• Sonuç bulunamadı

B. Performans Bilgileri

1. Faaliyet ve Proje Bilgileri

1.18 Uluslararası İşbirliğinin Geliştirilmesi

Uluslararası alanda faaliyet gösteren kuruluşlarla Genel Müdürlüğün görev alanına giren konularda uluslararası sözleşmeler de dahil olmak üzere ikili ilişkileri düzenlemek, gerekli irtibat ve eşgüdümü sağlamak maksadıyla;

21-22 Ocak 2013 tarihinde iki gün süreyle “Bölgemiz ve Ötesi Ormancılık Toplantısı” İstanbul’da gerçekleştirilmiş, toplantıya orman ve ormancılıkla ilgili kurum, kuruluş, üniversite, araştırma kuruluşu, uluslararası kuruluşlar ve STK temsilcileri katılmıştır.

Avrupa Ormancılık Sözleşmesi Hükümetler Arası Müzakere Komitesi 3. toplantısı ülkemizin ev sahipliğinde 28 Ocak-01 Şubat 2Ocak-013 tarihinde Antalya’da gerçekleştirilmiştir.

Küresel ormancılığa yön veren kararların alındığı Birleşmiş Milletler 10. Ormancılık Forumu ve Zirvesi ülkemizin ev sahipliğinde, 08.-19 Nisan 2013 tarihinde İstanbul’da düzenlenmiş, 1 Devlet Başkan Yardımcısı, 2 Başbakan, 33 Bakan, 11 Bakan Yardımcısı, 134 ülke, 13 STK ve 2.500 katılımcının iştirakiyle gerçekleştirilen forumun ana teması

“Ormanlar ve Ekonomik Kalkınma” olarak belirlenmiştir. İki hafta devam eden forum süresince; uluslararası sivil toplum kuruluşları ile birçok ülke temsilcisi ikili görüşme gerçekleştirmiş, ormancılık alanında ekonomik, sosyal, kültürel işbirliğinin geliştirilmesi, uluslararası bilgi ağının oluşturulması, bölgesel ve alt bölgesel düzeyde pek çok konuda ikili işbirliği konuları ele alınmıştır.

Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü' nün (FAO) uluslararası sekretaryası ve Genel Müdürlüğümüz koordinasyonunda "IV. Küresel Dağ Ortaklığı Toplantısı" 17-20 Eylül 2013 tarihinde Erzurum' da gerçekleştirilmiş, toplantı sonrasında yapılan seçim sonucunda oybirliği ile ülkemiz, yönlendirme komitesi içerisindeki 6 bölgeden biri olan Avrupa Bölgesi temsilcisi olarak seçilmiştir.

Ayrıca, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) kapsamında;

ormanlarımıza ait Ulusal Sera Gazı Envanteri Hesabı ve Ulusal Sera Gazı Envanter Raporu (NIR), 2011 hazırlanmış, ülkemiz ve Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü arasında 2006 yılında imzalanan “FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi Ev Sahibi Ülke Anlaşmasının” güncellenmesi ve ülkemizdeki FAO altyapısının güçlendirilmesi gayesiyle; yapılacak ortaklık anlaşması sürecinde devam eden müzakereler de izlenmiştir.

Ormancılık alanında ülke genelinde elde edilen deneyimler ve tecrübelerin uluslararası ölçekte paylaşımı, bilimsel ve teknik gelişmelerin uygulanması yönünde işbirliğinin geliştirilmesi sürecinde;

03-07 Ocak 2013 tarihinde Gabon’da düzenlenen Türkiye-Gabon Karma Ekonomik Komisyonu I. Toplantısı'na katılım sağlanmış ve ormancılık alanında işbirliği yapılabilecek çeşitli konuların belirlendiği sonuç protokolü imzalanmıştır.

08-09 Ocak 2013 tarihinde gerçekleştirilen Türkiye-Nijer Dostluk Ormanı’nın açılışında kurumumuz temsil edilmiş, 08 Ocak 2013 tarihinde Niamey’de Türkiye-Nijer “Ormancılık Alanında İşbirliği Anlaşması” imzalanmıştır.

27-28 Mart 2013 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilen Türkiye – Moğolistan 7. Dönem Karma Ekonomik Komisyonu Toplantısında, ormancılık konuları ayrı bir madde olarak eklenmiştir.

10 Nisan 2013 tarihinde Bişkek’te, Türkiye-Kırgızistan Ormancılık Alanında İşbirliği Anlaşması imzalanmıştır.

16 Mayıs 2013 tarihinde Suudi Arabistan orman teşkilatından bir heyet "Tarım Bakanlığı'nın Personel ve Kurumsal Yapısının Güçlendirilmesi Projesi" kapsamında Genel Müdürlüğümüzü ziyaret etmiş ve karşılıklı görüş alış verişinde bulunulmuştur.

İran Batı Azerbaycan Eyaleti Doğal Kaynaklar Genel Müdürlüğünde görev yapan 14 kişilik ormancılık heyeti 19-24 Mayıs 2013 tarihinde Trabzon, Gümüşhane, Giresun ve Ordu İllerine ormancılık çalışmalarını yerinde görmek ve karşılıklı işbirliği yapmak üzere ziyarette bulunmuştur.

Afrika Ortaklı Programı kapsamında 02-08 Haziran 2013 tarihinde Cibuti'ye yapılan çalışma ziyaretine katılım sağlanmış ve Cibuti'nin ormancılık alanındaki acil ihtiyaçları tespit edilmiştir.

10-14 Haziran 2013 tarihinde Brazavil’de gerçekleştirilen Türkiye-Kongo Ticaret, Ekonomik ve Teknik İşbirliği Karma Komisyonu 1. Dönem Toplantısında, “ağaçlandırma ve yeniden ağaçlandırma, toprak koruma, biyolojik çeşitliliğin korunması, ormanların planlanması, orman ürünlerinin envanteri ve pazarlanması, odun sanayinin geliştirilmesi CBS ve uzaktan algılama” konuları üzerinde işbirliği yapılabileceği konusunda anlaşmaya varılmıştır.

40

İran Tabii Kaynaklar ve Havzalar Genel Müdürü, beraberinde on kişilik heyet ile birlikte 19-22 Haziran 2013 tarihinde Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı, Ağrı, Doğubayazıt, Iğdır Orman İşletme Müdürlükleri ve Sarıkamış ormanlarında incelemelerde bulunmuştur.

Türkiye-Fransa 3. Dönem Ekonomik ve Ticari Ortak Komite (JETCO) Toplantısı Mutabakat Zaptı çerçevesinde oluşturulan Ormancılık Çalışma Grubu'nun, 08 Temmuz 2013 tarihinde Türkiye’de yapılacak olan ilk toplantısı Genel Müdürlüğümüz tarafından planlanmış ve organizasyonu gerçekleştirilmiş, ormancılık alanında müzakere konuları belirlenmiştir.

09 Temmuz 2013 tarihinde 6 kişilik Tanzanya heyeti Genel Müdürlüğümüzü ziyaret etmiş, görüşmede Türkiye'deki çölleşme ile mücadeleye yönelik olarak yapılan çalışmalar, Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesinin Tanzanya'da uygulanmasına ilişkin iki ülke arasında ortaklık programının oluşturulması, ülkeler arasındaki ormancılık alanında işbirliği fırsatları, özel sektör, sivil toplum örgütleri ve devlet kurumları arasındaki koordinasyon konusunda bilgi paylaşımı ele alınmıştır. Ayrıca, 23 Temmuz 2013 tarihinde Tanzanya Ormancılık Hizmetleri Kurumu, Doğal Kaynaklar ve Turizm Bakanlığı ve arıcılık sektörü temsilcilerinden oluşan 8 kişilik heyetin Genel Müdürlüğümüzü ziyareti esnasında arıcılık, bal üretimi ve kırsal kalkınma konuları başta olmak üzere yapılabilecek işbirliği konuları görüşülmüştür.

22-25 Temmuz 2013 tarihinde, Lübnanlı Ormancılardan oluşan heyete ardıç fidanı üretimi ile ilgili, Lübnan Çevre Bakanlığı’nın “Lübnan Orman kaynaklarını Koruma ve İyileştirme” projesi kapsamında 8 kişilik ormancı heyetine ise 22-26 Ekim 2013 tarihinde sedir kozalaklarının toplanması ve fidanlık teknikleri konusunda eğitim verilmiştir. Ayrıca, 01-08 Eylül 2013 tarihinde Irak Musul Valiliğinden 10 kişilik ormancı heyetine ülkemizde eğitim programı düzenlenmiş, 2009 yılında iki ülke arasında imzalanan “Orman ve Ormancılık Araştırmaları Mutabakat Zaptı”

çerçevesinde Ankara, Bolu ve İstanbul illerini kapsayacak şekilde hazırlanan program gerçekleştirilmiştir.

15 Ağustos 2013 tarihinde Ankara’da, Türk-Kırgız Hükümetler arası Karma Ekonomik Komisyonu Yedinci Dönem (KEK VII) Toplantısı Protokolü imzalanmış, protokolde ormancılık başlığı altında çeşitli konular ele alınmıştır.

Ülkemiz ile Makedonya Cumhuriyeti arasında su ve ormancılık alanlarında çalışma grubu oluşturulması ve işbirliği konularının belirlenmesi için Bakanlığımızca oluşturulan heyete katılım sağlanarak Makedonya Cumhuriyetine 09-14.Eylül 2013 tarihinde çalışma ziyaretinde bulunmuşlardır.

17-18 Eylül 2013 tarihinde Uganda 2.KEK toplantılarına katılım sağlanmış ve ormancılık alanında ortak görüşmeler gerçekleştirilmiştir.

23-28 Eylül 2013 tarihinde Suudi Arabistan Doğal Hayatı Koruma Kurulu'ndan 9 kişilik heyet için Ankara ve Antalya'da orman yangınlarında uzaktan algılama tekniklerinin kullanımına ilişkin ziyaret programı hazırlanmış ve uygulanmıştır.

03-06 Kasım 2013 tarihinde Hartum’da gerçekleştirilen, Türkiye-Sudan 13. Dönem Karma Ekonomik Komisyonu toplantısında, ormancılık alanında işbirliğine ilişkin taslak mutabakat metni Sudan tarafına tevdi edilmiştir.

"Afrika Açılım Politikası" çerçevesinde TİKA koordinasyonunda, Liberya'da inceleme yapmak ve işbirliği olanaklarını görüşmek üzere çeşitli kamu kurum temsilcilerinden oluşan heyette Genel Müdürlüğümüzden de temsilci yer almış ve heyet 16-22 Kasım 2013 tarihlerinde Liberya'yı ziyaret etmiştir.

06 Haziran 2013 tarihinde Tunus’ta Tunus Ormancılık ve Su alanında İşbirliği anlaşması imzalanmış, Türkiye-Uganda Karma Ekonomik Komisyonu 2. Toplantısı 17-18 Eylül 2013 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilmiştir.

Toplantıya Genel Müdürlüğümüzü temsilen katılım sağlanmış, 09 Ekim 2013 tarihinde Ukrayna Devlet Başkanının ülkemizi ziyareti esnasında da iki ülke arasındaki “Ormancılık İşbirliği Anlaşması” imzalanmıştır.

Şili Orman Enstitüsü'nden (INFOR) gelen üç kişilik teknik heyete 27 Kasım 2013 tarihinde Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde fıstıkçamına ilişkin teknik gezi düzenlenmiştir.

Genel Müdürlüğün görev alanı ile ilgili olarak yürütülen dış kaynaklı projeler kapsamında gerçekleştirilen çalışmalara ilişkin özet bilgilere aşağıda yer verilmiştir.

Orman Genel Müdürlüğü ile Fransız Ulusal Ormancılık İdaresi (ONF) Arasındaki Teknik İşbirliği Orman Genel Müdürlüğünün, orman yönetimi, ağaçlandırma ve erozyonla mücadele alanlarındaki faaliyetlerini desteklemeyi hedefleyen proje kapsamında;

2012 yılı faaliyetlerine yönelik ilerleme raporları ve finansal verilerin değerlendirildiği toplantı gerçekleştirilmiş,

Fransız Orman İdaresi (ONF) ve Genel Müdürlüğümüz arasında sürdürülebilir orman yönetimi ile ilgili işbirliğini geliştirmek maksadıyla “İyi Niyet Tutanağı” 19 Nisan 2013 tarihinde imzalanmış,

11-13 Aralık 2013 tarihinde ONF ve Uluslararası ONF (IONF) koordinatörleriyle toplantı düzenlenerek, ormancılık alanında işbirliği konuları ve ortak faaliyetler belirlenmiştir.

41

MENA Bölgesinde Ormancılık Politikalarının İklim Değişikliğine Adaptasyonu Projesi

MENA Bölgesinde önemli oranda orman alanına sahip ülkelerde iklim değişikliği çerçevesinde orman ekosistemlerinin sürdürülebilir yönetimi ve orman ile ilgili çevresel hizmetlerin korunması için politik şartların geliştirilmesini hedefleyen proje kapsamında;

28-30 Ocak 2013 tarihinde Kosta Rika’da düzenlenen “Ulusal Orman Fonları Vasıtasıyla Sürdürülebilir Orman Yönetimi İçin Finansman Yapısını Güçlendirmek Üzerine Uzmanlar Toplantısına”,

03-05 Nisan 2013 tarihinde Fas’ın Rabat kentinde SilvaMed, GIZ, UN The Global Mechanism ve FAO tarafından organize edilen “Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesinde Orman Sektörü için Sürdürülebilir Finans Mekanizmaları”

konulu çalıştaya,

17-18 Eylül 2013 tarihinde Fas’ın Rabat kentinde gerçekleştirilen “ Bölgesel Silva Mediterranea –CPMF (MENA) Projesi Etkilerinin Değerlendirilmesi Çalıştayına”

katılım sağlanmış, 17-21 Mart 2013 tarihinde Cezayir’in Tlemcen kentinde düzenlenen III. Akdeniz Ormanları Haftası organizasyonuna personel görevlendirilmiştir. Ayrıca; proje kapsamında ülkemizde yürütülecek aktiviteler detaylandırılmış, 17-20 Haziran 2013 tarihinde, Tunus, Fas ve Cezayir’den gelen teknik personelden oluşan heyetle İzmir’de Fıstık Çamı Teknik İnceleme Programı gerçekleştirilmiştir.

Türkiye’de Yüksek Koruma Değerine Sahip Akdeniz Ormanları Entegre Yönetim Projesi (GEF5 Kapsamında)

Akdeniz orman bölgesindeki yüksek koruma değerli ormanların çok yönlü faydalarını göstererek, Türkiye’de ormanların yönetiminde entegre yönetim anlayışının uygulanmasını teşvik etmeyi hedefleyen proje kapsamında;

Kalkınma Bakanlığı ve Dış İşleri Bakanlığı yetkililerine bilgi verilerek, değerlendirmeler yapılmış ve resmi süreç başlatılmıştır. Projenin yönetim yapısı ve bu yapı içinde görevlendirilecek teknik personelden oluşan GEF5 projesi teknik destek grubu oluşturulmuştur. Belirlenen iş takvimi çerçevesinde GEF5 teknik destek grubu çalıştayı düzenlenerek 2014 yılı faaliyetleri belirlenmiştir.

Akdeniz Orman Ekosistemlerinin Mal ve Hizmet Üretiminin Küresel Değişiklikler Bağlamında İyileştirilmesi Projesi (FFEM )

8,5 Milyon Euro bütçesi bulunan ve Akdeniz Ormanları İşbirliği Ortaklığı’nın (CPMF) 6 üye ülkesini (Cezayir, Tunus, Lübnan, Fas, Suriye ve Türkiye) içine alan proje; Akdeniz orman alanlarının çevresel ürün ve hizmetlerin sürdürülebilirliği perspektifi içerisinde yönetilmesini ve/veya iyileştirilmesini teşvik etmek amacıyla, FAO Akdeniz Ormancılık Sorunları Komitesi - Silva Mediterranea desteğiyle hazırlanmıştır. Faaliyet yılı içerisinde;

FAO ve Plan Bleu uzmanları ile Genel Müdürlüğümüz ilgili birim temsilcilerin katılımı ulusal çalıştay düzenlenmiş, proje faaliyetlerinin uygulanması için Antalya Düzlerçamı proje pilot sahası olarak belirlenmiş,

27-31 Mayıs 2013 tarihinde İspanya/Solsona'da gerçekleştirilen "iklim değişikliğine karşı hassasiyet konusunda genel bir metodoloji geliştirilmesi ve uygulanması" konulu çalıştaya, 04-06 Haziran 2013 tarihinde Lübnan/Beyrut'ta gerçekleştirilen 2. Yönlendirme Komitesi toplantısına, 22-25 Ekim 2013 tarihinde Fas/Rabat'ta gerçekleştirilen

"ormansızlaşmaya ve ormanların bozulmasına neden olan faktörlerin analizi" konulu toplantıya ve 02.03 Aralık 2013 tarihinde Tunus/Hammamet'te gerçekleştirilen 3. Yönlendirme Komitesi toplantısına,

katılım sağlanmıştır. Ayrıca; projenin 3. bileşeni olan “yerel ve katılımcı yaklaşımların geliştirilmesi”

konusunda metodolojilerin belirlenmesi gayesiyle FAO ve Plan Bleu uzmanlarının yanı sıra, diğer taraf ülkelerinin de katılımıyla Antalya’da uluslararası, projenin 2. ve 3. bileşenleri ile ilgili metodolojik belgelere son halinin verilmesi gayesiyle Ankara’da ulusal çalıştaylar düzenlenmiştir.

WETNet (Biyoenerji Eğitim) Projesi

Avrupa Birliği’nin Leonardo da Vinci Fonu Hayat Boyu Öğrenme, Yenilik Transferi Programı tarafından finanse edilen projenin, ülkemiz dahil 7 ortağı ve 398.056 Euro bütçesi bulunmaktadır.

42

Projede, Orman Genel Müdürlüğüne ayrılan kaynak 27.974 Euro’dur. Projenin hedefi; ülkelerin ormancılık sektöründeki biyoenerji üretimi ile ilgili ihtiyaçlarını belirlemek; bu ihtiyaçları odun enerjisi sektöründe karşılayabilmesi içi uygulamalı eğitimler geliştirmek; bilgi paylaşımı ve yaygınlaştırılması amacıyla kalıcı bir eğitici ağı oluşturmaktır. Orman Genel Müdürlüğünce, iş paketlerinin ilerlemesinde tüm paydaşları desteklemek, proje önerisinde sıralanan iş paketlerini uygulamak ve izleyen iş paketlerinin ülkemizde yaygınlaştırılması sürecinde;

Avusturyalı ortak FAST Pichl’de düzenlenen deneme rehber eğiticilerin eğitimi kursuna aynı eğitimi Türkiye’de vermek üzere 2 eğitmen görevlendirilmiş, projenin tanıtımına yönelik hazırlanan İngilizce –Türkçe el kitapçıkları çeşitli toplantılarda ilgi grupları ile paylaşılmış, düzenlenen 2. Proje İlerleme Toplantısında ortakların bütçe harcamaları değerlendirilmiştir. Proje kapsamında oluşturulan örnek eğitimin Türkiye’deki uygulaması Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü’nde düzenlenmiş, 12 rehber eğiticiye eğitim verilmiştir.

Yukarıda özetlenen tüm çalışmaların gerçekleştirilmesi sürecinde; 101 adet yurt dışı geçici görevlendirme oluru alınmış, toplam 201 personel yurt dışına geçici görevlendirilmiştir. Ayrıca;

“Yetiştirilmek Amacıyla Yurt Dışına Gönderilecek Devlet Memurları Hakkında Yönetmelik”

kapsamında 2 personel 2013-2014 yılı eğitim öğretim döneminde 6 ay süre ile eğitim almak üzere Amerika Birleşik Devletlerine gönderilmiştir.