• Sonuç bulunamadı

Araştırma altı hafta boyunca her iki şubede de haftada 2’şer saatlik 2 ayrı oturumla toplamda 24 ders saati boyunca yürütülmüştür. Bunun dışında isteyen öğrenciler ders saatleri dışında da istedikleri zaman, internetten erişilebilen öğrenme ortamlarına girerek çalışabilmişlerdir. Aşağıda uygulama sürecinde gerçekleştirilen etkinliklerin tamamı hafta hafta açıklanmıştır.

3.5.1. Birinci Hafta

Birinci haftanın ilk 2 saatlik oturumlarının ilk saatinde araştırmaya katılan öğrencilerin “MS Excel” paket programı ile ilgili önbilgi düzeylerini ölçmek amacıyla geliştirilen öntest uygulanmıştır. Birinci haftanın ilk 2 saatlik oturumlarının ikinci saatinde ise öğrencilere yapılacak olan uygulama hakkında bilgi verilmiştir. Birinci haftanın ilk 2 saatlik oturumlarının ardından öntestler değerlendirilmiştir ve sonuçlar her iki şubedeki öğrencilerin de “MS Excel” paket programı hakkında bilgilerinin olmadığını göstermiştir. Bu sonuçlardan hareketle araştırmacı tarafından rastgele yapılan seçim sonucunda birinci şubedeki öğrenciler deney grubu ikinci şubedeki öğrenciler ise kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Daha sonra deney ve kontrol gruplarındaki öğrenciler araştırmacı tarafından yazılan bir programla kendi içlerinde rastgele olarak gruplara ayrılmıştır.

Birinci haftanın ikinci 2 saatlik oturumlarında ise öğrencileri kullanacakları öğrenme ortamına alıştırmak ve kendilerinden ne beklenildiğini anlatmak amacıyla bir alıştırma uygulaması yapılmıştır. Alıştırma uygulaması kapsamında öğrencilere öğrenme materyalinin internet adresi gösterilmiştir. Gösterilen internet adresine giren öğrenciler karşılarına çıkan kullanıcı girişi ekranında kullanıcı kodlarının öğrenci numaraları ve şifrelerinin ise T.C. Kimlik No’larının son altı hanesi olduğunu belirten açıklamayı okuyarak öğrenme materyaline giriş yapmışlardır. Alıştırma uygulamasından önce araştırmacı tarafından her iki öğrenme ortamı için de 3’er tane demo kullanıcısı oluşturulmuştur. Tüm öğrenciler öğrenme materyaline giriş yaptıktan sonra bulunulan ortama göre daha önce oluşturulan demo kullanıcıları ile öğrenme materyaline giriş yapılmış ve öğrencilerin önündekine benzer bir ekran dersin öğretim elemanı tarafından labaratuvardaki projeksiyon ile tüm öğrencilerin görebileceği şekilde tasarlanmış perdeye yansıtılmıştır. Daha sonra öğrencilerin bulundukları öğrenme ortamına göre, hazırlanan demo kullanıcıları ile her iki öğrenme ortamıda öğrencilere ayrıntılı olarak açıklanmış, nasıl kullanılacağı hakkında uygulamalar yapılmış ve öğrencilerin uygulama süresince bir hafta boyunca yapmaları gereken etkinlikler ayrıntılı olarak gösterilmiştir. Ayrıca her iki öğrenme ortamı için ayrı ayrı olmak üzere bir yönerge hazırlanmıştır. Hazırlanan yönergelerde de öğrencilerin bulundukları öğrenme ortamına göre uygulama süresince her hafta yapması gerekenler adımlar halinde ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır. Yönergeler uygulama kapsamında kullanılmadan önce bir uzmana Türkçe dil kuralları açısından inceletilmiştir ve yapılan geribildirimlere göre son şekli verilerek kullanılmıştır (EK-7). Son şekli verilen yönergeler öğrencilerin uygulama süresince istedikleri zaman ulaşabilmeleri amacıyla her iki öğrenme ortamında da kullanıcı girişi yapıldıktan sonra gelinen ‘Anasayfa’ ekranında Duyurular bölümünde sürekli duyuru olarak listelenmiştir.

Bu ayrıntılı tanıtımın ardından öğrencilerin sistem üzerinde aktif olarak çalışmalarını sağlamak amacıyla hepsine otomatik olarak atanan şifrelerini kendi istedikleri başka bir şifre ile değiştirmeleri söylenmiştir. Öğrenciler sistem üzerinde gerçek isimleriyle değil takma isimlerle (nickname) çalışmışlardır ve başlangıçta tüm öğrecilerin takma

isimleri isim ve soyisimlerinin baş harflerinden oluşacak şekilde araştırmacı tarafından yazılan bir programla otomatik olarak atanmıştır. Alıştırma uygulaması kapsamında öğrencilerin otomatik atanan bu takma isimlerini bir defaya mahsus olmak üzere kendi belirledikleri bir takma isimle değiştirmelerine olanak verilmiştir ve bir defa güncellenen bir takma ismin tekrar güncellenmesine ya da ders sonuna kadar güncellenmeyen takma isimlerin ise başka bir zaman güncellenmesine sistem tarafından izin verilmemiştir. Böylece tüm öğrenciler çalıştıkları öğrenme ortamında kendilerine bir takma isim belirlemişler ve grup arkadaşları tarafından bu takma isimle tanınmışlardır. Ayrıca öğrencilere gerektiğinde ulaşabilmek için hepsinin e-posta adreslerini geçerli bir e-posta adresi ile güncellemeleri istenmiştir.

Alıştırma uygulaması kapsamında her iki öğrenme ortamında da bulunan sohbet aracının nasıl kullanılacağına dair uygulama yaptırmak için tüm öğrencilerden sohbet odalarına girmeleri ve grup arkadaşları ve öğretim elemanı ile herhangi bir konuda sohbet etmeleri istenmiştir. Öğrenciler sohbet odalarına girdiklerinde sadece kendi grubundaki öğrencilerle ve öğretim elemanı ile iletişim kurabilirken öğretim elemanı bütün grupların sohbet odalarına dahil olabilmekte ve tüm öğrencilerle iletişim kurabilmektedir. Kullanılan sohbet aracı özel iletişime de olanak vermektedir. Yani 3 kişilik bir grup olduğunu düşünürsek bu grubun sohbet odasında grup üyelerinin birinin yazmış olduğu bir yazı hem diğer grup üyeleri hem de öğretim elemanı tarafından okunabilmektedir. Ama sohbet aracında bulunan ve sohbet odasındaki çevrimiçi kullanıcıları yan tarafta listeleyen sistem sayesinde özel iletişim de mümkündür. Yan taraftan seçilen herhangi bir kullanıcıya özel mesaj göndermek mümkündür.

Sohbet aracının nasıl kullanılacağına yönelik uygulama yapıldıktan sonra ise her iki öğrenme ortamındaki eş-zamansız iletişim araçlarının kullanımına yönelik uygulama yaptırılmıştır. Bu kapsamda; öğrencilerden ilk olarak bulundukları öğrenme ortamına göre kullanmaları gereken grup içi etkileşim araçlarını kullanarak grup arkadaşlarına başarılar dileyen bir yazı yazmaları istenmiş ve her bir öğrencinin de grup arkadaşlarından gelen bu

yazılara bir yorum yazması istenmiştir. Daha sonra ise öğrencilerin gruplar arası etkileşim araçlarını kullanarak çalıştıkları öğrenme ortamında bulunan diğer gruplarla etkileşime girmeleri sağlanmıştır. Bu kapsamda tüm öğrencilere grup arkadaşlarından birini sohbet aracını kullanarak grup sözcüsü olarak belirlemeleri söylenmiştir. Tüm gruplar grup sözcülerini belirledikten sonra, grup sözcülerinden bulundukları ortama göre Forum veya Gruplar Arası Blog’u kullanarak çalıştıkları öğrenme ortamı hakkındaki görüşlerini bulundukları öğrenme ortamındaki diğer gruplarla paylaşmaları istenmiştir. Daha sonra da tüm öğrencilerden diğer grupların veya kendi gruplarının grup sözcüsünün yazmış olduğu yazılara yorum yazmaları istenmiştir. Böylece alıştırma uygulaması tamamlanmıştır.

Alıştırma uygulamasının ardından dersin geri kalanın da öğrencilere sormak istedikleri herhangi bir soru olup olmadığı sorulmuş ve bunun üzerine öğrencilerden gelen sorular yanıtlanmıştır. En son olarak da öğrencilerle kullandıkları öğrenme materyalinin nasıl olduğu üzerine bir sohbet gerçekleştirilmiş ve öğrencilerin öğrenme materyalinden memnun kaldıkları anlaşılmıştır.

3.5.2. İkinci Hafta

İkinci haftanın ilk 2’şer saatlik oturumlarında her iki öğrenme ortamında ki öğrencilerde çalışmaları gereken öğrenme ortamlarına giriş yaptıktan sonra birinci haftada da anlatılan ve öğrenme materyalinin ‘Anasayfa’ ekranının Duyurular kısmında da bulunan yönergede de açıklandığı gibi; Duyurular kısmında listelenen haftalık görevlerini okuduktan sonra haftanın konularını çalışarak haftalık görevin gereklerini yerine getirecek bir çalışma yapmışlardır. Yapmış oldukları çalışmaları da bulundukları öğrenme ortamına göre kullanmaları gereken grup içi etkileşim aracını kullanarak grup arkadaşları ile paylaşmışlar ve birbirlerine geribildirimlerde bulunmuşlardır.

İkinci haftanın ikinci 2’şer saatlik oturumlarında ise daha önce birbirlerine çalışmaları hakkında geribildirimlerde bulunan grup üyeleri sohbet aracını kullanarak

içinde bulunulan hafta için grup sözcülerini belirlemişler ve nasıl bir grup projesi yapacaklarına ve bu grup projesini nasıl anlatacaklarına karar vermişlerdir. Ayrıca hangi grup üyesinin öğrenme ortamında beraber çalışılan gruplardan hangilerini değerlendireceğine de karar vermişlerdir. Sohbet aracı kullanılarak belirlenen grup sözcüleri tarafından hazırlanan proje sunum dosyaları, yine grup sözcüleri tarafından çalıştıkları öğrenme ortamına göre kullanmaları gereken grup içi etkileşim aracı kullanılarak diğer grup üyeleri ile paylaşıldıktan sonra, grup üyelerinden gelen geribildirimlere göre yine grup sözcüsü tarafından yeniden düzenlenmiş ve son şekli verilmiştir. Grup sözcülerinin son şeklini verdiği grup projeleri yine grup sözcüleri tarafından çalıştıkları öğrenme ortamına göre kullanmaları gereken gruplar arası etkileşim aracı kullanılarak, öğrenme ortamında beraber çalışılan diğer gruplar ile paylaşılmıştır. Her iki öğrenme ortamında ki tüm gruplar bu işlemi gerçekleştirdikçe, tüm öğrenciler daha önce sohbet aracını kullanarak grup arkadaşları ile beraber kararlaştırdıkları şekilde kendi üzerlerine düşen grupların grup projelerini bulundukları öğrenme ortamına göre kullanmaları gereken gruplar arası etkileşim aracını kullanarak incelemişler ve geribildirimlerde bulunmuşlardır. Tüm öğrenciler yaptıkları incelemelerin ardından inceledikleri gruplarla ilgili gruplar arası değerlendirme formlarını öğrenme materyalinin “Değerlendirme” menüsünde yer alan ‘Gruplar Arası Değerlendirme’ alt menüsünden gerekli seçimleri yaparak doldurmuşlardır.

Çalıştıkları öğrenme ortamındaki diğer grupların değerlendirmesini bitiren gruplar sohbet aracını kullanarak kendi içlerinde haftanın genel bir değerlendirmesini yapmışlardır. Grup üyeleri bu değerlendirmeyi yaparken grup projelerinin durumunu inceledikleri diğer grupların projelerine göre değerlendirmenin yanısıra inceledikleri grupların yaptıkları güzel veya sıradışı işlemleri de grup arkadaşlarıyla paylaşmışlardır. Böylece bütün grup üyeleri aynı öğrenme ortamında çalıştıkları diğer grupların projelerinden haberdar olmanın yanısıra kendi gruplarının projesinin diğer grupların projelerinin arasındaki yeri hakkında da fikir sahibi olmuşlardır.

Sohbet aracı ile yapılan bu genel değerlendirmenin ardından tüm öğrenciler öğrenme materyalinin “Değerlendirme” menüsünde yer alan ‘Grup İçi Değerlendirme’ alt menüsünden gerekli seçimleri yaparak grup arkadaşlarını değerlendirmişlerdir. Grup arkadaşlarını değerlendirmeyi bitiren öğrenciler ise öğrenme materyalinin “Değerlendirme” menüsünde yer alan ‘Öz Değerlendirme’ alt menüsünü kullanarak, görüntülenen öz değerlendirme formunu doldurarak kendilerini değerlendirmiş ve bu haftayı tamamlamışlardır.

Öğretim elemanı ise bu süreçte ihtiyaç duyan öğrencilere sohbet aracını kullanarak destek sağlamış ve rehberlik etmiştir.

3.5.3. Üçüncü Hafta

Üçüncü haftanın ilk 2’şer saatlik oturumlarında her iki öğrenme ortamındaki öğrenciler de sisteme giriş yapmışlar, haftalık görevlerini okuduktan sonra haftanın konularını çalışmışlar ve bu haftaki görevlerinin gereklerini yerine getirecek bir çalışma yapmışlardır. Ayrıca yapmış oldukları çalışmaları bulundukları öğrenme ortamına göre kullanmaları gereken grup içi etkileşim aracını kullanarak grup arkadaşları ile paylaşmışlar ve birbirlerine geribildirimlerde bulunmuşlardır.

Üçüncü haftanın ikinci 2’şer saatlik oturumlarında ise daha önce birbirlerine çalışmaları hakkında geribildirimlerde bulunan grup üyeleri sohbet aracını kullanarak bu haftaki grup sözcülerini belirlemişler ve nasıl bir grup projesi yapacaklarına ve bu grup projesini nasıl anlatacaklarına karar vermişlerdir. Ayrıca hangi grup üyesinin öğrenme ortamında beraber çalışılan gruplardan hangilerini değerlendireceğine de karar vermişlerdir. Belirlenen grup sözcüleri tarafından hazırlanan proje sunum dosyaları yine grup sözcüleri tarafından çalıştıkları öğrenme ortamına göre kullanmaları gereken grup içi etkileşim aracı kullanılarak diğer grup üyeleri ile paylaşıldıktan sonra grup üyelerinden gelen geribildirimlere göre yine grup sözcüsü tarafından yeniden düzenlenmiş ve son şekli

verilmiştir. Grup sözcülerinin son şeklini verdiği grup projeleri yine grup sözcüleri tarafından çalıştıkları öğrenme ortamına göre kullanmaları gereken gruplar arası etkileşim aracı kullanılarak öğrenme ortamındaki diğer gruplarla paylaşılmıştır. Her iki öğrenme ortamındaki tüm gruplar bu işlemi gerçekleştirdikçe, tüm öğrenciler daha önce sohbet aracını kullanarak grup arkadaşlarıyla beraber değerlendirmeyi kararlaştırmış oldukları gruplardan kendi üzerlerine düşen grupların grup projelerini bulundukları öğrenme ortamına göre kullanmaları gereken gruplar arası etkileşim aracını kullanarak incelemişler ve geribildirimlerde bulunmuşlardır. Tüm öğrenciler yaptıkları incelemelerin ardından inceledikleri grupla ilgili gruplar arası değerlendirme formlarını öğrenme materyalinin “Değerlendirme” menüsünde yer alan ‘Gruplar Arası Değerlendirme’ alt menüsünden gerekli seçimleri yaparak doldurmuşlardır.

Çalıştıkları öğrenme ortamındaki diğer grupların değerlendirmesini bitiren gruplar sohbet aracını kullanarak kendi içlerinde haftanın genel bir değerlendirmesini yapmışlardır. Sohbet aracı ile yapılan bu genel değerlendirmenin ardından tüm öğrenciler öğrenme materyalinin “Değerlendirme” menüsünde yer alan ‘Grup İçi Değerlendirme’ alt menüsünden gerekli seçimleri yaparak grup arkadaşlarını değerlendirmişlerdir. Grup arkadaşlarını değerlendirmeyi bitiren öğrenciler ise öğrenme materyalinin “Değerlendirme” menüsünde yer alan ‘Öz Değerlendirme’ formunu doldurarak kendilerini değerlendirmiş ve bu haftayı tamamlamışlardır.

Öğretim elemanı ise bu süreçte ihtiyaç duyan öğrencilere sohbet aracını kullanarak destek sağlamış ve rehberlik etmiştir.

3.5.4. Dördüncü Hafta

Dördüncü haftanın ilk 2’şer saatlik oturumlarında her iki öğrenme ortamındaki öğrenciler de sisteme giriş yapmışlar, haftalık görevlerini okuduktan sonra haftanın konularını çalışmışlar ve bu haftaki görevlerinin gereklerini yerine getirecek bir çalışma

yapmışlardır. Ayrıca yapmış oldukları çalışmaları bulundukları öğrenme ortamına göre kullanmaları gereken grup içi etkileşim aracını kullanarak grup arkadaşları ile paylaşmışlar ve birbirlerine geribildirimlerde bulunmuşlardır.

Dördüncü haftanın ikinci 2’şer saatlik oturumlarında ise daha önce birbirlerine çalışmaları hakkında geribildirimlerde bulunan grup üyeleri sohbet aracını kullanarak bu haftaki grup sözcülerini belirlemişler ve nasıl bir grup projesi yapacaklarına ve bu grup projesini nasıl anlatacaklarına karar vermişlerdir. Ayrıca hangi grup üyesinin öğrenme ortamında beraber çalışılan gruplardan hangilerini değerlendireceğine de karar vermişlerdir. Belirlenen grup sözcüleri tarafından hazırlanan proje sunum dosyaları yine grup sözcüleri tarafından çalıştıkları öğrenme ortamına göre kullanmaları gereken grup içi etkileşim aracı kullanılarak diğer grup üyeleri ile paylaşıldıktan sonra grup üyelerinden gelen geribildirimlere göre yine grup sözcüsü tarafından yeniden düzenlenmiş ve son şekli verilmiştir. Grup sözcülerinin son şeklini verdiği grup projeleri yine grup sözcüleri tarafından çalıştıkları öğrenme ortamına göre kullanmaları gereken gruplar arası etkileşim aracı kullanılarak öğrenme ortamındaki diğer gruplarla paylaşılmıştır. Her iki öğrenme ortamındaki tüm gruplar bu işlemi gerçekleştirdikçe, tüm öğrenciler daha önce sohbet aracını kullanarak grup arkadaşlarıyla beraber değerlendirmeyi kararlaştırmış oldukları gruplardan kendi üzerlerine düşen grupların grup projelerini bulundukları öğrenme ortamına göre kullanmaları gereken gruplar arası etkileşim aracını kullanarak incelemişler ve geribildirimlerde bulunmuşlardır. Tüm öğrenciler yaptıkları incelemelerin ardından inceledikleri grupla ilgili gruplar arası değerlendirme formlarını öğrenme materyalinin “Değerlendirme” menüsünde yer alan ‘Gruplar Arası Değerlendirme’ alt menüsünden gerekli seçimleri yaparak doldurmuşlardır.

Çalıştıkları öğrenme ortamındaki diğer grupların değerlendirmesini bitiren gruplar sohbet aracını kullanarak kendi içlerinde haftanın genel bir değerlendirmesini yapmışlardır. Sohbet aracı ile yapılan bu genel değerlendirmenin ardından tüm öğrenciler öğrenme materyalinin “Değerlendirme” menüsünde yer alan ‘Grup İçi Değerlendirme’ alt

menüsünden gerekli seçimleri yaparak grup arkadaşlarını değerlendirmişlerdir. Grup arkadaşlarını değerlendirmeyi bitiren öğrenciler ise öğrenme materyalinin “Değerlendirme” menüsünde yer alan ‘Öz Değerlendirme’ formunu doldurarak kendilerini değerlendirmiş ve bu haftayı tamamlamışlardır.

Öğretim elemanı ise bu süreçte ihtiyaç duyan öğrencilere sohbet aracını kullanarak destek sağlamış ve rehberlik etmiştir.

3.5.5. Beşinci Hafta

Beşinci haftanın ilk 2’şer saatlik oturumlarında her iki öğrenme ortamındaki öğrenciler de sisteme giriş yapmışlar, haftalık görevlerini okuduktan sonra haftanın konularını çalışmışlar ve bu haftaki görevlerinin gereklerini yerine getirecek bir çalışma yapmışlardır. Ayrıca yapmış oldukları çalışmaları bulundukları öğrenme ortamına göre kullanmaları gereken grup içi etkileşim aracını kullanarak grup arkadaşları ile paylaşmışlar ve birbirlerine geribildirimlerde bulunmuşlardır.

Beşinci haftanın ikinci 2’şer saatlik oturumlarında ise daha önce birbirlerine çalışmaları hakkında geribildirimlerde bulunan grup üyeleri sohbet aracını kullanarak bu haftaki grup sözcülerini belirlemişler ve nasıl bir grup projesi yapacaklarına ve bu grup projesini nasıl anlatacaklarına karar vermişlerdir. Ayrıca hangi grup üyesinin öğrenme ortamında beraber çalışılan gruplardan hangilerini değerlendireceğine de karar vermişlerdir. Belirlenen grup sözcüleri tarafından hazırlanan proje sunum dosyaları yine grup sözcüleri tarafından çalıştıkları öğrenme ortamına göre kullanmaları gereken grup içi etkileşim aracı kullanılarak diğer grup üyeleri ile paylaşıldıktan sonra grup üyelerinden gelen geribildirimlere göre yine grup sözcüsü tarafından yeniden düzenlenmiş ve son şekli verilmiştir. Grup sözcülerinin son şeklini verdiği grup projeleri yine grup sözcüleri tarafından çalıştıkları öğrenme ortamına göre kullanmaları gereken gruplar arası etkileşim aracı kullanılarak öğrenme ortamındaki diğer gruplarla paylaşılmıştır. Her iki öğrenme

ortamındaki tüm gruplar bu işlemi gerçekleştirdikçe, tüm öğrenciler daha önce sohbet aracını kullanarak grup arkadaşlarıyla beraber değerlendirmeyi kararlaştırmış oldukları gruplardan kendi üzerlerine düşen grupların grup projelerini bulundukları öğrenme ortamına göre kullanmaları gereken gruplar arası etkileşim aracını kullanarak incelemişler ve geribildirimlerde bulunmuşlardır. Tüm öğrenciler yaptıkları incelemelerin ardından inceledikleri grupla ilgili gruplar arası değerlendirme formlarını öğrenme materyalinin “Değerlendirme” menüsünde yer alan ‘Gruplar Arası Değerlendirme’ alt menüsünden gerekli seçimleri yaparak doldurmuşlardır.

Çalıştıkları öğrenme ortamındaki diğer grupların değerlendirmesini bitiren gruplar sohbet aracını kullanarak kendi içlerinde haftanın genel bir değerlendirmesini yapmışlardır. Sohbet aracı ile yapılan bu genel değerlendirmenin ardından tüm öğrenciler öğrenme materyalinin “Değerlendirme” menüsünde yer alan ‘Grup İçi Değerlendirme’ alt menüsünden gerekli seçimleri yaparak grup arkadaşlarını değerlendirmişlerdir. Grup arkadaşlarını değerlendirmeyi bitiren öğrenciler ise öğrenme materyalinin “Değerlendirme” menüsünde yer alan ‘Öz Değerlendirme’ formunu doldurarak kendilerini değerlendirmiş ve bu haftayı tamamlamışlardır.

Öğretim elemanı ise bu süreçte ihtiyaç duyan öğrencilere sohbet aracını kullanarak destek sağlamış ve rehberlik etmiştir.

3.5.6. Altıncı Hafta

Altıncı haftanın ilk 2’şer saatlik oturumlarında tüm öğrencilerden çalışmaları gereken öğrenme ortamlarına giriş yapmaları ve ‘Anasayfa’ ekranında Duyurular kısmında listelenen ve sosyal bulunuşluk anketi ekranını görüntülemeye yarayan köprüyü tıklamaları ve karşılarına gelen ekrandaki sosyal bulunuşluk anketini doldurmaları istenmiştir. Tüm öğrenciler sosyal bulunuşluk anketini doldurduktan sonra ise uygulama sürecinin başında uygulanan öntest olarak kullanılan test sontest olarak uygulanmıştır. Yapılan sontestin

ardından altıncı haftanın ilk oturumu sonlandırılmıştır. Altıncı haftanın ikinci oturumunda ise değerlendirilen sontest puanları da öğrencilere öğrenme materyali üzerinden bildirilmiştir. Öğrencilere uygulama sürecinde verdikleri katkılardan dolayı teşekkür edilip deneysel işlem sonlandırılmıştır.

3.6. Verilerin Analizi

Araştırma kapsamında kullanılan veriler oluşturulurken:

- Öğrencilerin genel başarı puanları; dört haftalık uygulama süreci boyunca aldıkları öz değerlendirme, grup içi değerlendirme, gruplar arası değerlendirme, proje değerlendirmesi ve haftalık değerlendirme puanlarının toplamı ile dört haftalık uygulama sürecinin sonunda yapılan sontestten aldıkları sontest puanı toplanarak oluşturulmuştur.

- Öğrencilerin sosyal bulunuşluk algısı puanları; dört haftalık uygulama sürecinin

Benzer Belgeler