• Sonuç bulunamadı

Paternalist Liderlik: Otokratik liderliğin birçok özelliğini taşımaktadır ancak otokratik liderden

YÖNETİCİ SEÇME SINAVI

60. Paternalist Liderlik: Otokratik liderliğin birçok özelliğini taşımaktadır ancak otokratik liderden

farklı olarak, öğretmenleri ile bir baba şefkati ile ilgilenmekte, onları sanki bir ailenin bireyleri gibi kabul ederek koruyup kollamaktadır. Paternalist özelliklere sahip bir lider, hem sert bir yönetici hem de ilgili, koruyucu bir liderdir.

(Cevap B)

61. Konuşmacının bahsettiği kuram Lawler-Porter Beklenti Kuramı’dır. Bu kurama göre birey başa-rılı olmak için yeterli bilgi ve yeteneğe sahip olma-lıdır.

(Cevap B)

62. Değişimin gerekçesi olarak yasal düzenlemeleri göstererek açıklama yapmak değişime geçişte en az etkilidir.

(Cevap C)

63. Uzaktan eğitim, öğrenci ile öğretmenin aynı or-tamda bulunmadığı durumlarda kullanılan geliş-miş eğitim teknolojilerini tanımlar. Eğitim teknolo-jileri kullanılarak yürütülen uzaktan eğitim saye-sinde öğrenciler mekandan bağımsız kolaylıkla dersleri takip edebilir, sınavlara katılabilir ve çe-şitli etkinliklerde yer alabilir

(Cevap B)

67. Bir lider olarak okul müdürleri, yönetim süreçleri-ni yapılandırırken, okullarda etkili bir iletişim sis-temi oluşturulmalıdır. Bu sebeple iletişim süreci-ne etki eden okul içi ve okul dışı ögeler ayrıntılı olarak analiz edilmelidir. Öğrenci velileri okul içi ögelerden değildir.

(Cevap B) 59. Entropi

• Örgütlerde güç kaybı, yok olma tehlikesi gibi durumlar yaşanabilir. Bütün sistemlerde yaşa-nabilecek bu problemli dönemler çevresine uyum sağlayan ve gelişim gösteren örgütler-de daha az yaşanmaktadır.

• Yok olma tehlikesi, güç kaybı entropi olarak düşünülürken yok olmaya karşı alınan tedbir-ler ise negatif entropi olarak ifade edilmekte-dir.

(Cevap B)

65. Sarmal programlama konuların yeri ve zamanı geldikçe tekrarlarla ele alınması esasına dayanan içerik düzenleme yaklaşımıdır. Soruda da belirtil-diği gibi bu yaklaşımda tekrarlarda konu genişle-tilip derinleştirilerek işlenir. Sarmal yaklaşımın da-yandığı temel nokta tekrarın kalıcı öğrenme sağ-lamasıdır.

(Cevap E)

66. Metabilişsel düşünce, en kısa tanımıyla kişinin kendi düşünme süreçlerinin farkında olması ve bu süreçleri kontrol edebilmesi anlamına gelir. Bire-yin kendi bilişsel süreçlerinin nasıl işlediğini anla-yarak bu süreçleri denetim altına alabileceği ve daha nitelikli bir öğrenme için bu süreçleri yeni-den düzenleyerek daha etkili bir biçimde kullana-bileceği sayıtlısına dayanarak geliştirilmiştir. Par-çada geçen “nasıl düşüneceğimizi öğrenmek” bi-ze metabilişsel düşünceyi işaret etmektedir.

(Cevap A)

K A P L A N A K A D E M İ Y A Y I N C I L I K

www.kaplanakademi.comwww.kaplanakademi.com

70. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda yer alan genel haklar şunlardır.

• Uygulamayı isteme hakkı

• Güvenlik

• Emeklilik

• Çekilme

• Müracaat, şikayet ve dava açma

• Sendika kurma

• İzin

• Kovuşturma ve yargılama

• İsnat ve iftiralara karşı koruma

(Cevap C)

73. 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlileri-nin Yargılanması Hakkında Kanun’a göre valiler için davaya bakmaya yetkili ve görevli mahkeme Yargıtay’ın ilgili Ceza Dairesi’dir.

(Cevap A) 69. Etik liderlik: Etik liderlik güçlü bir okul kültürüne

dayalıdır. Etik liderlik rolündeki bir okul yöneticisi, okulun amaçlarını gerçekleştirmeye çalışırken “her yolu mubah” görmez. Amaçlara ulaşmaya çalışır-ken temel etik değerleri dikkate alır. Ayrıca etik li-derlik rolündeki bir okul yöneticisinin vicdani so-rumluluğu oldukça gelişmiş olup, etik değerlere uymanın aynı zamanda toplumsal bir sorumluluk olduğunun bilincini taşımaktadır. Etik roldeki bir okul yöneticisi, sadece içerisinde bulunduğu ğerleri değil, küresel değerlerle ulusal ve yerel de-ğerleri bağdaştırabilme yeteneğine sahiptir.

(Cevap D)

71. 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Yasası’ında yer alan Türk Milli Eğitiminin genel amaçlarında bir yandan Türk vatandaşlarının ve Türk toplumunun refah ve mutluluğunu artırmak; öte yandan milli birlik ve bütünlük içinde ekonomik, sosyal ve kültürel kal-kınmayı desteklemek, hızlandırmak ve nihayet Türk milletini çağdaş uygarlığın yapıcı, yaratıcı, seçkin bir ortağı yapmak hedef lenmektedir. Milli Eğitim Temel Yasası’ında yer alan Türk Eğitiminin Temel İlkeleri ise Genellik ve Eşitlik, Bireyin ve Toplumun ihtiyaçlan, Eğitim Hakkı, Fırsat ve İm-kân Eşitliği, Süreklilik, Atatürk İnkılap ve ilkele ve Atatürk Milliyetçiliği, Demokrasi Eğitimi, Laiklik, Bilimsellik, Planlılık, Karma Eğitim. Okul ve Aile-nin İş Birliği ile Her Yerde Eğitimdir.

(Cevap E)

72. 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’na göre ka-riyer basamaklarında yükselmede kıdem, eğitim, etkinlikler ve sicil puanları ile sınav sonuçları esas alınır. Değerlendirme 100 tam puan üzerinden ya-pılır. Değerlendirme puanının %10’unu kıdem,

%20’sini eğitim, %10’unu etkinlikler, %10’unu si-cil ve %50’sini de sınav puanı oluşturur. Kariyer basamaklarında yükselecekler değerlendirme pu-anlarına göre başarı sıralamasına alınır. Değer-lendirmeye alınmak için sınav tam puanının en az

%60’ını almış olmak şartı aranır.

(Cevap C) 68. Okul yönetimi, okulun amaçlarına ulaşması için

okuldaki insan ve madde kaynaklarının etkili ve verimli olarak harekete geçirilmesi sürecidir. Okul yöneticisi, okulun amaçlarına ulaşması için, yö-netsel ve işlevsel süreçleri işleten okul yönetimi konusunda uzmanlık becerilerine sahip, hak ve sorumlulukları yasalarca belirlenmiş olan kişidir.

(Cevap B)

Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme Sınavı

K A P L A N A K A D E M İ Y A Y I N C I L I K

www.kaplanakademi.comwww.kaplanakademi.com

76. 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Temel Kanunu’na göre bir öğretmene düşen öğrenci sayısı 40’dan fazla olamaz.

(Cevap D)

77. Hizmet kolları

Sendikaların kurulabilecekleri hizmet kolları aşa-ğıda belirtilmiştir:

1. Büro, bankacılık ve sigortacılık hizmetleri.

2. Eğitim, öğretim ve bilim hizmetleri.

3. Sağlık ve sosyal hizmetler.

4. Yerel yönetim hizmetleri.

5. Basın, yayın ve iletişim hizmetleri.

6. Kültür ve sanat hizmetleri.

7. Bayındırlık, inşaat ve köy hizmetleri. 8. Ulaş-tırma hizmetleri.

9. Tarım ve ormancılık hizmetleri.

10. Enerji, sanayi ve madencilik hizmetleri.

11. Diyanet ve vakıf hizmetleri.

(Cevap E)

79. Soru kökünde verilen kanun 1739 Sayılı Milli Eği-tim Kanunu içerisinde düzenlenmiştir.

(Cevap E) 78. 657 sayılı Devlet Memurluğu Kanunu’na göre, kı-nama, uyarma, aylıktan kesme kademe ilerleme-sinin durdurulması ve devlet memurluğundan çı-karma disiplin cezaları arasında sayılmıştır. Ge-çici görevden uzaklaştırma ise geGe-çici bir önlem-dir.

(Cevap E)

80. I ve II. öncül mecburi ilköğretim kurumları iken okul öncesi eğitim kurumları isteğe bağlı ilköğretim ku-rumlarıdır.

(Cevap B) 75. 5018 sayılı Kanun’a göre TBMM ve Sayıştay ile

Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlar (BDDK, RTÜK, SPK gibi..) Eylül ayı sonuna kadar doğru-dan TBMM’ye sunar bir örneğini de Hazine ve Ma-liye Bakanlığı’na gönderir.

(Cevap C) 74. 657 sayılı devlet memurları kanunu’na göre me-mura eşinin doğum yapması durumunda isteği üzerine en fazla 10 gün izin verilir. Kadın memu-ra ise doğumdan önce 8 hafta doğumdan sonmemu-ra ise 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta analık iz-ni verilir.

(Cevap C)

Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir kısmının kurumumuzun yazılı izni olmadan kopya edilmesi, fotoğ-rafının çekilmesi, herhangi bir yolla çoğaltılması, yayımlanması ya da kullanılması yasaktır. Bu yasağa uymayanlar gerekli cezai sorumluluğu ve testlerin

.PDF ÇÖZÜMLER

YÖNETİCİ SEÇME SINAVI

(2021-MEB-EKYS) 5. DENEME SINAVI

PDF

K

1. Virgül “ve, veya, ya da” bağlaçlarından önce ve-ya sonra; isim ve sıfat tamlamalarında tamlave-yan ve tamlanan sözcükler arasında kullanılamaz. Bu bilgiler ışığında II numaralı yerde kullanılan “ya da” bağlacından önce ve sonra virgül konulamaz.

(Cevap B)

2. A, C, D ve E seçeneklerinde ünlü düşmesine uğ-ramış sözcük yoktur. B seçeneğindeki “burnun-dan” sözcüğünde ünlü düşmesi gerçekleşmiştir:

“burun” ® “burnundan”

(Cevap B)

5. Belirtili isim tamlaması, tamlayanı ve tamlananı ek alan isim tamlamasıdır. A seçeneğindeki “ha-yatın zorluğu”, B seçeneğindeki “Ankara’nın mer-kezi” tamlamaları bu tanıma uymaktadır. “Haya-tın bütün zorluğunu” tamlaması cümlenin nesne-si, “Ankara’nın merkezinde” tamlaması ise yükle-me yöneltilen “Nerede?” sorusuna cevap verdiği için dolaylı tümleç görevindedir.

(Cevap B)

3. “Bayramlıklarını giymiş çocuklar gibi” sözü “süs-lenme” sözcüğünü akla getirmektedir. Buna göre, bu sözle anlatılmak istenen “Eserlerini süslü bir dille kaleme aldığı” sözü olabilir.

(Cevap B)

4. I. cümlede, bir kişinin durumu (yorgun argın olma-sı) anlatılmaktadır. II. cümlede, bir engebenin ko-numundan (nehre bakan tepede) ve görüntüsün-den (pürüzsüz, dik gövdeli) söz edilmektedir. III.

cümlede, ağaçların durumuyla ilgili bir açıklama (ağaçların çok sık, dallarının birbirine karışmış ol-ması) yapılmaktadır. V. cümlede, görülen kişiyle ilgili betimleme (avcı kılıklı bir adam olması) ya-pılmaktadır. Ancak IV. cümlede, bir böceğin or-manda nasıl beslendiğinden söz edilmemiştir.

(Cevap D)

8. En iyi ihtimalle gireceği sınavlardan 100 puan al-dığı düşünülür. İlk üç sınavının ortalaması 24 ise toplamı 3 24 72: = dir. Bundan sonra n tane sına-va girsin ve her birinden 100 puan alsın.

n n n n 6. Parçanın ikinci cümlesinde, “Bu oyun…” denilmek-tedir. Buna göre bir önceki cümlede bir oyundan söz edilmiş olmalıdır. Oysa ilk cümlede bir oyun-dan söz edilmemiştir. İkinci cümlede sözü edilen oyun, “Başka bir ifadeyle müsabakalar bir bahis, adil bir duruşma veya bir bilmece biçimine bürün-se de yapısı itibariyle bir oyun olarak kalır.” cüm-lesinde yani IV. cümlede yer almaktadır. Bu an-lam örüntüsüne göre II. cümleyle V. cümle yer de-ğiştirdiğine anlam akışı sağlanmış olacaktır.

(Cevap C)

7. A’da “sürpriz”, C’de “yaptığı”, E’de “dinlemeyen”

sözcüklerinin yazımı yanlıştır. D’de yazım yanlışı yapılmamıştır. B seçeneğinde ise “bir takım” ve

“Tokat” sözcükleri yanlış yazılmıştır.

(Cevap B)

K

9. Karınca 4 adım kuzeye 3 adım batıya ilerlerse top-lamda 7 adım ilerlemiş olur.

Toplam 49 adım atıldığında 4 . 7 = 28 adım kuzeye 3 . 7 = 21 adım batıya gider.

50 adımda kuzeye atılacağı için Kuzey yönünde 29 adım batı yönünde 21 adım atmıştır.

29 – 21 = 8 adım fazladır.

(Cevap D)

14. Tokat’tan alacağı domatesin kg fiyatı , TL

2025 1 25

= =

Antalya’dan alacağı domatesin kg fiyatı

, , TL

= 1364 bulunur.

(Cevap C)

15. Karahanlılarla ilgili olarak A, B, C ve E seçenek-leri doğru bilgiler içermektedir. Ancak, Karahanlı-larda devlet yapılanmasında Arap ve İran etkisi görülmez. Karahanlılar, Müslüman olmalarına rağ-men, İslamiyet öncesi eski Türk kültürünü koru-mayı başarmışlar, öz benliklerini yitirmemişlerdir.

(Cevap D)

16. Anadolu’da kurulan ilk medrese olan Yağıbasan Medresesi, Danişmentlilere aittir.

Danişmentliler, Malazgirt Savaşı’ndan sonra Anadoluda kurulan ilk Türk beyliklerinden biri olup Sivas’ta hüküm sürmüştür.

(Cevap B)

xx bulunur

1 16

Bu da hızını 3 katına çıkarması demektir.

(Cevap B)

Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme Sınavı

K A P L A N A K A D E M İ Y A Y I N C I L I K

www.kaplanakademi.comwww.kaplanakademi.com

20. Marmara Bölgesi’nde yer alan; Durusu, Küçük-çekmece ve BüyükKüçük-çekmece gölleri dalgaların ta-şıdığı malzemeyi bir körfezin önünde biriktirmesi sonucu oluşmuştur.

(Cevap C) 19. Almus (Tokat) hidroelektrik santralidir. Hidroelekt-rik santrallerinin enerji kaynağı sudur. Bu santral-lerde elektrik üretimi yağışın fazla veya az olma-sına göre değişir. Yağışın fazla olduğu yıllarda elektrik üretimi de fazla olur. Çan (Çanakkale), Ça-yırhan (Ankara), Elbistan (Kahramanmaraş) – Ya-tağan (Muğla) ise linyit ile çalışan santrallerimiz-dir.

(Cevap D)

21. Türkiye’nin tamamı ilk jeolojik zamanlar içinde Te-tis Denizi’nin altında yer almakta idi. Kuzeyde Av-rasya, Güneyde Arap levhalarının kuzeyden ve güneyden sıkıştırmasıyla Tetis Denizi’nin dibinde-ki tortul tabakalar kıvrılmalarla su yüzeyine çık-mıştır. Bu duruma bağlı olarak Toros Dağlarının yüksek kesimlerinde denizel fosillere rastlanır.

Cevap A

22. Türkiye’de nüfus artış hızının yüksek olmasının;

– ihracatın azalması,

– demografik yatırımlara ihtiyacın artması sonuçları olumsuz olarak değerlendirilir. Artan nü-fusa yönelik eğitim – kültür – sağlık vb. hizmetle-re yönelik (demografik) yapılan harcamaların art-ması devlet için olumsuz bir durumdur.

Ancak nüfus artış hızının yüksek olmasının;

– iş gücünün ucuzlaması, – vergi gelirlerinin artması,

– mal ve hizmetlere taleplerin artması olumlu sayılabilecek sonuçlarıdır.

(Cevap B)

23. Türkiye petrol enerji kaynağı bakımından zengin olmayan bir ülkedir. Türkiye’nin bugünkü petrol ih-tiyacı yaklaşık olan 25,5 milyon ton civarında olup bunun ancak %10 kadarını ülkemiz yerli çıkarı-mından karşılamaktadır. Bunun dışında kalan kı-sım ise ithalat yoluyla karşılanmaktadır.

Türkiye’deki yerli ham petrol üretiminin tamamına yakını Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden elde edi-lir (Batman, Garzan, Raman, Kurtalan ve Adıya-man). Bu bölgeden çıkartılan ham petrol Bat-man’daki Batman rafinerisinde işlenir. Dolayısıy-la bu rafinerinin kurulduğu yer seçilirken ham mad-deye yakın olma faktörünün dikkate alındığı söy-lenebilir. İthal edilen ham petrol ise İpraş (İzmit), Aliağa (İzmir), Orta Anadolu (Kırıkkale) rafinerile-rinde işlenmekte ve burada çeşitli türevlere ayrıl-maktadır. Ayrıca Mersin – Ataç rafinerisi sadece depolama amaçlı kullanılmaktadır. Ancak Anka-ra’da bir petrol rafinerisinin bulunduğu söylene-mez.

(Cevap D ) 17. Osmanlı Devleti’nde eyaletler sancaklara,

sancak-lar kazasancak-lara, kazasancak-lar nahiyelere, nahiyeler de köy-lere ayrılır. Dolayısıyla kazaların birleşmesiyle olu-şan idari birim sancaklardır.

(Cevap B)

18. Şehzadebaşı Camii, Kanuni Sultan Süleyman’ın genç yaşta ölen oğlu Şehzade Mehmet Saruhan için Mimar Sinan’a yaptırdığı camiidir. Bu cami, Mimar Sinan’ın çıraklık eseri olarak kabul edilmek-tedir.

(Cevap A)

K

24. Atlas Okyanusu ve Büyük Okyanusu birbirine bağ-layan su yolu Panama Kanalı’dır.

(Cevap A)

25. Türkiye’de UNESCO Dünya Mirası listesinde 18 yer vardır. Aspendos burada yoktur.

(Cevap E)

29. Osmanlıdan beri Türk kara sularında kapitülas-yonların etkisiyle yabancılar yük ve yolcu taşıma-cılığında etkin şekilde faaliyet göstermişlerdir. Mi-sak-ı İktisadi’de alınan karar gereği bunun sınır-landırılması benimsenmiş 1926’da çıkarılan Ka-botaj Kanunu ile kıyıların işletme hakkı Türk dev-letine geçmiştir.

(Cevap D)

30. TBMM, Kurtuluş Savaşı’nda Doğu Cephesi’nde Ermenistan’la savaşmış ve büyük bir başarı elde etmiştir. Bu cephedeki mücadeleler sonucunda Ermenistan’la Gümrü Antlaşması imzalanmış ve Ermenistan Anadolu topraklarından çekilmiştir.

Anadolu’daki diğer işgal güçleri ise İngiltere, Fran-sa, İtalya ve Yunanistan’dır. İtalya dışında diğer devletlerle sık sık sıcak çatışmaya girilmiştir. Af-ganistan’la l. İnönü Savaşı sonrasında bir dostluk antlaşması imzalanmış; Almanya ise Anadolu iş-galine hiç katılmamıştır.

(Cevap C) 26. Anayasa Mahkemesi

• Cumhurbaşkanını

• TBMM Başkanını

• Bakanlar

• Anayasa Mahkemesi Başkan ve üyelerini,

• Yargıtay Başkan ve üyelerini, Başsavcılarını

• Danıştay Başkan ve üyelerini, Başsavcılarını

• Cumhuriyet Başsavcı vekilini

• Hâkimler ve Savcılar Kurulu Başkan ve üye-lerini

• Sayıştay Başkan ve üyelerini

• Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları görevleriyle ilgili suç-lardan dolayı Yüce Divan sıfatıyla yargılama yetkisine sahiptir.

Buna göre, Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ana-yasa Mahkemesi tarafından Yüce Divan sıfatıyla yargılanamaz.

(Cevap D)

28. Yüksek Seçim Kurulunun görevleri Anayasanın 79. maddesinde belirtilmiştir. Buna göre, seçimle-rin başlamasından bitimine kadar seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğüyle ilgili tüm işlemle-ri yapma ve yaptırma, seçim süresince ve seçim-den sonra seçim konularıyla ilgili tüm yolsuzluk-ları, şikâyet ve itirazları inceleme ve kesin karara bağlama ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri-nin seçim tutanaklarını ve cumhurbaşkanlığı se-çim tutanaklarını kabul etmek. Buradan da anla-şıldığı gibi Yüksek Seçim Kuruluna, seçimlerin dü-zen içinde yapılabilmesi için idari görevler veril-mişse de, kurulun Yargıtay ve Danıştay tarafın-dan seçilmiş yüksek yargıçlartarafın-dan oluşması, se-çimlerle ilgili çekişmeli konuları, yolsuzluk yapıl-dığı şeklindeki iddiaları, şikâyetleri ve itirazları se-çim yasaları gereğince çözüme bağlaması ve bu kurulun kararları aleyhine Anayasa Mahkemesi de dâhil olmak üzere diğer bir mercie başvurula-maması dikkate alındığında bu organ, yargısal bir nitelik taşımaktadır.

(Cevap D)

27. Cumhurbaşkanının hastalık ve yurt dışına çıkma gibi sebeplerle geçici olarak görevinden ayrılma-sı durumunda Cumhurbaşkanına, Yardımcıayrılma-sı vekâ-let eder.

(Cevap C)

Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme Sınavı

32. Ulusal direncin sesini duyurabilmek amacıyla Si-vas’ta çıkarılan gazete İrade-i Milliye’dir. İrade-i Milliye gazetesinin kurulması Sivas Kongresi’nde kararlaştırılmıştır. İrade-i Milliye, Hâkimiyet-i Mil-liye, Albayrak, Minber, Açıksöz, İstikbal Millî Mü-cadele yanlısı yayınlardır.

(Cevap C)

33. İstanbul, Osmanlı Mebuslar Meclisi’nde Misakı-millî’nin ilan edilmesi üzerine 16 Mart 1920’de gal edilmiştir. Osmanlı Devleti’nin başkentinin iş-galine karşı Temsil Heyetinin aldığı önlemleri şöy-le sıralayabiliriz:

– İstanbul’da tutuklanan Türk subaylarına karşı, Anlaşma Devletleri subaylarının tutuklanması – Anlaşma Devletlerinin sevkiyat güzergâhları

ile bazı demir yollarının tahrip edilmesi – İstanbul ile resmî haberleşmenin kesilmesi – Anadolu’dan İstanbul’a giden vergilere el

ko-nulması

– İstanbul’dan Anadolu’ya gelen evrakların ge-çersiz sayılması,

– Anadolu’daki Ziraat Bankası, Osmanlı Banka-sı ve Düyun-u Umumiye’nin para ve mal var-lıklarına el konulması

Temsilciler Kurulunun Ankara’ya gelmesi ise 27 Aralık 1919’da, yani kronolojik olarak İstanbul’un işgalinden önce gerçekleşmiştir.

(Cevap B)

34. Kuvayımilliye, Mondros Antlaşması, sonrası baş-layan işgallere karşı, Anadolu halkının kendi im-kânlarıyla kurduğu düzensiz birliklerdir. Halkını ko-ruması gereken bir devletin, işgallere sessiz kal-ması üzerine kurulmuş millî bir direniş örgütüdür.

Askerî ve teknik bilgiden yoksun olan ve belli bir merkezden yönetilmeyen bu örgüt, düzenli bir or-dunun kurulmasına kadar düşmanı oyalamış ve bağımsızlığın tamamen yitirilmesine engel olmuş-tur.

Cevap E

35. Erkan-ı Harbiye Vekaleti’nin kaldırılmasıyla ordu-nun siyasetten ayrılması yolunda önemli bir adım atılmıştır. Bu durumun, laiklikle ya da askeri har-camaların kısıtlanması ile bir ilgisi yoktur.

Erkan-ı Harbiye Vekaleti kaldırılarak yerine Mil-li Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkan-lığı kurulmuştur. Böylece ordu siyasetten uzak-laştırılmaya çalışılmıştır. Demokrasi açısından önemli bir gelişmedir.

Ordunun siyasete karşımasının sonuçları Bal-kan Savaşları ve I. Dünya Savaşı’nda acı bir şe-kilde görülmüştür.

(Cevap A)

36. A, B, C ve D seçeneklerinde verilen bilgiler, Me-deni Kanun’un Türk kadınına evlilikle ilgili olarak sağladığı haklardır. Ancak, evlilikte kazanılan mal paylaşımında eşitlik sağlanması gibi bir haktan söz edilemez.

(Cevap E)

37. Deontolojik (Kural Temelli) Kuram: Eylemin