• Sonuç bulunamadı

Umarsýzlýðýn en koyu bataðýnda bir umut ýþýðý göstermek

SEVGÝ DÜNYASI

33

Nesrin Kazankaya - "Pera Güzel Sanatlar" kurumu bünyesinde, tiyatro dalýnda bölüm baþkanlýðýný yaptýðým iki okul var. Biri 17-25 yaþ arasý eriþkinleri sýnavla aldýðýmýz, dört yýllýk "Tiyatro Okulu"; bir diðeri de "Güzel Sanatlar Tiyatro Lisesi". Programý tarafýmdan yapýlarak Milli Eðitim Bakanlýðýnca onaylanan Tiyatro Lisesi'ni, Türkiye'de ilk kez biz açtýk. Daha önce müzik ve resim alanýnda var olan güzel sanatlar liselerinin önemli bir eksiði tamamlandý böylece. Eðitim programýný yapýp onay-lattýrmamýz, bugün pek çok tiyatro lise-sinin açýlabilmesine olanak saðladý. Tiyatrocu olmayý hedefleyen gençlerin, üniversite öncesi akademik bir eðitim almalarý, seçimlerini ve yeterliliklerini sýnamalarý açýsýndan çok önemli.

Yeniden yapýlandýrýlmasýna acilen gereksinim duyduðumuz eðitim sis-temimizin bir eksiði de sanat program-larý. Her lisede, sanat ve drama dersleri verilmeli ama önemsenerek ve gerektiði gibi. Çaðdaþ insan yetiþtirmenin bir koþulu da bu.

Pera Güzel Sanatlar okullarýnda, bu amaçla bir idealin peþinde çabalýyoruz.

"Tiyatro Pera" ise, Profesyonel bir özel tiyatro olarak sekiz yýldýr çalýþmalarýný sürdürmektedir.

Ayþegül Çelikkol -Tiyatro PERA sah-nelediði tüm oyunlarda içerik yönünden söyleyecek sözü olan, son derece bilinir olan ve basýnda geniþ yer alan, her yýl yeni oyunlar sergileyerek repertuarýný geniþleten önemli bir tiyatro. Bu duruþ tiyatronuzun varmak istediði nihai bir nokta mýdr? Konu hakkýnda gelecek planlarýnýz nelerdir?

Nesrin Kazankaya - Söyleyecek sözü olmak ve bunu tiyatro sanatýnýn istek-leriyle buluþturmak; estetik arayýþlarla, kendini yinelemeden çaðdaþ önerilerde bulunmak hedeflerimizin özeti.

Bunun için her þeyden önce özeleþtiri yapýp, kendimize yabancý gözle baka-bilmemiz ve yaptýklarýmýzla yetinmemiz

Nesrin Kazankaya Kimdir?

Ankara Devlet Konservatuvarý Tiyatro Bölümü Yüksek Devre mezunu. Almanya'da

Volkwanghochschule'de üç yýl reji eðitimi aldý. Devlet Tiyatrolarýnda oyuncu ve yönetmen olarak çalýþtý. Ankara Devlet Tiyatrosunda "Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu"nu kurdu. 1998-99 sezonunda Ýstanbul Devlet Tiyatrosu müdürlüðü yaptý. Devlet Tiyatrolarý dýþýnda da oyunlar yönetti.

Sahnelediði bazý oyunlar:

"Tam Rolünde",

"Manesssalar'da", "Ada", "Kaybolma",

"Küçük Burjuvalar", "Tartuffe", "Kýsasa Kýsas".

Oynadýðý bazý oyunlar:

"Çil Horoz", "Afife Jale", "Daðýn Devleri",

"Cumhuriyet Kýzý",

"Kaybolma", "Ayrýlýk Müziði". Almanca ve Ýngilizceden oyunlar çevirdi.

Çevirdiði bazý oyunlar:

"Sevgili Yalan", "Komedi Sanatý", "Yeniden Hoþçakal", "Ýlkbahar Uyanýþý", "Kýsasa Kýsas"

Halen Ýstanbul Devlet Tiyatrosu, Pera Güzel Sanatlar Kurumu ve Tiyatro Pera'da çalýþmakta.

gerekir. Kalitenin peþindeyiz, baþarýnýn deðil. Belli bir dünya görüþüne sahip olmamýz, akademik eðitime verdiðimiz önem ve repertuvar politikamýz, kim-liðimizi belirliyor. Tiyatromuz, çaðdaþ ve klasik metinlerle, her yýl sayýlarý artan oyunlarýmýzla, bir repertuvar tiyatrosu olarak varlýðýný sürdürecektir. Her sezon yeni bir oyunla perdelerimizi açýyoruz. Son yýllarda her sezon iki yeni oyun sah-neledik. Önümüzdeki yýl benim

yazdýðým, "Quintet (Bir Dönüþün Beþlemesi)" adlý yeni oyunumuzla, Ekim ayýnda tiyatromuzu açýyoruz. Daha sonra "2010 Uluslararasý Ýstanbul Tiyatro Festivali"nde prömiyer yapacak olan A. Cehov'un "Vanya Dayý" adlý oyununu çalýþmaya baþlayacaðýz. Bu sezon oynadýklarýmýzla birlikte, gelecek sezon altý oyun dönüþümlü sergilenecek. Tiyatromuzda hiç bir oyun bir sezon oynanýp çöpe atýlmaz.

Toplumsal ve bireysel dertleri içeren metinlerle, estetik seçimlerde çeþitlilik hedefiyle ve akademik bir oyuncu kadrosuyla, izleyicimize çok zengin bir repertuvar sunacaðýz.

Ayþegül Çelikkol -Ýstanbul-Tiyatro Eleþtirmenleri tarafýndan 2005 yýlýnýn en iyi oyunu seçilen "Dobrinja'da Düðün" adlý oyunu yazýp yönettiniz. Genel olarak dünyanýn gözünü kapadýðý bu dramý, Bosnada yaþanan bu yaþam mücadelesini kaleme almaya iten nedenler nelerdir? Bu oyun hakkýnda genel olarak neler söylemek istersiniz?

Nesrin Kazankaya - "Dobrin-ja'da Düðün", 1993 Yugoslavya'-sýnda, Saraybosna katliamýnýn ikinci yýlýnda geçi-yor. Global dünya düzensizliðinde, her ülke özelini ilgilendiren bir konu seçtiðime inanýyorum.

Saray-bosna yüzyýllarca, çok uluslu, çok kültür-lü ve çok dinli bir toplum modelinin en geliþmiþ örneðini vermiþ bir kent.

Oyun, duvarlarý top ve kurþunlarla

de-lik deþik bir bahçede ve bir gün içinde geçiyor. Oyunumun diðer adý da "Bir Günün Trilogyasý". Figürler, iki günlük bir ateþkeste, aylardan sonra ilk kez bahçeye çýkýyorlar. Bahçe ve aðaçlar yýkýlmaktan þans eseri kurtulmuþ. Ve gece bir düðün yapýlacak. Hazýrlýkla geçen sabah, öðleden sonra ve düðünle sonlanan akþam.

Sanat savaþý anlatamaz. Belgesel film-lerle boy ölçüþemez. Bir anlamý da yok. Ama sanat, insaný, yaþananlar içinde, belki de ders olabilecek kimlik kaymala-rýný anlatabilir. Ýnsandan yola çýkarak, sosyal çatýþmalara gönderme yapabilir bence. "Dobrinja'da Düðün"de asýl ça-bam, savaþta yaþanan acýlarýn, kýrýk ha-yatlarýn, kayýp aþklar ve savaþla yitirilen insani deðerlerin sorgulanmasýydý. Yaþamsal yoksunluk içinde mücadele eden bu insanlarýn, savaþa raðmen müzikle, dansla buluþturduklarý umutlarý, tutkularý, direniþleri; insan olarak varo-luþlarýný savunmalarý, yazar ve yönetmen olarak vurgulamak istediðim olgular. Umarsýzlýðýn en koyu bataðýnda bir umut ýþýðý göstermek istedim belki de.

Ayþegül Çelikkol -Ýnsanlýðýn yeniden kurallarý yazýlacak olsa siz neler yazmak isterdiniz?

Nesrin Kazankaya - En temelde yatan insan haklarýný savunmayý öðreten "ay-dýnlanma" sürecini özleyecek bir bilinç.

Ayþegül Çelikkol -Basýnda yer alan

söyleþilerde uykunuza az zaman ayýrdý-ðýnýzý, çalýþma alanlarýnýzý büyütüðünüzü ifade etmiþsiniz. Ayný zamanda annesi-niz. Yeryüzünün bu çok özel duygusunu

Dünya tersine dönebilir “ben” yerine “sen”

desek : Evet... Bu bilince gereksinim duymak.

Ve bu bilinci gerçekleþtirecek gerçek bir

demokrasi kültürü. Gene gelip eðitime

dayanýyoruz tabii... (A.Ç.)

SEVGÝ DÜNYASI

35

yaratýcýlýðýnýzla ilintisini, sizin yüreðiniz-den gelenlerle tarif edebilir misiniz?

Nesrin Kazankaya - Yaþamýmýn en büyük bölümünü, tatiller dahil, tiyatro kapsýyor desem, pek abartmýþ olmam. Mesleðimin önüne geçen tek þey annelik. Bu yalnýzca öznel bir sevgi duygusu deðil, ayný zamanda bir insan yetiþtir-menin sorumluluðu

Gerçek bir aydýn ilk sorumluluðunun en yakýnlarýna emek vermek olduðunu bilir. Oðlum Emil doðduðundan bu yana, dünyayý onunla yeniden adým adým keþfetmek; onun kimliðini koruyarak onu yönlendirmek öylesine büyük bir keyif oldu ki benim için. Þimdi 19 yaþýnda ve müzik okuyor. Profesyonel olarak birlik-te çalýþacaðýmýz günleri bekliyorum.

Ayþegül Çelikkol - Oyunlarýnýzý seyrederken Cohen'ýn: "Suda yürümenin gizi, taþlarýn nerede olduðunu bilmektir" sözünü duyumsadým. Çünkü, amatör olarak sahnenin tozunu yutmuþ ve yüreðinde o toz kümeleri ile yasayan biri olarak oyunlarýnýzda fikrimce taþlarýn nerede olduðunu bilen, söyleyecek sözü olan bir yazým insanýný oluþturuyorsunuz.

Aydýn sorumluluðunu yerine getiren bir sanatçý olarak Sevgi Yayýnlarý okuyu-cularýna iletmek istediðiniz son mesajýnýz var mýdýr?

Nesrin Kazankaya - Çok teþekkür ederim. Beni ve dolayýsýyla Tiyatro Pera'yý bu þekilde algýlamanýz, gerçek bir armaðan, bir ödül benim için.

Tiyatro Pera 9. yýlýna giriyor. Tiyatromuzda yalnýzca oyuncular yetiþmiyor; bizi neden seçtiðini bilerek gelen bir izleyici kitlemiz de oluþtu. Oyun öncesi ve sonrasý direkt olarak fuayemizde ya da web sitemize yolladýk-larý mektupyolladýk-larýyla, izleyicimizle sürekli iletiþim içindeyiz. Bir ay önceden bir ay sonrasýnýn programýný yayýnlýyoruz. Ýzleyicilerimizle büyüyüp yaygýnlaþmak, çoðalmak en büyük mutluluðumuz. Gelecek sezon sizleri tiyatromuza davet ediyorum. Aydýnlýk bir gelecek için Tiyatro Pera'da buluþalým diyorum!

Biz tesekkur ederiz, nazik davetiniz ve soylesimimiz için..

Yaþam ve yaþamak... bu iki kelimeyi

tam olarak anladýgýmýzda bir dolu

yýllarýmýz da anýlarda kalýr aslýnda.

Benim hatýralarýmda da kocaman yer

tutan Pera Sanat okulunun

basamak-larýnda durarak Sayýn Kazankaya'nýn

gözlerime deðen gözlerini düþündüm.

Bir hayata bazen bir çok yaþam