul, finansal yardım, akademik danışmanlık, ders içeriklerinin dağıtımı ve yerleştirme ile rehberlikleri de içeren öğrenci hizmetleri yelpazesine yeterli erişim sağlar. 2. Kurum, öğrenci şikâyetlerini çözmek için yeterli bir araç sağlar.

3. Kurum, programları yeterli ve doğru bir şekilde temsil eden reklamlarla öğrencilere var olan hizmetler, gereksinimler, kayıt ve kabul bilgileri sunar.

4. Kurum, öğrenciler için programda kullanılan teknolojinin kullanımı için gereken bilgi ve donanım hakkında zamanında ve eksiksiz bilgi sağlar. 5. Kurum, programdaki öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayacak “yardım

masası” hizmeti sunar. Teknik sorunlar, akademik sorular, faturalandırma soruları, kütüphane araştırması, basılı materyaller ve derece hesaplamaları için zamanında yardım etmeye özen gösterilir. Birçok program haftada yedi gün, yirmi dört saat hizmet gerektirmezken, özellikle farklı zaman dilimlerinde yaşayan uluslararası öğrenciler veya yurtdışında yaşayan birçok öğrenci için akşam ve / veya hafta sonu hizmetleri gerekmektedir. Kampüs öğrenci sorunlarına yanıt için tepki süresi standardı belirler ve bu standartları öğrencilere bildirir.

Tesisler ve Finans

1. Kurum, var olan programın tasarlanması ve belli zaman dilimlerinde sürdürülebilirliğinin sağlanması için yeterince donanım, tesis, teknik uzmanlık ve finansal planlama olduğundan emin olur. Kampüsler başarı sağlamak için programın sürekliliğini devam ettirecek yeterli sayıda ve

özellikte öğretim elemanı desteğine sahip olmalıdır. Uzaktan eğitim programlarında ders veren öğretim elemanları öğrencilere nitelikli öğrenme deneyimi kazandıracak öğretim tasarımı konusunda desteğe ihtiyaç duymaktadır.

2. Kurumların uzun vadeli planlama, bütçeleme ve gelişim süreci politikaları uzaktan eğitim programının etkililiği ve canlılığı için gerekli olan tesis, kadro, donanım ve diğer kaynakları yansıtır.

3. Uzaktan Eğitim Kredi Dersleri, Derece ve Sertifika Programları için Akademik ve Öğrenci Destek Hizmetleri Standartlarının karşılanmasından sorumludur.