• Sonuç bulunamadı

2.3. Uzaktan Eğitim Standartlarının Geliştirilmesine Yönelik Çalışmalar

2.3.12. Açık ve Uzaktan Öğrenme Kalite Konseyi (İngiltere)

1969’da akreditasyon kurumu olarak kurulan Haberleşme Kolejlerinin Akreditasyon Konseyi (Council for the Accreditation of Correspondence Colleges), 1995 yılında Açık ve Uzaktan Öğrenme Kalite Konseyi (ODLQC: The Open & Distance Learning Quality Council) ismini alarak açık ve uzaktan eğitim için kalite standartlarını belirleyen bir kuruluş haline gelmiştir. Eğitim ve öğretim için kalite standartlarını belirlemek ve geliştirmek, ayrıca öğrenci çıkarlarını korumak amacıyla kurulan konsey, içinde Açık Üniversitesinin de bulunduğu 4 farklı eğitim kuruluşu ile işbirliği yapmıştır. Halen 16 destekçisine akreditasyon hizmeti veren ODLQC, açık ve uzaktan eğitim standartlarını 6 bölüme ayırmıştır. Bu bölümler ve standartlar şunlardır (ODLQC, 2006):

Çıktılar

1. Her bir ders, öğrencilerin başarıyla tamamlaması için kendilerinden ne beklendiğine dair açık ifadeler içerir.

2. Ders tarafından sunulan yöntemler, materyaller ve destekler belirlenen çıktıları elde etmek için yeterlidir.

3. Her bir ders açıkça belirlenmiş bir beceri seviyesinden başlar ve öğrencinin daha yüksek beceri seviyesine geçişini kolaylaştırır.

4. Çıktılarda yer alan, beceri seviyesinde olan ifadeler uygun bulgularla desteklenmiş, ulusal kabul görmüş kalite seviyesi ile karşılaştırılabilirdir. Dersler, aşamalara yol gösterdiğinde bu aşamalar uygun bir şekilde doğrulanır.

5. Eğer sağlayıcı tarafından ders bitirme süre sınırı konulacaksa maliyet etkileri ile ilişkilendirilen ve muhtemel gecikmeleri içeren bilgilerle açıkça ifade edilir. 6. Öğrencinin güncel başarısını ve becerilerini doğru bir şekilde değerlendirmek için

sağlayıcı tarafından ders süresince veya bitiminde belirlenen her bir değerlendirme, uygun ve yeterli miktarda olur ve sonuçlar öğrenciye bildirilir. 7. Çıktıların belgesel onayı tüm öğrencilerin dersi tamamlaması için uygun bir

yerdedir.

8. Ölçme ve değerlendirme sürecinin başka bir kurum tarafından yapılacağı ve öğrencilerin hangi sorumlulukları üstleneceği derse ait açıklamalarda açıkça belirtilir ve öğrenciler derse kaydolmadan önce bilgilendirilir.

9. Dersler ve hedefleri geniş bir şekilde eğitsel, mesleki ve profesyonel bir içeriğe yerleştirilir.

Kaynaklar

1. Verilen bütün kaynaklar belirtilen öğrenen gruplarının ihtiyaçlarına, bilgi ve deneyimlerine uygundur.

2. Sağlayıcı ders içeriklerinin etkili olduğundan, önemli hatalar, yanıltıcı veya güncelliğini yitirmiş yaklaşım, kavram ve bilgi içermediğinden emin olmak için sorumlu adımlar atar.

3. Ders içerikleri özel ve açıkça ifade edilmiş öğrenci destek seviyesine göre tasarlanır ve bu destekler için içeriğe yerleştirilmiş uygun fırsatlar sunulur. 4. Ders içerikleri bireysel çalışmayı kolaylaştıracak ve çalışma becerilerini

geliştirecek şekilde tasarlanır.

Destek

1. Sağlayıcı, öğrencilerin eğitsel hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olacak açık bir bilgilendirme yapar ve bunu sürdürür.

2. Öğrenciler kendi öğrenmelerinde bütün sorumluluğu üstlenirler ve sağlayıcının desteği konusunda bilgilendirilirler.

3. Sunulan destek, öğrencilerin makul ihtiyaçlarını karşılamak, öğrenme sürecinde teşvik edilmeleri ve başarı ile tamamlamalarını kolaylaştırmak için yeterlidir. 4. Sunulan destek kişisel bazda hemen, zamanında ve mümkün olan her yerdedir. 5. Sunulan destek dersin seviyesine uygundur.

6. Sağlayıcının, öğrenci ile arasındaki zorluklarla başa çıkabilecek ve öğrencilerin bu zorlukları çözebilmesi için tüm yolları açacak prosedürleri vardır.

7. Öğrenciler kursu bitirmeleri için teşvik edilir. Süreç izlenir ve öğrenenler hedeflerle ve öğrenme beklentileri ile ilgili ilerlemeleri hakkında anında ve yardımcı dönütlerle desteklenir.

Satış

1. Sağlayıcı kendi personeli, temsilcileri ve acenteleri toplumca kabul görmüş en iyi örnekleri takip ederek ve ilgili bütün mevzuata uygun, adil ve etik bir şekilde bütün tanıtım etkinliklerini yürütür.

2. Bütün reklam ve tanıtım ürünleri sağlayıcı, kendi personeli, kendi koşulları, kendi hedefleri ve koşulların çıktıları veya elde edebilecekleri kolaylıkları hakkında açık, doğru ve dengeli bir bakış sunar. Sunulan bütün bilgiler gerçek, güncel ve doğrulanabilirdir.

3. Potansiyel katılımcılardan gelen sorunlar anında, uygun ve sempatik bir şekilde halledilir. Yetkili biri yapmadıkça promosyondan sorumlu bir personel eğitsel önerilerde bulunmaz.

4. Sağlayıcı ev ziyaretleri yoluyla yaptığı satışlarda kayıp yaşama ihtimaline karşı özel dikkat gösterir.

5. Katılımcıların kayıt öncesinde kendi ihtiyaçları, nitelikleri, yetenekleri ve beklentileriyle dersin uygunluğunu değerlendirme sorumluluğunun farkında olması sağlanır.

6. Sağlayıcılar, kayıt öncesi her bir öğrencinin bir derse uygunluğunu tam anlamıyla değerlendirebileceği ve bunu sağlayıcı ile tartışabilme olanağını da içeren yeterli bilgi sunar.

7. Belli bir derse kayıt yaptırmadan önce, muhtemel öğrenciler bu kurs ile ilişkili durum ve terimlerden ya yazışma yoluyla iletilen bir açıklama veya benzeri bir materyalle ya da sağlayıcıyla yapılan bir tartışma ile haberdar edilir.

8. Sağlayıcı tarafından dayatılan herhangi bir derse erişim gereksinimleri asgari ihtiyaçları koruyan, yeterli miktarda belirlenir ve yayımlanır.

9. Tamamlanmış bir kayıt sonrasında, daha önce tanımlanmış zaman aralığında dersten ayrılabileceği öğrenciye doğrulatılır.

Sağlayıcılar

1. Sağlayıcı, eğitsel değerlere karşı güçlü bir sorumluluk gösterir ve sürdürür. 2. Sağlayıcı, masraflardan sorumludur ve öğrencilere karşı yükümlülüklerini

karşılayabilir.

3. Sağlayıcı, yaygın olarak kabul görmüş istihdam uygulamaları ve iyi, etik iş normlarını benimser.

4. Tedariklerin başka bir ülkeden karşılanması durumunda sağlayıcı, ilgili tüm yasal gereksinimlere bağlı kalır.

5. Bütün personel ve öğretim elemanları kendi pozisyonlarına uygundur ve uygun nitelik ve deneyimlere sahiptirler.

6. Bütün öğretim elemanı desteği yüksek kalitededir. Bir sağlayıcının birden fazla öğretim elemanı istihdam ettiği yerde öğretim elemanı desteği sağlanma süreci boyunca atılan adımlar tutarlıdır.

7. Öğrenci kayıtları yeterli, güncel ve doğru bir şekilde muhafaza edilir. Öğrencilerin kendi kayıtlarının gizliliğine dair endişelerine saygı duyulur.

8. Her bir öğrencinin bireysel hizmetlerden yeterince faydalanması için yeterli miktarda kaynak vardır.

9. Sağlayıcı, konsey tarafından yapılan tüm makul taleplerle uyumlu bir şekilde açık ve uzaktan eğitimde, ODLQC standartlarına bağlı kalır.

10. Sağlayıcı, sürekli gelişimi taahhüt eder. İşbirliği Koşulları

1. İki veya daha fazla organizasyon tarafından sağlanan herhangi bir koşul taraflar arasındaki sorumluluk paylaşımlarının ve herkesin kendi haklarının açıkça ifade edildiği yazılı bir sözleşme kapsamına alınır.

2. Bir kuruluş (“ana sağlayıcı”) koşulların teslimatı için yasal sorumluluklara sahiptir ve öğrencilerin bu konudaki farkındalığı sağlanır.

3. Ana sağlayıcı bir koşulun tüm yönleriyle ODLQC standartlarını karşılamasını sağlayacak, gerekli prosedürlere sahiptir.

4. ODLQC Akreditasyon, koşulların belirli bir isme sahip belirli bir hizmetine özgü bir yönüdür. Sağlayıcı kendi akreditasyonunu genişleten kapsam içerisinde olduğu açıkça belirtilmeyen hizmetler anlamına gelen ifadelerden kaçınmalıdır. 5. Sağlayıcı sahip olmadıkları dersleri kendilerininmiş gibi göstermemelidir.