• Sonuç bulunamadı

Deontolojik (Kural Temelli) Kuram: Eylemin tü- tü-rü ve ahlaki ilke ve kuralların izlenip izlenmediği

YÖNETİCİ SEÇME SINAVI

37. Deontolojik (Kural Temelli) Kuram: Eylemin tü- tü-rü ve ahlaki ilke ve kuralların izlenip izlenmediği

ile ilgilenir. Etik davranış, kurallara (gelenek ve gö-reneklere, din kurallarına, yasalara) göre doğru olan, hak veya görev olduğu belirlenmiş olan dav-ranıştır. Etik davranış, gruba, devlete, dine hizmet eden ve otoritenin uygun gördüğü davranıştır.

(Cevap B) 31. Sakarya Zaferi’nden sonra Fransa ile Ankara

Ant-laşması imzalanmıştır. Bu antlaşmayla Hatay dı-şındaki Suriye sınırımız çizilmiştir (l). Taraflar ara-sındaki savaş hali sona erince (lll), Fransızlar Ana-dolu’dan çekilmeye başlamış ve İtilaf Devletleri arasındaki birlik parçalanmıştır (ll).

(Cevap E)

K A P L A N A K A D E M İ Y A Y I N C I L I K

www.kaplanakademi.comwww.kaplanakademi.com

38. Soru metninde özellikleri verilen ihtiyaç belirleme yaklaşımı E seçeneğindeki “betimsel yaklaşım”-dır. Bu yaklaşım da mantık alanında ve araştırma-larda iki olasılığın varsayımından hareket edilir ve ihtiyaç belirlenir.

A seçeneğindeki demokratik yaklaşım, temelinde kimi referans (üstün, dominant) gruplarının çoğun-luğu tarafından istenilen değerlerin, değişiklikle-rin olduğu yaklaşımdır. İhtiyaç, toplumdaki baskı gruplarının isteklerine göre ortaya çıkar.

B seçeneğindeki farklar yaklaşımı, gözlenenle bek-lenen başarı düzeyleri arasındaki farkı ortaya çı-karır. İhtiyaç; beklenilen beceri düzeyi ile varolan beceriler arasındaki farkla ortaya çıkar. Bu farkın boyutu mevcut bir problemin varlığını ya da yok-luğunu ortaya koyar.

C seçeneğindeki analitik yaklaşım, ulusal ve ulus-lararası koşullara dayalı değişimlere ait yönelim-lerin dikkatli bir incelemesi esasına dayanır. Bu yaklaşım, gelecekte ortaya çıkması olası durum-lardan yola çıkarak ihtiyacın belirlenmesi süreci-dir. (Demirel, 2008: 78-79)

(Cevap E)

39. Asenkron iletişimde öğrenci ve öğretmen aynı za-manda iletişime geçmezler. Bilgisayar iletişim sü-recini sürdüren temel araçtır. Öğrenci istediği za-man sisteme girer öğretimini sürdürür gerekli gör-düğü yerlerde sorularını sistem üzerinden sorar.

Öğretmen daha sonraki süreçte sisteme girdiğin-de öğrenci sorularını cevaplandırır.

(Cevap C)

40. İletişim sürecinde emir vermek, ahlak dersleri ver-mek, öğüt verver-mek, ad takmak, alay etver-mek, yargı-lamak, eleştirmek, uyarmak ve gözdağı vermek iletişim engellerine yol açmaktadır. D seçeneğin-deki ifade öz saygı geliştirici dil için örnek olabilir, bu da iletişim engeli içermez.

(Cevap D)

41. Ufuk öğretmenin parçada belirtilen nitelikleri ön-celikle liderlik vasıfları ile ilgilidir. Öğretimsel lider-lik öğrencilere olumlu davranışlarla model olma-yı, güvenli bir sınıf ortamı oluşturmayı ve etkileşi-me açık bir duruşu gerektirir.

(Cevap D)

42. Tek boyutlu düşünme proje temelli öğrenme yak-laşımının amaçladığı düşünme becerisi kazanım-larından biri değildir. Proje temelli öğrenme öğren-cileri çok boyutlu düşünme, alternatifli düşünme süreçlerine yönlendirmeyi amaçlamaktadır.

(Cevap A)

43. İşbirlikli öğretim yaklaşımı grup öğretimine daya-lıdır. Ancak işbirlikli öğretim geleneksel grup ça-lışmalarından farklı olarak heterojen gruplarla yü-rütülür, biz bilincinin temele alındığı ve ortak ça-lışma ve ürünlerin söz konusu olduğu bir yakla-şımdır.

(Cevap D)

44. Buluş yoluyla öğretim stratejisi öğrencinin temel ilke ve genellemelere kendisinin ulaştığı bir yak-laşımdır. Öğretmen belirsizlikler oluşturarak, yön-lendirici sorularla öğrencinin buluşa ulaşmasına rehberlik eder.

(Cevap A)

Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme Sınavı

K A P L A N A K A D E M İ Y A Y I N C I L I K

www.kaplanakademi.comwww.kaplanakademi.com

45. Gessell tarafından geliştirilen olgunlaşma kuramı-na göre gelişim tamamen çevresel koşullardan bağımsız olarak ilerler. Gelişim sürecini belirleyen temel unsur genetik altyapıdır.

(Cevap C)

46. Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin ama-cına ulaşabilmesi öğrenci ile ilgili herkesin işbirli-ğini gerektirir. Okul yönetimi, öğretmenler, veliler ve rehberlik servisi ortak bir anlayışla işbirliği için-de rehberlik etkinliklerini yürütmelidir. Rehberlik hizmetleri okulda sadece rehber öğretmenin gö-rev ve sorumluluğunda olan hizmetler değildir, bir ekip çalışması gerektirir.

(Cevap C)

47. Öğrenci kişilik hizmetleri çağdaş eğitim içerisinde bireyi bütün yönleri ile geliştirmeyi amaçlayan hiz-metlerdir. Bu hizmet grubunda yer alan rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri ise bireyin ken-dini gerçekleştirmesi için ona sunulacak yardım-ları içerir. Rehberlik ve psikolojik danışma hizmet-lerinin özünü ve temelini ise psikolojik danışma oluşturur. Psikolojik danışma doğrudan kendini gerçekleştirme amacına yönelik bir yardım hizme-tidir.

(Cevap E)

48. Psikanalitik yaklaşıma göre meslek seçimini yön-lendiren temel unsur diğer davranışlarımızda ol-duğu gibi bilinçaltıdır. Meslek yüceltilmiş bir dav-ranış olarak kabul edilir.

(Cevap B)

49. Saydamlık iletişim sürecinde açık, dürüst ve sa-mimi olmaktır. Tıpkı bir cam gibi içi dışı bir olmak-tır. Duygu ve düşünceleri gizlemek, yanlış oldu-ğunu düşündüğü durumlarda susmak ve bunu ifa-de etmemek saydamlığa zarar verir.

(Cevap C)

52. Liderlik; grupların gücünden yararlanarak onları örgütün amaçlarına yönlendirme sürecidir. Çağ-daş liderlik rolleri öğrenme ve kendini geliştirme üzerine odaklanmıştır. Dolayısıyla, okul yönetici-si öğretmenlerden ve okulda bulunan herkesten daha fazla öğrenmeye eğilimli olmalıdır. Çünkü geleceğin okul liderliği, bilgi ve sürekli öğrenme-ye dayalı bir liderlik olacaktır.

(Cevap E) 51. Halkla ilişkileri propagandadan ayıran temel kri-ter doğruluk ve dürüstlüktür. Propaganda malarında verilen mesajların doğru olması çalış-malarında verilen mesajların doğru olması ve he-def kitleye dürüst davranılması zorunlu değildir.

Halkla ilişkilerde ise verilen mesajların kesinlikle doğru olması, hedef kitlenin asla yanıltılmaması bir zorunluluktur.

(Cevap E) 50. Bir etkinlik ya da işlemin tamamının veya bölüm-lerinin nasıl puanlanacağını ana hatlarıyla göste-ren kriterler(ölçütler) kümesine dereceli puanla-ma ölçeği(rubrik) adı verilir. Rubrikler perforpuanla-mans görevlerinin,portfolyoların ve proje ödevlerinin pu-anlanmasında kullanılır. Performans görevi öğren-ciye verildiği anda hemen değerlendirmede kulla-nılacak rubrik de verilir. Böylece öğrenci neyi na-sıl yaparsa kaç puan alacağını bilir ve kendini bu-na göre ayarlayabilir. Ancak hiçbir çağdaş ölç-me-değerlendirme yöntemi öğrenciler arasında rekabeti veya kıyaslamayı amaçlamaz.

(Cevap C)

K A P L A N A K A D E M İ Y A Y I N C I L I K

www.kaplanakademi.comwww.kaplanakademi.com

54. A, B, C ve D seçeneklerinde verilen özellikler sis-temlerin sahip olması gereken temel ilkelerdir. E seçeneğinde verilen “yönetim basamakları olabil-diğince uzun ve geniş tutulmalıdır” ifadesi ise sis-temlerin sahip olması gereken temel ilkelerden bi-ri değildir.

(Cevap E)

55. Ahlak; bir toplumun içinde kişilerin uymak zorun-da oldukları zorun-davranış biçimleri ve kurallarıdır. Ah-lak; bir toplumun iyi ya da kötü olarak kabul edi-len davranışları belirleyen yazısız kurallar bütü-nüdür.

(Cevap D)

56. Mesleğe bağlılık, kişinin işini sevmesine ve huzur-lu bir ortamda çalışmasına katkıda buhuzur-lunur. Buda verimliliği artırır. Mesleğe bağlılık kişinin yaptığı işi önemsemesi ve en iyi şekilde yapmaya çalış-masıdır.

(Cevap B)

58. Ödül Gücü: Ücret artışı sağlama, terfi ettirme, da-ha fazla sorum luluk verme, dada-ha iyi iş verme, sta-tüyü değiştirme, övme gibi ödüllerin güç kaynağı olarak kullanılmasıdır. Ödül gücü çalışanların ör-güte katkısını artırılması için ve ölçü sünde kulla-nıldığında her zaman etkili bir güçtür.

(Cevap B) 57. Etik kodlar; kurumların çalışanlarına beraber iş

yaptığı kişi ve diğer kurumlara ve kamuya sorum-luluklarını özetleyen temel değerlerini ve ilkeleri-ni yansıtan çalışanlara kabul edilebilir ve edilmez davranışlar konusunda yol gösteren bir kurallar bütünüdür.

(Cevap D)

59. Kaçınma Yöntemi: Bu yöntemde yönetici, açık