• Sonuç bulunamadı

Kadına Yönelik Hizmetler

M- CARE Projesi

IPA II programlama süreci kapsamında 6-8 mayıs Ankara da gerçekleĢtirilen “ Proje Döngüsü Yönetiminde Toplumsal Cinsiyet EĢitliğinin Ana AkımlaĢtırılması” teknik model eğitimine katılım sağlanmıĢtır.

Engelliler Destek Programı (EDES)

2011 yılından itibaren genel bütçeden aktarılan kaynakla engellilik alanında gerçekleĢtirilen ilk destek programı olan “Engelliler Destek Programı” nı (EDES) uygulamaya baĢlamıĢtır. 2011 yılında Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesinde yer alan 11 ilde baĢlayan ve 2013 yılında Karadeniz Bölgesinin tamamına yaygınlaĢtırılan EDES programı kapsamında desteklenen projelerle, yaklaĢık 750 bin kiĢiye doğrudan ulaĢılmıĢ, oluĢturulan veri tabanlarıyla engelli bireylerin ve ailelerinin kamu hizmetlerine eriĢimi artırılmıĢ, kültür, sanat ve spor eğitimleri ve kaynaĢtırma etkinlikleriyle engelli bireylerin toplumla bütünleĢmesi ve psiko-sosyal rehabilitasyonuna katkıda bulunmasına, engelli bireylerin ve ailelerinin görünür kılınmasına, engelliliğin ve engellilik nedenlerinin gündeme taĢınmasına, farkındalığın ve bilinç düzeyinin geliĢtirilmesine, bilginin sosyal gruplar arasında yaygınlaĢmasına destek sağlanmıĢtır. Engelliler Destek Programı (EDES) 2014 yılı bütçesi 3 milyon TL olan EDES Programının, Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesindeki iller için valilik EDES hesabında bulunan ödenek kullanılarak, 2014 yılı ödeneğinin ise Bartın, Bolu, Düzce, Karabük, Kastamonu, Sinop ve Zonguldak illerine Çankırı, Kırıkkale, KırĢehir ve NevĢehir illerinin eklenmesiyle yaygınlaĢtırılarak uygulanması planlanmıĢtır. 2014 yılında 170 proje teklifi gelmiĢ ve seçilen 69 proje için valiliklere 2.999.951 TL aktarılmıĢtır. Bu kapsamda her yıl Genel Müdürlüğümüzce aĢağıdaki süreçler gerçekleĢtirilmektedir;

● Engelliler Destek Programı (EDES) kapsamındaki projelerin seçimi, izleme ve değerlendirilmesi ve iletiĢim yöntemlerine iliĢkin çalıĢma usul ve esaslarının hazırlanması,

● Proje Seçim Çizelgesinin hazırlanması,

● Proje Seçim Çizelgesi Kullanılırken ve EDES Projelerinin Değerlendirilmesi Sırasında Dikkate Alınacak Hususların belirlenmesi,

● Proje tekliflerinin değerlendirilmesi ve seçilmesi,

● Desteklenecek projelerin duyurulması,

● Uygulanmaya baĢlayan projelerin izlenmesi ve değerlendirilmesi.

M-CARE Projesi

Gazi Üniversitesi koordinatörlüğünde yürütülen ve Bakanlığımızın da 27/08/2013 tarihli beyan ile proje ortağı olarak dahil olduğu "Mobile Training for Home and Health Caregiver for People with Disabilities and Older People (M-Care)" isimli Projenin iĢ ve iĢlemleri ile proje fiĢinde öngörülen görev ve yükümlülükler Genel Müdürlüğümüzce yerine getirilmektedir. ÇalıĢmaları 01.01.2014 tarihinde baĢlayan ve 24 ay sürmesi planlanan proje, temel olarak bilgi ve iletiĢim teknolojilerinden azami ölçüde faydalanılarak, engelli ve yaĢlı bireylere bakım hizmeti sunacak olan kiĢilerin eğitimini

2015 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu 42

içermektedir. Toplam bütçesi 533.329 Avro olan Proje bütçesinden Bakanlığımıza ayrılan 44.347 Euro‟nun ilk taksiti olan 6.652 Euro, Bakanlık Merkez Saymanlık Müdürlüğü adına Merkez Bankası Ankara ġubesi nezdinde tahsis edilen hesaba 2014 yılında yatırılmıĢ olup, Ocak-Temmuz 2015 arasında bütçenin ilgili kalemlerinden toplam 3.831 Euro harcanmıĢtır.

Proje kapsamında Genel Müdürlüğümüzce Ocak-Haziran 2015 döneminde yerine getirilen görev ve yükümlülükler Ģu Ģekildedir:

● YaygınlaĢtırma Strateji Belgesi (Dissemination Strategy Document) doğrultusunda periyodik olarak ulusal ve uluslararası toplantı ve etkinliklerde proje yaygınlaĢtırma faaliyetlerinin gerçekleĢtirilmesi ve gerçekleĢtirilen faaliyetlerin ilgili proje ortağına raporlanması,

● Proje çıktılarının kullanımı ve yaygınlaĢtırılmasına yönelik olarak “Değer Katma Strateji Belgesi (Exploitation Strategy)”nin hazırlanması, söz konusu iĢ kapsamında ilgili proje iĢ paketinin koordine edilmesi ve proje ortaklarından gelen raporların toplanarak son halinin verilmesi,

● Her ay gerçekleĢtirilen çevrimiçi proje ortaklar toplantısına katılım sağlanarak, proje faaliyetlerinin takip edilmesi ve gerekli iĢlerin yerine getirilmesi,

● 21-22 Ocak 2015 tarihlerinde Frankfurt‟ta; 6-8 Mayıs 2015 tarihlerinde ise Antalya‟da proje ortakları toplantılarına katılım sağlanmıĢtır. Söz konusu toplantılarda Bakanlığımızın projede fiĢinde tanımlanan veya proje süresince sorumlu olduğu görevlere iliĢkin sunumlar yapılmıĢ, söz konusu faaliyetlere iliĢkin karĢılıklı değerlendirilmelerde bulunulmuĢtur. Ayrıca proje faaliyetlerinden her ortağın sorumlu olduğu ortak görev ve sorumluların durumlarına iliĢkin bilgi alıĢveriĢi yapılmıĢtır.

 Ülkemizin çocuğa yönelik politika ve hizmetleri ile çocukların korunması alanındaki tecrübelerinden faydalanmak üzere 150 milletvekilinin yer aldığı Senegal Meclisi bünyesinde kurulan PEVA‟da (Çocukların ġiddet ve Ġstismara KarĢı Korunması Parlamenterler Grubu) görevli 9 milletvekili ve 1 asistandan müteĢekkil bir heyet yetimhaneler, sokak çocukları için destek ve uyum merkezleri ve çocuk sağlığı merkezlerini yerinde gözlemlemek için 13-16 Nisan tarihlerinde ülkemizi ziyaret etmiĢtir. Söz konusu heyetin ziyareti kapsamında oluĢturulan program doğrultusunda 13 Nisan 2015 tarihinde Genel Müdürlüğümüzün çalıĢmaları ve faaliyetleri hakkında bilgi verilmiĢ ve sunum gerçekleĢtirilmiĢtir.

 30 Nisan 2015 tarihinde Brüksel'de düzenlenen “Avrupa Birliği 123.Dönem Ortaklık Komitesi Toplantısı” nda kullanılmak üzere kadın, çocuk, engelli ve yaĢlı baĢlıklarında ülkemizdeki geliĢmelere yer verilen bir bilgi notu talep edilmiĢtir. Bu doğrultuda, Genel Müdürlüğümüzün yürütmekle sorumlu olduğu, belirlenen dönemlerde yapılan çalıĢmalara iliĢkin bilgi notu hazırlanarak AB Bakanlığı‟na iletilmek üzere AB ve DıĢ ĠliĢkiler Daire BaĢkanlığı‟na gönderilmiĢtir.

 6 Mayıs 2015 tarihinde Almanya‟da gerçekleĢtirilen ve Türk Alman Sağlık Sempozyumunda imzalanan Ortak Niyet Bildirisinin imzalanma süreci öncesinde, bildiride belirtilen tecrübe paylaĢımı ve iĢbirliği konularından Sağlık Turizmi ve YaĢlı ve Uzun Süreli Bakım Hizmetleri konularında bilgi

2015 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu 43

notu hazırlanmıĢ ve söz konusu sempozyumda sunulmak üzere Bakanlığımız çalıĢma ve faaliyetlerine iliĢkin PowerPoint sunusu hazırlanmıĢtır.

 9-11 Haziran 2015 tarihlerinde New York‟ta düzenlenen BirleĢmiĢ Milletler Engellilerin Haklarına ĠliĢkin SözleĢmenin 8. Taraf Devletler Konferansına katılım sağlanmıĢtır. 2015 teması

“2015 Sonrası Kalkınma Gündemine Engellilik Boyutunun Dâhil Edilmesi” olarak belirlenen söz konusu konferansta ülkemiz temsil edilmiĢ, konferans boyunca eĢ zamanlı olarak düzenlenen ve ülkelerce iyi uygulama örneklerinin paylaĢıldığı yan etkinliklere katılım sağlanmıĢtır.

 Engel oranı %40 ve üzerinde olan engelli bireyler ile ağır engelli bireylerin birlikte yolculuk ettikleri en fazla bir refakatçisi demiryolları ve denizyollarının Ģehir içi ve Ģehirlerarası toplu taĢıma hizmetlerinden, karayolu Ģehir içi toplu taĢıma hizmetlerinden engelli kimlik kartlarını ibraz ederek ücretsiz olarak yararlanabilmektedir. Ücretsiz seyahate iliĢkin vatandaĢ dilekçelerine ve Ġl Müdürlüklerimizce yöneltilen yazılara cevap verilmiĢtir.

 Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Ana Hizmet Birimleri DanıĢma Kurulları ile Bakanlık DanıĢma Kurulunun KuruluĢ, Görev, ÇalıĢma Usul ve Esasları Hakkında Yönerge‟nin 5 inci maddesi gereği Engelli ve YaĢlı Hizmetleri DanıĢma Kurulu oluĢturulmuĢtur. Yönergeye göre 2 ayda bir toplanması gereken kurulun sekretarya iĢleri yürütülmüĢtür. Toplantılara iliĢkin bilgi notları hazırlanmıĢtır.

 20-24 Nisan tarihlerinde Antalya‟ da Ġl Müdürlerimiz ve il müdürlüğü personeline Engelli Hakları SözleĢmesi ve Ücretsiz Seyahate iliĢkin eğitim verilmiĢtir.

 Mayıs ayı itibari ile “Engelli Bireylere Kimlik Kartı Verilmesine Ve Engelliler Veri Tabanı OluĢturulmasına Dair Yönetmelik Taslağı” oluĢturulmuĢ gereken birimlerden görüĢ alınmıĢtır.

 UNICEF Türkiye Ofisi tarafından 2014 yılında yapılan aktivitelerin değerlendirilmesi ve 2015‟in gözden geçirilmesi amacı ile 03 ġubat 2015 tarihinde Ankara Plaza Otelde yapılan toplantıya katılım sağlanmıĢtır. Toplantıda çalıĢma grupları oluĢturularak UNICEF 2016-2020 hedefleri kapsamında gelecek beĢ senelik önceliklere ve planlara iliĢkin görüĢler sunulmuĢtur.

 Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ile ilgili Dünya Bankası yetkilileri ile 25 ġubat 2015‟de Bakanlığımızda yapılan toplantıya katılım sağlanmıĢ olup, toplantıda Dünya Bankası yetkililerine genel müdürlüğümüzün sunmuĢ olduğu hizmetler hakkında bilgi verilmiĢtir. Ayrıca Dünya Bankası yetkilileri Geçici Koruma Altındaki Suriyelilere yönelik yapacakları araĢtırma projesinin sunumunu yapıp bizlerden katkı ve destek beklediklerini bildirmiĢlerdir.

 Engelliler Konfederasyonu tarafından Uluslararası katılımlı “Engellilerin Sosyal Refahı Açısından Bilgi Ve ĠletiĢim Teknolojileri Kongresi” düzenleme kurulunda Bakanlığımızı temsilen toplantılara katılım sağlanmıĢtır.

 16 Haziran 2015 tarihinde Ankara Meyra Palace Otel‟de gerçekleĢtirilen (IPA) ĠKG OP Sektörel Ġzleme Komitesi 16. Toplantısına katılım sağlanmıĢtır. Toplantıda genel Müdürlüğümüzü görüĢ ve önerileri toplantıda dile getirilmiĢtir.

2015 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu 44

 BirleĢmiĢ Milletler Ġnsan Hakları Konseyinin 2016 yılı Mart ayında gerçekleĢtireceği 31.

Oturuma sunulmak üzere, risk altındaki ve insani kriz mağduru engelli Ģahısların hakları konulu bir rapor hazırlanacağı bildirilmekte bu kapsamda DıĢiĢleri Bakanlığının Genel Müdürlüğümüze göndermiĢ olduğu sualname çerçevesinde bilgi notu hazırlanmıĢtır.

 Karayolu Trafik Güvenliği Kurulunun 25 Mart 2015 tarihinde yapılan 135 inci toplantısında, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının toplu taĢıma araçlarında alınacak önlemler ve hukuki düzenlemeler, dolmuĢ duraklarındaki değnekçilik uygulamasına son verilmesi, her araçta GPS cihazının zorunlu olması ve duraklara takip merkezi kurulması önerileri ile Türkiye ġoförler ve Otomobilciler Federasyonunun toplu ulaĢım araçlarına kameralı takip sisteminin takılmasına iliĢkin önerisi hakkında konunun hukuki durumunu değerlendirmek üzere 22 Nisan 2015 tarihinde ĠçiĢleri Bakanlığı Mahalli Ġdareler Genel Müdürlüğü‟nde düzenlenen ön toplantıya katılım sağlanmıĢtır.

 Ülkemiz ile AB arasında 16 Aralık 2013 tarihinde baĢlatılan Vize Serbestisi Diyaloğu çerçevesinde, "polis iĢbirliği" ve "organize suçlarla mücadele" konularında 20-22 Mayıs 2015 tarihlerinde gerçekleĢen AB uzman heyet ziyareti kapsamında, 20 Mayıs 2015 tarihinde ĠçiĢleri Bakanlığı Göç Ġdaresi Genel Müdürlüğü Ġnsan Ticareti Mağdurlarını Koruma Dairesi BaĢkanlığının düzenlediği toplantıya katılım sağlanmıĢ olup, toplantıda Türkiye‟deki mekanizma ve istatistikler paylaĢılmıĢtır.

 Ankara‟da 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü, ilgili Bakanlıklar ve kamu kurumları, üniversite, STK ve ailelerin katılımıyla gerçekleĢtirilmiĢtir.

 Antalya‟da Bakanlığımız merkez ve taĢra teĢkilatında görev yapan ĠĢaret Dili Tercümanlarına Yönelik Eğitim, Rehabilitasyon ve Sosyal Hayata Katılım Dairesi BaĢkanlığı olarak hizmet içi eğitim organizasyonu yapılmıĢ ve tercümanlık mesleği, etik değerler, dilbilimi, dil geliĢimi ve edinimi, engellilik kavramı, engellilere sağlanan hak ve hizmetler konularında eğitim verilmiĢtir.

 EYHGM ve Türkiye Sağırlar Milli Federasyonunca imzalanan ''17. Dünya Sağırlar Kongresi ĠĢbirliği Protokolü'' kapsamında 26-28 Temmuz 2015‟te Ġstanbul'da düzenlenen toplantıda; ĠĢaret Dili Tercümanları, iĢitme engelliler ve gönüllülere uluslararası iĢaret dili eğitimi verilmiĢ, Temmuz ayında gerçekleĢtirilecek kongrenin hazırlıkları yapılmıĢtır.

 Engelli ve YaĢlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Engelli Bakım Hizmetleri Dairesi BaĢkanlığı‟na bağlı olarak faaliyet gösteren resmi kuruluĢlarda bakılan, kurumumuza bağlı olarak hizmet veren özel bakım merkezlerinden yararlanan ve evinde yakınları tarafından bakım hizmeti verilen engellilerin sosyal yoksunluklarını gidermek, ihtiyaçlarını karĢılamak, hayat standartlarını iyileĢtirmek ve topluma katılımlarını sağlamak amacıyla gerekli bütçe planlamaları yapılmıĢtır.

 KuruluĢlardaki engellilerimizin daha kaliteli hizmet almaları konusunda 3 vardiyanın her birinde 6 engelliye bir bakım elemanının çalıĢtırılması planlanmıĢ, bakım elemanlarının sertifikalı olması sağlanmıĢtır. Bu hizmet standardı kuruluĢlarımızda halen uygulanmakta olup, bakım hizmeti kalitesi istenen seviyeye ulaĢtırılmıĢtır.

2015 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu 45

 2015 yılının ilk altı aylık döneminde engellilerimizin öncelikle aile ortamında bakılıp korunmalarının sağlanması yönündeki çalıĢmalarını performans programında belirtildiği gibi sürdürmüĢ, engellinin evde bakımı ile özel kuruluĢta bakımı konusunda rehberlik çalıĢmaları yapılmıĢtır. 2015 yılının ilk altı aylık döneminde özel bakım merkezlerinden yararlanan 10.599 engellinin bakımı, harçlık ve giyecek ihtiyaçlarının karĢılanması için özel bakım merkezlerine ödeme yapılmıĢtır.

 Ailesi yanında bakımı sağlanamayan engellilerin özel kuruluĢlarda ve resmi kuruluĢlarımızda bakımlarına devam edilmektedir. 6.043 engelliye yatılı, 439 engelliye gündüzlü olmak üzere toplam 6.482 engelliye resmi bakım ve rehabilitasyon merkezlerinde bakılmaktadır.

 UlaĢılabilirlik Destek Projesi (UDEP) Kalkınma Bakanlığına yapılan proje baĢvurusu sonucu, sağlanan ödenek ile yürütülmektedir. UDEP ile örnek uygulamalar yapılarak, eriĢilebilirliğin kentin tamamına ve diğer kentlere yaygınlaĢtırılması amaçlanmaktadır. Projede pilot alan olarak engellilerin yaĢama katılımında büyük önem taĢıyan kaldırımlar, yaya geçitleri, parklar, çocuk oyun alanları, genel kullanıma açık tuvaletler, açık otoparklar, toplu taĢıma durakları gibi açık alanlarda; kamu tarafından yoğun kullanılan il müdürlükleri, belediye hizmet binaları, valilik binaları müzeler, sağlık ocakları, hastaneler okullar gibi binalarda ve yerel koĢullara özgü diğer kullanımlarda eriĢilebilirliğin sağlanmasına yönelik düzenlemeler, Genel Müdürlüğümüzün teknik bilgi desteği ile yapılmaktadır.

 2014 yılı UlaĢılabilirlik Destek Projesi için 81 ilde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı pilot okulların, bilimsel ölçütlere ve TSE standartlarına uygun olarak ulaĢılabilir (eriĢilebilir) hale getirilmesi amaçlanmıĢtır. Milli Eğitim Ġl Müdürlükleri tarafından illerde eriĢilebilirlik ihtiyacı olan beĢ okul için Ulusal EriĢilebilirlik Ġzleme Sistemine (ERĠS) veri giriĢi yapılmıĢ, bu okullardan puanı düĢük olan birer okul (Van ve Ankara‟da iki okul) belirlenmiĢtir. UDEP 2014 Bütçesi olan 5.405.000-TL ile UDEP 2012 yılına ait 201.000 5.405.000-TL ödeneğin belirlenen okullarda, 2014 Yılı UDEP Uygulama Usul ve Esasları kapsamında eriĢilebilir hale getirilmesi için valiliklere aktarılmıĢtır. Projeler devam etmektedir.

 2 ġubat 2015 tarihinde EriĢilebilirlik Ġzleme ve Denetleme Yönetmeliğinin 13 üncü maddesinde “EriĢilebilirlik politikası ve stratejisi çerçevesinde izleme ve denetleme konusundaki öncelikler ile genel amaç ve hedefleri belirlemek üzere Bakanlık tarafından ulusal düzeyde yıllık plan hazırlanır ve gerekli hallerde değiĢtirilebilir.” hükmünce Genel Müdürlüğümüz tarafından 2015 yılı EriĢilebilirlik Ġzleme ve Denetleme Planı hazırlanarak yürürlüğe girmiĢtir.

 3 ġubat 2015 tarihinde Ankara‟da gerçekleĢtirilen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Asansör Teknik Komitesinin 15. Toplantısına Genel Müdürlüğümüz adına katılım sağlanmıĢtır.

 19 ġubat 2015 tarihinde Batman Belediyesi tarafından yürütülmekte olan 2013 Yılı UlaĢılabilirlik Destek Projesi (UDEP 2013) kapsamında Batman Belediyesi proje yetkilileri ile toplantı gerçekleĢtirilmiĢtir.

2015 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu 46

 19 ve 20 ġubat 2015 tarihlerinde Giresun Ġl Özel Ġdaresi tarafından yürütülmekte olan 2013 Yılı UlaĢılabilirlik Destek Projesi (UDEP 2013) kapsamında pilot alan olarak seçilen bölgede inceleme yapılarak, teknik rapor hazırlanmıĢtır.

 5 ve 6 Mart 2015 tarihinde Rize Belediyesi tarafından yürütülmekte olan 2013 Yılı UlaĢılabilirlik Destek Projesi (UDEP 2013) kapsamında pilot alan olarak seçilen bölgede inceleme yapılarak teknik rapor hazırlanmıĢtır.

 17 Mart 2015 tarihinde Türk Standartları Enstitüsü (TSE), Sanayi Genel Müdürlüğü, EGO Genel Müdürlüğü ve Bakanlığımız yetkilileri arasında toplu taĢımada eriĢilebilirliğin sağlanmasına yönelik toplantı gerçekleĢtirilmiĢtir.

 20 Mart 2015 tarihinde Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TSE‟nin de katılım sağladığı, EGO Genel Müdürlüğünde gerçekleĢtirilen araçların eriĢilebilirliği ile ilgili teknik inceleme toplantısına katılım sağlanmıĢtır.

 25 Mart 2015 tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Karayolları Trafik Güvenliği Kurulu Toplantısına Bakanlığımız adına katılım sağlanmıĢtır.

 26 Mart 2015 tarihinde UĢak Belediyesi Engelliler Platformu tarafından engellilerin yaĢadığı sorunlara dikkat çekmek ve farkındalık oluĢturmak için düzenlenen “Engellilerin Hayata Katılımı”

konulu panelde sunum yapılmıĢtır.

 16 Nisan 2015 tarihinde Ankara Aile ve Sosyal Politikalar Ġl Müdürlüğü EriĢilebilirlik Ġzleme ve Denetleme Komisyon üyeleri ile toplantı yapılmıĢtır.

 21 Nisan 2015 tarihinde Antalya‟da 81 Ġl Müdürü ve EriĢilebilirlik Ġzleme ve Denetleme Komisyonunda görev alan Aile ve Sosyal Politikalar Ġl Müdürlüğü personeline, EriĢilebilirlik, Ġstihdam ve Ar-Ge Faaliyetlerine Yönelik Hizmet Ġçi Eğitim Toplantısında “EriĢilebilirliğin önemi, mevzuat, ve standartlar, izleme ve denetleme sistemi” hakkında bilgilendirme gerçekleĢtirilmiĢtir.

 28 Nisan 2015 tarihinde “Zemin kaplama malzemelerinin kayganlığının ölçülmesi” konulu toplantı yapılmıĢtır.

 8 Mayıs 2015 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığının talebi üzerine merdiven tırmanma cihazlarının kullanılabilirliğine iliĢkin toplantı düzenlenmiĢtir.

 11-12 Mayıs 2015 tarihleri arasında Mardin Valiliğinin 2012 Yılı UlaĢılabilirlik Destek Projesi (UDEP) 2012 kapsamında pilot alan olarak seçtiği bölgede inceleme yapılarak, teknik rapor hazırlanmıĢtır.

 12 Mayıs 2015 tarihinde Bilgi ĠĢlem Daire BaĢkanlığı ile Ulusal EriĢilebilirlik Ġzleme Sistemi ve E-denetim ile ilgili bir toplantı yapılmıĢtır.

 18 Mayıs 2015 tarihinde Kalite GeliĢtirme Daire BaĢkanlığı‟nın koordinasyonunda düzenlenen

“Ġç Kontrol Sisteminin OluĢturulması” konulu toplantıya katılım sağlanmıĢtır.

2015 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu 47

 20 Mayıs 2015 tarihinde liman, iskele ve gemiler gibi denizyolu ile ilgili yapılar ve araçların eriĢilebilirlik ilkelerinde birlik sağlanması ve denetimde tek uygulama yapılması amacıyla, revizyon çalıĢmaları devam eden EriĢilebilirlik Ġzleme ve Denetleme Yönetmeliği kapsamında konunun değerlendirilmesi için Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü ve Deniz ve Ġçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü ile bir toplantı yapılmıĢtır.

 20 Mayıs 2015 tarihinde TSE ve Ankara Aile ve Sosyal Politikalar Ġl Müdürlüğü ile EriĢilebilirlik Ġzleme ve Denetleme faaliyetlerine iliĢkin bir toplantı yapılmıĢtır.

 21 Mayıs 2015 tarihinde bankaların eriĢilebilirliği ile ilgili TSE standartlarına ve eriĢilebilirlik mevzuatına uygunluk sağlanması konusunda yapılması gereken teknik ve mevzuat çalıĢmalarının değerlendirilmesi amacıyla Türkiye Bankalar Birliği ile toplantı yapılmıĢtır.

 27 Mayıs 2015 tarihinde bankaların eriĢilebilirliği ile ilgili TSE standartlarına ve eriĢilebilirlik mevzuatına uygunluk sağlanması konusunda yapılması gereken teknik ve mevzuat çalıĢmalarının değerlendirilmesi amacıyla Deniz Bank ile toplantı yapılmıĢtır.

 28 Mayıs 2015 tarihinde 2013 Yılı UlaĢılabilirlik Destek Projesi (UDEP 2013) kapsamında Bitlis Valiliği tarafından hazırlanan projenin daha etkin yürütülebilmesi için proje komisyon temsilcilerinin katıldığı bir toplandı düzenlenmiĢ olup, toplantıda ulaĢılabilirlik konusunda bilgilendirme ve proje üzerinde değerlendirmeler yapılmıĢtır.

 8-9 Haziran 2015 tarihlerinde Ordu Valiliğinin 2013 Yılı UlaĢılabilirlik Destek Projesi (UDEP 2013) kapsamında pilot alan olarak seçtiği bölgede inceleme yapılarak, teknik rapor hazırlanmıĢtır.

 09 Haziran 2015 tarihinde Gençlik ve Spor Bakanlığı‟nda “Öncelikli DönüĢüm Programları Uygulama, Ġzleme ve Değerlendirme Süreci” kapsamında düzenlenen toplantıya katılım sağlanmıĢtır.

 10 Haziran 2015 tarihinde Kamu Denetçiliği Kurumu‟nda (Ombudsmanlık), kurum yetkilileri ile birlikte hizmet binasına teknik ziyaret gerçekleĢtirilerek eriĢilebilirlik ile ilgili bilgilendirme yapılmıĢtır.

 15 Haziran 2015 tarihinde Ġstanbul Aile ve Sosyal Politikalar Ġl Müdürlüğü ve Boğaziçi Üniversitesi iĢbirliği ile gerçekleĢen BiliĢim EriĢilebilirliği ÇalıĢtayına katılım sağlanmıĢtır.

 15-16 Haziran 2015 tarihinde ĠçiĢleri Bakanlığı Eğitim Dairesi BaĢkanlığı iĢbirliğinde, Ġl Özel Ġdaresi ve YĠKOB‟ lar bünyesinde görev yapan teknik personele yönelik “EriĢilebilirlik” konulu eğitim düzenlenmiĢtir.

 17 Haziran 2015 tarihinde hazırlık çalıĢmaları devam eden “ġehirler Arası Yolcu TaĢıma Hizmeti ile ġehir Ġçi Servis ve Turizm TaĢımacılığı Hizmetinin EriĢilebilir Hale Getirilmesine Dair Yönetmelik Taslağı”na iliĢkin değerlendirmeler yapmak üzere Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü, Hukuk MüĢavirliği, Türk Standardları Enstitüsü, UlaĢtırma Denizcilik ve HaberleĢme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü, Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü,

2015 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu 48

Deniz ve Ġçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü, Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü ve Hukuk MüĢavirliği ile bir toplantı düzenlenmiĢtir.

 18 Haziran 2015 tarihinde TÜV-TÜRK‟ ün talebi üzerine araç muayene istasyonlarının eriĢilebilirliği konusunda toplantı düzenlenmiĢtir.

 25 Haziran 2015 tarihinde TSE ile EriĢilebilirlik Ġzleme ve Denetleme faaliyetlerine iliĢkin bir toplantı gerçekleĢtirilmiĢtir.

 2015 EriĢilebilirlik Destek Projesi (ERDEP) ile ilgili Usul Esasların belirlenmesi ve eriĢilebilir hale getirilmesi desteklenecek olan hükümet konaklarının belirlenmesi çalıĢmalarına ĠçiĢleri Bakanlığı Ġdari ve Mali ĠĢler Dairesi BaĢkanlığı ile iĢbirliğinde devam edilmiĢtir.

 Manisa Aile ve Sosyal Politikalar Ġl Müdürlüğünün talebiyle Ulusal EriĢilebilirlik Ġzleme Sistemi'nde Manisa'nın BüyükĢehir Belediyesi olması sonucu değiĢen idari bölümler 187 yeni kayıt eklenerek ve 934 mahalle güncellenerek tanımlanmıĢtır.

 EriĢilebilirlik Ġzleme ve Denetleme Yönetmeliği ve eklerinde yer alan formların revizyonu çalıĢması, kurumlarla yapılmıĢ olan revizyon kararları, Planlı Alanlar Tip Ġmar Yönetmeliği, Ġl Müdürlükleri ve komisyonlardan gelen talepler doğrultusunda sürdürülmüĢtür.

 Destek Hizmetleri Daire BaĢkanlığının talebi üzerine, yeni Bakanlık Hizmet Binası mimari projeleri eriĢilebilirlik standartları açısından incelenerek oluĢturulan rapor BaĢkanlığa gönderilmiĢtir.

Korumalı ĠĢyerleri Ġkincil Mevzuatının Tamamlanması ÇalıĢmaları

Korumalı ĠĢyerleri Ġkincil Mevzuatının Tamamlanması ÇalıĢmaları

Benzer Belgeler