• Sonuç bulunamadı

1. GİRİŞ

3.6. Verilerin Analizi

Çalışmanın amacı doğrultusunda alt problemlere yönelik elde edilen verilerin istatistiksel çözümleri için SPSS (Statistical Package for Social Sciences) sürüm 19.0 programından yararlanılmıştır.

Deneysel uygulama yapıldıktan sonra elde edilen verilerin analiz edilmesinde kullanılan istatistiksel teknikler ve özellikleri aşağıda açıklanmaktadır;

Deney ve kontrol gruplarının akademik başarı ve motivasyon öntest puanları arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığı ilişkili ölçümlerde ortalama puanlarının karşılaştırılmasına ilişkin t testi kullanılarak araştırılmıştır.

Deney ve kontrol gruplarının akademik başarı ve motivasyon sontest puanları arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığı grupların öntest-sontest fark puanlarına ilişkin ilişkisiz gruplar için tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılarak araştırılmıştır. Anlamlı farkın bulunduğu analizlerde faktörün (gruplar arası) bağımlı değişkendeki (başarı düzeyi) toplam

SabitDisk Çalışma Animasyonu

36

değişkenliği (varyansı) açıklama oranı (Büyüköztürk, 2001, s.36) olarak ifade edilen eta-kare (ŋ2) hesaplanmıştır.

Aslında fark analizlerinde iki grup olduğundan t testi kullanılabilir. Ancak eta-kare’nin hesaplanmasının kolaylığı ve t ile F değerlerinin aynı fark sonuçlarını gösteriyor olmasından dolayı(t2=F) analizlerde ANOVA tercih edilmiştir.

37

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

4.BULGULAR VE YORUMLAR

Bu bölümde sırasıyla, uygulama öncesinde grupların akademik başarı ve motivasyon yönünden denkliğine, geleneksel öğretim ve simülasyon ve animasyonlu eğitimin akademik başarıya ve motivasyona olan etkisine ve öğretim elemanının çalışma hakkındaki görüşlerine ilişkin bulgulara ve yorumlara yer verilmiştir.

Uygulama Öncesi Grupların Akademik Başarı Açısından Denklikleri ile ilgili Bulgular ve Yorumlar

“Uygulama öncesinde deney ve kontrol grupları akademik başarı açısından denk midirler?” sorusuna ilişkin bulgulara ve yorumlara yer verilmiştir. Tablo 3’te deney ve kontrol gruplarının önteste ilişkin puanları sunulmuştur.

Tablo 3. Grupların Akademik Başarıları Öntestine İlişkin Puanları

Faktörler Gruplar

Toplam Puanlar

N X ss

Akademik Başarı Deney 25 11,7200 3,47035

Kontrol 27 11,0741 3,01185

Tablo 3’te grupların öntest puan ortalamaları incelendiğinde akademik başarı puanları açısından deney grubunun ortalamasının X = 11.72, kontrol grubunun ortalamasının ise X

=11.07’dir. Gözlenen bu farkın anlamlı olup olmadığını belirlemek amacıyla öntest toplam puanları için tek yönlü varyans analizi yapılmış ve sonuçları Tablo 4’te sunulmuştur.

Tablo 4. Grupların Öntest Toplam Puanlarının Varyans Analizi Varyansın

38

Tablo 4 incelendiğinde tek yönlü varyans analiz sonuçları gruplar arasında akademik başarı [F(1-51)=0.51, p>0.05] açısından anlamlı bir farklılaşma görülmemektedir. Bu durum uygulamadan önce grupların denk olduğu, bir başka ifade ile deneme ve kontrol gruplarının bilgisayar donanımıyla ilgili akademik bilgilerinin benzer olduğu şeklinde yorumlanabilir.

Uygulama Öncesi Grupların Motivasyonları Açısından Denklikleri ile ilgili Bulgular ve Yorumlar

“Uygulama öncesinde deney ve kontrol grupları motivasyon açısından denk midirler?”

sorusuna ilişkin bulgulara ve yorumlara yer verilmiştir. Tablo 5’te deney ve kontrol gruplarının önteste ilişkin puanları sunulmuştur.

Tablo 5. Grupların Motivasyonlarına İlişkin Öntest Puanları

Faktörler GRUPLAR

Tablo 5’te grupların öntest puan ortalamaları incelendiğinde motivasyon puanları deney grubunun ortalamasının X = 85.96, kontrol grubunun ortalamasının ise X =88.70 gözlenmektedir. Gözlenen bu farkın anlamlı olup olmadığını belirlemek amacıyla öntest toplam puanları için tek yönlü varyans analizi yapılmış ve sonuçları Tablo 6’da sunulmuştur.

Tablo 6’ya göre tek yönlü varyans analiz sonuçları incelendiğinde gruplar arasında motivasyon açısından anlamlı bir farklılaşma [F(1-51)=0.73, p>0.05] görülmemektedir. Bu durum uygulamadan önce grupların denk olduğu, bir başka ifade ile deneme ve kontrol gruplarının bilgisayar donanımıyla ilgili motivasyonlarının benzer olduğu şeklinde yorumlanabilir.

39

Tablo 6. Grupların Motivasyonlarına ait Öntest Toplam Puanlarının Varyans Analizi Varyansın

Birinci Araştırma Sorusuna İlişkin Bulgular ve Yorumlar

“Geleneksel öğretim ve simülasyon ve animasyonlar kullanılarak tasarlanan öğretimin öğrencilerin akademik başarılarını farklılaştırmakta mıdır?” araştırma sorusuna ilişkin olarak sontest puanları arasında anlamlı derecede bir fark olup olmadığına dair bulgulara ve yorumlara yer verilmiştir.

Öntest puan ortalamaları arasındaki anlamlı olmamakla birlikte bulunan çok küçük farkların etkisini kontrol etmek amacıyla öntest-sontest fark puanları hesaplanmış ve bu fark puanları arasındaki anlamlılık, ilişkisiz ölçümler için tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılarak araştırılmıştır.

Tablo 7’de deney ve kontrol gruplarının öntest – sontest fark puanları sunulmuştur.

Tablo 7. Grupların Akademik Başarı Öntest-Sontest Ortalama Fark Puanları Gruplar

Fark Puanları

X N

Deney 25 3,8148

Kontrol 27 3,6000

40

Tablo 7’de grupların öntest-sontest ortalama fark puanları incelendiğinde deney grubunun X = 3.81, kontrol grubunun ise X =3.60 olduğu ve deney grubunun fark ortalama puanının, kontrol gurubundan daha yüksek olduğu gözlenmektedir.

Bulunan bu farkın akademik açıdan anlamlı olup olmadığını belirlemek için öntest-sontest toplam puanları için varyans analizi yapılmış ve sonuçları Tablo 8’de sunulmuştur.

Tablo 8. Grupların Akademik Başarı Öntest-Sontest Fark Puanlarının Varyans Analizi Varyansın

Tablo 8 incelendiğinde tek yönlü varyans analiz sonuçları gruplar arasında anlamlı bir fark olmadığı görülmektedir[F(1-51)=0.81, p>0.05].

Bu bulgu, animasyonların kullanıldığı öğretimin, geleneksel öğretime göre öğrencilerin bilgisayar donanımı konusundan öğrenme düzeylerini anlamlı derecede etkilemediğini göstermektedir. Araştırma sorusunun böyle bir sonuç vermesinde birden çok etken olduğu düşünülmektedir. Bunun sebebi işlenen konu olabilir; kontrol grubu öğrencilerinin fiziki olarak görüp kolay bir şekilde etkileşim halinde olmasının etkili olduğu düşünülmektedir.

İkinci Araştırma Sorusuna İlişkin Bulgular ve Yorumlar

Bu bölümde “Geleneksel öğretim ve animasyonlar kullanılarak tasarlanan öğretim öğrencilerin motivasyon düzeylerini farklılaştırmakta mıdır?” araştırma sorusunun incelenmesi ve sontest puanları arasında anlamlı bir fark olup olmadığına dair bulgulara ve yorumlara yer verilmiştir. Öntest puan ortalamaları arasındaki anlamlı bir fark olmamakla birlikte bulunan çok küçük farkların etkisini kontrol etmek amacıyla öntest-sontest fark puanları hesaplanmış ve bu fark puanları arasındaki anlamlılık, ilişkisiz ölçümler için tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılarak araştırılmıştır.

Tablo 9’da deney ve kontrol gruplarının öntest-sontest fark puanları sunulmuştur.

41

Tablo 9. Grupların Motivasyon Öntest-Sontest Ortalama Fark Puanları Motivasyon

GRUPLAR

TOPLAM PUANLAR

N X ss

Dikkat-Uygunluk Deney 25 37,8000 6,72062 Kontrol 27 40,3704 6,08370

Güven-Tatmin Deney 25 48,1600 7,50933

Kontrol 27 48,3333 7,48845

Toplam Deney 25 85,9600 11,86198

Kontrol 27 88,7037 11,18658

Tablo 9’da grupların motivasyon öntest-sontest ortalama fark puanları incelendiğinde deney grubunun X = 85.96, kontrol grubunun ise X =88.70 olduğu ve deney grubunun fark ortalama puanının, kontrol gurubundan daha yüksek olduğu gözlenmektedir.

Bulunan bu farkın anlamlı olup olmadığını belirlemek için öntest-sontest toplam puanları için varyans analizi yapılmış ve sonuçları Tablo 10’da sunulmuştur.

Tablo 10. Grupların Motivasyon Öntest-Sontest Fark Puanlarının Varyans Analizi Varyansın açısından [F(1-52)=8.27, p<0.05] anlamlı bir fark olduğu görülmektedir.

42

Bu bulgu, simülasyon ve animasyonların kullanıldığı öğretimin, geleneksel öğretime göre öğrencilerin öğretim materyallerine ilişkin motivasyonlarına anlamlı derecede fazla katkı sağladığını göstermektedir.

Varyans analizi sonuçlarına göre faktörün (gruplar arasının) bağımlı değişkendeki toplam değişkenliği (varyansı) açıklama oranı, Dikkat-Uygunluk faktörü açısından ŋ2=0.17, toplam puan açısından ise ŋ2=0.14 olarak hesaplanmıştır. Bu bulguya göre öğrencileri öğretim materyalleri motivasyon fark puanlarındaki dikkat-uyum faktörü açısından toplam değişkenliğin %17’sinin, toplam motivasyon puanı açısından ise %14’ünün deneysel uygulamadan kaynaklandığı söylenebilir. Büyüköztürk (2002) ’e göre deneysel uygulamanın motivasyonel etki büyüklüğünün yüksek düzeyde olduğu söylenebilir.

Öğretim Elemanın Görüşlerine İlişkin Bulgular ve Yorumlar

Bu bölümde “Dersi veren öğretim elemanının çalışma hakkındaki görüşleri nelerdir?”

sorusunun incelenmesi ve değerlendirilmesi yapılmıştır.

Dersi veren öğretim elemanı ders esnasında kullanılan animasyonların, i. öğretimi hızlandırdığını,

ii. problemlerin daha derinlemesine analizini sağladığını, iii. derslerde ayrıntılı tartışmalar yapılmasını sağladığını,

iv. öğrencilerin öğrenme ortamında kendilerinin aktif olacaklarını bilmeleri sayesinde derse hazırlıklı bir şekilde gelip kendi eksikliklerini tamamlamaya fırsat sağlaması, v. anlatılmak istenen konunun doğru şekilde verilmesi sayesinde dersin bitimine kadar

kalan sürenin egzersiz yapma ve kendi kendine değerlendirmesi için fırsat vermesi,

şeklinde bildirmiştir. Bu görüşler bize animasyonların ders aşamasından kullanılmasının Oluşturmacı eğitim anlayışı çerçevesinde bir eğitim öğretim ortamı sunduğunun göstergesidir.

5E Modeli yardımı ile animasyonların ders aşamasında kullanılması ders öğretmenine ne şekilde katkı sağladığı görülmektedir. Burada öğrenciler ders işleme sürecine aktif bir şekilde katılırken tartışmalar sayesinde kendi bilgilerini yapılandırıp farklı sonuçlara varabilirler.

43

BEŞİNCİ BÖLÜM

5. SONUÇLAR, TARTIŞMA VE ÖNERİLER

Bu bölümde araştırmamızın özeti yapılmış, araştırma bulgularına dayalı olarak çıkarılan sonuçlar tartışılmış ve geliştirilen önerilere yer verilmiştir.

Benzer Belgeler