• Sonuç bulunamadı

Krom: Elazığ – Guleman, Antalya – Fethiye ve Köyceğiz’den çıkarılır, demirin çeliğe

YÖNETİCİ SEÇME SINAVI

20. Krom: Elazığ – Guleman, Antalya – Fethiye ve Köyceğiz’den çıkarılır, demirin çeliğe

A P L A N A K A D E M İ Y A Y I N C I L I K

www.kaplanakademi.comwww.kaplanakademi.com

20. Krom: Elazığ – Guleman, Antalya – Fethiye ve Köyceğiz’den çıkarılır, demirin çeliğe dönüştürül-mesinde kullanılır. İhracatımızda önemli yer tutan krom Elazığ ve Antalya’daki ferro-krom tesislerin-de işlenir.

(Cevap B)

22. Türkiye’de nadas alanları, yıllık yağış miktarının az olduğu ve buharlaşmanın yoğun olarak yaşan-dığı İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde geniş yer kaplar.

(Cevap D) 21. Seçeneklerde yer alan oluşumların sebepleri;

– Antalya’da falezlerin oluşması= Dalga aşındır-ması (Dış Kuvvet)

– Büyük Çekmece Gölü = Dalga biriktirmesi (Dış Kuvvet)

– Bafra Deltası = Akarsu biriktirmesi (Dış Kuv-vet)

– İztuzu Kumsalın oluşması = Dalga biriktirme-si (Dış Kuvvet)

– Nemrut Kaldera’sının ve volkanik dağının oluş-ması = İç kuvvet (Volkanizma)

(Cevap A)

24. A, B, C ve E şıkları doğru bilgiler iken D şıkkı yan-lıştır. Çin Dünya’nın en kalabalık ülkesidir, fakat en geniş ülkesi Rusya’dır.

(Cevap D) 23. • Çorum şeker fabrikası yakınlarında şeker

pan-carı tarımı yoğun olarak yapılmaktadır.

• Elazığ ferrokrom tesisleri yakınlarında krom madeni çıkartılmaktadır.

• Soma Termik Santrali yakınlarında linyit kö-mürü çıkartılmaktadır.

• Seydişehir alüminyum tesisleri yakınlarında alüminyumun ham maddesi olan boksit ma-deni çıkartılmaktadır.

Ancak İskenderun Demir – Çelik Fabrikası için ge-rekli olan ham demir madeni, Hekimhan Yöresi’n-den getirilmektedir. Dolayısıyla bu kuruluş için ge-rekli olan ham madde kuruluşun bulunduğu yöre-nin dışından elde edilmektedir.

(Cevap C)

25. Merkezî idarenin taşra örgütündeki bazı yüksek kamu görevlilerinin, belli konularda merkeze da-nışmadan kendiliklerinden karar alma ve uygula-ma yetkisine “yetki genişliği” denmektedir. Anaya-saya göre, illerin idaresi yetki genişliği esasına da-yanır. Türk idare sisteminde yetki genişliği yalnız-ca valilere tanınmıştır.

(Cevap C)

Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme Sınavı

K A P L A N A K A D E M İ Y A Y I N C I L I K

www.kaplanakademi.comwww.kaplanakademi.com

26. 2022 Dünya Futbol Şampiyonası’na ev sahipliği yapacak olan ülke Katar’dır.

(Cevap D)

28. Cumhurbaşkanı seçilme yeterliliği Anayasa’nın 101. maddesinde hüküm altına alınmıştır. Buna göre bir kişinin Cumhurbaşkanı seçilebilmesi için;

• Türk vatandaşı olmak

• 40 yaşını doldurmuş olmak

• Yükseköğrenim mezunu olmak ve milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olmak koşulu ge-reklidir.

Ancak Cumhurbaşkanının seçim döneminde bir siyasi partinin üyesi olma ya da olmama durumu cumhurbaşkanı seçilmesi için anayasal bir şart değildir ve söz konusu olamaz.

(Cevap E) 27. 1982 Anayasası’nda 2017’de yapılan değişiklikle

genel seçimlerin (milletvekili seçimleri) 5 yılda bir yapılması kararlaştırılmıştır. Ayrıca yerel seçim-lerde (belediye, muhtarlık, il genel meclisi) 5 yıl-da bir yapılmaktadır.

(Cevap C)

33. Son Osmanlı Mebusan Meclisi’nde Misak-ı Mil-li’nin kabul edilmesi üzerine itilaf devletleri, İstan-bul’u resmen işgal etmiştir. İstanİstan-bul’un işgali, Mus-tafa Kemal’in Ankara’da TBMM’yi açmasını ça-buklaştırmıştır. Çünkü Mebusan Meclisinin kapa-tılması yeni bir meclisin açılmasını zorunlu kılmış-tır.

Cevap D 29. Lozan Antlaşması’yla Türkiye’nin Yunanistan ve

onun en büyük destekçisi olan İngiltere ile olan savaş durumu sona ermiştir. Fransa ile olan sa-vaş durumu ise Fransa’nın Güney Cephesi’nde yenilmesi üzerine 1920 yılında yapılan ateşkesle sona ermiştir. Fransa 1920 Ekim ayı içerisinde ya-pılan Ankara Antlaşması’yla da işgal ettiği yerler-den çekilmiştir.

Cevap D

32. Mustafa Kemal Paşa’nın tarih sahnesine ilk çıkı-şı henüz yüzbaçıkı-şı rütbesindeyken ll. Meşrutiyet’e karşı çıkan 31 Mart Vakası’nı bastıran Hareket Or-dusunda görev almasıyla olmuştur. Trablusgarp Savaşı ise sömürgeciliğe karşı ilk mücadele etti-ği yerdir.

Cevap A 31. l. Dünya Savaşı’nda Mustafa Kemal Paşa ilk ola-rak Çanakkale cephesinde görev almıştır. Bu cep-hedeki başarılarından dolayı da 1916 yılında Kaf-kas Cephesi’ne gönderilmiş ve bu cephede Muş ve Bitlis’i Ruslardan geri almıştır.

Cevap E 30. Millî Mücadele’de İnebolu-Kastamonu-Ilgaz ve

Çankırı güzergâhı, İstiklal Yolu olarak isimlendiril-miştir. Bu yol Batı Cephesine cephane taşıma hat-tı olarak kullanılmış ve Ankara’ya Mustafa Kemal Paşa ile görüşmeye gelenlerin de kullandıkları yol olmuştur. Bu nedenle İtilaf Devletleri bu yolu kes-mek için ellerinden geleni yapmışlardır.

(Cevap C)

K A P L A N A K A D E M İ Y A Y I N C I L I K

www.kaplanakademi.comwww.kaplanakademi.com

34. Lozan Antlaşması’nda kapitülasyonların kaldırıl-ması ve ardından Kabotaj Kanunu’nun çıkarılma-sıyla Türk karasularında ticaret yapma hakkının Türk vatandaşlarına bırakılması, iç ticareti geliş-tirmeye ve ekonomik bağımsızlığı sağlamaya yö-nelik çalışmalardır. Aşar vergisi, tarım ile uğraşan köylünün durumunu iyileştirmek amacıyla kaldı-rılmıştır.

(Cevap C)

35. A, B, C ve E seçeneklerinde verilen açıklamalar, halifeliğin kaldırılmasının sonuçları arasında yer almaktadır. Ancak milliyetçilik düşüncesinin temel-leri çok daha önce atılmış, ümmetçilik anlayışının ve halifeliğin önemini yitirmesinde, milliyetçilik an-layışının ve ulus bilincinin güçlenmesi önemli rol oynamıştır.

Halifeliğin kaldırılmasıyla teokratik yapının so-na ermesi yolunda önemli bir adım atılmış ve ulusçu devlet anlayışı güçlenmiştir.

(Cevap D)

39. Yalnızca objektif testler kullanma ve öğrenme ürü-nü temelli değerlendirme yaklaşımı geleneksel eğitimin özelliklerindendir. Aynı şekilde rekabetçi sınıf ortamı da öğrencilerde kaygı yaratan ve öğ-renmeleri olumsuz etkileyen geleneksel bir uygu-lamadır. Sık ve çok ödül davranışçı yaklaşım te-melli uygulamadır. Öğrencilere öğretim sürecinde sorumluluk vermek çağdaş öğretim uygulamala-rının olmazsa olmazıdır.

(Cevap E) 36. Salih Bozok’un, özellikleri verilen kitabı “Yaveri

Atatürk’ü Anlatıyor” adlı kitabıdır.

(Cevap C)

38. İçeriğin ya da konuların öbekler halinde düzenlen-diği, bu öbeklerin birbirleriyle ilişkisinin zorunlu ol-madığı, ancak her birinin anlamlı bir bütün oluş-turması gerektiği içerik programlama yaklaşımı

“modüler programlama” yaklaşımıdır.

Modüler

programla-ma yaklaşımı konu-ların hangi sırayla öğrenileceği açısın-dan esnektir.

Bu yaklaşımda öğrenme üniteleri modüllere ayrı-lır. Her modül kendi içinde doğrusal, sarmal ya da farklı yaklaşımla düzenlenebilir. Modüller arasın-da aşamalı bir bağ olması önemli değildir. Önem-li olan her modülün anlamlı bir bütün oluşturma-sıdır. Meslek ve beceri eğitimi gerektiren program-larda kullanılmaktadır.

(Cevap A) 37. Programlı öğretim bireyselleştirilmiş bir eğitim yak-laşımıdır. Aşamalı olarak sıralanan konularda öğ-renciler küçük adımlar ilkesine uygun çalışmaları yapar. Konu sonunda anında dönüt düzeltme ya-pılır. Programlı öğretim bu esaslara dayanan bil-gisayar programları ile uygulanabileceği gibi yine bu esaslara uygun özel hazırlanmış kitap ve der-gilerle de yürütülebilir.

(Cevap C)

Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme Sınavı

K A P L A N A K A D E M İ Y A Y I N C I L I K

www.kaplanakademi.comwww.kaplanakademi.com