• Sonuç bulunamadı

YÖNETİCİ SEÇME SINAVI

54. Uzlaştırma Yöntemi

Bu yönteme, fedakârlıkta bulunma yöntemi de de-nilmektedir. Buna göre çatışan taraflar bazı konu-larda karşılıklı olarak fedakârlıkta bulunur. Kaza-nan ve kaybeden taraf yoktur (Türkel, 2000). An-cak bu yöntem çatışma konusunda geçici çözüm-ler getirir. Zaman içerisinde taraflar yeniden çatış-maya girebilirler.

(Cevap A) 53. Zorlayıcı güç: Odül gücünün karşıtıdır ve korku-ya dakorku-yanmak tadır. Bu güç, baskı gücü olarak da ifade edilebilir. Yöneticilerin çalışanlara yönelik maddi ya da manevi zorlamalarını ifade etmekte-dir. Yöneticilerin sahip olduğu gücü, korkutma ve yıldırma aracı olarak kullanmasıdır. Grup üyeleri-ni korkutan her şey bir güç kaynağıdır. Bu gücün kullanılması çalışanlarda korku yaratmaktadır. Bu nedenle örgüt yönetiminde aşırı derecede kulla-nıldığında etkili bir yönetsel güç olmaktan çıkmak-tadır.

(Cevap C)

55. Açık sistem çevresindeki diğer sistemlerden sü-rekli girdi alan bunları belirli süreçlerden geçirdik-ten sonra yine, çevreye sunan, böylelikle çevreyi etkileyen ve ondan etkilenen sistemdir. Okullar açık sistemdir.

(Cevap E) 49. Okulun işlevleri açık ve gizil işlevler olmak üzere

ikiye ayrılmaktadır. Okulun açık işlevleri arasında bireylerin toplumsallaşmasını sağlamak, kültürel mirası yeni kuşaklara aktarmak, toplumun siyasal düzenine bağlı bireyler yetiştirmek, bireyin gizil-güçlerini geliştirmek ve yetenekleri doğrultusun-da eğitilmelerini sağlamak gösterilebilir. Öğrenci-lere eğitim programı kapsamında kazandırılan tüm bilgi, beceri, alışkanlık ve tutumlar bu işlevlere yö-neliktir. Öğrenciye ihtiyaç duyduğu bilgileri öğret-mek eğitimin/okulun açık işlevlerindendir. Gizil iş-levler olarak da tanıdık, sosyal ortam sağlama, statü kazandırma, işsizliği önleme, bireyin eş se-çimine katkıda bulunma sıralanabilir.

(Cevap C) 48. Recep Bey’in sözlerinde vurgu öğrencilerin örnek

aldığı insanları maske ile görmesi üzerinedir. Ço-cuklar onlara söylenenleri değil gördüklerini ya-parlar. Bu sosyal öğrenme yaklaşımının temelidir.

Öğrencilere kurallar ile ilgili uyarılarda bulunmak yerine model olmak daha etkilidir.

(Cevap C)

K A P L A N A K A D E M İ Y A Y I N C I L I K

www.kaplanakademi.comwww.kaplanakademi.com

56. Eğitim planlaması, okulun amaçlarının gerçekleş-tirilmesi için gerekli olan her türlü insan ve mad-de kaynağının sağlanması ve kullanım yollarının kararlaştırılmasıdır.

Eğitim planlaması şu özelliklere sahip olmalıdır:

• Toplumsal ve ekonomik kalkınma planları ile bütünleştirilmelidir.

• Eğitim sistemini bir bütün olarak ele almalı ve kapsamalıdır.

• Eğitim alanındaki gelişmelerin nicel ve nitel boyutlarını bütüncül bir yaklaşımla ele alınma-lıdır.

• Eğitim yönetiminin ayrılmaz bir parçası olma-lıdır.

(Cevap A)

57. A, C, D ve E seçeneklerindeki örgüt özellikleri Max Weber’e göre yasal (hukuki-rasyonel) otoriteye sahip örgütün özelliklerindendir. B seçeneğinde verilen özellik karizmatik otoriteye sahip örgütün özelliklerindendir.

(Cevap B)

58. Okul müdürü ilişki ve görev arasında denge sağ-lamamaktadır.

(Cevap A)

59. Sınıf yönetim sürecini etkileyen sınıf için etmen-ler şunlardır;

• Öğrenci sayısı

• Duvar ve eşya renkleri

• Isı, ışık, temizlik

• Gürültü düzeyleri

• Öğretmen - Öğrenci etkileşimi

(Cevap C)

61. Bir kişinin açık, yalın, içten, samimi olması, “say-damlık” kavramına vurgu yapmaktadır. Yunus Em-re “Gönül aynası saf olmalı ki” derken bu unsur-lara vurgu yapmaktadır.

(Cevap D) 60. “Hayır” diyebilme becerisine sahip olma, akran

baskısını engelleyen faktörler içerisinde yer al-maktadır. Bu sayede birey kendisine ne kadar ıs-rar edilirse edilsin, uygun - mantıklı görmediği bir davranışı yapmaz.

(Cevap D)

62. Betimsel yaklaşım, mevcut iki durumun olasılığın-dan hareketle bir özelliğin varlığıyla sağlayacağı yarar ve yokluğuyla ortaya çıkan zarar düşünüle-rek ihtiyaçların belirlendiği yaklaşımdır. Belirli bir eğitim yaşantısı ya da olgusundan hareketle ihti-yaç belirlenmeye çalışılır. Soruda verilen parag-rafta, deney seti dağıtılan öğrencilerle, dağıtılma-yan öğrenciler arası pek bir fark bulunmadığı be-lirtilmiştir yani betimsel yaklaşım kullanılmıştır.

(Cevap E)

63. Örtük program eğitim programının resmi olmayan yönünü kapsar. Okuldaki öğretmen, yönetici dav-ranışları, disiplin anlayışı, okul kültürü, misyon ve vizyonu örtük programı oluşturur.

(Cevap C)

Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme Sınavı

K A P L A N A K A D E M İ Y A Y I N C I L I K

www.kaplanakademi.comwww.kaplanakademi.com

66. Müfredatlarda öğrencilere aktarılması gereken kök değerler: adalet, dostluk, dürüstlük, öz denetim, sabır, saygı, sevgi, sorumluluk, vatanseverlik ve yardımseverliktir.

(Cevap D) 65. Eğitim mesleğine ilişkin etik ilkeler

• Mesleki yeterlilik

• Sağlıklı ve güvenli eğitim ortamı sağlama

• Mesai ve ders saatlerine uyma

• Hediye almama

• Kişisel menfaat sağlamama

• Özel ders vermeme

(Cevap E) 64. Eğitim sosyolojisinin sistematik ve kuramsal

ku-rucusu Emile Durkheim’dir.

(Cevap A)

67. Kurumsal kuram örgütleri, sosyal çevrede ürettik-leri ürün ve hizmetlere dayalı performansları için

“onay” arayan sosyal varlıklar olarak tanım lar. Ör-gütlerin varlıklarını sürdürebilmelerini kolaylaştır-maları için kabul ve meşruiyet kazankolaylaştır-maları gere-kir. Her okul örgütü toplumsal yapıda üstlendikle-ri işlevleüstlendikle-riyle ve eğitim öğretim başta olmak üze-re yakın ve uzak çevüze-resine üüze-rettiği hizmetlerle fark-lı düzeylerde kurumsallaşmıştır. Bu kurumsallaş-mada; öğrencilere sağladığı diplomayla gelen bil-gi, beceri ve tutumlar, bilgi beceri ve tutumların bir üst öğrenim basamağı, ebeveynler ve yakın çev-resinden tarafından kabul görmesi gibi dışsal de-ğişkenler etkili olur.

(Cevap B)

69. Yönetimin en temel özelliği dinamik bir süreç ol-masıdır. Karar verme, planlama, örgütleme, ileti-şim, etkileme, eşgüdümleme ve değerlendirme,en temel yönetim süreçlerini oluşturmaktadır.

(Cevap B)

70. 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlileri-nin Yargılanması Hakkında Kanun’a göre Yetkili merci, soruşturma izni verilmesi veya verilmeme-sine ilişkin kararını Cumhuriyet Başsavcılığına, hakkında inceleme yapılan memur veya diğer ka-mu görevlisine ve varsa şikayetçiye bildirir. Soruş-turma izni verilmesine ilişkin karar karşı ise Cum-huriyet Başsavcılığı veya şikayetçi izin vermeye yetkili merciler tarafından verilen işleme koyma-ya kararına karşıda şikayetçi itiraz yoluna gidebi-lir. İtiraz süresi yetkili mercinin kararının tebliğin-den itibaren 10 gündür. İtirazlar, öncelikle incele-nir ve en geç üç ay içinde karara bağlanır. Verilen kararlar kesindir.

(Cevap E) 68. Stufflebeam’in Bağlam, Girdi-Süreç ve Ürün mo-delioldukça kapsamlı ve çok yönlüdür. Stufflebe-am’egöre değerlendirmenin amacı, olan kişilere bilgi vermektir.Program geliştirme sürecinde yet-kililerin programlailgili, dört alanda karar vermesi gerekir.

a. Planlama ile ilgili b. Yapıştırma ile ilgili c. Uygulama ile ilgili

d. Yeniden düzenleme ile ilgili

(Cevap B)

K A P L A N A K A D E M İ Y A Y I N C I L I K

www.kaplanakademi.comwww.kaplanakademi.com

71. Memura eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşi-nin ana, baba ve kardeşieşi-nin ölümü hallerinde is-teği üzerine yedi gün izin verilir.

(Cevap C)

74. 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine göre, A, B, C ve D şıkları Milli Eğitim Bakanlığı hizmet birimlerindendir. Bunun dışında Din öğretimi, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri, Hayat Boyu Öğ-renme, Özel Öğretim Kurumları, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri, Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme, İnsan Kaynakları, Destek Hizmetleri Genel Mü-dürlüğü gibi hizmet birimleri vardır.

(Cevap E)

73. Sendika şubesi, sendika ve konfederasyonların zorunlu genel kurul, yönetim kurulu, denetleme kurulu ve disiplin kuruludur.

(Cevap C)

75. 4483 sayılı Kanuna göre kaymakamın yargılan-ması İl Ağır Ceza Mahkemesi’nde olur. Hazırlık soruşturması ise İl Cumhuriyet Başsavcısı veya Başsavcı vekili tarafından yapılır.

(Cevap C)

77. 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu’na göre çocuğun ailesinin yanında kalmasını gerektiren ailede ölüm, yaralanma, düğün, askere gitme, bağ, bahçe, tarla ve sürüde tarım ve hastalık savaşı yapılması gibi sebeplerle öğrencilere bir yıl içinde 15 günü geçmemek üzere okul idarelerince izin verilir.

(Cevap A) 72. 657 sayılı Devlet Memurluğu Kanunu’na göre

ku-rum ve kuruluşlar en az % 3 engelli çalıştırmak zorundadır. % 3’ün hesaplanmasında da ilgili ku-rum ve kuruluşun toplam dolu kadro sayısı dikka-te alınır.

(Cevap C)

76. 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Da-ir Kanun’a göre TBMM gönderilen dilekçelerin, Di-lekçe Komisyonu’nda incelenmesi ve karara bağ-lanması en geç 60 gün içinde olur.

(Cevap A)

Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme Sınavı

K A P L A N A K A D E M İ Y A Y I N C I L I K

www.kaplanakademi.comwww.kaplanakademi.com

79. 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne göre Milli Eğitim Bakanlığı; Merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatından oluşur. (Madde 309)

(Cevap E) 78. Fertler, eğitimleri süresince, ilgi, istidat ve kabili-yetleri ölçüsünde ve doğrultusunda çeşitli prog-ramlara veya okullara yöneltilerek yetiştirilirler açık-laması yöneltme ilkesi ile ilgilidir.

(Cevap D)

80. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanu-nuna göre harcama birimi; kamu idaresi bütçe-sinde ödenek tahsis edilen ve harcama yetkisi bu-lunan birim olarak tanımlanmıştır.

(Cevap C)

Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir kısmının kurumumuzun yazılı izni olmadan kopya edilmesi, fotoğ-rafının çekilmesi, herhangi bir yolla çoğaltılması, yayımlanması ya da kullanılması yasaktır. Bu yasağa uymayanlar gerekli cezai sorumluluğu ve testlerin

.PDF ÇÖZÜMLER

YÖNETİCİ SEÇME SINAVI

(2021-MEB-EKYS) 4. DENEME SINAVI

PDF

K 1. Parçadaki II ve V ile numaralanmış cümlelerde

anıyla ilgili aynı özellik dile getirilmiştir. Çünkü II.

cümlede geçen “dürüst, tarafsız olma, yalan yan-lış yazmama” sözleriyle V. cümlede geçen “doğ-rulardan uzaklaşmama” sözü arasında anlamca yakınlık söz konusudur.

(Cevap D)

2. Alıntı cümleler tırnak işareti (“ “) içine alınır. Ta-mamlanmış cümlelerin sonuna nokta (.) konur.

Alıntılarda tırnak işaretinden önce iki nokta (:) ge-tirilir. Buna göre, cümlede parantezle belirtilen yer-lere şu işaretler getirilmelidir: Ahmet Hamdi Tan-pınar (:) (“) Hayatta rövanş yoktur (.) (“) diyor.

(Cevap C)

4. Cümlede geçen “başkalarının rüzgârıyla yelken-lerine yön veren sözü” başkalarının etkisinde ka-lan, eylemlerinde yönlendirmelere açık olan anla-mına gelmektedir.

(Cevap E)

6. Verilen cümleler dikkatle okunduğunda sözü edi-len yarışma ve şenlikle ilgili bilgilerin aktarıldığı anlamlı bir parça oluşturmak için cümlelerin IV-II-V-I-III biçiminde sıralanması gerektiği anlaşılmak-tadır.

Buna göre V. cümle baştan üçüncü sırada olacak-tır.

(Cevap E) 5. I numaralı cümlede Akdeniz ve Ege kıyılarındaki

antik kentlerden bahsedilmiş ve II numaralı cüm-ledeki örneklerle açıklama kuvvetlendirilmiş. “İç Anadolu ve Doğu Anadolu’daki yerleşimlerle yaş-ları bakımından karşılaştırıldıkyaş-larında her biri da-ha dünkü çocuktur bu kentlerin” cümlesi II numa-ralı cümleden sonra gelmeli çünkü; bir karşılaştır-madan bahsediyor ve Akdeniz, Ege ile; İç Anado-lu, Doğu Anadolu karşılaştırılmalı.

(Cevap B)

3. Bu tip sorularda Türkçenin söz dizimine göre yük-lemi tespit edip en sona almak gerekir. Soruda yüklem olan yani yargıyı bildiren ifade IV numa-ralı ifadedir. Bu ifade “çizgi roman” ile başladığı-na göre bunu en iyi tamamlayabilecek ifade V no-lu ifadedir. V. ifade de “arttığını” sözcüğüyle baş-ladığı için “20” ile biten II. ifadeyi ondan sonra ge-tirmek gerekir. Sözlerin sıralanış şekli: III - I - II - V - IV olmalıdır.

(Cevap B)

7. III. cümle, “ancak” sözcüğüyle başlamaktadır. Bu bağlaç, karşıtlık bağlacıdır ve önce söylenenler-den farklı bir düşünceyi anlatmaktadır. IV. ve V.

Cümlelerde olumsuz bir bakış açısı söz konusuy-ken III. cümlede “ancak” bağlacıyla olumlu bir ba-kış açısı ifade edilmiştir. Böylece, III. cümle ile V.

cümle yer değiştirdiğinde cümleler anlamlı bir bü-tün oluşturacak biçimde sıralanmış olur.

(Cevap D)

K

9. L ve M birbirinden ve sıfırdan farklı rakam 2L73M sayısı 3 ile tam bölünüyor ise

( )

15. İslam öncesi Türk devletlerinde “hükümet” karşı-lığı kullanılan terim “Ayukı”dır. Diğer seçenekler ise sırasıyla şöyledir:

Tudun: Vergi memuru Ayukı: Hükûmet Aygucı: Vezir

Toygun: Kurultay üyesi Buyruk: Bakan

(Cevap B) 14.

3 4 5 6 7 8 9

Semih’in seçtiği kartların toplamı kesin çift ise Cu-ma 4, 6 ve 8 kartları seçmiştir. Çünkü Semih’e 3, 5, 7, 9 kalmıştır. Buna göre Cuma’nın kartları top-lamı 18’dir.

(Cevap E) 13. Her seferinde x cm yüksekliğinde, x tur çevirirsek

x x x: = 2 yükselir.

o halde yaklaşık 5 cm’dir.=

(Cevap A) 12. Talha’nın ödediği para 200 5 100 105+ - = TL

3 kilogramı 105 TL ise 1 kilogramı x olsun

. x=105 353 = TL bulunur

(Cevap D)

Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme Sınavı

20. Türkiye Kuzey Yarım Küre’de yer alır. Bu neden-le Güney Yarım Küre’de yaz mevsiminin yaşandı-ğı tarihlerde Türkiye’de kış mevsimi yaşanır. Tür-kiye’de 23 Eylül ile 21 Mart tarihleri arasında gü-neyden kuzeye doğru gidildikçe gündüz süreleri kısalır. Kış mevsimi bu tarihler arasında yaşanır.

Bu duruma bağlı olarak Zonguldak’ta kış mevsi-minde gündüz süresi en kısa, Hatay’da ise en uzundur.

(Cevap E) 19. Aslında sorudaki haritada verilen Karadeniz (I ve

II numaralı) kıyılarındaki yerlerde de don olayı faz-la görülmez. Ancak bu yerlerde yaz kuraklığı ya-şanmaz. Buna göre, don olaylarına karşı dayanık-sız olan ve yaz kuraklığı isteyen bir tarım ürünü Türkiye’nin Akdeniz kıyılarındaki (III ve IV numa-ralı) tarım alanlarında yetiştirilebilir.

(Cevap C) 16. Türk-İslam uygarlığının Türkçe yazılmış ilk eseri,

Karahanlılar döneminden kalan ve Yusuf Has Ha-cib tarafından kaleme alınan, ilk Türkçe siyaset-name özelliği taşıyan eser, Kutadgu Bilig’tir.

Yusuf Has Hacib tarafından Uygur alfabesi ile yazılan Kutadgu Bilig adlı eser, Doğu Karahan-lı hükümdarı Uluğ Kara Buğra Han’a takdim edil-miştir. Mutluluk veren bilgi anlamında olan bu eserde devlet yönetimiyle ilgili bilgiler ve öğüt-ler yer almaktadır. İdeal Türk devlet anlayışın-dan bahsedilmiştir. Siyasetname ve nasihatna-me özelliği de taşımaktadır.

(Cevap C)

17. Elçi kabulleri ve cülus törenleri, Osmanlı sarayın-da yapılan faaliyetlerdir. Ancak tımarlı sipahi eği-timleri için böyle bir şey söylenemez. Tımarlı si-pahiler, eyalet askerleri olup kendisine dirlik veri-len kişilerin beslemek zorunda olduğu atlı asker-lerdir. Temeli tımar sistemine dayanır.

Devletin yönetiminden sorumlu olan padişah cü-lus töreni olarak da bilinen cücü-lus töreni fatih dö-neminden itibaren gelenek haline getirilmiş ve kapıkulu askerlerine cülus bahşişi dağıtmak da geleneğe bağlanmıştır.

(Cevap D)

18. Levni, Lale Devri’nde yaşamış Osmanlı minyatür sanatçısıdır. Osmanlı minyatür sanatının son bü-yük temsilcisidir. XVII. yüzyılda duraklamış olan Osmanlı minyatür sanatına renk, perspektif, be-timleme anlayışı ve natüralist ögeleriyle yenilikler getirmiştir.

(Cevap E)

21. Yer kabuğundaki kırık hatlar; fay hattı demektir.

Türkiye’de fay hatlarının dağılışı ile sıcak su kay-naklarının dağılışı birbirine paraleldir. Çünkü ye-rin deye-rinlikleye-rinden gelen sıcak su kaynakları an-cak fay hatlarını takip ederek yeryüzüne ulaşır.

Cevap C

22. Harita işaretlenen;

- I nolu yer; Samsun kıyı kesimleri,

– II nolu yer; Yukarı Sakarya Bölümü (Ankara çevresi),

– III nolu yer; İstanbul, – IV nolu yer; İzmir,

– V nolu yer; Menteşe Yöresi (Muğla)’dir.

Bir yerde yaz ve kış mevsimleri arasındaki nüfus miktarı farkının fazla olması için mevsimlik göç al-ması gerekir. Muğla yöresi yaz mevsiminde turizm faaliyetlerine bağlı olarak yoğun bir mevsimlik göç alır. Kış mevsiminde ise nüfus miktarı çok azdır.

Buna göre, mevsimler arasındaki nüfus miktarı farkı fazla olur. Ayrıca; İstanbul, İzmir ve Ankara gibi kentler yaz ve kış mevsiminde de kalabalık-tır.

(Cevap E)

K A P L A N A K A D E M İ Y A Y I N C I L I K

www.kaplanakademi.comwww.kaplanakademi.com

24. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçildikten sonra 2018 seçimleri sonrası ilk Cumhurbaşkanı yardımcısı olarak Fuat Oktay atanmıştır.

(Cevap A)

25. 2019’un sonunda Edirne’de yapılan açılışla TA-NAP (Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı) ile Azer-baycan doğalgazının Avrupa’ya geçmesi projesi-dir.

(Cevap C)

29. l. Dünya Savaşı’nın en önemli iki nedeni sömür-gecilik yarışı ve Fransız İhtilali’nin yaydığı fikirler-dir. Bunların dışında; siyasi birliğini geç tamamla-yan Almanya ve İtalya’nın sömürgecilik yarışına başlaması ve Rusya’nın Panslavist politikasıyla Avusturya’yı tehdit etmesi de l. Dünya Savaşı’nın nedenlerindendir. Ancak Alsace-Loren meselesi (D) İtalya ile Fransa arasında değil Almanya ve Fransa arasında meydana gelen bir sorundur.

Cevap D

26. 1982 Anayasası’na göre;

• Silah altında bulunan er ve erbaşlar,

• Askeri öğrenciler

• Cezaevlerinde bulunan taksirli suçlar hariç hü-kümlüler, seçimler ve halk oylamalarında oy kullanamazlar.

(Cevap A)

27. Soruda verilen A, B, D, E seçenekleri Cumhurbaş-kanının görevleri arasında yer alır. C seçeneğin-de verilen Bakanlar Kurulu için güven oylaması TBMM genel kurulunda yapılır. Güven oylaması için kabul yeter sayısı salt çoğunluk olup 276’dır.

(Cevap C)

30. Sevr Antlaşması’nın sağladığı yasal dayanağa sır-tını yaslayan Ermenilerle Kurtuluş Savaşı Döne-mi’nde uzun mücadeleler verilmiştir. Ancak Doğu Cephesi komutanı Kâzım Karabekir’in yaptığı ba-şarılı savunma sayesinde Ermeniler barış yapma-ya mecbur kalmıştır.

3 Aralık 1920’de imzalanan Gümrü Antlaşması’y-la da Ermeniler Doğu Anadolu’daki tüm isteklerin-den vazgeçmişlerdir. Gümrü Antlaşması, Sevr Ant-laşması’nın bazı hükümlerini geçersiz saymakla birlikte; TBMM’nin imzaladığı ve “Türkiye” adının da geçtiği ilk uluslararası antlaşmadır.

Cevap A 28. “Bozkurt” adlı eser İngiliz asker ve yazar H. C.

Ar-mstrong tarafından 1932 yılında yazılmıştır.

(Cevap A) 23. Türkiye kıyılarındaki İstanbul, İzmit, İzmir,

Bandır-ma, Mersin, İskenderun, Samsun gibi limanlar ka-ra ve demiryolları ağının etkisi ile ulaşım fonksi-yonları en üst düzeyde etkin olan limanlarımızdır.

Buna göre seçeneklerde bulunan Antalya Lima-nı’nın diğerleri kadar fazla önem arz etmediği söy-lenebilir.

(Cevap E)

Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme Sınavı

K A P L A N A K A D E M İ Y A Y I N C I L I K

www.kaplanakademi.comwww.kaplanakademi.com

32. Lozan Antlaşması’nda çözüme kavuşan en önem-li konulardan biri kapitülasyonların kaldırılmasıdır (lll). Kapitülasyonlar maddesi Türk Heyetinden ke-sinlikle taviz verilmemesi istenen konulardan biri-dir. Diğer meselelerin çözümü, Lozan Antlaşma-sı’ndan sonra gerçekleşmiştir.

Cevap C

33. Londra Konferansı Türk ordusunun l. İnönü Sava-şı’nı kazanması üzerine toplanmıştır. Anlaşma Devletleri Sevr Antlaşması’nda bazı değişiklikler yaparak TBMM temsilcilerinin önüne sürmüştür ancak Türk tarafı antlaşmayı ulusal bağımsızlığa ters düştüğü gerekçesiyle reddetmiştir. Herhangi bir sonuç alınamamasına rağmen Londra Konfe-ransı, Misakımillî’nin uluslararası platforma taşın-masını ve Türk Devleti’nin diplomatik alanda ta-nınmasını sağlaması açısından önemli bir geliş-medir.

Cevap E 31. İstiklâl Marşı, 12 Mart 1921’de Birinci TBMM’de

kabul edilmiştir. Mehmet Akif Ersoy tarafından ka-leme alınan şiiri mecliste Milli Eğitim Bakanı Ham-dullah Suphi Tanrıöver okumuştur. İstiklâl Mar-şı’nın ilk bestesi 1924 -1930 yıllarında kullanılan ve Ali Rıfat Çağatay’a ait olan bestedir. Günümüz-de kullanılan ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Or-kestrası Şefi Osman Zeki Üngör’e ait olan beste ise 1930 yılında kabul edilmiştir.

Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı’nı Ankara’da bulunan Taceddin Dergahı’nda yazmıştır. Marş,

“Kahraman Ordumuza” ithaf edilmiştir.

(Cevap A)

34. Cumhuriyetin ilanı 29 Ekim 1923’tür.

(A) Takrir-i Sükûn Kanunu Şeyh Sait İsyanı’nı bas-tırmak amacıyla 1925’te çıkarılmıştır.

(C) Devletin adının belirlenmesi Cumhuriyetin ila-nından hemen sonradır. 1920 yılından beri fi-ili olarak uygulanan Cumhuriyet yeni rejim ola-rak ilan edilmiştir.

(D) Kabine Hükûmetine geçilmesi Cumhuriyetin ilanından hemen sonra gerçekleşmiştir.

(E) Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası ilk muhale-fet partisi olarak 1924 yılında kurulmuştur.

Ankara’nın başkent olarak ilanı Cumhuriyetin ila-nından önce 13 Ekim 1923’tür.

Cevap B

35. Medeni Kanun ile Türk kadınına çalışma, boşan-ma, miras edinme gibi haklar tanınarak kadın-er-kek arasında toplumsal eşitlik sağlanmıştır. Ancak Türk Medeni Kanunu kadınlara siyasi bir hak ver-memiş, seçim sistemi ile ilgili bir düzenleme ya-pılmamıştır.

(Cevap C)

36. 1929 Dünya ekonomik bunalımının etkilerini azal-tabilmek amacıyla, devlet eliyle planlı kalkınma dönemine geçilerek I. Beş Yıllık Kalkınma Planı hazırlanmış ve devletçilik politikası başarıyla uy-gulanmıştır. Ayrıca, liberal politika izleyen Serbest Cumhuriyet Fırkası’nın kurulmasının bir nedeni de, bu krizi atlatabilme düşüncesi olmuştur. An-cak Türk denizlerindeki gemi işletme hakkının ya-bancılardan alınması 24 Temmuz 1923’te Lozan Antlaşması’nda kapitülasyonların kaldırılması ile gerçekleşmiştir.

(Cevap B)

K

37. Örtük program boyutu programın uygulama süre-cinde öğretmen - öğrenci - yöneticilerin birbirleriy-le ve kendi aralarında ortaya koydukları ibirbirleriy-letişimin ürünüdür. Eğitim sürecindeki informal öğrenmeler örtük programı oluşturur. Örtük öğrenme ve sos-yal öğrenme örtük programın oluşmasında önem-li rol oynar. Okul ve sınıf atmosferi öğrencilerin öğ-retmenlere, derslere, okula karşı tutumlarının şe-killenmesinde örtük program boyutu ön plandadır.

Örnekte verilen durum olumsuz bir sınıf ortamını yansıtmaktadır. Öğrencilerin öğretmen ve dersle-ri bu şekildeki algılayışları örtük program boyutun-da yer almaktadır.

(Cevap E)

39. Sınıfta öğrenme öğretme zamanının verimli kul-lanılabilmesi için en temel unsur planlamadır. Et-kili bir plan hazırlanması ve öğretim sürecinin bu plan doğrultusunda yürütülmesi öğretmeni zaman tuzaklarından kurtarır ve zamanı verimli kullan-masını sağlar

(Cevap A) 38. Olumsuz öğrenme ortamlarının değiştirilmesi, öğ-renme için sınıfta pozitif disiplinin sağlanması sı-nıf yönetimi kapsamında yer almaktadır. İstenme-yen davranışların önüne geçilmesi için ceza veya

(Cevap A) 38. Olumsuz öğrenme ortamlarının değiştirilmesi, öğ-renme için sınıfta pozitif disiplinin sağlanması sı-nıf yönetimi kapsamında yer almaktadır. İstenme-yen davranışların önüne geçilmesi için ceza veya