• Sonuç bulunamadı

Engelli ve YaĢlıya Yönelik Hizmetler

M- CARE Projesi Projesi çerçevesinde;

yapılacak değiĢikliklere iliĢkin çalıĢmalar gerçekleĢtirilmesi ile ilgili taraflar arasında iĢbirliği alanlarının geliĢtirilmesi ve deneyim kazanılması amaçlanmaktadır.

Engelli ve YaĢlıya Yönelik Hizmetler

Engelli ve YaĢlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile alanda faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri arasındaki diyaloğun güçlendirilmesi ve sivil toplum örgütlerine Türkiye'de engelli politikasına bilgi, deneyim, görüĢ ve önerilerini yansıtma konusunda kapasite geliĢimi sağlamak üzere bölgesel toplantılar yapılması planlamaktadır. Sivil toplum kapasite geliĢtirme etkinlikleri kapsamında 2015 yılı Ekim-Aralık döneminde 4 ilde daha bölgesel toplantılar yapılacaktır.

Engelliler Destek Programı (EDES)

Genel bütçeden aktarılan kaynakla engellilik alanında gerçekleĢtirilen en büyük bütçeli ilk destek programı olan Engelliler Destek Programı (EDES) kapsamında 2015 Yılında desteklemek üzere seçilen 20 ilden gelecek projeler için Teklif Çağrısı Temmuz 2015‟te baĢlamıĢtır. EDES 2015 yılı Proje Teklif Çağrısı kapsamında, Afyon, Bilecik, Burdur, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Edirne, Giresun, Isparta, Karaman, Kırıkkale, Kırklareli, KırĢehir, Kütahya, Muğla, NevĢehir, Tekirdağ, UĢak ve Yalova illerinden gelerek uygun görülen projeler kabul edilecektir. EDES kapsamında kamu kurum ve kuruluĢları, il özel idareleri, belediyeler, meslek odaları ve üniversiteler 21 Ağustos 2015 tarihine kadar proje baĢvurusu yapabilecektir. Proje baĢvuruları tamamlandıktan sonra önümüzdeki dönemde proje değerlendirme ekibinin oluĢturulması, proje tekliflerinin değerlendirilmesi ve seçilmesi, desteklenecek projelerin duyurulması, uygulanmaya baĢlayan projelerin izlenmesi ve değerlendirilmesi süreçleri takip edilecektir.

M-CARE Projesi Projesi çerçevesinde;

 Tüm Avrupa Birliği ülkelerinde ve haricinde kamu sertifikası ile ve dolayısıyla ücretsiz olarak sunulabilecek, bakıcıların mesleki eğitimi için özel bir müfredat ve farklı engel türlerine yönelik eğitim materyali hazırlanacaktır.

 Açık kaynak uygulamaları olarak geliĢtirilecek, çok dilli bir ara yüze sahip, yenilikçi ICT-tabanlı Web 2.0 düzeyinde mobil/çevrimiçi öğrenme platformları (PC, akıllı telefon ve tablet bilgisayar); Bunlar mesleki eğitim ve öğretim merkezlerine ücretsiz olarak verilecek, öğrenme metodolojisi ile desteklenecektir.

 Belçika, Yunanistan, Almanya ve Türkiye‟de son kullanıcılarla (temelde düĢük vasıflı bireyler) ve yararlanıcılarla (engelli ve yaĢlı bireyler) pilot uygulama yapılacaktır.

 Özel topluluklarla çevrimiçi portal sunulacak, mesleki eğitim merkezlerine bakıcılara yönelik öğrenme modülleri için eriĢim sağlanacaktır.

 Belçika/Brüksel‟de düzenlenecek kapanıĢ toplantısına katılım sağlanacaktır.

2015 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu 77

 Bakanlığımızın yükümlü olduğu iĢ paketleri çerçevesinde proje çıktılarının kullanımı ve yaygınlaĢtırılmasına yönelik olarak hazırlanan “Değer Katma Strateji Belgesi (Exploitation Strategy)”

kapsamında, ilgili proje iĢ paketinin koordine edilmesi sağlanacak ve proje ortakları tarafından kendi ülkeleri adına oluĢturulan raporlar derlenecektir.

 Her ay gerçekleĢtirilen çevirim içi proje ortaklar toplantısına katılım sağlanarak, proje faaliyetlerinin takip edilmesi ve gerekli iĢlerin yerine getirilmesi sağlanacaktır.

 Proje faaliyetleri kapsamında oluĢturulan ve bakıcı eğitimine yönelik olarak hazırlanan müfredat ve eğitim içeriğine uzman desteği sağlanacaktır.

Engelli Bireylere Kimlik Kartı Verilmesine Ve Engelliler Veri Tabanı OluĢturulmasına Dair Yönetmelik Taslağı” na nihai hal verilerek Resmi Gazete‟ de yayımlanmak üzere BaĢbakanlığa gönderilmesi planlanmaktadır.

 Ġki ayda bir toplanan “Engelli ve YaĢlı Hizmetleri DanıĢma Kurulu” nun sekretarya iĢlemleri yapılacaktır.

 Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve YaĢlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Alternatif YaĢam Derneği (AYDER) Arasında Ġmzalanan “Engelsiz YaĢam Ġlkeleri” ĠĢbirliği Protokolü Kapsamında, Türkiye tarafından imzalanıp 2009 yılında yürürlüğe giren BirleĢmiĢ Milletler (BM) Engellilerin Haklarına ĠliĢkin SözleĢme‟nin (EHĠS);

- Kapsam, içerik ve belirleyici öneminin anlatılması,

- Alanda hizmet üreten STK‟lar, kamu kurum ve kuruluĢları ile özel sektör temsilcilerinin sözleĢmeye iliĢkin bilgilendirilmesinin sağlanması,

- SözleĢmenin temel haklar çerçevesinde kısaltılması,

- Farkındalık çalıĢmalarına iliĢkin eğitim ve etkinliklerin düzenlenmesi, - Kitap, broĢür vb. materyallerin basımı,

- Web sayfası tasarımı,

- Tanıtıcı filmler çekimi vb. hedeflenmiĢtir.

 EYHGM Eğitim Rehabilitasyon ve Sosyal Hayata Katılım Dairesi BaĢkanlığı olarak bedensel ve zihinsel engelli bireylerin robotik rehabilitasyon yatakları ve sanal gerçeklik yazılımlarıyla yasam kalitelerini arttırarak sosyal yasamla bütünleĢmelerini sağlamak amacıyla proje baĢvurusu yapılmıĢtır.

Ankara Saray Engelsiz YaĢam ve Rehabilitasyon Merkezinde 800 koruma kararı alınmıĢ ve yatılı olarak kalan bireylerden ağır bedensel ve zihinsel engeli olanlara ileri teknoloji medikal ürünler ve yazılım desteği ile hizmet verilmesi sağlanacaktır. Proje baĢvurusu değerlendirilme aĢamasındadır.

Kasım 2015‟ te yapılması planlanan Disleksi ġurası kapsamında Disleksi Derneği ile imzalanacak protokol çerçevesindeki yükümlülüklerin karĢılanması.

2015 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu 78

Türk ĠĢaret Dili AraĢtırma Projesi kapsamında alanda veri toplama ve araĢtırmayla ilgili diğer çalıĢmalara yönelik Kars ve Van illerinde izleme ve değerlendirme çalıĢmaları gerçekleĢtirilmiĢ olup, Aralık 2015 itibariyle tamamlanması hedeflenmektedir.

 Engellilere Yönelik Spor Hizmetlerinin Değerlendirilmesi AraĢtırması-AraĢtırma Kitabının Basımı ve Tanıtım Toplantısı Ġhalesi yapılarak Aralık 2015 itibariyle tamamlanması hedeflenmektedir.

 Engellilerimizin daha iyi koĢullarda yaĢamlarını sürdürebilmeleri için geliĢtirilen ve 12 engellinin bir arada yaĢayacağı 4 oda 1 salon ile diğer müĢtemilatı olan ve halen faaliyetlerine devam eden 24 engelsiz yaĢam merkezine ilave olarak 2015 yılının ikinci altı aylık döneminde 12 engelsiz yaĢam merkezi ve 1 gündüzlü kuruluĢun hizmete girmesi planlanmaktadır.

 Yatılı kuruluĢlarımıza bağlı olarak faaliyet gösteren müstakil veya apartmandaki bir dairede olmak üzere genellikle 6 kapasiteli olacak Ģekilde hizmet veren 98 umut evine ilave olarak 2015 yılının ikinci altı aylık döneminde de farklı Ġllerde 25 umut evinin daha açılması planlanmaktadır.

 2015 yılı sonunda özel bakım merkezlerinden yararlanan engelli sayısının ise 11.000‟e ulaĢacağı öngörülmektedir.

 Faaliyet gösteren kuruluĢlarımıza, verilen hizmetin zorluğu, yardımcı hizmetler sınıfından kadrolu personel ataması yapılamaması ve mevcut personelden emekli olanların yerine yeni personel atanmamasından dolayı hizmetlerin yürütülmesi amacıyla 5.796 kiĢilik özel hizmet alımı personeli çalıĢtırılma yetkisi verilmiĢtir. 2015 yılının ikinci altı aylık döneminde açılması planlanan kuruluĢlarımıza verilecek olan yetkilerle birlikte özel hizmet alımı yoluyla çalıĢtırılacak personel sayısının 6.005‟e ulaĢacağı öngörülmektedir.

 2012 ve 2013 Yılı UlaĢılabilirlik Destek Projelerinin sürdürülmesi,

 2014 Yılı UlaĢılabilirlik Destek Projesi (UDEP 2014) kapsamında desteklenmesi uygun görülen 81 okulda yapılacak olan eriĢilebilirlik çalıĢmalarının takibi sağlanacaktır.

 2015 EriĢilebilirlik Destek Projesi (ERDEP 2015) kapsamında eriĢilebilir hale getirilmesi için desteklenecek olan hükümet konaklarının belirlenmesi, proje uygulamasının yapılması amaçlanmaktadır.

 EriĢilebilirlik Ġzleme ve Denetleme Yönetmeliği ve eklerinde yer alan formların revizyonu çalıĢmasının tamamlanarak yayımlanacaktır.

 ġehirlerarası Yolcu TaĢıma Hizmeti ile Servis ve Turizm TaĢımacılığı Hizmetinin EriĢilebilir Hale Getirilmesine Dair Yönetmelik hazırlanarak yayımlanacaktır.

 Talepte bulunan kurumlara eriĢilebilirlik konusunda teknik bilgi desteği verilmesine devam edilecektir.

Korumalı ĠĢyerleri Ġkincil Mevzuatının Tamamlanması ÇalıĢmaları

Korumalı ĠĢyerleri Ġkincil Mevzuatının tamamlanmasına yönelik çalıĢmalara devam edilerek ikincil mevzuatın oluĢturulması hedeflenmektedir.

2015 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu 79

Kamuda Engelli Ġstihdamının Analizi

Mart 2014-Ekim 2014 tarihleri arasında “Kamuda Engelli Ġstihdamının Analizi Projesi”

yürütülmüĢ bu kapsamda da Türkiye‟yi temsilen büyük bir araĢtırma gerçekleĢtirilmiĢtir. Söz konusu araĢtırma ile 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (a) fıkrası kapsamında istihdam edilen engelli bireylerin çalıĢma ortamında karĢılaĢtıkları güçlüklerin belirlenmesi, iĢ doyumlarını olumlu veya olumsuz yönde etkileyen etmenlere iliĢkin veriler toplanması ve bu veriler ıĢığında konunun mevzuat ve uygulama açısından incelenmesi amaçlanmaktadır. AraĢtırma ile engelli bireylerin kamuda niteliklerine uygun kadrolarda istihdamlarını artırmaya yönelik tedbirlere temel teĢkil edecek bilimsel bilginin üretilmesi ve bu bilginin kamuda engelli istihdamının nitel ve nicel olarak geliĢtirilmesini sağlayacak sosyal politikalara dönüĢtürülmesine katkı sunulması hedeflenmiĢtir.

AraĢtırma raporunun kitaplaĢtırılarak Ġngilizce ve Türkçe basımı hedeflenmektedir. Kitabın düzeltme çalıĢmaları halen devam etmektedir.

BaĢbakanlık Ġdareyi GeliĢtirme BaĢkanlığınca yürütülmekte olan Elektronik Kamu Bilgi Yönetim Sistemine (KAYSĠS) kaydedilmek üzere, birimimize ait Resmi Gazete' de yayımlanmayan ancak yürürlükte bulunan ikincil mevzuatın güncellenerek Hukuk MüĢavirliğine gönderilecektir.

BüyükĢehir Belediye BaĢkanlığı Engelli Hizmet Birimlerinde engellilere yapılan iĢ ve hizmetler hakkında Ekim ve Aralık aylarında olmak üzere 2 adet toplantı yapılması planlanmaktadır.

"Bakım Elemanı Seviye 3-4-5" meslek standardı ile “Gerontolog Seviye 6” taslak metinleri tüm kurum kuruluĢlar ile sivil toplum örgütleri ve üniversiteleri de kapsayacak Ģekilde görüĢe çıkarılacaktır. Çıkarılacak görüĢ sonrası yapılması gereken değiĢikliklerle birlikte, Kasım 2015 tarihine kadar yapılacak toplantılarla söz konusu iki meslek standardının yayımlanması planlanmaktadır.

"Bakım Hizmetleri Kalite Standartları" çalıĢmalarında uygulamaya yönelik ilgili dairelere görüĢe gönderilecektir.

YaĢlıların daha iyi koĢullarda yaĢamlarını sürdürebilmeleri için yeni yapılacak huzurevi hizmet binaları için değiĢik tipte bina projeleri hazırlanmıĢ yatırım programında yer alan huzurevleri için hazırlanan projelerin uygulanmasına baĢlanmıĢtır. 2015 yılının ikinci altı ayında 9 ilde 1189 kapasiteli 12 adet huzurevi hizmete açılması planlanmıĢ ve yılsonuna kadar bu kuruluĢların faaliyete geçmesi öngörülmüĢtür.

Faaliyet gösteren yaĢlılara yönelik kuruluĢlarımıza verilen hizmetin zorluğu yardımcı hizmetler sınıfından kadrolu personel ataması yapılamaması ve mevcut personelden emekli olanların yerine yeni personel atanmamasından dolayı 2015 yılının ikinci altı aylık döneminde açılması planlanan kuruluĢlarımıza 557 hizmet alımı personeli çalıĢtırılması için verilecek olan yetkilerle birlikte özel hizmet alımı yoluyla çalıĢtırılacak personel sayısının 6.127‟ye ulaĢacağı öngörülmektedir.

YaĢlılara değer vermek, saygı duymak, yaĢlıların deneyim ve bilgilerinin değerli olduğu, toplumun kültürel bağı olduğunu, toplumsal yapı ve kültürel süreçte etkin rol oynamıĢ, bugünün

2015 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu 80

inĢasında bilgi, deneyim ve çalıĢmalarını sunmuĢ birey olarak saygı duyulmasını içeren sonuç hedefi olarak yaĢlılara yönelik olumlu tutum geliĢtirilmesi amacıyla kamu spot filmine yönelik çalıĢmalar devam etmektedir.

Genel Müdürlüğümüze bağlı Huzurevlerine yerleĢtirilen yaĢlıların yerleĢtirme nedenleri arasında ihmal ve istismar oranını araĢtırmasına yönelik illere anket gönderilmiĢtir. Bu kapsamda çalıĢmaların devam etmesi planlanmaktadır.

Ġl Müdürlüklerine müracaat eden yaĢlıların, personelin tutumuna iliĢkin 1 adet memnuniyet anketinin yapılmasına yönelik il müdürlüklerine anket gönderilmiĢ bu konuda çalıĢmalar devam etmektedir.

Türkiye‟de YaĢlıların Durumu, YaĢlanma Ulusal Eylem Planı Uygulama Programı doğrultusunda çalıĢtay ve toplantıların yapılması planlanmaktadır.

Sosyal Yardım Hizmetleri

 BütünleĢik Sosyal Yardım Hizmetleri Projesi Kasım 2015 itibarıyla tamamlanacaktır.

 Diğer kamu kurumlarının ve karĢılıklılık ilkesine göre Belediyeler ile Kızılay‟ın, Sosyal Yardımlar Bilgi Sistemi Veri Tabanına entegrasyonunun sağlanması amacıyla yürürlüğe giren “Sosyal Yardım Verilerinin Kaydedilmesine ve PaylaĢılmasına ĠliĢkin Yönetmelik” kapsamında veri paylaĢımına Bilgi ĠĢlem Dairesinin teknik altyapıyı sağlaması durumunda baĢlanacaktır.

ÇalıĢmaları tamamlanan Sosyal Yardım Karar Destek Sistemi dolaylı karar destek sistemi niteliğinde, yol gösterici olarak vakıfların kullanımına açılacaktır.

 Sosyal yardımların AB ülkelerinde olduğu gibi “hak temelli” bir Ģekilde yapılması ve istihdam, eğitim gibi Ģartlara bağlı olarak uygulanmasının yaygınlaĢması için “Asgari Gelir Desteği” Modeli üzerinde çalıĢmalara devam edilecektir.

 Sosyal Yardım Kanununa iliĢkin çalıĢmalar sürdürülecektir.

 Ayni BağıĢ ve Depo Yönetimi Hizmet Grubu iĢlemlerinin sağlıklı yürütülebilmesi için destek çözüm ortakları ile çalıĢmalara devam edilecektir, Afet Modülü tamamlanacaktır, vakıflara ve kamuoyuna yönelik bilgilendirme faaliyetleri yapılacaktır.

Strateji GeliĢtirme BaĢkanlığı

Ġç Kontrol Sistemi

Bakanlık iç kontrol sistemi değerlendirme ve revizyon çalıĢmaları tamamlanarak üst yöneticiye sunulacaktır.

Kalite Yönetim Sistemi

Kalite Yönetim Sistemi belgelendirme sürecinde olan 51 ilimizin Ġç Tetkik, Yönetimin Gözden Geçirmesi, Memnuniyet Ölçümleri, Süreç Performans Ölçümlerine iliĢkin standardın öngördüğü

2015 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu 81

belgelendirmeye esas temel iĢ ve iĢlemlerin yapılması sağlanacak, sistem revizyonlarının gerçekleĢme durumları kontrol edilecek ve analiz, raporlama ve iyileĢtirme unsurlarındaki yeterlilik dereceleri değerlendirilecektir bunun devamında ise, TSE ISO 9000 belgesi için belgelendirme baĢvurusuyla dıĢ tetkikler gerçekleĢtirilecektir. Nihai olarak 51 Ġlimiz belgelendirme süreçlerini tamamlayarak, belge almaya hak kazanacaklardır.

Sosyal Politikada DönüĢüm Programı Hizmet KuruluĢlarının Yerel Yönetimlere Devir Altyapı Projesi

Sosyal Politikada DönüĢüm Programı Hizmet KuruluĢlarının Yerel Yönetimlere Devir Altyapı Projesi kapsamında Temmuz- Aralık döneminde ise Düzenleyici Etki Analizi için gerekli olan bilgilerin toplanacağı saha araĢtırmasına yönelik hizmet alımı sağlanacak, Düzenleyici Etki Analizi raporu tamamlanacaktır. Ayrıca yurt dıĢı örnek uygulamaları için saha ziyaretlerine baĢlanacak, devir için gerekli Bakanlar Kurulu Karanının çıkması ile birlikte pilot il belediyesi ile protokol esasları belirlenerek devir için gerekli yasal zemin hazırlanacaktır.

Ġç Denetim Birimi

2015 Yılı Ġç Denetim Programı doğrultusunda Ocak-Haziran 2015 döneminde baĢlanılan 7 süreçle ilgili denetim ve 2 konudaki danıĢmanlık faaliyetleri ile 2013 ve 2014 yıllarında denetimi yapılan toplam 16 süreçlerle ilgili izleme faaliyetlerinin planlanan süre içerisinde tamamlanması öngörülmektedir.

Avrupa Birliği ve DıĢ ĠliĢkiler Dairesi BaĢkanlığı

ÇalıĢmalarına Devam Edilen Projeler

Bilindiği üzere, Avrupa Birliği bütçesini 7 yıllık periyodlar halinde belirlemekte ve belirlenen bütçe ile yapılacak faaliyetler için de stratejiler ortaya koymaktadır. Bu bütçe dönemlerinde aday ülkelere yapacağı yardımı ve bu yardımın genel stratejisini de aday ülke ile iĢbirliği halinde belirlemektedir. Türkiye ve diğer aday ülkeler için yapılacak mali yardımı, Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) olarak adlandırmaktadır. 2007-2013 dönemi Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA I) Programı‟nın ardından 2014-2020 programlama yıllarını içerisine alan (IPA II) dönemi programlama çalıĢmalarına da Avrupa Komisyonu ile iĢbirliği halinde baĢlanmıĢtır.

IPA II dönemine iliĢkin Bakanlığımızın da içinde bulunduğu sektöre iliĢkin bütçe tahsisatı 440 milyon Avro olarak belirtilmiĢtir.

Operasyonel programda üç alt alan (aksiyon) belirlenmiĢtir. Bunlar “eğitim ve insan kaynaklarının geliĢtirilmesi”, “istihdam ve iĢgücü piyasası” ve “sosyal politika ve sosyal içerme”

aksiyonlarıdır.

2015 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu 82

Bakanlığımızın Politika Yapma, Standart Belirleme Ve Değerlendirme Yapma Kapasitesinin GeliĢtirilmesi Projesi (Bütçesi 6 Milyon Avro)

Bu projede yer alan bazı temel faaliyetler; “AlınmıĢ ve alınacak uzman ve uzman yardımcılarının politika yapma, standart belirleme ve değerlendirme konularında güçlü biçimde eğitilmesi; olası bir devire hazırlık için Belediyeler, Bakanlığımız ve sivil toplum örgütlerinin görev ve yetki paylaĢımlarını da içeren bir yönetiĢim modelinin tespit edilmesi, Bakanlığımızın çalıĢma konuları ile ilgili alan araĢtırmalarının yapılması, elektronik kütüphane kurulması ve sosyal politikalar alanında uluslararası veri tabanlarına üyelik sağlanması, orta ve uzun vadede indikatörler/baĢarı kriterleri belirlenmesi ve bu indikatörleri içeren simülasyon modelleri geliĢtirilmesi, istihdam ve eğitim gibi diğer sosyal politika alanları ile politika koordinasyonunun sağlanması, yaĢlanan toplumun sonucu olarak gelecekte ihtiyaç duyulacak meslek uzmanları/elamanlarının sayı ve niteliklerinin belirlenmesi”

olarak tespit edilmiĢtir. Halen ihalesi devam eden projenin Eylül/2015 ayı içerisinde baĢlaması beklenmektedir.

Bakanlığımızın Ġzleme Kapasitesinin GeliĢtirilmesi (Tahmini Bütçesi 30 Milyon Avro) Bu proje kapsamında “Aile bilgi sisteminin bütünleĢik sosyal yardımlar veri tabanından ayrı olarak kurulması, kurulacak veri tabanının ise bir yandan aile/hane bazında veri sağlarken diğer yandan da, Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğünce kurulması düĢünülen “Temel aile yardımı”

programına veri sağlama ve izleme mekanizması olarak destek vermesi, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından kurulması planlanan erken uyarı sisteminin hayata geçirilmesine imkan sağlaması, Sosyal hizmetlerde izleme mekanizmasının kurulması (engelli, yaĢlı, kadın ve çocuklar için verilen kurumsal koruma ve bakım, evde bakım, koruyucu aile gibi), puanlama formülünün etkinliğinin artırılması” gibi faaliyetler öngörülmektedir.

Bakanlığımızın YerelleĢme Temelinde Stratejik DönüĢümüne Destek Verilmesi (Tahmini Bütçesi 30 Milyon Avro)

Bu proje kapsamında Bakanlığımızın hali hazırda yürüttüğü sosyal hizmetlerin Belediyelere devredileceği varsayılarak planlama yapılmıĢtır. Bu kapsamda devrin sağlıklı biçimde yönetilmesi, devirden sonra Belediyelerin yürüttüğü sosyal hizmetlerin etkin biçimde izlenmesi ve denetlenmesine yönelik olarak baĢta Bakanlığımızın Ġç Denetim Birimi BaĢkanlığı ile Denetim Hizmetleri BaĢkanlıkları olmak üzere ilgili tüm birimlerin kapasitelerinin geliĢtirilmesi, Belediyelerin devraldıkları hizmetleri etkin biçimde yerine getirebilmeleri için (seçilmiĢ belediyelerinin) kapasitelerinin geliĢtirilmesi, iç kontrol sisteminin bu bakıĢ açısıyla güçlü ve gerçekçi biçimde yerleĢtirilmesi ve ASDEP projesine katkı sağlanması planlanmaktadır.

Sosyal Hizmetlerin ĠyileĢtirilmesi (Tahmini Bütçesi 20 Milyon Avro)

Bu proje kapsamında engelli bakım hizmeti verilen kurumların güçlendirilmesi, bakım hizmeti veren aile bireylerinin eğitimi, Çocuk Bakım Hizmeti veren kurumların güçlendirilmesi, aile yanında

2015 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu 83

bakım ve koruyucu aile uygulamalarında eğitim ve Engellilerin kamusal hizmetlere eriĢimlerinin geliĢtirilmesi (eriĢilebilirlik stratejisinin hayata geçirilmesi) çalıĢmalarına destek sağlanması hedeflenmektedir.

Sosyal Yardımların ĠyileĢtirilmesi (Tahmini Bütçesi 100 Milyon Avro)

Bu proje kapsamında eğitim destek programlarının geliĢtirilmesi, proje desteklerinin yeniden yapılandırılması ve daha iyi iĢler hale getirilmesi, Sosyal konut ve barınma yardımlarının yeniden yapılandırılması, sosyal yardımlar ile eğitim ve istihdam politikaları arasında daha iyi bir koordinasyonun sağlanması gibi faaliyetlerin yürütülmesi hedeflenmektedir. Ayrıca bu proje kapsamında Ģartlı eğitim yardımı benzeri bir yardımın hedefinin geniĢletilerek uygulanması faaliyeti yer almaktadır.

Sivil Toplum KuruluĢlarının Stratejik DönüĢümü Desteklemelerinin Sağlanması (Tahmini Bütçesi 30 Milyon Avro)

Bu proje kapsamında “Aile/hane temelli politikaya geçiĢ” stratejisinin etkinliğini artırmak için sivil toplumun güçlendirilmesi planlanmaktadır. Projede aile/hane temelli politika yapma, izleme ve değerlendirme konularında yüz civarında sivil toplum kuruluĢunun AB hibeleri yoluyla desteklenmesi ve böylece aile/hane temelli bir sosyal politika ikliminin oluĢturulması amaçlanmaktadır.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının AB Fonlarını Kullanma Kapasitesinin Artırılması Projesi (Tahmini Bütçesi 5 Milyon Avro)

Bakanlığımızın sosyal politika alanında kapasitesinin geliĢtirmesi önemli bir hedef olmakla birlikte, Bu kapasite geliĢtirmenin yalnızca Bakanlığımız ile sınırlı tutulmasının doğru olmayacağı düĢünülmektedir. Türkiye‟deki sosyal politika sektörünün yönlendirilmesi ve yönetilmesi de orta vadede gerekecektir. Bu yönlendirmenin en uygun araçlarından birisi de fon kullanımı yoluyla sosyal politikada faaliyet gösteren kurumların, yerel örgütlerin ve sivil toplum kuruluĢlarının aynı amaca doğru yönlendirilmesidir. AB Mali yardımları sistemi Bakanlığımızın bu konuda söz sahibi olmasına imkan tanımaktadır. Belli baĢlı akreditasyon kriterleri yerine getirildiğinde Bakanlığımız diğer kurum ve teĢkilatların kullanacağı AB fonlarını sağlayan bir donör kuruluĢ haline gelebilecektir. Bu proje Bakanlığımızın bu akreditasyon kriterlerini yerine getirmesini sağlayacaktır.

Süreklilik Arz Eden Faaliyetler Protokol Ve DıĢ ĠliĢkiler

Bakanlık Makamının yurtdıĢı ziyaret ve temasları ile yabancı heyetlerin ziyaret ve kabulleri kapsamında gerekli hazırlıkları yapılmakta olup bunların

gerçekleĢtirilmesini ve ilgili protokol iĢlemleri ile mihmandarlık ve benzeri hizmetlerinin yürütülmesini sağlanmaktadır. YurtdıĢı taraflı niyet beyanı, protokol,

iĢbirliği, sonuç bildirgesi, mutabakat zaptı vb. belgeler hazırlanmaktadır.

2015 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu 84

Bölgesel ve Uluslararası KuruluĢlarla ĠliĢkiler

Uluslararası kuruluĢlarla iliĢkileri ve ülkelerle ikili münasebetleri yürütülmekte, sosyal hizmetler ve sosyal politika uygulamalarını inceliyor, iĢbirliği anlaĢmalarının hazırlanması ve uygulanması konusunda koordinasyon sağlanmakta ve uluslararası belgelere katkı sağlanmaktadır.

Avrupa Birliği Projeleri

Avrupa Birliği (AB) müktesebatını ve politikalarını izliyor, bunların uyumu ve uygulanması için koordinasyon çalıĢmaları yürütülmekte, Bakanlığın yurtdıĢı ile iliĢkili program ve projeleri hazırlanmasında koordinasyon sağlanmakta, sosyal hizmetler ve sosyal politika alanında uluslararası proje çalıĢmalarında bulunulmaktadır.

Uluslararası Sosyal Hizmetler

YurtdıĢında yaĢayan, çalıĢan veya yurtdıĢıyla bağlantısı olan kiĢi ve ailelerin; Sosyal, kültürel,

YurtdıĢında yaĢayan, çalıĢan veya yurtdıĢıyla bağlantısı olan kiĢi ve ailelerin; Sosyal, kültürel,

Benzer Belgeler