• Sonuç bulunamadı

2.3. Uzaktan Eğitim Standartlarının Geliştirilmesine Yönelik Çalışmalar

2.3.14. Sydney Din Üniversitesi (Avusturalya)

Sydney Din Üniversitesi (SCD: The Sydney College of Divinity), din bilimleri alanında kaliteli yükseköğretim ödülleri veren okulların oluşturduğu bir şirketler birliğidir. SCD kendi uzaktan eğitim programlarının kalitesinin korunması ve iyileştirilmesi için gereken sorumlulukları, kalite standartlarını ve performans göstergelerini ortaya koymak amacıyla ‘Uzaktan Eğitimde Öğrenme ve Öğretme Standartları’ başlıklı bir belge yayımlamıştır. Belgede kullanılan uzaktan eğitime yönelik standartlar oluşturulurken Avusturya Yükseköğretim Standartları Çerçevesinden (Australian Government, 2011) faydalanılmıştır. Belgede yer alan uzaktan eğitim standartları aşağıdaki gibidir (SCD, 2012).

Kurumsal Destek Standartları

Uzaktan eğitime rehberlik eden SCD genel standartları

2. Uzaktan eğitim kalite standartları tutarlı bir şekilde uygulanır ve düzenli olarak gözden geçirilir.

3. Uzaktan eğitimin standartları, politikaları, prosedürleri ve uygulama ve gözden geçirmeyi izleme sistemleri düzenli olarak değerlendirilir.

4. Uzaktan eğitim veren ana kuruluş üye kuruluşlardan haberdar olur ve onlara bu konuda destek verir.

5. Bir uzaktan eğitim politikası, uzaktan eğitime destek veren iletişim teknolojileri ve etkili bilgi kullanımına ve prosedürlere rehberlik eder. 6. Uzaktan eğitim uygulamalarının takip edilmesine yönelik süreçler nettir. 7. SCD destek sistemleri uzaktan eğitim için uygun ve üstün nitelikli altyapı

ve öğrenme ortamları sağlamak ve sürdürmek amacıyla üye kuruluşlara yardımcı olur.

8. Uzaktan eğitim standartları, politikaları ve prosedürleri TEQSA standartları ve çalışma şartlarına uyumludur.

Bireysel Üye Kuruluşlar için standartlar

9. Uzaktan eğitim programlarının sürekli geliştirilmeleri bütün Üye Kuruluşlar tarafından takip edilir.

10. Yeni uzaktan eğitim programlarının geliştirilmesi ya da yeni öğrenme ve öğretim teknolojilerinin tanıtımı için yapılan planlar, kurumun politika çerçevesi ve stratejik ve işlevsel planları ile uyumludur.

11. Uzaktan eğitim programlarının Üye Kuruluşlar tarafından sağlanan kaynakları Ders Sağlayıcısı Akreditasyon Standartları 2.1 ile uyumludur. 12. Üye kuruluşların uzaktan eğitim akademik ve destek personeli Yüksek

Öğretim Standartları Çerçevesi, 2011, 4.1 ile uyumludur.

13. Her bir Üye kuruluşun bilgi teknolojileri altyapı kalitesi şartlara uygun ve kurumun öğrenme hedefleri ile uyumludur.

14. Bilgi teknolojileri altyapısı etkili bir şekilde uygulanır, sürdürülür, yönetilir ve desteklenir.

15. Üçüncü parti, temsilci ve / veya ortak düzenlemeler uzaktan eğitim programlarının kalitesinin korunduğunu garanti eder.

16. Bütün uzaktan eğitim materyallerinin hazırlanması ve dağıtılmasında telif ve lisanslama gereksinimleri gözetilir ve onurlandırılır.

Pedagoji, tasarım ve dağıtım standartları

1. Uzaktan eğitim birim ve programları, “bir öğrencinin çalışma yeri ve şekli ne olursa olsun, öğrenme çıktılarının eşitliğinden emin olmak” için tasarlanır.

2. Uzaktan eğitim için uygun öğretme yaklaşım ve pedagojileri kullanılır. 3. Uzaktan eğitim programlarını tasarlayan ve dağıtan akademik personel,

uygun niteliktedir.

4. Öğrenenler için nitelikli öğrenme deneyimi sağlamak için personel – öğrenci oranları yeterlidir ve PCAS 4.1’e uygundur.

5. Öğrenmeyi değerlendirmek için kullanılan araç ve yöntemler öğrenme çıktıları, içerik, öğrenci ve öğrenme ortamı ile ilgili özelliklere uygundur. 6. Öğrenme çıktıları, içerik, öğrenci ve öğrenme ortamı ile ilgili özelliklere

uygun teknolojiler kullanılır.

7. Öğrencilerin öğretmenlerle ve kendi aralarında uygun ve zamanında etkileşim kurulması tavsiye edilir ve kolaylaştırılır.

8. Uzaktan eğitim birim ve programları eleştirel ve bağımsız düşünmeyi ve yaşam boyu öğrenmeyi garanti etmeyi kolaylaştırır.

9. Uzaktan eğitim birim ve programları derin (dönüştürücü) öğrenmeyi kolaylaştırır.

10. Uzaktan eğitim birim ve programları artan öğrenci katılımını kolaylaştırır. 11. a. Yüz yüze bileşen gerektiren uzaktan eğitim birimleri için ödev materyalleri bu bileşene katılımın zorunlu olduğunu tartışmasız ve tutarlı bir şekilde belirtir. b. Uzaktan eğitim birimleri öğrenenlerin yüz yüze bileşene katılmadıklarında eksiklik yaşamamasını sağlayacak, isteğe bağlı, yüz yüze bileşenler içerir.

Öğrenci Destek Standartları Kadro

1. Üye Kuruluşlar uzaktan öğrenenlerin ihtiyaçlarına cevap vermek ve desteklemek için yeterince nitelikli, yetkin akademik, idari ve teknik personel sağlar.

2. Akademik personel, uzaktan öğrenenlere akademik yardım sağlamak için mümkün oldukça zaman ayırırlar.

Öğrenci Destek Sistemleri

3. Uzaktaki öğrencilere kapsamlı, erişilebilir ve zamanında akademik destek sağlanır.

4. Öğrenciler kişisel ve öğrenme ile ilgili konularda destek hizmetlerine erişime sahiptirler ve bu konuda bilgilendirilirler.

5. Öğrenciler etkili sorun giderme süreçlerine erişim hakkına sahiptir. 6. Öğrencilerin değerlendirilen çalışmalarına zamanında geribildirim

sağlanır. Bilgi ve Eğitim

7. Öğrencilere, açılan uzaktan eğitim birim ve programları hakkında kapsamlı ve doğru bilgilendirme sağlanır.

8. Öğrencilere, uygun ve yeterli miktarda kütüphane ve öğrenme kaynakları, hizmetleri ve destekleri sağlanır.

9. Uzaktan eğitim ortamlarında etkili öğrenmeye dair öğrencilere aşağıdaki bilgiler sağlanır:

i. Kaynakların doğruluğunu değerlendirme dâhil etkili araştırma yöntemleri

ii. Özel öğrenme ortamları için uygun çalışma becerileri

iii. Öğrenci ve personel iletişimi için uygun yollar (örn. Çevrimiçi iletişim rehberi)

iv. Sayısal ve bilgi okuryazarlığı Adil Şekilde Yararlanma ve Muamele

10. Tüm öğrenciler uzaktan eğitim olanaklarından eşit erişim hakkına sahiptir. 11. Ders, engelli öğrencilerin özel ihtiyaçlarını, seçmeli öğretim yöntemleriyle ve / veya onları özel öğretim kaynaklarına yönlendirerek giderir.

Teknik Destek Standartları

1. Uzaktan eğitim programlarının tasarımı ve dağıtımı için gereken veya seçilen teknolojiler ve teknik altyapılar içeriğe uygun ve öğretim hedefleri ile uyumludur.

2. Teknolojiler ve teknik altyapı, programların planlanan elektronik dağıtımını desteklemek için yeterlidir.

3. Her yeni teknolojinin veya teknik altyapının uygulanması iyi planlanır ve bu iş için kaynak sağlanır.

4. Kullanılan teknolojiler ve teknik altyapı akademik ve idari personelin öğrenme ve öğretme ihtiyaçlarını desteklemek için yeterlidir.

5. Üye Kuruluşlar kişisel bilgilerin güvenliği ve ders içeriklerinin doğruluğunu korumak için etkili güvenlik ölçümleri sağlar.

6. Öğrenciler ders için gereken teknolojilere kolayca erişebilirler. Öğretim Elemanı ve Personel Destek Standartları

1. Öğretme ve destek personel üyeleri uzaktan öğrenenler için nitelikli uzaktan eğitim ortamı ve deneyimi sağlayacak donanıma sahiptirler. 2. Öğretme personeli öğretme ve öğrenmeyi değerlendirme ve performansın

devamlı gelişimi ile ilgilenirler.

3. Uzaktan eğitimin tasarımı ve dağıtımı dahil öğretim personelinin pedagojik, teknik ve diğer gerekli becerileri düzenli olarak değerlendirilir. 4. Öğretme ve destek personelinin değerlendirilen ihtiyaçlarına yönelik ilgili eğitim ve mesleki gelişim imkânı sunulur. Öğretme personeli için beklenen yetkinlikler şunlardır:

i. Uzaktan eğitime özel eğitim felsefesi ii. Uzaktan eğitime uygun iletişim becerileri iii. Disiplinle ilgili derinlemesine bilgi

iv. Uzaktan eğitimde var olan eğilimler ve kolaylıklara dair bilgi v. Kullanılan teknoloji / öğrenme yöntemleri ile ilişkili özel

öğretim tasarımı

vi. Bir sınıfta fiziksel olarak bulunmayan öğrencilerle iletişim becerisi

Destek personeli için beklenen yetkinlikler şunlardır:

viii. İdari kapasite

ix. Kullanılan teknolojiler için uygun teknik kapasite

x. Öğrenenle ilişkili politikalar, prosedürler, yasal gereksinimler hakkında bilgi

Değerlendirme ve Gözden Geçirme Standartları

1. Uzaktan eğitim programlarının etkililiği düzenli ve sistematik bir şekilde değerlendirilir.

2. SCD öğrenci performans verilerini izler ve ona göre davranır.

3. Uzaktan eğitim programlarının düzenli, resmî ve bağımsız değerlendirmeleri yapılır.

4. Öğretimin kalitesi ve birim kalitesi hakkında geribildirim toplayarak her dönem öğrenci değerlendirmesi yapılır, sonuçlar incelenir ve sürekli program geliştirmek için kullanılır.

5. Öğrenci hizmetleri sürekli değerlendirilir ve geribildirimler, sürekli gelişim planları ile bütünleştirilir.

6. Öğretim elemanı memnuniyet seviyeleri izlenir ve geribildirimler sürekli gelişim planları ile bütünleştirilir.