• Sonuç bulunamadı

Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme Sınavı

50. Dönüt/Geri Bildirim/Geri Besleme (feedback):

Dönüt mekanizması, amaçlara varmada ne ölçü-de başarı sağlandığı hususunda yöneticilere yar-dımcı olur. Bu mekanizma olmasa, hedeflerin ne ölçüde gerçekleştirildiğini anlamak mümkün ol-maz.

(Cevap B)

51. Okul müdürünün öğrencilerde öncelikle duyarlılık değerinin gelişmesini amaçlamıştır.

(Cevap C)

52. Okul müdürünün okul aile birliği ile ilgili görevleri şunlardır.

• Okul müdürü genel kurulun zamanında ve bu Yönetmelik hükümlerine uygun olarak yapıl-masını ve birliğin yaptığı iş ve işlemlerin ilgili mevzuata uygunluğunu denetler.

• Birliğin iş ve işlemleri ile yapılan harcamalar-da usulsüzlük veya uygunsuzluk görmesi ha-linde önce birlik başkanını yazılı olarak uyara-rak usulsüzlüğün ve uygunsuzluğun düzeltil-mesini sağlar. Bu durumun devam etmesi ha-linde il/ilçe milli eğitim müdürlüğüne durumu bildirerek denetlenmesini talep eder.

(Cevap E)

53. Kantindeki tostların imha edilmesini sağlamak öğ-retmenin yapması gereken önceliklerden değildir.

(Cevap B)

55. Okul müdürünün vurguladığı öğrenme modeli ku-antum öğrenmedir. Kuku-antum öğrenmede daha çok öğrenmeyi öğrenme yolları, hafızayı kullanma tek-nikleri, zihin haritalarının kullanılması gibi yöntem ve tekniklerin kullanılması ve öğretilmesi ön plan-dadır.

(Cevap B) 49. Güç Kullanma Yöntemi: Bu yol çatışmaların,

yö-neticinin gücünü ve otoritesini kullanarak çözüm-lenmesini ifade eder. Bu yolu izleyen yönetici, “bu-rada amir benim, bu iş şu şekilde olacaktır” de-mektedir. Bu yönteme yöneticinin verdiği karar ta-raflardan birisi lehine olabilir (Koçel, 1998) veya kullanılan yetki çatışmaya taraf olanların tamamı tarafından onaylanmayabilir. Ayrıca bir tarafın ka-zanması, diğer tarafın kaybetmesi ve küsmesi so-nucunda güç kullanımı çatışmaları geçici olarak çözecek ve zaman içinde çatışmalar tekrar orta-ya çıkacaktır.

(Cevap C)

54. İlerlemeci eğitim akımı pragmatizm felsefesine da-yanmaktadır. BU eğitim akımına göre eğitim ha-yatın kendisi olmalıdır. Öğrenci yaparak yaşaya-rak öğrenmeli, problem çözme becerilerini geliş-tirmelidir.

(Cevap C)

K A P L A N A K A D E M İ Y A Y I N C I L I K

www.kaplanakademi.comwww.kaplanakademi.com

56. Disiplin tasarımı konu merkezli bir tasarım oldu-ğu için daha çok geleneksel eğitime kullanılır, va-roluşçuluk eğitim anlayışı için uygun değildir. Ay-nı şeklide konu tasarımı da geleneksel eğitim an-layışına uygun olduğu için yeniden kurmacılık eği-tim felsefesi için uygun değildir. Radikal ve yaşan-tı merkezli tasarımlar çocuk merkezlidir ve bu ta-sarımların temelinde ilerlemecilik ve varoluşçuluk felsefeleri yatmaktadır.

(Cevap D)

57. John Dewey tarafından geliştirilen Araştırma İn-celeme Yoluyla Öğretim Stratejisi problem çözme-yi merkeze alan bir öğrenme stratejisidir. Öğren-ciler problem üzerinde çalışırlar ve bu problem için çözümler üretirler.

(Cevap B)

59. Kimlik bilinci kazanma ergenlik dönemi gelişim gö-revlerindendir. İlkokul dönemi öğrencilerinde kim-lik kazanma yönünde gelişimsel bir ihtiyaç henüz ortaya çıkmamıştır.

(Cevap E) 58. Caroll tarafından geliştirilen okulda öğrenme mo-deli her öğrenciye gereksinim duyduğu ek zaman olanağı verildiği taktirde tüm öğrencilerin belirle-nen öğrenmeleri gerçekleştirebileceği sayıtlısına dayanmaktadır. Modelin temel unsuru zamandır.

(Cevap C)

60. Ülkemizde son yıllarda eğitim alan yazınına giren yaşam boyu öğrenme, yaşamın tüm aşamasında sürekli öğrenmeyi ifade eden, formal öğrenmenin yanı sıra informal öğrenmeleri de içeren bir kav-ramdır. Yaşam boyu öğrenme merkezlerinde bi-reyde var olan ya da olabilecek tüm yetenek, ilgi, bilgi ve nitelikleri kazandırmak ve yenilemek amaç-lamaktadır. Yaşam boyu öğrenme merkezleri ala-na yönelik kesin hatları belirlenen programlardan öte daha esnek, kültürün ve paylaşımın ve birey-sel çabanın ön plana çıktığı, kişilerin bir alan ya da becerideki yeterliklerini geliştirmeyi amaçlayan destek süreçler olarak tanımlanabilir. Bu yönü ile tıpkı okullardaki örtük program yapısı gibi dersle-rin dışındaki örgüt ikliminin, tutum ve beklentiledersle-rin ön planda olduğu benzeşik yapıya sahiptir. Örtük program, eğitim programlarında yazılı olarak yer almayan; eğitim etkinliklerinden bağımsız olma-yan bireyin ilgi ve ihtiyaçlarını karşılayıcı, gelişimi için gerekli görülen faaliyetlerin bütünüdür. Bu ne-denle, program faaliyetlerinin doğası gereği olu-şur. Soruda belirtilen yaşam becerileri, örtük prog-ramın önemli çıktılarından biri olarak değerlendi-rilebilir.

(Cevap B)

61. Okul PDR Hizmetleri Yürütme Komisyonu okul müdürü başkanlığında sene başında, ikinci dö-nem başında, sene sonunda ve ihtiyaç duyulma-sı durumlarında yılda en az 3 kez toplanır. Komis-yonun temel görevi rehberlik çalışmalarına ilişkin işbirliği ve eşgüdümü sağlamaktır.

(Cevap A)

Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme Sınavı

K A P L A N A K A D E M İ Y A Y I N C I L I K

www.kaplanakademi.comwww.kaplanakademi.com

65. Örnek durumda öğrencilerin ürünü düşünüp ta-sarlamaları yaratıcılık ile ilgilidir. Beyza’nın düşün-düğü ürünü üretme ve piyasaya sunmaya yöne-lik cesareti ise girişimci olduğunu göstermektedir.

(Cevap E)

64. İletişim sürecinde kaynak mesajı üreten ve iletişi-mi başlatan unsurdur. Soruda verilen örnek ileti-şim sürecinde öğretmen mesajı (Tekrar, alıştırma ve ödevlerinizi yapmazsanız başarısızlık yaşama-nız kaçınılmaz)ileterek iletişimi başlatan kaynak ögesidir.

(Cevap A) 62. Soruda özellikle tartışma, görüşme, öğretmen ve

toplantı düzenleme gibi başkalarıyla iletişime geç-meyle ilgili sosyal alandan bahsedildiği görülmek-tedir. Bu da sosyal zekâ alanını göstermekgörülmek-tedir.

Sosyal zekâ; insanlarla ilişki kurma, diğer bireyle-rin ruh hallebireyle-rini, duygularını ve davranışlarını yo-rumlama yeteneğine sahip olmadır. Politikacılar, liderler, psikologlar, öğretmenler, aktörler, turizm-ciler bu yeteneklerini iyi kullanan insanlardır.

(Cevap A)

66. İş zenginleştirme, personelin işi üzerinde karar vermesi ve kontrolünün arttırılması üzerine odak-lanmıştır. Diğer bir ifade ile iş zenginleştirme, plan-lama ve kontrol etme konularında personel so-rumluluklarının artırılmasıdır. İş zenginleştirme ile personelin sorumluluklarının artması, ilave yetki-ler elde etmek için bulunduğu pozisyondan baş-ka bir pozisyona geçmesi ya da aynı pozisyonda değişik rol ve yetkiler edinmesi sağlanmaktadır.

(Cevap B)

67. Sokratik tartışma tekniğinde bireyin iyi bildiğini zannettiği bir konu ele alınır. Amaç öğrencinin bil-diğini zannettiği konu hakkında hiçbir şey bilme-diğini düşünmesini sağlamaktır. Amaç yönlendiri-ci sorularla öğrenyönlendiri-cinin bildiklerini sorgulamasını sağlamak; yanlış, eksik ve tutarsız bilgilerini de-ğiştirmeye yöneltmektir.

(Cevap E)

68. Yapılan çalışma çevre ile ilişkiler kapsamında de-ğerlendirilmelidir. Çalışma ile öğrencilere staj ola-nakları araştırılmaktadır. Bu yolla okulda yürütü-len rehberlik hizmetlerinin etkililiği artırılmaya ça-lışılmaktadır.

(Cevap A) 63. Dönüt, öğrenciye yaptığı davranışın sonucu

hak-kında bilgi vermedir. Olumlu dönüt daha sık kul-lanılmalıdır. Dönüt öğrenciyi motive edici ve yön-lendirici olmalıdır. Dönüt ve düzeltme birbirlerin-den ayrı düşünülmemelidir.

(Cevap A)

K A P L A N A K A D E M İ Y A Y I N C I L I K

www.kaplanakademi.comwww.kaplanakademi.com

71. 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu’na göre okula gelir sağlamak maksadıyla seçilen toprak-lar 50 dekardan fazla olamaz.

(Cevap E)

72. Verilen üç öncül de dilekçede bulunması gereken zorunlu şartlar içerisinde yer alır.

(Cevap E) 70. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu2na göre bir

memur mezuniyetsiz veya kurumlarınca kabul edi-len mazereti olmaksızın görevin terk edilmesi ve bu terkin kesintisiz 10 gün devam etmesi halinde yazılı müracat şartı aranmaksızın çekilme isteğin-de bulunmuş sayılır?

(Cevap B) 69. Çatışma çözme eğitiminin verilmesinin geçerli ve

zorlayıcı birçok nedeni vardır. Olumlu bir okul or-tamının oluşturulması, şiddetin, devamsızlık ve okuldan kaçmanın önlenmesi, öğrencilere kendi-ni kontrol etme, iç denetim, karşısındakikendi-ni dinle-me, eleştirel düşünme ve problem çözme beceri-lerinin kazandırılması başlıca nedenler olarak sı-ralanabilir. Çatışma çözme eğitimi sorumluluğun azaltılmasından çok öğrencilerin davranışlarının sorumluluğunu üstlenmesini sağlar.

(Cevap C)

76. Verilen öncüllerdeki görevliler sendikalara üye ola-mazlar.

(Cevap E) 73. 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne göre I

ve II. verilen Milli Eğitm Bakanlığı Özel Kalem Mü-dürlüğü’nün görev ve yetkisi iken III. ifade Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği biriminin görevidir.

(Cevap C)

74. Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alan-lar 657 Devlet Memurluğu Kanunu’na göre 10 yıl geçmedikçe daire başkanı, bölge müdürü, vali, il müdürü ve büyükelçilik görevi üstlenemezler.

(Cevap D)

75. 5442 İl İdaresi Kanunu’na göre genel idare teşki-latı, il, ilçe ve bucak bölümlerine uygun olarak dü-zenlenmiştir. Köy belediye idaresi ise bir yerel yö-netimdir.

(Cevap A)

Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme Sınavı

K A P L A N A K A D E M İ Y A Y I N C I L I K

www.kaplanakademi.comwww.kaplanakademi.com

80. Amirlere mutlak itaat, etik davranış ilkelerinden değildir. Esas olan; kanuna uygun emirlerin yeri-ne getirilmesinde kamu hizmeti bilinci ile yeri-nezaket ve saygı çerçevesinde davranmaktır.

(Cevap A) 77. 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Temel Kanunu’na

göre(md.3) mecburi eğitim çağı 6 – 14 yaş gru-bundaki çocukları kapsar.

(Cevap C)

78. Kurum ve kuruluşlar, başvuru üzerine istenen bil-gi veya belgeye erişimi on beş iş günü içinde sağ-larlar. Ancak istenen bilgi veya belgenin kurum ve kuruluştaki başka birimden sağlanması; başka bir kurum ve kuruluşun görüşünün alınması, içeriğin birden fazla kurum ve kuruluşu ilgilendirmesi du-rumunda bilgi veya belgeye erişim otuz iş günü-ne çıkar.

(Cevap C)

79. 5018 sayılı Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’na göre ödenek üstü harcama yapan yetkililere bir aylık net ödemeler toplamının iki katı tutarına ka-dar ceza verilir.

(Cevap A)

Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir kısmının kurumumuzun yazılı izni olmadan kopya edilmesi, fotoğ-rafının çekilmesi, herhangi bir yolla çoğaltılması, yayımlanması ya da kullanılması yasaktır. Bu yasağa uymayanlar gerekli cezai sorumluluğu ve testlerin