• Sonuç bulunamadı

Uzun Yol Engeli ve Salım‟ın Yardımı ile Gül‟e UlaĢma

3.2. Ad Verme

3.2.3. Kahramanın Sevgiliyi Ġstemesi, Engeller ve Sevgiliye UlaĢması

3.2.3.10. Uzun Yol Engeli ve Salım‟ın Yardımı ile Gül‟e UlaĢma

Bilbil ġabaz Han Adıl‟dan izin adıktan sonra, Zelili‟yi ġabaz Han‟a emanet ederek Gül‟ün yolunda Salım ile birlikte yola koyulmuĢtur. Ve Salım sayesinden yıllarca sürecek yolu yirmi günde kat ederek Gül‟ün Ģehrine varmıĢtır. Salım‟ı karĢılayan ailesi insanoğlunun kim olduğunu sorması üzerine Salım olanları ailesine anlatmıĢ ve Bilbil‟i evine götürmüĢtür.

Bilbil‟in Ģehre geldiği gece Gül, rüyasında Seyir bağında gezerken bir yiğidin karĢısında nazlı bir Ģekilde durduğunu görmüĢ, iç çekerek ay yüzüne bakamamıĢtır. Yüreği coĢarak olduğu yere yıkılmıĢtır. Bir süre sonra kendine geldiğinde gördüğü yiğide nereden gelip nereye gittiğini, kim olduğunu sormuĢ; yiğit ise, Turan padiĢahının oğlu Bilbil olduğunu, Gül‟ü bulmak için uzun yollar aĢtığını dile getirmiĢtir. Gül, aradığı Gül‟ün kendisi olduğunu söyleyerek Bilbil‟in omzuna elini uzatmıĢ ve ikisi yanak yanağa, dudak dudağa gelip öpüĢüp kucaklaĢmıĢlardır. Tek vücut olup yattıktan sonra Gül erken saatlerde irkilip uyanmıĢtır. Rüya gördüğünü fark eden Gül birden ağlamaya baĢlamıĢtır. Ağzından ateĢler çıkarak cariyesine dönüp yârini rüyasında gördüğünü dile getirdiği bir gazel söylemiĢtir. Ve böylece kahramanlarımızın yakın mesafede ilk buluĢmaları Gül‟ün rüyasında gerçekleĢmiĢtir.

Bu rüya sonucunda Salım, Gül‟ün yanına Bilbil‟in geldiğini dile getirmek amacıyla gelmiĢ fakat tam o anda Gül, Salım‟a gördüğü rüyayı; “– Ey Salım, insanların

içinde çok kaldın, bu gün kaldın, sırrımı senden gizlemem. Benim insanların içinden Bilbil adında bir maĢukum var. Rüyamda gördüm. ġimdi sabır ile beklemeye zamanım yok, gece gündüz ah çekerim. Hiçbir çare bulamadım. Sen bir çare bulabilir misin? Yoksa ben bu dert ile öleceğim. Derdimi hiç kimseye anlatamıyorum. Sadece sana anlattım. Sen benim Bilbil‟imi hiç görmedin mi? Ya da onu görenleri iĢitmedin mi? Söyle?(s.120)” Ģeklinde anlatmıĢ ve Bilbil‟i sormuĢtur. Gül‟ün, rüyasını anlatarak

Bilbil‟i sorması üzerine Salım ona insanların arasında Gül diyerek gezen birisinin olduğunu, yanına gidip neden ah çektiğini sorduğunda ise Gül‟ün maĢuku Bilbil olduğunu dile getirdiğini söylemiĢtir. Gül, bunun üzerine bir ah çekmiĢ, ağzından duman çıkarmıĢ, Sınafam Ģehri titremiĢtir. Salım‟a onu neden alıp gelmediğini kızgınlıkla soran Gül‟ün yüreği coĢmuĢtur ve Gül ile Salım arasında bir diyalog geçmiĢtir.

Gül : - Döneyim, evrileyim söylediğim sözümden,

ġu canım dolansın gören gözünden, Salım can, Bilbil‟imi sen nerede gördün?

Salım : - Halam, bizden yarın haberini alsan,

ġabaz Han Adıl‟ın Ģehrinde gördüm, YetiĢmez kararın, gel, haber alırsan,

ġabaz Han Adıl‟ın Ģehrinde gördüm. (s.121)

Gül bu konuĢmanın ardından Salım‟ın hangi sözüne inanacağını ĢaĢırarak ah çekip yığılınca Salım, üzülmemesi gerektiğini söyleyerek Bilbil‟i buraya yirmi gün yirmi gece yol aĢıp getirdiğini, Bilbil‟in de kendisini haberci olarak gönderdiğini dile getirir. Gül, buluĢmalarını ayarladıktan sonra Salım‟ı Bilbil‟e haberci olarak gönderir. Bilbil‟in yanına giden Salım, olanları ona anlatır ve aralarında bu durumla ilgili Ģu konuĢma geçmiĢtir.

Bilbil : - Sen gittin, kaldı gözlerim yolda, Ne cevap verdin Gülümden, kardeĢ? Söyle, gördün mü yârim ne haldedir? Ne cevap getirdin Gülümden, kardeĢ? Salım : - Gül çekmiĢ onca yıl çok dert, cefa,

Seyirgâh bağını sözü eyledi,

Dedi: -Ben olmuĢum yüzüne arzulu, Seyirgâhbağını sözü eyledi.(s.124)

Bu konuĢmanın ardından Salım, Bilbil‟e ondan Gül‟e bahsettiğini, Gül onu duyunca hoĢ olduğunu, Gül ile hakiki âĢık ve maĢuk olduklarını, Gül‟ün görüĢmek istediğini ve bunun için bağda durmak üzere hizmetçi gönderdiğini dile getirmiĢtir. Bilbil keyiflenerek bir gazel söyler. Gül‟ü beklemek Bilbil‟e zor gelmiĢ bir gün bir yıl gibi geçmiĢtir. Günler geçip bilmezken uyuyamamıĢtır da. Çaresizce beklemiĢ ve sonunda seher vakti olmuĢtur. Cariyeyi beklerken tekrar eline sazını alıp bir gazel söyleyen Bilbil, haberin gelme isteğini söylemiĢtir. Bilbil bu durumdayken Gül‟ün yanında da Nigar kalmıĢ ve Bilbil hakkında sohbet etmiĢlerdir. Bilbil‟in geldiğini kimsenin bilmemesi gerektiğini Nigar‟a tembihleyen Gül, babasının yerine getirilmesini istediği Ģartların ağır olduğunu, Bilbil‟in bunları nasıl yerine getireceğini, Ģimdiye kadar kimsenin yerine getiremediğini dile getirerek hüzünlenmiĢtir.

Bilbil‟in, kimsenin yapmadığı, kendi ülkesini terk ederek onun için bunca yol aĢmasını hayranlıkla düĢünen Gül, birbirlerinin hakkıyla âĢık olduklarını söylemiĢ, Bilbil‟in yaptığı kahramanlıkları Nigar‟a bir bir anlatmıĢtır. Aralarında geçen konuĢmanın ardından imarete gitmek için hazırlanan Gül ile Nigar yanlarına hem çok güzel hem de çok iyi bir savaĢçı olan cariye Safıya‟yı da alarak, onu Bilbil‟i alıp getirmesi için göndermiĢlerdir. Sonrasında Gül için değerli taĢlarla bezenmiĢ bağa gitmiĢlerdir.

“ÇalıĢtığımız destanın 130-131. Sayfaları eksik olduğundan dolayı Safıya‟nın Bilbil‟in yanına gittiği bölüm hakkında bilgi sahibi olamıyoruz. Eksik sayfalardan sonra Safıya‟nın Gül‟e söylediği Ģiir Bilbil‟i alıp getirdiğini göstermektedir.”

Gördüm ġemsi Kamar yüzlü güzeli, Ġnsin, cinsin tamam insanın güzeli, Yüzü Yusuf, misli boyu uzun, Varıp getirmiĢim, Gül, Bilbil‟ini!

Geldi Bilbil yar cemalini görmeye, Arzu edip, gül harmanını toplamaya, Safiye der, geldim haber vermeye, Varıp getirmiĢim, Gül, Bilbil‟ini!(s.132)

Safıya sözlerini tamamladıktan sonra, Gül‟ün gönül kuĢu pervaz edip yerinde durarak aheste aheste sekip adımlamıĢ, aç kurt gibi etrafına bakarak cilve ve naz ile Bilbil‟e doğru yürümüĢtür. Muazzam görüntüsüne hayranlıkla bakarak Bilbil‟in yanına varan Gül, hoĢça ona baktıktan sonra ikisi de bayılmıĢtır. Ayıldıktan sonra Bilbil'e hayranlığını dile getiren gazelini söylemiĢtir

….

Geldin yeĢil giyip bezenip gül yüzlü, BakıĢın karçıgay, oturmuĢsun, tugun, Cemalin aydınlatır bahçe içini bu gün, Gözlerin cevherdir, diĢin incidir Ģimdi! ĠĢit sevgilim, bu arzu halimi,

NeĢeli olup, tut ak kolumu,

Konar olsan Gül yaprağı tazelenir Ģimdi!(s.133)

“Gül‟ün Bilbil‟e sevdasını dile getirdiği bu satırların ardından Bilbil‟in Gül‟e bir gazeli bulunmaktadır fakat 134-135. Sayfalar eserimizde olmadığından dolayı bu bölümü inceleyemiyoruz. Devam eden sayfa da ise Bilbil‟in sözlerini tamamladıktan sonra Gül‟ün cevap verdiğini “Senin için saldırıp ben altından. / O imaret içinde yürü

Bilbil!(s.136)” sözlerinden almaktayız.”

Bilbil‟i alarak kendisi için yapılan imarete götüren Gül, yanında gelen cariyelere burada olduklarını kimsenin bilmemesi gerektiği tembihler ve Salım‟a da imaretin etrafında gezerek düĢmanların duymasına engel olması gerektiğini emreder. Salım sayesinde kahramanlarımız sonunda kavuĢmuĢlar ve bulundukları imarette kırk gün kırk gece birlikte olmuĢlardır.