• Sonuç bulunamadı

Öğrencilerin Hazırladığı Video Filmler ile Dersin İşleniş

KAVRAMSAL ÇERÇEVRE

2.8. Etkileşimli Video

2.8.3. Öğrencilerin Hazırladığı Video Filmler ile Dersin İşleniş

Video filmler her zaman için eğlence ve oyun araçları olarak görülürler. Ama aynı zamanda güçlü bir eğitsel etkiye de sahip olabilirler. Ancak bu eğitsel etkinin istenen düzeyde olabilmesi için video film ile ders işleyen öğretmenin bazı noktalara dikkat etmesi gerekmektedir.

Kaya (2006: 200) ’ya göre video ile daha etkili bir öğretim için stratejiler geliştirmek gerekir. Bu bağlamda öğretmen kendi dersi için öncelikle şu soruların yanıtlarını bilmelidir:

 Öğrenciler daha önce diğer derslerde video ile çalışmışlar mı? Dolayısıyla evdeki televizyon ve video deneyiminden daha fazlası hesaba katılabilir mi?

 Kendi dersinde ses teknolojileri ya da video filmi çalışıldı mı?

Yukarıdaki sorulara da bakıldığında görülmektedir ki öğretmen süreçte iyi bir rehber olmalı, öğrencilerin konu ile ilgili ortaya çıkabilecek sorunlarında yol gösterici olabilmelidir. Yine öğretmen süreci iyi planlamalı, konuya hakim olmalıdır. Unutulmamalıdır ki etkili ve ilgi çekici bir video yaratmada ilk adım planla başlar. Bu nedenle de verilmek istenen mesajın ne olduğu açıkça belirtilmelidir.

İyi hazırlanmış bir plan çerçevesinde görüntü ve sesi isteğe göre birleştirebilen öğrencilerin bizzat hazırlayacakları video filmlerin, etkili, kalıcı ve anlamlı öğrenmeye katkısı olacaktır. Öğrenciler için uygun deneyimler ve şanslar, onların bilgi gelişimlerinin ve teknolojik yeterliliklerinin sağlanmasında önemlidir (Lih-Juan ChanLin,2008) Günümüzde bu yöntem, teknolojik olarak hem çok kolay hem de teknolojinin eğitimde verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayabilecek bir stratejidir (Altun ve Torun, 2006).

2.9. İlgili Araştırmalar

Öğrencilerin hazırladığı video filmlerle Fen ve Teknoloji öğretimine ilişkin daha önceden yapılmış bir araştırmaya rastlanmamıştır. Öğretmen tarafından bulunan hazır videolar ya da belgesel, film kesitleri, yardımcı bir öğretim materyali olarak kullanılmış, ancak öğrenciler tarafından hazırlanan video filmlerin kullanımı, öğretimin başlı başına yöntemi olmamıştır. Alternatif öğretim yöntemlerinden; model kullanarak öğretim, bilgisayar destekli öğretim, araştırmalarda Fen ve Teknoloji alanında en çok karşılaşılan yöntemler olmuştur.

Hali (2003) ise, “İlköğretim 8. sınıf T. C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersinde fotoğraf ve resim kullanımının öğrenci başarısına etkisi” başlıklı araştırma sonucunda, T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersinde fotoğraf ve resim kullanılan ile fotoğraf ve resim kullanılmayan sınıfların başarı ortalamaları arasında anlamlı bir fark bulmuştur.

Arıkan ve arkadaşları (2004) tarafından yapılan “FOTO-MAT Projesi ve Matematik Öğretmen Adaylarının Bu Proje Hakkındaki Görüşleri” başlıklı araştırmada FOTO-MAT projesi matematik öğretmen adaylarına tanıtılmış ve görüşleri alınmıştır. Araştırmacılara göre FOTO-MAT çevreyi gözlemlemek, matematiksel anlamı olan nesneleri tespit etmek, nesnelerin bizzat fotoğraflarını çekmek, bir matematiksel problem seçmek ya da oluşturmak ve problem çözmek gibi etkinlikleri içermektedir. Araştırma sonucuna göre, öğrenciler sonucu önceden belirli olmayan bir tasarım üzerinde çalışmakta, kendi kendilerini yönlendirmekte ve uygulamanın her aşamasında aktif konumda bulunmaktadırlar. FOTO- MAT’ ın uygulanması sürecinde bilgiler oluşturulurken bilginin tek sahibi ve otorite öğretmen değildir. Öğretmenin rolü zengin bir öğrenme ortamı oluşturmada, etkinliklerin düzenlenmesinde rehberlik yapmaktır.

Akbaba (2005) ise, “Tarih Öğretiminde Fotoğraf Kullanımı” başlıklı araştırma sonucunda tarih öğretiminde fotoğrafın analitik bir yöntemle kullanıldığı gruptaki öğrenciler T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersinin “Eğitim ve Kültür Alanında Yapılan İnkılâp Hareketleri, Yeni Tarih Anlayışı, Türk Dilinin Zenginliği ve Toplumsal Hayatın Düzenlenmesi” konularını öğrenmede geleneksel öğretim yöntemiyle öğrenim gören öğrencilerden daha başarılı olmuşlardır.

Aralarında Tarhan’ın da bulunduğu bir kısım araştırmacının 2005 yılında hazırladıkları “Genel Cerrahi Derslerinde Görsel-İşitsel Araçların Kullanılmasında Öğrenci Tercihleri” adlı makale çalışmasında Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda öğrenim görmüş 114 kişi üzerinde anket uygulanmıştır. Anket sonucunda öğrencilerin hemen hemen hepsinin (%96.5) ders anlatımında görsel araçları tercih ettiği görülmüştür. En fazla tercih edilen yöntemin slayt-projektör (%61.4) ve video (%22.8) olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Eroğlu’nun 2006 yılında yaptığı “Görsel ve İşitsel Materyal Kullanımının Ortaöğretim 3. Sınıf Öğrencilerinin Biyoteknoloji ile ilgili Kavramları Öğrenmeleri ve Tutumları Üzerine Etkisi” adlı yüksek lisans tez çalışmasıyla, Biyoloji dersinin ortaöğretim 3.sınıf öğretim programında yer alan “Biyoteknoloji ve Genetik Mühendisliği” ünitesinin, biyoteknoloji ile ilgili kavramlarının öğretilmesinde, öğretmen merkezli öğretim etkinliğine bir alternatif olarak “Görsel ve İşitsel Materyal” destekli öğretim etkinliği kullanılarak öğretmen merkezli öğretim etkinliğiyle karşılaştırılması ve bu etkinliğin öğrenmeye etkisinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Biyoteknoloji ve Genetik Mühendisliği ünitesindeki konuları, Görsel ve İşitsel Materyal Destekli Öğretim Etkinliği ile işleyen deney grubu öğrencilerinin, Öğretmen Merkezli Öğretim Etkinliğiyle işleyen kontrol grubu öğrencilerine göre daha başarılı oldukları tespit edilmiştir. Görsel ve İşitsel Materyal Destekli Öğretim Etkinliği sonrasında öğrencilerin biyoloji dersine yönelik tutumlarında bir değişiklik gözlenmezken, biyoteknolojiye yönelik tutumlarında ise olumlu yönde bir değişim tespit edilmiştir.

Akyol (2007) ise, “İlköğretim Fen ve Teknoloji Dersinde Şiirle Öğretim Tekniğinin Öğrenci Başarısına Etkisi” başlıklı araştırma sonucunda şiirle öğretim yapılan sınıflarda öğrencilerin derse aktif katılımlarını gözlemlemiştir. Öğrencilerin yazdıkları şiirlerde kullandıkları kelimeler, öğrencilerin konuyu anlama düzeylerini ve aynı zamanda konu hakkında kavram yanılgılarını da ortaya çıkardığını belirtmiştir.

Lih-Juan ChanLin (2008) tarafından gerçekleştirilen çalışmada ise “Fen Biliminde Teknoloji Bütünleşmesinin, Proje Tabanlı Öğrenmede Uygulanması” araştırılmıştır. Çalışmada öğrenciler; akranlar ve öğretmen topluluğu ile (kişisel görüşmeler ve ziyaretler yoluyla) eş güdümlü araştırma süreçleri içinde web sayfaları aracılığıyla edindikleri bilgileri sunmaktadırlar. Çalışmanın sonuçları öğrencilerin tüm araştırma hedeflerine ulaşmakta olduğunu göstermektedir. Öğrenciler çalışma boyunca, öğrenme çıktıları geliştirerek bilgiyi sentezleme ve bilimsel keşif görevleri yapma ve edinilen bilgileri raporlaştırma sürecinde teknolojiyi de kullanarak kendi başarılarını izlemişlerdir. Aynı zamanda bu süre içerisinde öğretmenlerin desteği ve rehberliğinin de öğrencilerin başarılarında çok önemli olduğu vurgulanmaktadır. Genellikle proje tabanlı öğrenme yapan ve bu çalışmalarını teknoloji ile bütünleştiren öğrencilerin olumlu bir öğrenme ortaya koydukları görülmüştür. Öğretmenlerin rehberliği sayesinde karmaşık becerilerde bile öğrencilerin başarılarının geliştiği gözlemlenmiştir.

Kazmazoğlu (2010) ise “Fen ve Teknoloji Dersinde Foto Fen Uygulamasının Öğrenci Başarısına Etkisi” başlıklı çalışmasında görsel-işitsel araçlardan fotoğrafların, ilköğretim Fen ve Teknoloji dersindeki yoğun kullanımının, öğrencilerin başarılarına etkisini ele almaktadır. Yapılan uygulama sonrasında deney grubu öğrencilerinin son test başarıları arasında Foto-Fen uygulaması lehine anlamlı farklar bulunduğu ortaya çıkmıştır.

Altınok (2011) ise “Orta Öğretim 9. Sınıf Öğrencilerine Şiir Okuma Zevki Kazandırılmasında Görsel İşitsel Materyal Kullanımının Rolü” başlıklı çalışmasında orta öğretim 9. Sınıf öğrencilerine şiir okuma zevki kazandırılmasında görsel işitsel materyal kullanımın rolünü belirlemektedir. Yapılan uygulama sonrasında araştırmanın bulgularından hareketle, görsel işitsel materyal kullanımının öğrencilerin tutumlarını olumlu yönde etkilediği görülmüştür.

BÖLÜM 3

YÖNTEM

Bu bölümde; araştırma modeli, araştırma verilerinin elde edildiği çalışma grubu, veri toplama teknikleri, veri toplamada kullanılan araçlar ve araçların analizleri yer almaktadır.

Benzer Belgeler