• Sonuç bulunamadı

KAVRAMSAL ÇERÇEVRE

3.3. Verilerin Toplanması

Bu araştırma için gerekli olan veriler Kuvvet ve Hareket ünitesini kapsayan “Başarı Testi” ve “Fen ve Teknoloji Dersine yönelik öğrenci görüşlerini belirleme anketi “ nden yararlanılarak toplanılmıştır.

3.3.1.Başarı Testi

İlk aşamada, bir testte ölçülecek özellikler ile kazanımlar arasında soruların tür ve sayılarının orantılı dağılımının yapıldığı iki boyutlu bir çizelge olan ve ünite kazanımlarına uygun olarak Ek-2‘ de belirtilen belirtke tablosu hazırlanmıştır. Toplam 31 kazanımdan oluşan Kuvvet ve Hareket ünitesi kazanımlarından, her kazanım için 3 soru olacak şekilde araştırmacı tarafından hazırlanan Ek-3‘ teki 93 soruluk ön deneme testi oluşturulmuştur. Hazırlanan testin içerik ve kapsam geçerliliğinin sağlanmasının ardından gerekli düzeltmeler yapılmıştır. Daha sonra hazırlanan ve son şekli verilen test Köşklüdere İlköğretim Okulunda çalışma grubu dışında kalan 7/C sınıfında ve Mamak Esentepe İlköğretim Okulu 7/A, 7/B ve 7/C sınıfından toplam 100 öğrenciye uygulanmıştır. Bu uygulamada öğrencilerin sorulara

verdikleri cevaplar değerlendirilerek, Ek- 4 ve Ek- 5‘teki madde güçlük ve madde ayırıcılık indeksleri hesaplanmıştır. Yapılan analizler sonucu kullanılması en uygun olan sorular belirlenmiş ve 93 soruluk ön deneme testinden, Ek- 6’daki kazanım tablosuna uygun olarak testin güvenilirliğini düşüren (ayırt ediciliği 0,20 altında olan) sorular çıkarıldıktan sonra, 31 kazanımdan oluşan Kuvvet ve Hareket ünitesi için her kazanımdan birer sorunun yer aldığı, Ek- 7’deki 31 soruluk başarı testi oluşturulmuştur. Uygulanan testin güvenirliğini hesaplamak için KR-20 formülü kullanılmış, başarı testinin güvenilirlik katsayısı 0.89 olarak hesaplanmıştır. Bulunan bu değerlerin istenilen düzeyde olduğu görülmüş ve yeterli kabul edilmiştir.

Daha sonra her iki grupta yer alan öğrencilere, uygulama öncesinde bağımlı değişkenlerle ilgili ölçümlerin ve ortalama başarı düzeylerinin belirlenmesi için hazırlanan başarı testi ön test ve çalışma sonrasında son test olarak uygulanmıştır.

3.3.2.Fen ve Teknoloji Dersine Yönelik Öğrenci Görüşlerini Belirleme Anketi

Araştırmacı tarafından geliştirilen anket yardımıyla 7. Sınıf öğrencilerinin Fen ve Teknoloji dersine yönelik öğrenci görüşlerinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda araştırmada kapalı uçlu bir anket geliştirilmiş ve kullanılmıştır (Kılınç, Stanisstereet and Boyes 2008; Daniel and Jeffries, 2004). Geliştirilen ankette ayrıca beşli bir likert tipi ölçek kullanılmıştır. Likert ölçeği en kullanışlı soru yapılarından birisidir. İsmini 1932’de bu formatı geliştiren Rensis Likert’ten almaktadır. Likert’in çoğu şeklinde cevaplayıcıya bir ifade sunulur ve cevaplayıcının bu ifadeye katılıp katılmadığı üçlü, beşli ya da yedili bir ölçekle sorulur (Anderson ve Arsenault, 2005: 184). Ankette yer alan likert ölçeğinin seçenekleri ise şu şekildedir.

• Tümüyle Katılıyorum (5) • Katılıyorum (4) • Biraz katılıyorum (3) • Katılmıyorum (2) • Hiç Katılmıyorum (1)

Hazırlanan görüş anketi ile ilgili ön uygulama Köşklüdere İlköğretim Okulu’nda uygulama dışında kalan 100 öğrenciye yapılmıştır. Yapılan çalışmada anketin Cronbach α güvenirlik katsayısı .86 olarak bulunmuştur. Elde edilen güvenirlik katsayı değeri Ek-8’de belirtilen Fen ve Teknoloji Dersine yönelik öğrenci görüşlerini belirleme anketinin oldukça iyi bir standart düzeye sahip olduğunu göstermektedir. Ölçekte yer alan maddelerden bazıları;

-Fen ve Teknoloji Dersi sevilen bir derstir.

-Fen ve Teknoloji Dersini diğer derslerden daha çok severim. -.Fen ve Teknoloji Dersi, öğrencileri rahatlatıcı bir derstir. -Fen ve Teknoloji Dersi eğlendirici bir derstir.

- Fen ve Teknoloji Dersinde bilimsel bilgiler yeterince kazanılır. şeklindedir.

3.3.3.Dersin İşlenişi

Uygulama öncesinde deney grubu öğrencilerine sınıflarda kendi videolarını hazırlayabilecekleri ve bu sayede derse katılımlarını daha fazla gerçekleştirebilecekleri video film hazırlama basamakları hakkında bilgi verildi. Bu anlamda süre boyunca öğrencilere yapacakları çalışmada yol gösterebilecek özellikte olan ve Ek 9’ da belirtilen sunum izletildi. Sınıftaki öğrenci sayısına göre en az iki en fazla sekiz öğrencinin bir araya gelerek aynı konu ve amaç üzerinde çalıştıkları faaliyete grup çalışması denir (Demirel, 1993: 65). Öğrenciler bir aylık süreçte kendi istekleri doğrultusunda, çalışabileceği grupları oluşturmuş oldu ve bu anlamda sınıf beş gruba ayrıldı.

Uygulama öncesinde tüm gruplara araştırmacı tarafından hazırlanan ve çeşitli adımlardan oluşarak video film hazırlamaları konusunda öğrencilere yardımcı olması beklenen Ek 10’ daki çalışma yönergesi dağıtılmıştır. Bu yönergede öğrencilerin hazırlayacakları filmin senaryosunda yer alması gereken bilgiler, yapacakları görev paylaşımı, çekmeleri gereken filmlerin süresi ve filmin detayları ile ilgili çeşitli bilgiler yer almaktadır.

Uygulama sürecinde, araştırmacı tarafından deney grubuna öğrenciler tarafından hazırlanan video filmler izletilerek, uygulamalı anlatım yapılmıştır. Öğrenciler tarafından hazırlanan video filmlerle derslerin anlatıldığı deney grubu sınıfında Ek- 11’deki plan dahilin de öğrencilerin hazırlamış olduğu video filmler öğretim materyali olarak kullanılmıştır.

Çalışma süresince sınıf 5 farklı gruba ayrılmıştır. Bir ay boyunca her hafta her grup bir video film hazırlamıştır. Hazırlanan video filmler hazırlanan ders planı doğrultusunda, projeksiyon cihazı ile tam ekran olarak yansıtılmış ve bu video filmler üzerinden konu anlatımı ve örneklendirmeler yapılarak ders işlenmiştir.

Haftalık ders programında 4 saat olan dersin ilk 1 ders saati araştırmacının dersi anlatması için ayrılmış olup kalan ders saatlerinde uygulamalar yapılmıştır. Uygulamanın 4 hafta süren ders anlatımı kısmı sürecinde, kontrol grubuna da aynı araştırmacı Ek- 12’ de belirtilen ders planına uygun olarak geleneksel yöntemle ders anlatımı yapmıştır.

Kontrol grubunda ise öğretim yöntemi olarak klasik yöntemler uygulanmıştır (Anlatım, Soru-cevap, Tartışma, Problem Çözme). Öncelikle Fen ve Teknoloji ders kitabında ilgili alanlar okunmuş ve kitapta verilen görseller üzerinde tartışmalar yapılmıştır. Daha sonra öğrenci çalışma kitaplarındaki konu ile ilgili etkinlikler yapılmıştır.

Ders anlatımlarının bitmesinden sonra gruplardaki öğrencilerin bağımlı değişkenlere ait ölçümleri ve başarı düzeylerini tekrar elde etmek için başarı testi ve her iki gruba da Fen ve Teknoloji dersine yönelik öğrenci görüşlerini belirleme anketi uygulanmıştır.

Benzer Belgeler