• Sonuç bulunamadı

Ġç Denetim Birimi

2. Uluslararası Aile Konferansı

Türkiye- Kazakistan Konsolosluk ĠstiĢareleri - Astana (Kazakistan)

Konsolosluk ĠstiĢareleri, Konsolosluk ĠĢleri Genel Müdürü Büyükelçi Sayın Mehmet SAMSAR baĢkanlığında bir heyetin 25 ġubat 2015 tarihinde Astana‟ya yaptığı ziyaret ile gerçekleĢmiĢ olup, gündem maddeleri arasında yer alan “çocuk kaçırma” konularında BaĢkanlığımızca yürütülmekte olan vakalarla ilgili görüĢmeler yapmak üzere söz konusu heyete Bakanlığımızı temsilen, Daire BaĢkanlığımızdan katılım sağlanmıĢtır.

Avrupa Konseyi Çocuk Hakları Strateji Belgesi Uzmanlar Komitesinin Ġkinci Toplantısı – Strazburg (Fransa)

12-13 Mayıs 2015 tarihinde Fransa‟nın Strazburg Ģehrinde gerçekleĢtirilen ikinci toplantıda;

Avrupa Konseyi 2016-2019 Çocuk Hakları Strateji Belgesinin taslağı üzerinde görüĢülmek üzere Bakanlığımızı temsilen, Daire BaĢkanlığımızdan katılım sağlanmıĢ olup, Taslak Belgenin, üye ülkelerin görüĢleri alınmak üzere gönderilmesine karar verilmiĢtir.

Uluslararası Sosyal Hizmetler Organizasyonu (ISS) Uzman DanıĢma Komitesi (PAC) Yüz Yüze GörüĢme Toplantısı- Londra (Ġngiltere)

Uluslararası Sosyal Hizmetler Organizasyonu (ISS) Uzman DanıĢma Komitesi (PAC) Yüz Yüze GörüĢme Toplantısı ISS‟in Yönetim Kurulu, PAC üyeleri ve misafir Temsilciliklerin katılımıyla 11-12 Mayıs 2015 tarihlerinde Londra‟da gerçekleĢtirilmiĢ olup, toplantıda; ISS‟in 2015-2018 yılları arasındaki stratejik planının uygulanması, çalıĢma ağının eğitim ihtiyaçları, yeni ülke bilgi yönetim sistemi veri tabanının geliĢtirilmesi, çocukların korunmasına iliĢkin 1996 Lahey SözleĢmesi, çalıĢma ağı arasındaki iletiĢim, savunuculuk faaliyetleri ve ISS‟in tüm üye ülkelerde profilini yükseltmek olmak üzere bir dizi konu ele alınmıĢtır. Söz konusu toplantıya Bakanlığımızı temsilen, Daire BaĢkanlığımızdan katılım sağlanmıĢtır.

Evrensel Periyodik Ġnceleme Mekanizması (Ġsviçre)

27-29 Ocak 2015 tarihleri arasında Cenevre‟de gerçekleĢtirilen Evrensel Periyodik Ġnceleme Mekanizması ikinci tur incelemesinde faydalanılmak üzere bilgi notları hazırlanmıĢ ve Bakanlığımızı temsilen Sayın MüsteĢarımız ve beraberindeki heyetin katılımı sağlanmıĢtır.

Uluslararası Düzeyde Düzenlenen Bazı Etkinlikler

Bakanlığımız YurtdıĢı Temsilciliği’nin AçılıĢı-Almanya-Duesseldorf

Bakanlığımızın ilk yurtdıĢı teĢkilatı olan, Düsseldorf Aile ve Sosyal Politikalar AtaĢeliği açılıĢı, Sayın MüsteĢarımız ve Çocuk Hizmetleri Genel Müdürünün katılımlarıyla 26-27 Mayıs 2015 tarihlerinde Almanya‟nın Düsseldorf Ģehrinde gerçekleĢtirilmiĢtir.

2. Uluslararası Aile Konferansı

Bakanlığımız ve Ġslam Dünyası STK'ları Birliği'nin 24-25 Ocak 2015 tarihlerinde birlikte organize ettiği "DeğiĢen Dünyada Bireyler Arası EtkileĢim Ağı Olarak Aile- ġefkat, Hürmet, Nezaket, PaylaĢım" baĢlıklı 2. Uluslararası Aile Konferansı, üst düzey katılım ile gerçekleĢtirilmiĢtir.

2015 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu 60

Makedonya Heyeti KarĢılanması

Makedonya Cumhuriyeti ÇalıĢma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı arasında Sosyal Politika alanında Niyet Beyanı imzalanmasını teminen Makedonya ÇalıĢma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı MüsteĢarı Enver Hüseyin ve Genel Müdür Zihra Mehmeti Sayın MüsteĢarımız Nesrin ÇELĠK ile temaslarda bulunmuĢlar ve niyet beyanı imzalamıĢlardır.

Ayrıca söz konusu heyet Ankara ve Ġstanbul‟ da bulunan Ġl Müdürlükleri, bazı kurum-kuruluĢları 19-20 Ocak 2015 tarihlerinde ziyaret etmiĢtir.

Kabul Edilen Bazı Yabancı Heyetler Senegal Meclisi

13-16 Nisan 20015 tarihleri arasında ülkemize bir ziyarette bulunan Senegal Meclisi bünyesinde kurulan 9 milletvekilinden müteĢekkil PEVA heyetinin Bakanlığımızdaki eğitimleri ve hizmet birimlerimize ziyaretleri gerçekleĢtirilmiĢtir.

BM Özel Temsilcisi

BM Özel Temsilcisi Zainab Bangura Suriye ve Irak‟taki çatıĢmalar bağlamında cinsiyete dayalı Ģiddet konusunu incelemek üzere bölgeye bir veri toplama ziyareti gerçekleĢtirmiĢ ve bu kapsamda 17 Nisan 2015 tarihinde Sayın MüsteĢarımız ile görüĢmüĢtür.

Bosna Hersek Merhamet Derneği ile Protokol

04 Haziran 2015 tarihinde Bosna Hersek‟ten Merhamet Derneği ülkemizde meydana gelen Ermenek Maden kazasında ailesini kaybeden çocuklara burs bağlamak istediği belirtmiĢtir. Söz konusu talebe iliĢkin bir Protokol metni hazırlanarak Bosna Hersek tarafına iletilmiĢtir.

Yurtdışı Teşkilatı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının yurtdıĢı teĢkilatı kadroları, 6518 sayılı Kanun ile TBMM‟de kabul edilmiĢ ve 19.02.2014 tarih ve 28918 sayılı Resmi Gazete‟de yayımlanmıĢtır. Bu kapsamda yurtdıĢı müĢavir ve ateĢesi olmak üzere toplam 20 kadro ihdas edilmiĢtir.

16/02/2015 tarihli ve 2015/7323 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı YurtdıĢı TeĢkilatımız kurulmuĢtur.

DıĢiĢleri Bakanlığı ile ÇSGB‟nın uygun görüĢleri ile Almanya‟da 1 MüĢavirlik (Berlin) ve 5 AtaĢelik

2015 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu 61

(Köln, Düesseldorf, Münih, Hamburg, Stuttgart) kadrosu ihdas edilmesi Maliye Bakanlığı tarafından uygun mütalaa edilmiĢtir.

AB ve DıĢ ĠliĢkiler Daire BaĢkanlığınca ilk olarak Düesseldorf AtaĢeliğin açılması uygun olacağı değerlendirilmiĢ olup bahsi geçen AtaĢeliğin kurulması aĢamasında hazırlıklarda görev almak üzere iki personel Düesseldorf‟ da görevlendirilmiĢtir.

YurtdıĢı teĢkilatının yapılandırılmasında Türklerin sayısı, ülkenin coğrafi büyüklüğü, yaĢanan sorunların sıklığı, Türk ailelerinin yapısı, Türk iĢgücünün yapısı, ülkenin göçmen politikaları ölçüt olarak alınmıĢtır.

Bu ülke ve Ģehirlerin belirlenmesinde; ülke ve Ģehirlerde yaĢayan vatandaĢ sayısı, BĠMER baĢvuruları, vatandaĢ dilekçeleri, Uluslararası Sosyal Hizmetler Organizasyonu ve DıĢiĢleri Bakanlığı kanalı ile Bakanlığımıza iletilen vaka sayısı, bazı konsoloslukların (Marsilya ve Milano vb.) görev bölgelerinde bulunan vatandaĢlarla yapılan toplantılarda iletilen talepler, Bakanlık personelinin yurt dıĢı ziyaretlerinde yaptığı çalıĢmalardaki tespitleri önemli olmuĢtur.

13/04/1999 Kamu Kurum ve KuruluĢlarının YurtdıĢı TeĢkilatını OluĢturan Birimlerin Nitelik, Kurulduğu ġehir ve Ülke, Görev Alanı, Akredite Edildiği Ülkeler ve Bağlı Bulunduğu Misyonlar Hakkındaki 13/04/1999 tarihli ve 99/12770 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında DeğiĢiklik Yapılmasına ĠliĢkin 08/03/2015 tarih ve 29289 sayılı Resmi gazetede yayımlanan 16/02/2015 tarih ve 2015/7323 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı YurtdıĢı TeĢkilatının Görevleri, aĢağıdaki Ģekilde belirtilmiĢtir:

“Madde 44- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yurtdışı teşkilatı; bulunduğu ülkedeki vatandaşlarımızın sorunlarının tespit ve çözümüne yönelik mesleki çalışmalar yapmak, bulundukları ülkenin sosyal yardım, sosyal hizmet ve yabancılara yönelik politikalarının oluşturulmasında ve geliştirilmesinde vatandaşlarımızın haklarını korumaya yönelik çalışmalarda bulunmak, görevli bulunduğu ülkedeki sosyal yardım ve hizmetler ile ilgili politikaları, gelişmeleri takip etmek, raporlamak, değerlendirmek ve sonuçlarından Bakanlığı haberdar etmek; aile ve sosyal politika alanlarında Türkiye’ yi temsil etmek, gerek olması halinde büyükelçiye danışmanlık yapmak;

bulunduğu ülkede ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak, sosyal yardım ve sosyal hizmet politikaları alanında iki ülke makamları arasında imzalanan ikili anlaşmalar, protokoller, mutabakat zabıtları ve daimi komisyon toplantılarında alınan kararların uygulanmasını izlemek, değerlendirilmesini yapmak, bağlı olunan dış temsilcilik tarafından verilecek diğer görevleri yerine getirmek ve bu çerçevede yapılacak çalışmaların verimli, süratli ve etkin bir şekilde yürütülmesini sağlamakla yükümlüdür.”

2015 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu 62

Uluslararası İçerikli Belgeler Ġlerleme Raporları

Biri nihai olmak üzere yılda iki kez Bakanlığımızın Ġlerleme Raporu Daire BaĢkanlığımız tarafından Avrupa Birliği Bakanlığına sunulmaktadır. Genel Müdürlüklerimiz ve Birimlerimizden gelen bilgiler doğrultusunda hazırlanan raporun, gerekirse çevirileri de yapılmaktadır.

Ulusal Program

2008/14481 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı gereğince “Ulusal Program Uygulama Raporlarını”

hazırlamakla yükümlü AB Bakanlığı, Bakanlar Kurulu‟na sunulmak üzere bir yıl içinde toplam dört raporu Bakanlığımızdan talep etmektedir.

Bu kapsamda, söz konusu dört rapor I. Çeyrek, II. Çeyrek, III. Çeyrek Ulusal Program Ġzleme Raporu olmak üzere üçer aylık dönemlerde Bakanlığımız ilgili Genel Müdürlükleri koordinasyonuyla hazırlanıp Avrupa Birliği Bakanlığına iletilmektedir.

Ulusal Eylem Planı

Avrupa Birliği Bakanlığına, AB‟ ye katılım için Ulusal Eylem Planı hazırlık çalıĢmaları kapsamında 19 Nolu “Sosyal Politika ve Ġstihdam Faslı” için Bakanlığımızın katkısı hazırlanmıĢtır.

GerçekleĢtirilen dört toplantının nihayetinde üzerinde mutabık kalınan Ulusal Eylem Planı I nci ve II nci aĢama metinleri oluĢturulmuĢtur.

Ġstihdam ve Sosyal Reform Programı (ESPR)

ESRP (Ġstihdam ve Sosyal Reform Programı) programı, ÇalıĢma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülmekte olup, sosyal içerme ayağında yer alan Bakanlığımızın çalıĢma alanına giren hususlar ıĢığında arka plan bilgi raporu, Daire BaĢkanlığımız tarafından hazırlanmıĢtır.

Katkı Sağlanan Belgeler

 28 Mayıs-12 Haziran 2015 tarihleri arasında Cenevre‟de yapılan 103. Uluslararası ÇalıĢma Konferansı‟nın teknik gündem maddelerine iliĢkin görüĢ bildirilmiĢtir.

 Nüfus ve Kalkınma Konusunda BM 11. Hükümetlerarası ankete katılım sağlanmıĢtır.

 Avrupa Ġnsan Hakları SözleĢmesi Ġhlallerinin Önlenmesine ĠliĢkin Eylem Planına katkı sağlanmıĢtır.

 BM 68. Genel Kurulu sırasında kabul edilmiĢ olan “The Girl Child” baĢlıklı karar hakkında hazırlanan rapora katkı sağlanmıĢtır.

 BM Genel Sekreteri‟nin “PromotingSocialĠntegration Through SocialĠnclusion” baĢlıklı karar çerçevesinde, “Sosyal Kapsayıcılık ve Entegrasyon” alanlarındaki faaliyetlere iliĢkin hazırlayacağı rapora katkı sağlanmıĢtır.

 BM EPĠM Türkiye Ġncelemesi ile ilgili olarak ülkemize yöneltilen tavsiyelere iliĢkin olarak değerlendirme notu hazırlanıp iletilmiĢtir.

2015 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu 63

 Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Sosyal ĠĢler, Sağlık ve Sürdürülebilir Kalkınma Komisyonu Raportörü Olga Borzova‟nın “Socialservices in Europe: legislationandpractice of theremoval of childrenfromtheirfamilies in Council of Europe memberstates” baĢlıklı raporuna iliĢkin değerlendirme notları hazırlanmıĢ ve yetkililere iletilmiĢtir.

 BM Yargısız ve Keyfi Ġnfazlar Özel Raportörü ChristofHeyns‟in 26-30 Kasım 2012 tarihleri arasında ülkemize gerçekleĢtirdiği resmi ziyareti neticesinde hazırladığı raporu için düzenlediği ek raporu hakkındaki görüĢ ve önerilerimiz ilgili makamlara iletilmiĢtir.

 2004 AGĠT Toplumsal Cinsiyet EĢitliği Eylem Planı‟nın uygulanmasına hakkında hazırlanan yıllık değerlendirme raporuna katkı sağlanmıĢtır.

 Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri tarafından kaleme alınan 2014 yılı Türkiye Ġnceleme Raporu taslak metnine iliĢkin görüĢ bildirilmiĢtir.

 Ġstihdam Politikasına ĠliĢkin 122 Sayılı ILO SözleĢmesinin ülkemizdeki uygulamalarına iliĢkin hazırlanan rapora katkı sağlanmıĢtır.

Niyet Beyanı, Protokol, İşbirliği Ve Sonuç Bildirgeleri

Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Ġran Ġslam Cumhuriyeti Kadın ve Aile ĠĢleri CumhurbaĢkanı Yardımcılığı Arasında Kadın ve Aile Faaliyetleri Alanında Niyet Beyanı

7 Nisan 2015 tarihinde Sayın CumhurbaĢkanımızın Ġran‟a gerçekleĢtirdikleri ziyaret vesilesiyle düzenlenen Türkiye-Ġran Yüksek Düzeyli ĠĢbirliği Konseyi II. Toplantısı marjında, Tahran‟da, Sayın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı tarafından “Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Ġran Ġslam Cumhuriyeti Kadın ve Aile ĠĢleri CumhurbaĢkanı Yardımcılığı Arasında Kadın ve Aile Faaliyetleri Alanında Niyet Beyanı” imzalanmıĢtır.

Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Makedonya Cumhuriyeti ÇalıĢma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Arasında Sosyal Politika Alanında Niyet Beyanı

19-20 Ocak 2015 tarihinde Bakanlığımız ile Makedonya Cumhuriyeti ÇalıĢma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı arasında Sosyal Politika alanında Niyet Beyanı, Sayın MüsteĢarımız ve Makedonya ÇalıĢma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı MüsteĢarı tarafından Ankara‟da imzalanmıĢtır.

Türkiye Cumhuriyet ile FildiĢi Sahili Makamları Arasında Ġmzalanması öngörülen

“Ulusal DayanıĢma, Ailenin Korunması, Kadınların Desteklenmesi ve Çocukların Korunması konularında ĠĢbirliği AnlaĢması” Hazırlığı

Sayın FildiĢi Sahili CumhurbaĢkanı, Sayın CumhurbaĢkanımızın davetine icabetle, 26 Mart 2015 tarihinde ülkemize resmi bir ziyaret gerçekleĢtirmiĢtir. FildiĢi Sahili makamlarınca hazırlanan Ulusal DayanıĢma, Ailenin Korunması, Kadınların Desteklenmesi ve Çocukların Korunması konularında ĠĢbirliği AnlaĢması taslağının uygun görülmesi halinde imzalanması talep edilmiĢtir.

2015 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu 64

Türkiye Cumhuriyeti ile Burkina Faso Eylem ve Ulusal DayanıĢma Bakanlığı Arasında Ġmzalanması Öngörülen “Sosyal Politikalar Alanında Niyet Beyanı” Hazırlığı

Burkina Faso Sosyal Eylem ve Ulusal DayanıĢma Bakanlığı arasında imzalanması öngörülen Sosyal Politikalar alanında Niyet Beyanı „nın uygun görülmesi halinde imzalanması talep edilmiĢtir.

Benzer Belgeler