• Sonuç bulunamadı

B. Performans Bilgileri

1. Faaliyet ve Proje Bilgileri

1.2 Orman Zararlılarıyla Mücadele

Orman Suçlarının Azaltılması

Hedef 1.3: İnsanların ormanlara yönelik olumsuz müdahalelerine karşı tedbirler artırılacak, orman suç sayısı azaltılacaktır.

17

Orman Alan ve Sınırlarının Korunması

Hedef 1.4: Ormanların sınırlandırma ve kadastro işlemleri bitirilecek, kadastrosu bitirilen ve kesinleşen ormanların tapuya tescil işlemleri tamamlanacaktır.

Orman Alanlarında Biyoçeşitliliğin Korunması

Hedef 1.5: Orman alanlarındaki biyoçeşitlilik tespitleri yapılacak, biyoçeşitlilik bir fonksiyon olarak amenajman planlarına entegre edilecek, bu alanlar düzenli olarak izlenecek ve korunması gerekenler koruma altına alınacaktır.

Ormancılık Alt Yapısının Güçlendirilmesi

Hedef 1.6: Ormancılık alt yapısı güçlendirilecek, mevcut orman yoları standart hale getirilecektir.

Orman Köylülerinin Desteklenmesi

Hedef 1.7: Ormancılık çalışmalarının sürdürülebilirliğini sağlamak üzere orman köylerinde sosyo-ekonomik kalkınma desteklenecektir.

STRATEJİK AMAÇ 2: ORMANLARIN GELİŞTİRİLMESİ VE GENİŞLETİLMESİ

MEVCUT ORMANLARI GELİŞTİRMEK, VERİMLİLİĞİNİ ARTIRMAK VE ALANLARINI GENİŞLETMEK

Orman Bakım Tedbirlerinin Artırılması

Hedef 2.1: Verimli ormanların iyileştirilmesine ve verimliliğinin artırılmasına yönelik silvikültürel bakım tedbirleri artırılacaktır.

Bozuk Ormanların Rehabilitasyonu

Hedef 2.2: Verimli orman alanı 12.500.000 hektara çıkarılacaktır.

Ormanların Gençleştirilmesi

Hedef 2.3: 75.000 hektar alanda doğal gençleştirme, 65.000 hektar alanda da yapay gençleştirme çalışması yapılacaktır.

Orman Ürünlerinde Kalite ve Verimliliğinin Artırılması

Hedef 2.4: Piyasa taleplerine uygun ürün elde etmek üzere; 90.000 hektar alanda kaliteli odun, tohum ve meyve verimliliğine yönelik budama yapılacaktır.

Endüstriyel Ağaçlandırmaların Kurulması

Hedef 2.5: 50.000 hektar alanda öncelikle hızlı gelişen yerli türlerle olmak üzere endüstriyel ağaçlandırmalar kurulacaktır.

Orman Alanlarının Genişletilmesi

Hedef 2.6: Orman varlığımız, ülke toplam alanının % 30’una çıkarılacaktır.

Fidan ve Tohum İhtiyacının Karşılanması

Hedef 2.7: Ülkemizin orman ağacı tohum ve fidan ihtiyacı karşılanacaktır.

Toprak Muhafaza ve Havza Islahı

Hedef 2.8: Erozyonla mücadele edilecek, sel ve çığ kontrol çalışmaları yürütülecektir.

STRATEJİK AMAÇ 3: ORMAN KAYNAKLARINDAN FAYDALANMA

ORMANLARIN ÜRETTİĞİ MAL VE HİZMETLERDEN TOPLUMUN GELİŞEN VE DEĞİŞEN BEKLENTİLERİNİ EN ÜST DÜZEYDE KARŞILAMAK, ORMANLARDAN ÇOK YÖNLÜ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR ŞEKİLDE FAYDALANMAK

Ekosistem Tabanlı ve Çok Amaçlı Planlama

Hedef 3.1: Orman alanlarının çok amaçlı faydalanmaya uygun olarak envanteri çıkarılacak ve

Hedef 3.3: Odun üretim maliyeti düşürülecek, iç ve dış piyasada rekabet imkanları oluşturulacaktır.

Odun Dışı Orman Ürünlerine Yönelim

Hedef 3.4: Odun dışı orman ürünlerinin potansiyeli tespit edilerek, faydalanma düzenlenecek ve plan döneminde ekonomik öneme sahip ürün çeşit ve miktarı % 25 oranında artırılacaktır.

18

Sertifikasyona Geçiş

Hedef 3.5: Sertifikalı orman alanı artırılacaktır.

Ormanların Koruyucu ve Çevresel Hizmetleri

Hedef 3.6: İklim değişikliği ile mücadele kapsamında ormanların artan ekolojik işlevleri yanı sıra koruyucu ve çevresel hizmetlerinden daha fazla faydalanılması yönünde çalışmalar yapılacaktır.

Rekreasyon Hizmetleri

Hedef 3.7: Ormanların sosyal, kültürel, bilimsel, sportif ve estetik hizmetlerinden toplumun daha fazla faydalanmasının sağlanması yönünde rekreasyon alanları belirlenecek, hizmet seviyesi ve kalite artırılacaktır.

STRATEJİK AMAÇ 4: KURUMSAL KAPASİTENİN GELİŞTİRİLMESİ

SÜRDÜRÜLEBİLİR ORMAN YÖNETİMİNİ SAĞLAMAYA, DAHA HIZLI VE KALİTELİ HİZMET SUNMAYA VE BELİRLENEN STRATEJİK AMAÇLARA ULAŞMAYA YÖNELİK KURUMSAL GELİŞİMİ SAĞLAMAK

Araştırma-Uygulama Birimleri Arasında İşbirliğinin Geliştirilmesi

Hedef 4.1: Ormancılık alanındaki sorunların çözümüne katkı sağlanması ve yeni tekniklerin geliştirilmesi için AR-GE çalışmaları gerçekleştirilecektir.

İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi

Hedef 4.2: İnsan kaynakları yönetimi, Genel Müdürlüğün misyonunu gerçekleştirme yönünde geliştirilecektir.

Mali Yapının Güçlendirilmesi

Hedef 4.3: Genel Müdürlüğün finansman yapısı güçlendirilecektir.

Mevzuat ve İç Kontrol Sisteminin Geliştirilmesi

Hedef 4.4: Ormancılık mevzuatı iyileştirilecek, daha hızlı, kaliteli ve etkin hizmet sunumuna yönelik mekanizmalar geliştirilecektir.

Bilgi Teknolojileri ve Yönetim Bilgi Sistemlerinin Geliştirilmesi

Hedef 4.5: Bilgi sistemleri ve teknolojik alt yapı tamamlanacak, orman bilgi sistemi geliştirilecektir.

Tanıtım ve Bilgilendirme Faaliyetleri

Hedef 4.6: Genel Müdürlüğün faaliyetleri tanıtılacak, toplumun ormanlar ve ormancılıkla ilgili konularda sürekli bilgilendirilmesi sağlanacaktır.

Uluslararası İşbirliğinin Geliştirilmesi

Hedef 4.7: Uluslararası ormancılık sürecinde alınan kararların ormancılığımıza entegrasyonu sağlanacak, yakın ve komşu ülkelerle ormancılık alanında işbirliği geliştirilecektir.

Çalışan Memnuniyetinin Artırılması

Hedef 4.8: Destek hizmetleri ve sosyal imkanlar geliştirilecektir.

2. Temel Politikalar ve Öncelikler

Kalkınma plan ve programlarında, hükümet programında, sektörel ve tematik strateji belgelerinde, ormancılık ve orman kaynaklarının yönetimi ile ilgili temel politika ve öncelikler, hedef ve stratejiler ile alınması gereken tedbir önerilerine aşağıda özetlendiği şekilde yer verilmiştir.

Dokuzuncu Kalkınma Planı, 2007-2013

Ülkemizin sahip olduğu biyolojik çeşitliliğin ve genetik kaynakların araştırılması, korunması, değerlendirilmesi ve ekonomik değer kazandırılması çalışmaları hızlandırılacaktır.

Doğal orman ekosistemini; başta yangınlar ve zararlılar olmak üzere çeşitli faktörlere karşı, etkin şekilde korumak; koruma-kullanma dengesi, biyolojik çeşitlilik, gen kaynakları, orman sağlığı, odun dışı orman ürün ve hizmetleri ile ekoturizmin geliştirilmesi gözetilerek, çok amaçlı ve verimli şekilde yönetilmesi amaçlanmaktadır.

Öncelikle çölleşme ve toplum sağlığı dikkate alınarak, havza bazında endüstriyel ve toprak muhafaza ağaçlandırmaları, rehabilitasyon çalışmaları, kent ormancılığı ve tarımsal ormancılık yapılmasıyla arazilerin daha iyi değerlendirilmesi, özel ağaçlandırmaların geliştirilmesi ve toplumun bu konularda bilinçlendirilmesi önem arz etmektedir.

19

Orta Vadeli Program, 2013-2015

Ormanlar; toplum sağlığı ve ihtiyaçları dikkate alınarak sürdürülebilir yönetim anlayışı dâhilinde korunarak değerlendirilecek, ağaçlandırma, iyileştirme ve kent ormancılığı çalışmaları geliştirilecek, çölleşme ve erozyonla mücadele faaliyetleri hızlandırılacaktır.

2013 Yılı Programı

Ormanlarımızın yangınlar, zararlı böcek ve hastalıklar ile her türlü yasa dışı müdahalelere karşı korunmasında etkinlik artırılacak, ağaçlandırma ve erozyonla mücadele faaliyetleri sürdürülecektir.

61’inci Hükümet Programı

Orman varlığının artırılması için her türlü tedbirin alınması, ormanların ekolojik dengeyi koruyacak ve topluma çok yönlü sürdürülebilir fayda sağlayacak şekilde yönetilmesine devam edilmesi hedeflenmiştir.

Türkiye Ulusal Ormancılık Programı, 2004-2023

Ulusal ormancılık ilkeleri ve sürdürülebilir orman yönetimi çerçevesinde, ormanların alanlarının, bütünlüğünün, biyolojik çeşitliliğinin, sağlığının, gençleşme kapasitesinin ve verimliliğinin korunması ve geliştirilmesini sağlayacak şekilde, çok fonksiyonlu yönetimi; ormancılık faaliyetlerinin, orman teşkilatı ile diğer ilgili gruplarının katılım ve işbirliği ile havza bazında entegre olarak planlanması ve uygulanması. Böylece devlet ormancılığından millet ormancılığına geçişin sağlanması. Bu amaçla, yerel düzeyde yetki ve sorumlulukların güçlenmesine gerekli önem ve özen gösterilerek, uygun kurumsal kapasitelerin, yasal çerçeve ve finansal mekanizmaların oluşturulması temel politika olarak ifade edilmiştir.

Ulusal İklim Değişikliği Strateji Belgesi, 2010-2020

Ormansızlaşma ve orman alanlarının bozulmasına ilişkin mevcut durum ortaya konularak, sorunların çözümüne yönelik stratejiler geliştirilecek, iklim değişikliğinin orman ekosistemleri üzerine etkilerinin değerlendirilmesi ve buna yönelik uyum stratejilerinin geliştirilmesi konusunda bilimsel araştırmalar yapılarak, araştırmalara dayalı politikalar üretilecektir.

Özellikle kurak ve yarı kurak mıntıkalarda kuraklığa dayanıklı ağaç türleri tespit edilerek bu türlerde ağaçlandırma yapılacak; ağaçlandırmanın zor ve masraflı olduğu alanlarda bitkilendirme yapılacaktır.

Su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilirlik esasları çerçevesinde yönetilmesi açısından büyük önem arz eden orman alanları ve ormancılık faaliyetleri üst havza yönetimi ilkeleri doğrultusunda planlanacak ve uygulanması sağlanacak, kentsel alanlarda açık ve yeşil alan sistemlerinin artırılması teşvik edilecek ve kent ormancılığı geliştirilecektir.

Orman yangınlarını önlemeye ve ormansızlaşma yüzünden azalan yutak alanların korunmasına, doğal ormanların korunup geliştirilmesine ve ağaçlandırma çalışmalarına hız verilecek, sıcaklıkların artmasına paralel olarak orman alanlarında artabilecek böcek, mantar ve benzeri zararlılara karşı etkili önlemlerin alınması sağlanacaktır.

Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Stratejisi ve Eylem Planı 2007

Orman biyolojik çeşitliliğinin durumu ve gidişatının daha iyi değerlendirilebilmesi için izleme programlarını geliştirilecek, orman biyolojik çeşitliliğinin daha etkin korunması ve sürdürülebilir kullanımı için uygun mekanizmalar oluşturulacaktır.

Ulusal Kırsal Kalkınma Stratejisi

Orman rejimindeki alanlarda orman kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi çerçevesinde, saha emniyetinin sağlanması ve bütünlüğünün korunması, korumanın etkinleştirilmesi gayesiyle mevcut yolların iyileştirilmesi öncelikli olmak üzere, teknik standartlara uygun yol yapımının gerçekleştirilmesi,

Orman kaynaklarının korunması ve orman köylüsünün kalkındırılmasına katkıda bulunmak gayesiyle; orman kadastrosu çalışmalarının hızlandırılmasına, mera hayvancılığının ormanlar üzerindeki baskısının azaltılmasına, ekosistemlerinin sahip olduğu biyolojik çeşitliliğin korunmasına ve biyolojik kaynakların sürdürülebilir kullanımına, ağaçlandırma ve toprak muhafaza çalışmalarına, orman yangınları ile mücadele kapsamında idari ve teknik altyapının güçlendirilmesine, enerji ormanı tesisi ve orman kaynakları üzerinde ilave baskı yaratmaksızın odun dışı orman ürünleri üretiminin geliştirilmesine ve sosyal ormancılık faaliyetlerine yönelik tedbirlerin geliştirilmesi,

Orman köylülerinin gelir ve istihdam imkânlarının artırılması, devlet ormanları dışında orman ürünleri üretimi suretiyle orman varlıkları üzerindeki baskının azaltılması, çevrenin geliştirilmesi gayesiyle ulusal ormancılık politikaları çerçevesinde özel ormancılık işletmelerinin desteklenmesine devam edilmesi,

Başta orman köyleri olmak üzere, tarımla kalkınması mümkün olmayan yörelerin, yerel kaynaklara dayalı olarak alternatif faaliyetlere yönlendirilmesi,

20

Kırsal Kalkınma Planı 2010-2013

Orman-köy ilişkilerinin iyileştirilmesi, orman rejimindeki alanlarda toprak ve su kaynaklarının muhafazası ve rehabilitasyonu, orman yangınlarıyla mücadele kapasitesinin güçlendirilmesi ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımının sağlanması,

III. FAALİYETLERE İLİŞKİN BİLGİ VE DEĞERLENDİRMELER A. MALİ BİLGİLER

1. Özel Bütçe Uygulama Sonuçları

2013 yılında Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile özel bütçeden toplam 1.988.874.000 TL ödenek tahsis edilmiş, yıl içerisinde;

Maliye Bakanlığınca tahsis edilen 15.000.000 TL

Likit kaynak karşılığı eklenen 23.883.000 TL,

Gelir fazlası karşılığı eklenen 67.702.010 TL,

Şartlı bağış devri olan 186.177,67 TL ve

Yapılan şartlı bağış tutarı olarak eklenen 12.354.713,34 TL,

olmak üzere toplam 119.125.901,01 TL ödenek eklemesi yapılarak yılsonu ödeneği 2.107.999.901,01 TL’ye yükselmiştir. Harcama birimlerinin ek ödenek ihtiyaçlarının 31.311.448 TL’si bütçe tertiplerinde kullanılma imkânı olmayan ödeneklerden bütçe içi aktarma yapmak suretiyle temin edilmiştir.

Tablo 16: Bütçe Giderlerinin Ekonomik Sınıflandırması, 2013

Gider Türü Bütçe

01 Personel Giderleri 1.002.203.000 6.982.156 702.000 1.008.483.156 942.976.166,44 65.506.989,56 02 Sosyal Güv. Kur.

Dev.Primi Gid. 216.645.000 1.893.000 33.000 218.505.000 209.307.967,36 9.197.032,64 03 Mal ve Hizmet Alım

Giderleri 139.168.000 51.349.854 190.517.854 187.515.151,25 3.002.702,75

05 Cari Transferler 40.134.000 7.915.000 7.720.000 40.329.000 38.198.408,91 2.130.591,09 06 Sermaye Giderleri 420.000.000 70.997.339 11.556.448 479.440.891 458.489.948,44 20.950.942,57 07 Sermaye Transferleri 40.831.000 1.600.000 1.600.000 40.831.000 30.103.174,08 10.727.825,92 08 Borç Verme 129.893.000 9.700.000 9.700.000 129.893.000 120.032.218,39 9.860.781,61 TOPLAM 1.988.874.000 150.437.349 31.311.448 2.107.999.901 1.986.623.034,87 121.376.866,14

*e-bütçe kayıtları esas alınarak düzenlenmiştir.

2012 yılına göre işçi sayısının azalması ve toplu iş sözleşmesinin sonuçlandırılmamasından dolayı ödemelere yansımayan sosyal haklar nedeniyle personel giderlerinde kalan ödenek miktarı beklenenin üzerinde gerçekleşmiştir. Toplu sözleşme farklarının 2014 yılı bütçesine ek maliyet getireceği tahmin edilmektedir.

Tablo 17: Bütçe Giderlerinin Fonksiyonel Sınıflandırması, 2013

Fonksiyon Bütçe

01 Genel Kamu Hizmetleri 7.182.000 144.524 320.000 7.006.524 6.746.118,18 260.405,82

02 Savunma Hizmetleri 288.000 288.000 238.985,35 49.014,65

04 Ekonomik İşler ve

Hizmetler 1.981.404.000 150.292.825 30.991.448 2.100.705.377 1.979.637.931,34 121.067.445,67 TOPLAM 1.988.874.000 150.437.349 31.311.448 2.107.999.901 1.986.623.034,87 121.376.866,14

21

Orman Genel Müdürlüğünün ana hizmet birimleri ile uygulama birimleri, Ekonomik İşler ve Hizmetler fonksiyonu altında yer almakta olup, toplam ödenek kullanımının % 99,64’ü de bu fonksiyonel kod altında gerçekleşmiştir.

Ekonomik İşler ve Hizmetler Fonksiyonunun nakdi gerçekleşme oranı % 94,2 olurken, aynı oran Genel Kamu Hizmetlerinde % 96,3 Savunma Hizmetlerinde ise % 83 olarak sonuçlanmıştır.

Tablo 18: Birimler İtibariyle Bütçe Ödenek ve Harcama Tutarları, 2013

Harcama Birimi Bütçe Ödeneği Yılsonu

Ödeneği

Yılsonu

Harcama Kalan

40.17.00.02 Özel Kalem 1.408.000 1.408.000 1.265.100,61 142.899,39

40.17.00.04 İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığı 4.700.000 4.620.000 4.135.991,75 484.008,25 40.17.00.05 Personel Dairesi Başkanlığı 35.892.000 28.209.100 26.275.910,65 1.933.189,35 40.17.00.10 Bilgi Sistemleri Dairesi Başkanlığı 19.001.000 18.960.435 18.829.015,42 131.419,58 40.17.00.12 Dış İlişkiler, Eğitim ve Araştırma Dairesi

Başkanlığı 15.475.000 29.900.000 29.735.040,76 164.959,24

40.17.00.20 Teftiş Kurulu Başkanlığı 8.975.000 9.656.000 9.417.000,41 238.999,59 40.17.00.23 Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı 1.588.000 1.507.900 1.481.887,56 26.012,44

40.17.00.24 Hukuk Müşavirliği 585.000 634.089 620.237,22 13.851,78

40.17.00.61 Orman Bölge Müdürlükleri 1.724.573.000 1.827.810.891 1.726.576.485,54 101.234.405,47 40.17.00.62 Araştırma Enstitüsü Müdürlükleri 28.537.000 29.610.000 24.459.140,21 5.150.859,79 40.17.31.00 Kadastro ve Mülkiyet Dairesi Başkanlığı 8.350.000 8.420.000 7.683.261,01 736.738,99 40.17.32.00 Orman İdaresi ve Planlama Dairesi

Başkanlığı 865.000 920.000 690.922,66 229.077,34

40.17.33.00 İşletme ve Pazarlama dairesi Başkanlığı 1.165.000 1.125.000 1.065.109,19 59.890,81

40.17.34.00 Silvikültür Dairesi Başkanlığı 675.000 695.000 643.288,59 51.711,41

40.17.35.00 İnşaat ve İkmal Dairesi Başkanlığı 7.181.000 6.508.000 6.460.677,47 47.322,53 40.17.36.00 Orman Zararlılarıyla Mücadele Dairesi

Başkanlığı 903.000 1.849.000 1.795.704,94 53.295,06

40.17.37.00 Orman Yangınlarıyla Mücadele Dairesi

Başkanlığı 103.549.000 111.098.005 111.058.520,27 39.484,73

40.17.38.00 Ağaçlandırma Dairesi Başkanlığı 4.035.000 4.070.000 1.708.850,86 2.361.149,14.

40.17.39.00 Toprak Muhafaza ve Havza Islahı Dairesi

Başkanlığı 10.014.000 10.070.000 5.213.314,88 4.856.685,12

40.17.40.00 Orman ve Köy İlişkileri Dairesi

Başkanlığı 8.604.000 8.062.000 4.770.239,20 3.291.760,80

40.17.41.00 Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Dairesi

Başkanlığı 968.000 1.017.425 954.864,64 62.560,36

40.17.42.00 Fidanlık ve Tohum İşleri Dairesi

Başkanlığı 639.000 639.000 603.127,18 35.872,82

40.17.43.00 İzin ve İrtifak Dairesi Başkanlığı 1.192.000 1.210.056 1.179.343,85 30.712,15

TOPLAM 1.988.874.000 2.107.999.901 1.986.623.034,87 121.376.866,14

2013 yılında teşebbüs ve mülkiyet gelirleri bir önceki yıla göre % 22,7 alınan bağış ve yardımlar ile özel gelirler % 14,4 diğer gelirler % 15,9 ve sermaye gelirleri ise % 23,4 oranında artış göstermiştir.

2013 yılı başlangıç bütçesinde öz gelir toplamı 601.508.000 TL olup, toplam giderlerin % 30,2 sine karşılık gelmektedir. Diğer bir ifadeyle 2013 yılında yapılacak giderlerin % 30,2 sinin öz gelirlerden finanse edilmesi planlanmıştır. Yılsonu itibarıyla öz gelirler 872.688.181 TL, giderler ise 1.986.623.035 TL olarak gerçekleşmiş, öz gelirlerin giderleri karşılama oranı ise % 43,9 olarak sonuçlanmıştır.

22

Tablo 19: Bütçe Gelirlerinin Ekonomik Sınıflandırması, 2013

Kod Gelir Çeşidi Planlanan Gerçekleşme Gerçekleşme Oranı

(%)

03 Teşebbüs ve Mülkiyet Gelirleri 320.853.000 547.805.621,92 170,7

04 Alınan Bağış ve Yardımlar İle Özel Gelirler 1.386.336.000 1.194.735.961,70 86,2

05 Diğer Gelirler 280.650.000 324.767.937,50 115,7

06 Sermaye Gelirleri 5.000,00 114.621,58 2.292,4

08 Alacaklardan Tahsilat 503.435

TOPLAM 1.987.874.000 2.067.927.577,70 104

*e-bütçe kayıtları esas alınarak düzenlenmiştir.

Orman alanlarında verilen izin gelirleri % 174 oranı ile 534,1 Milyon TL,

Madenlerden devlet hakkı gelirleri % 152 oranı ile 19,8 Milyon TL,

Orman köylülerini destekleme fonu gelirleri % 94,4 oranı ile 99,1 Milyon TL,

Ağaçlandırma fonu gelirleri % 133 oranı ile 161,1 Milyon TL,

Diğer öz gelirler toplamı da % 107 oranı ile 59 Milyon TL,

olmak üzere 2013 yılı öz gelirler toplamı % 145 oranı ile 872.688.181 TL olarak gerçekleşmiştir.

Diğer taraftan öz gelir kalemlerinden olan ve döner sermayeden aktarılması gereken 22 Milyon TL tutarındaki pay; döner sermayede yaşanan nakit sıkıntısına bağlı olarak tahsil edilememiştir.

2013 yılında öngörülen toplam 1.386.366.000 TL tutarındaki hazine yardımının 1.179.699.000 TL’si tahsil edilmiş, kalan 206.667.000 TL hazine yardımının; 105.000.000 TL’ si 2013 yılına mahsuben 2014 yılında alınmak üzere tahakkuka bağlanmıştır.

2. Döner Sermaye Uygulama Sonuçları

2013 yılında 2.040.000.000 TL orman emvali satışları, 55.000.000 TL fidan satış gelirleri, 4.000.000 TL odun dışı gelirler ve 220.000.000 TL faiz gelirleri ile gayrimenkul satış gelirleri olmak üzere toplam 2.319.000.000 TL gelir bütçesi öngörülmüş, % 90,5 oranında gerçekleşme sağlanmıştır.

Tablo 20: Döner Sermaye Gelirleri, 2013

Gelir Türü Bütçe Gerçekleşme Gerçekleşme Oranı

(%)

Satış Gelirleri 2.099.000.000 1.968.520.715 93,8

Diğer Gelirler 220.000.000 130.249.584 59,2

TOPLAM 2.319.000.000 2.098.770.298 90,5

Öngörülen gelir bütçesi karşılığında 186.650.000 TL si yatırım, 800.449.000 TL si üretim ve 1.331.901.000 TL si genel yönetim giderleri dahil diğer tüm cari giderler olmak üzere 2.319.000.000 TL gider bütçesi öngörülmüştür.

Tablo 21: Döner Sermaye Giderleri, 2013

Gider Türü Bütçe Gerçekleşme Kalan Gerçekleşme Oranı

(%)

Yatırım Giderleri 186.650.000 132.894.183 53.755.817 71,2

Üretim Giderleri 800.449.000 771.129.211 29.319.789 96,3

Cari Giderler 1.331.901.000 1.236.340.031 95.560.969 92,8

TOPLAM 2.319.000.000 2.140.363.425 178.636.575 92,3

İlk atlı aylık değerlendirme sonucunda gelirlerdeki daralmaya bağlı olarak gider bütçesinde 200.000.000 TL tasarruf öngörülmüş, kalan ödenek miktarı 178.637.000 TL olarak sonuçlanmıştır.

3. Temel Mali Tablolara İlişkin Açıklamalar

2013 yılsonu özel bütçe ödenek kullanımı 1.986.623.035 TL olarak sonuçlanmış, bütçe harcamasının başlangıç bütçesine oranı % 99,9 yılsonu bütçesine oranı ise % 94,2 olarak gerçekleşmiştir.

23

Yıl içerisinde birinci düzey itibarıyla tüm ekonomik kodlarda aktarma yapılmıştır. Bu çerçevede personel giderlerinde harcama oranı % 93,5 sosyal güvenlik kurumlarına devlet primi giderlerinde

% 95,8 mal ve hizmet alım giderlerinde % 98,4 cari transferlerde % 94,7 sermaye giderlerinde % 95,6 sermaye transferlerinde %73,7 ve borç vermede % 92,4 oranında gerçekleşme sağlanmıştır.

Bazı giderlerin karşılanmasında mevcut likit kaynaklar ve gelir fazlalarından olmak üzere imkanlar değerlendirilmiş yine bütçe içi aktarma yapılmak suretiyle kullanılma imkanı olmayan ödenekler ihtiyaç duyulan tertiplere aktarılmıştır. Maliye Bakanlığından sermaye giderlerinde kullanılmak üzere 15.000.000 TL ek ödenek sağlanmış, bu çerçevede Maliye Bakanlığınca eklenen tutar ile şartlı bağışlar ve aktarmalar hariç;

Personel giderlerine 6.280.156 TL,

Sosyal güvenlik kurumlarına devlet primi giderlerine 1.860.000 TL,

Mal ve hizmet alım giderlerine 51.349.854 TL,

Cari transferlere 195.000 TL.

Sermaye giderlerine 31.900.000 TL,

olmak üzere toplam 91.585.010 TL ödenek yetkili makam olurlarına istinaden bütçeye eklenmiştir. Yıl içerisinde ödenek eklemesi yapılan önemli harcama kalemlerine ilişkin bilgilere aşağıda yer verilmiştir.

Ağaçlandırma, toprak muhafaza ve fidan üretimi faaliyetlerinin hedeflenen seviyede gerçekleşmesini sağlamak maksadıyla Ağaçlandırma ve Toprak Muhafaza Projesine 30.400.000 TL ödenek eklenmiş, projenin yılsonu nakdi gerçekleşme oranı % 98,6 olarak sonuçlanmıştır.

Orman yangınlarıyla mücadele hizmetlerinde kullanılmak üzere kiralanan hava taşıtları kiralama bedellerinin karşılanması maksadıyla 7.441.005 TL ödenek ilgili bütçe tertibine eklenmiş ve nakdi gerçekleşme oranı % 100 olarak sonuçlanmıştır.

Mahkeme harç ve giderleri ile ilama bağlı borç ödemelerinin karşılanması maksadıyla 15.200.000 TL ödenek ilgili bütçe tertibine eklenmiş ve nakdi gerçekleşme oranı % 99,2 olarak sonuçlanmıştır.

08-19 Nisan 2013 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler Orman Forumu (UNFF) 10 oturumu için 6.500.000 TL ödenek ilgili bütçe tertibine eklenmiş ve gerçekleşme oranı % 99,3 olarak sonuçlanmıştır.

Orman bölge müdürlüklerinin sürekli ve geçici görev yolluğu ile seyyar görev tazminatı ödemelerinde kullanılmak üzere 8.300.000 TL ödenek ilgili bütçe tertibine eklenmiş, nakdi gerçekleşme 98,1 olarak sonuçlanmıştır.

Ağaçlandırma yapılması gayesiyle alınan şartlı bağış tutarları öncelikle gelir olarak “B” cetveline alınmakta ve ilgili Makam oluruna istinaden bütçeye ödenek kaydı yapılmaktadır. Kullanılmayan bölümlerin ise mevzuata uygun olarak ödenek devri yapılmaktadır. 2013 yılında öncelikle 2012 yılında kullanılmayan 186.177,67 TL tutarın ödenek devri yapılmış, yıl içerisinde yapılan 12.354.713,34 TL şartlı bağış usulüne uygun olarak ödenekleştirilmiştir.

Bu kapsamda bütçede öngörülmemekle birlikte 2013 yılında ağaçlandırma yapılması gayesiyle ödenek kaydı yapılan toplam tutar 12.540.891,01 TL olmuştur. Söz konusu tutarın 10.606.436,28 TL’si ağaçlandırma çalışmalarında kullanılmış, kalan 1.934.454,73 TL’nin ise 2014 yılına ödenek devri yapılacaktır.

2012 yılına göre döner sermaye gelirlerinde % 3 oranında azalma olmuştur. Bütçede öngörülen satış gelirlerinde; orman emvali piyasasındaki daralmaya bağlı olarak birim satış fiyatlarının istenilen düzeyde sonuçlanmaması, diğer gelirlerde ise; bütçede öngörülen ihtiyaç fazlası gayrimenkul satışlarının gerçekleşmemiş olmasından dolayı belirlenen hedeflere ulaşılamamıştır.

2012 Nisan ayından itibaren orman emvali fiyatlarında başlayan düşüş eğilimi devam etmiş ve 2012-2013 Haziran ayı sonu itibariyle tomruk fiyatlarında % 14,2 lif yonga fiyatlarında % 3,4 kâğıtlık odun fiyatlarında % 17,3 ve endüstriyel odun ortalamasında da % 16,9 oranında gerileme olmuştur. Satılan emval miktarında artış olmasına rağmen fiyatlardaki düşüşe bağlı olarak gelirlerde azalma olmuştur.

24

Diğer taraftan 2012 yılından devreden stoklar ve 2013 yılında devam eden üretim nedeniyle de stoklarda artış meydana gelmiş ve ihaleye konulan emvaller de pazarlığa kalma oranlarında ciddi artış olmuştur. Satış fiyatlarındaki düşüş ve üretim maliyetlerindeki artıştan dolayı, satılan orman emvallerinde maliyet artışı bir önceki yıla göre; diğer giderlerin ortalamasının üzerinde sonuçlanmış, nakit stoku % 60, stok değerli mal mevcudu ise % 57 oranında azalmış, teminatlı alacaklar % 4 oranında artmıştır.

Tablo 22: Giderlerin Bütçe ve Faaliyet Dağılımı, 2013

Faaliyetler

162.793.005 158.667.238 87.407.233 85.592.253 250.200.238 244.259.491 98

2 Orman Zararlılarıyla Mücadele

7.195.000 4.599.002 7.195.000 4.599.002 64

3 Orman Suçlarıyla

Mücadele 5.200.000 5.192.541 14.097.247 9.225.396 19.297.247 14.417.938 75

4 Orman Kadastrosu 7.350.000 6.673.177 7.350.000 6.673.177 91

5 Biyoçeşitlilik

Envanteri 650.000 650.000 650.000 650.000 100

6 Orman Yolları 122.547.876 85.851.681 122.547.876 85.851.681 70

7 Orman Köylülerinin Desteklenmesi

149.725.000 142.160.832 149.725.000 142.160.832 95

8

Verimli Ormanların İyileştirilmesi

66.824.965 50.282.914 66.824.965 50.282.914 75

9 Rehabilitasyon 10.593.220 10.507.761 20.884.208 16.112.161 31.477.428 26.619.922 85

10 Ormanların

Gençleştirilmesi 34.374.312 28.463.502 34.374.312 28.463.502 83

11 Budama 3.223.465 1.583.273 3.223.465 1.583.273 49

12 Endüstriyel

Ağaçlandırma 4.320.000 4.320.000 4.320.000 4.320.000 100

13 Ağaçlandırma 182.182.671 160.605.472 182.182.671 160.605.472 88

14 Fidan ve Tohum

Üretimi 52.649.000 50.876.328 48.000.000 42.329.761 100.649.000 93.206.089 93

15 Toprak Muhafaza

ve Havza Islahı 164.943.000 159.873.235 164.943.000 159.873.235 97

16 Amenajman Planı 195.000 24.426 14.798.000 8.603.664 14.993.000 8.628.090 58

17

Odun Üretimi ve Kalitesinin Artırılması

796.366.119 771.293.598 796.366.119 771.293.598 97

18 Odun Dışı Orman

Ürünleri Envanteri 66.000 26.078 3.124.000 1.647.445 3.190.000 1.673.523 52

19 Sertifikalandırma 1.600.000 1.016.414 1.600.000 1.016.414 64

20 Rekreasyon

Hizmetleri 18.380.500 13.984.476 18.380.500 13.984.476 76

21 Araştırma

Projeleri 1.818.000 1.605.818 1.818.000 1.605.818 88

22 Eğitim Çalışmaları 2.268.500 806.877 2.268.500 806.877 36

23 Bilgi ve İletişim

Teknolojisi 17.061.000 17.060.640 17.061.000 17.060.640 100

24 Yayın ve Tanıtım 8.168.429 6.714.532 8.168.429 6.714.532 82

25

Fiziksel Kaynakların İyileştirilmesi

39.018.217 35.171.174 39.018.217 35.171.174 90

26

Uluslararası İşbirliğinin Geliştirilmesi

27.419.000 27.309.601 27.419.000 27.309.601 100

Toplam 786.314.896 744.903.147 1.288.928.071 1.163.928.124 2.075.242.967 1.908.831.271 92 Genel Yönetim Giderleri 1.321.685.005 1.241.719.888 1.030.071.929 976.435.301 2.351.756.934 2.218.155.189 94 GENEL TOPLAM 2.107.999.901 1.986.623.035 2.319.000.000 2.140.363.425 4.426.999.901 4.126.986.460 93

25

2013 yılında revize edilen toplam bütçe kaynağı 4.426.999.901 TL olup, bu tutarın % 48’ini oluşturan 2.107.999.901 TL’si özel bütçeden, % 52’sini oluşturan 2.319.000.000 TL’si ise döner sermayeden karşılanmıştır. Revize edilen bütçe kaynağının % 47’sini teşkil eden 2.075.242.967 TL’si performans programıyla ilişkilendirilmiş ve program kapsamında yapılan harcama tutarı % 92 oranı ile 1.908.831.271 TL olarak gerçekleşmiştir. Genel yönetim giderlerine ayrılan kaynak 2.351.756.934 TL iken gerçekleşme % 94 oranı ile 2.218.155.189 TL olarak sonuçlanmıştır.

B. PERFORMANS BİLGİLERİ 1. Faaliyet ve Proje Bilgileri

1.1 Orman Yangınlarıyla Mücadele

2013 yılında meydana gelen 3.755 adet orman yangını sonucu; 3.186 hektarı örtü ve 8.270 hektarı tepe olmak üzere 11.456 hektar orman alanı zarar görmüştür. Ayrıca 5.007 adet kırsal alan yangınına

2013 yılında meydana gelen 3.755 adet orman yangını sonucu; 3.186 hektarı örtü ve 8.270 hektarı tepe olmak üzere 11.456 hektar orman alanı zarar görmüştür. Ayrıca 5.007 adet kırsal alan yangınına