• Sonuç bulunamadı

Vize ve İkamete İlişkin Kolaylıklar

Belgede YİH 2018 YILI RAPORU (sayfa 181-184)

1- Aftan yararlanan ve BAE’de iş aramak isteyen yabancılara 6 aylık ikamet vizesi verilmiştir.

2- Transit olarak ülkeye giriş yapmak isteyen yabancılardan ilk 48 saat için herhangi bir ücret alınmayacaktır. 50 Dirhem karşılığında 96 saatlik transit vize verilebilecektir.

3- Başarılı ve yetenekli öğrencilere mezuniyetlerinin ardından 2 yıllık ikamet izni verilebilecektir.

4- Ziyaret ve seyahat amacıyla ülkeye giriş yapan yabancıların, durum değişikliği (Vize türünün değiştirilmesi veya uzatılması) yapmaları halinde ve belirli bir harç karşılığında, çıkış-giriş yapma zorunlulukları kaldırılmıştır.

 İkamet ile Vize Kurallarında Değişiklik

Birleşik Arap Emirlikleri Kimlik ve Vatandaşlık Federal Kurumu, bazı ikamet ve vize türlerine ilişkin yeni düzenleme yapmıştır. 21 Ekim 2018’den itibaren yürürlüğe giren yeni düzenlemeler boşanan veya dul kalan bayanlar, öğrenciler ve seyahat ye da ziyaret vizesi ile ülkeye giriş yapan yabancıları kapsamaktadır. Yapılan düzenlemelere ilişkin detaylar aşağıda gösterilmiştir:

1- Dul veya boşanan bayanlar: Boşanma veya eşin vefat tarihinden itibaren geride kalan eşe ve varsa çocuklarına kefilsiz bir yıllık ikamet verilecektir. Bir yıllık ikamet alma şartları ise aşağıdaki gibidir:

a) İkamet talebinde bulunacak eş ve çocuklar, boşanma veya vefat tarihinde eşin kefaleti üzerine ve geçerli bir ikamete sahip olmalılar.

b) Çocukların ikamet süreleri annenin ikamet süresini aşmamalıdır.

c) Boşanma veya vefat halinde gerekli ispatlayıcı belgeler sunulmalıdır.

d) Talep sahibi, ibate ve iaşe masraflarını karşılayabileceğini kanıtlamalıdır.

e) Anne ve 18 yaşını geçen çocuklar için sağlık taraması yapılmalıdır.

f) Emirlik kimlik kartı ve sağlık sigortası yaptırılmalıdır.

2- Öğrenciler: Ebeveynlerin kefaleti üzerine ikamet alan öğrenciler, 18 yaşa gelmeleri, üniversite veya lise eğitimlerini tamamlamaları halinde bir yıllık ikamet alabilecek ve ilave bir yıl için uzatılabilecektir. İkamet süresi, kişinin 18 yaşına ulaşması veya diploma tarihinden itibaren başlayacaktır. Başvuru sırasında diploma şartı aranmaktadır.

3- Seyahat ve ziyaret vizeleri: Kısa veya uzun dönemli olmasına bakılmaksızın, vize alarak ülkeye giren yabancıların vizeleri en fazla iki defa 30’er günlük sürelerle ülkeden çıkılmadan uzatılabilir. Uzatma başvuruları, vizenin bitiş tarihinden itibaren geçen 30 günlük süre içerisinde de yapılabilecektir.

 İşyerlerine İlişkin Rapor

Birleşik Arap Emirlikleri İnsan Kaynakları ve Emirliklileştirme Bakanlığı’nın işyerleri hakkında yayınladığı raporda aşağıdaki bilgiler yer almıştır:

Emirlik Toplam İşyeri

 Ülkesinde Savaş veya Afet olan Ülke Vatandaşlarına İkamet İmkânı

Birleşik Arap Emirlikleri Bakanlar Kurulu, ülkesinde (Suriye, Libya, Yemen vb.) savaş veya afet olan yabancılara bir yıllık ücretsiz ikamet izni verme kararı almıştır.

İkamet izinleri, savaş veya afet durumunun devam etmesi veya ilgili yabancının başka bir ikamet türüne (çalışma ikameti gibi) geçememesi durumlarında ise birer yıllık sürelerle uzatılacaktır.

Başvurular 01 Ağustos – 31 Ekim 2018 tarihleri arasında Yabancılar ve Sınır Kapıları Genel Müdürlüğüne (İçişleri Bakanlığı’na bağlı) yapılmıştır.

 Yeni Meslek Sınıfları Sistemi

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) İnsan Kaynakları ve Emirliklileştirme Bakanlığı, 11.09.2018 tarihinden itibaren ve deneme amaçlı sadece “Umm al–Quwain” Emirliğinde yeni “Emirlik Meslek Sınıfları Sistemi”nin uygulanacağını duyurmuştur.

725 meslekten oluşan yeni sistemin, 1988 yılından itibaren uygulanan ve yaklaşık 3.000 meslek sınıfını içeren eski sistemin yerine geçmesi planlanmaktadır.

Yeni sistem, emirlik vatandaşlarının istihdam edileceği meslek sınıflarını belirlerken geleceğin mesleklerini de içermektedir. Ayrıca, 9 mesleki düzeyden ve 5 beceri seviyesinden oluşmaktadır.

Mesleki Düzeyler

1- Birinci düzey – Yönetim kademesi meslekleri – 83 meslek.

2- İkinci düzey – Bilim, sanat ve insani bilimler meslekleri – 183 meslek.

3- Üçüncü düzey – Teknik meslekler – 114 teknisyen ve teknisyen yardımcısı mesleği.

4- Dördüncü düzey – Ofis destek hizmetleri sınıfı – 37 meslek.

5- Beşinci düzey – Hizmet ve satış – 63 meslek.

6- Altıncı düzey – Tarım ve balıkçılık – 16 meslek.

7- Yedinci düzey – Esnaf ve ilgili işler – 111 meslek.

8- Sekizinci düzey – Alet ve makine operatörleri – 63 meslek.

9- Dokuzuncu düzey – Adi meslekler – 55 meslek.

Beceri Seviyeleri

1- Birinci beceri seviyesi: İhtisas gerektiren meslekler. En az üniversite mezunları.

2- İkinci beceri seviyesi: Teknik bilgi gerektiren meslekler. Çalışan kişide bilimsel, teknik ve yönetim becerilerinin var olması gerekir. En az yüksekokul (2 veya 3 yıllık) mezunları.

3- Üçüncü beceri düzeyi: Bir işin yapılması için, tüm teknik bilgi ve becerilere sahip olmayı gerektiren meslekler. En az lise mezunları.

4- Dördüncü beceri düzeyi: Bir işin yapılması için, bazı teknik bilgi ve becerilere sahip olmayı gerektiren meslekler.

5- Beşinci düzey: Bir işin yapılması için, sınırlı teknik bilgi ve becerilere sahip olmayı gerektiren meslekler.

 Yaşlı Yabancılara Özel Uzun Dönem İkamet

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Bakanlar Kurulu 16.09.2018 tarihli oturumunda, yaşlıların ülkede ikamet etmelerine ilişkin yeni kolaylıklar getirmiştir. Alınan kararlar, yaşlı yabancılara 5’er yıllık uzun dönem ikamet alımına uygun giriş vizesi verilmesini öngörmektedir. İkamet imkânından yararlanma şartları aşağıda gösterilmiştir.

1- Başvuru yapan kişinin 55 yaş ve üstü olması.

2- BAE’de 2 milyon Dirhem ve üstü gayrimenkul yatırımına sahip olması.

3- BAE’de 1 milyon Dirhem ve üstü nakdi tasarrufa sahip olması.

4- 20.000 Dirhem ve üstü aylık gelire sahip olması.

 Uzun Dönem İkamet

Birleşik Arap Emirlikleri Bakanlar Kurulu 19 Mayıs 2018 tarihli oturumunda, ülke ekonomisine katkı sağlamak amacıyla ikamet izinleri ile yabancı yatırımlara ilişkin bazı yeni düzenlemeler hayata geçirmiştir.

Yeni düzenlemelerin uygulama esasları, Bakanlar Kurulunun 24 Kasım 2018 tarihli oturumunda karar bağlanmış olup, aşağıda sıralanmıştır:

Yatırımcılar

A. Gayrimenkul Yatırımcıları: en az 5 milyon Dirhem değerinde gayrimenkul yatırımına

Belgede YİH 2018 YILI RAPORU (sayfa 181-184)