• Sonuç bulunamadı

Faaliyet gösteren yaĢlılara yönelik kuruluĢlarımıza verilen hizmetin zorluğu yardımcı hizmetler sınıfından kadrolu personel ataması yapılamaması ve mevcut personelden emekli olanların yerine yeni personel atanmamasından dolayı hizmetlerin yürütülmesi amacıyla 5.570 kiĢilik özel hizmet alımı personeli çalıĢtırma yetkisi verilmiĢtir.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve YaĢlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Ankara Üniversitesi YaĢlılık ÇalıĢmaları Uygulama ve AraĢtırma Merkezi Müdürlüğü iĢbirliği ile 18-24 Mart YaĢlılar Haftası nedeni ile YaĢlanma ve YaĢam konferansı düzenlenmiĢtir. 20 Mart 2015 tarihinde Ankara Üniversitesi 100. Yıl Konferans Salonunda gerçekleĢtirilen konferansa, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan ĠBĠġ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı MüsteĢar Yardımcısı Ġmambey Ertem, Engelli ve YaĢlı Hizmetleri Genel Müdürü Ġshak ÇĠFTÇĠ ve Ankara Üniversitesi YaĢlılık ÇalıĢmaları Uygulama ve AraĢtırma Merkezi (YAġAM) Müdürü Prof. Dr. Emine ÖZMETE katılım sağlamıĢtır.

23-24-25 Nisan tarihlerinde Engelli ve YaĢlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Bursa BüyükĢehir Belediyesi ve Alzheimer Vakfı iĢbirliği ile Alzheimer Hastalığı ve Bakım Hizmetleri ÇalıĢtayı düzenlenmiĢtir.

Genel Müdürlüğümüz tarafından nesiller arası dayanıĢmaya güzel bir örnek olarak, engelli ve yaĢlısına evde bakım hizmeti veren engelli evde bakım ücretinden yararlanan ailelere yönelik “81 Ġl 81 Aile” etkinliği kapsamında 18 Mayıs 2015 tarihinde Ankara'da bir tören düzenlenmiĢ ve törene katılan ailelere onur belgesi takdim edilmiĢtir.

Nesiller arası dayanıĢma kapsamında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve YaĢlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Pursaklar Belediyesi iĢbirliği ile Haziran 2015 tarihinde “9. Dedeler ve Nineler Ġkinci Bahara KoĢuyor” etkinlikleri gerçekleĢtirilmiĢtir. Genel Müdürlüğümüzce yarıĢmacılara 1000 adet eĢofman temin edilmiĢtir. Etkinlikte yarıĢmayı kazanan yaĢlılar ile torunları birlikte kaplıcaya tatile gönderilmiĢtir.

Üniversite öğrencilerinin yaĢlılara yönelik olumlu tutumları araĢtırması proje teklif formatı hazırlanmıĢtır.

Sosyal Yardım Hizmetleri

Kamu hizmet kalitesinin yükseltilmesi ve kamu kaynaklarının kullanımında etkinlik sağlanması amacıyla yürütülen faaliyetlerimizden 2015 Ocak- Haziran dönemine iliĢkin gerçekleĢmeler aĢağıda yer almaktadır.

 633 sayılı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının TeĢkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin (KHK) 33 üncü maddesinde düzenlenen Sosyal Yardımlar Bilgi Sistemi Veri Tabanı, 2011 yılında ülke genelinde kullanıma açılan BütünleĢik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi ile hayata geçirilmiĢtir. Mevcut durumda veri tabanında 30 milyon kiĢinin ve 8 milyon hanenin sosyoekonomik durumlarına iliĢkin verileri kayıtlıdır.

2015 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu 53

 2015 Ocak-Haziran döneminde BütünleĢik Sosyal Yardım Hizmetleri Projesinde Vakıf DemirbaĢ ve Stok Yönetimi Modülü, Vaka Yönlendirme Modülü, SYGM Kaynak Yönetimi Modülü ve Merkezi Risk Tespit ve TeftiĢ Modülü tamamlanmıĢtır.

 Genel Müdürlüğümüz tarafından 5 adet etki analizi çalıĢması yürütülmektedir.

 Hanelerin sayısallaĢtırılamayan sosyal verileri ve yaĢanılan bölgenin suigeneris özellikleri kullanılarak hane muhtaçlığının tespitine ve makro anlamda yoksullukla mücadele politikalarının belirlenmesine yol gösterici Sosyal Yardım Karar Destek Sistemi çalıĢmaları tamamlanmıĢtır.

 Sosyal Yardım Kanunu hazırlanması çalıĢmalarına devam edilmiĢtir. Sosyal yardımların AB ülkelerinde olduğu gibi “hak temelli” bir Ģekilde yapılması ve istihdam, eğitim gibi Ģartlara bağlı olarak uygulanmasının yaygınlaĢması için “Asgari Gelir Desteği” modeli üzerinde çalıĢmalar sürmüĢ, bu kapsamda Asgari Gelir Desteği Modeline iliĢkin alternatifler ve projeksiyonlar hazırlanmıĢtır.

 Sosyal yardım hedef kitlesine giren vatandaĢların sosyal yardım baĢvuru sonuçları, gelir testi sonuçları ve sosyal yardım teslimatlarının bilgisi iĢlemlerle eĢanlı olarak e- devlet kapısı üzerinden SMS ile vatandaĢların kayıtlı telefonlarına iletilmeye baĢlanmıĢtır.

 27 yeni Sosyal YardımlaĢma ve DayanıĢma Vakfının kuruluĢ iĢlemleri tamamlanıp, söz konusu Vakıflarda faaliyetlere baĢlanmıĢtır.

 Kalkınma Bakanlığı ile iĢbirliği içinde insani geliĢme hedefine yönelik Ulusal Yoksullukla Mücadele Stratejisi taslağı hazırlanmıĢtır.

 Bakanlığımız sorumluluğuna verilen Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında Ayni BağıĢ ve Depo Yönetimi ve Dağıtım Hizmet Grubuna iliĢkin iĢlemler kapsamında;

 Hizmet Grubu Planı destek çözüm ortağı olan kurumlarla iĢbirliği içinde hazırlanmıĢ, AFAD BaĢkanlığının 04.03.2015 tarihli yazısı ile onaylanmıĢ ve yürürlüğe girmiĢtir.

 Yerel düzey Hizmet Grubu Planlarının hazırlanması ve afete hazırlık iĢlemlerinin gerçekleĢtirilmesine yönelik vakıflara talimat verilmiĢtir.

 Afet Modülü hazırlanması amacıyla TÜBĠTAK ile çeĢitli tarihlerde toplantılar gerçekleĢtirilmiĢ ve Afet Modülü çalıĢmaları tamamlanmak üzeredir.

Genel Müdürlüğümüzün yürüttüğü Sosyal Yardım faaliyetleri ve bu faaliyetlere iliĢkin 2015 Ocak- Haziran dönemi gerçekleĢmeleri Ģunlardır;

 Doğum Yardımı mevzuat çalıĢmaları tamamlanarak baĢvurular alınmaya baĢlanmıĢ olup ilk ödemeler Temmuz 2015‟te yapılmıĢtır.

 Fon Kurulu‟nun 2015/2 sayılı kararı gereği öksüz, yetim ve asker çocuğu (ÖYAÇ) yardım programı hayata geçirilmiĢtir. BaĢvurular 07.05.2015 tarihi itibariyle baĢlatılmıĢtır.

Dünya‟da, ülkemizle beraber 20‟yi aĢkın ülkede uygulanmakta olan ġartlı Nakit Transferi (ġNT) ile yoksulluk riski altındaki ailelerin çocuklarını düzenli okula göndermeleri hedeflenerek 1.916.148 öğrenciye 383.433.260 TL kaynak aktarılmıĢtır.

2015 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu 54

 Yoksulluk riski altındaki ailelerin çocuklarının temel sağlık hizmetlerinden düzenli olarak faydalanmaları ġartlı Sağlık Yardımları ile sağlanmıĢ olup bu kapsamda ise 846.402 çocuk için aktarılan kaynak 152.683.420 TL‟dir.

 Gebelerin düzenli sağlık kontrollerini yaptırmaları ve doğumlarını sağlık kurumlarında yapmaları için verilen ġartlı gebelik yardımları ile 21.615 kadına 1.487.945 TL‟lik ödeme yapılmıĢtır.

29.12.2011 tarih ve 2011/8 sayılı Fon Kurulu kararı ile 2012 ġubat ayı itibarıyla baĢlatılan EĢi Vefat EtmiĢ Kadınlara Düzenli Nakdi Yardım Programı çerçevesinde muhtaç durumdaki eĢi vefat etmiĢ kadınlara Ģartları devam ettiği süre içerisinde aylık 250 TL olmak üzere 2 aylık periyotlarla 500 TL düzenli yardım yapılarak Ocak- Haziran 2015 döneminde 283.972 kiĢiye 351.693.000 TL kaynak aktarılmıĢtır.

2013 yılı Mart ayı itibarıyla baĢlatılan Muhtaç Asker Ailelerine Yönelik Yardım programı ile vatani görevini yerine getirmekte olan askerlerimizin, sosyal güvencesi olmayan ve ihtiyaç sahibi ailelerinden 76.936 hak sahibine 76.989.250 TL ödeme gerçekleĢtirilmiĢtir.

 Genel Müdürlüğümüz (SYGM) ile T.C. BaĢbakanlık Toplu Konut Ġdaresi BaĢkanlığı (TOKĠ) iĢbirliğinde yürütülen “Sosyal Konut Projesi” kapsamında muhtaç vatandaĢlarımızın en temel ve zaruri ihtiyaçlarından biri olan barınma ihtiyacının karĢılanması için 70.000.000 TL kaynak tahsisi yapılmıĢtır. 2015 yılı Haziran sonu itibarıyla yapılan toplam konut sayısı 26.335‟e ulaĢmıĢtır.

2022 Sayılı “65 YaĢını DoldurmuĢ Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk VatandaĢlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun” gereğince; herhangi bir Sosyal Güvenlik Kurumu‟ndan bir gelir veya aylık hakkından faydalanmayan ve hane içinde kiĢi baĢına düĢen geliri, 16 yaĢından büyükler için belirlenmiĢ olan asgari ücretin aylık net tutarının 1/3‟ünden az olan Türk VatandaĢlarından, 65 yaĢını doldurmuĢ yaĢlılar ile 18 yaĢından büyük engelliler ve Kanunen bakmakla yükümlü olduğu 18 yaĢını tamamlamamıĢ engelli yakını bulunan kimselere (engelli olan yakınına fiilen bakmak Ģartı ile) aylık bağlanmaktadır.

Ocak- Haziran 2015 döneminde 1.236.182 hak sahibine 2022 YaĢlılık ve Engelli MaaĢı olarak toplam aktarılan kaynak 1.917.461.631 TL’dir.

 Ramazan ve Kurban bayramları öncesinde Fondan Sosyal YardımlaĢma ve DayanıĢma Vakıflarına bir periyodik pay tutarında kaynak gönderilmesi suretiyle yürütülen Gıda Yardımları ile 1.297.827 kiĢiye 92.506.088 TL yardım yapılmıĢtır.

Oturulamayacak derecede eski, bakımsız ve sağlıksız evlerde yaĢayan muhtaç 44.937 vatandaĢa evlerinin bakım-onarımı, ev eĢyası ve kirası için ayni veya nakdi olarak 39.732.648 TL tutarında Barınma Yardımı yapılmıĢtır.

 AĢevleri, Afet (acil durum) ve Diğer Muhtelif Sosyal Yardımları (Prim borcu yardımları, yabancı uyruklulara yapılan yardımlar) içeren yardımlar kapsamında 6.272 kiĢiye 8.153.279 TL tutarında Özel Amaçlı Yardım yapılmıĢtır.

2015 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu 55

Giyim ve Diğer Aile Yardımları ile yoksul hanelere giyim, kira gibi yardımlar yapılarak 2.039.620 kiĢiye 196.294.588 TL ödeme yapılmıĢtır.

 Sosyal YardımlaĢma ve DayanıĢmayı TeĢvik Fonu kaynakları ile 1986 yılından itibaren Sosyal YardımlaĢma ve DayanıĢma Vakıflarının talepleri doğrultusunda öğrenci yurtları inĢa edilmektedir.

2015 yılı içerisinde Fon kaynağı tahsis edilen yurt projesi sayısı ise 21’dir.

Vakıfların cari harcamaları ile vatandaĢlarımızın her türlü ihtiyaçlarının mahallinde karĢılanması amacıyla il/ilçe SYD Vakıflarına Ocak-Haziran 2015 döneminde aktarılan miktar 646.837.101 TL‟dir.

Strateji GeliĢtirme BaĢkanlığı

Ġç Kontrol Sistemi

Ġç Kontrol Sistemi oluĢturulmasına yönelik Bakanlığımız Ġç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planını doğrultusunda çalıĢmalara devam edilmiĢ olup, BaĢkanlığımızın; Süreç ve faaliyetlerinin belirlenmesi, Süreç hiyerarĢisinin oluĢturulması, ĠĢ akıĢlarının çıkarılması, Birim organizasyon Ģemaları, görev bazında iĢ ve görev tanımları ile yetki ve sorumlulukların belirlenmesi, Süreç tanım formlarının (künyelerinin) oluĢturulması, Kritik kontrol noktalarının belirlenmesi, Risklerin tanımlanması, risklerin değerlendirilmesi ve önceliklendirilmesi, Risklere yönelik yürütülecek kontrol faaliyetlerinin belirlenmesi çalıĢmaları tamamlanarak BaĢkanlığımız WEB sayfasında yayımlanmıĢtır.

Ayrıca Bakanlık tüm birimleri yönetici ve ekip üyelerine yönelik 08.01.2015 tarihinde bilgilendirme toplantısı yapılmıĢtır. Ġç Kontrol Koordinasyon ekibi Bakanlık birimlerine giderek birebir çalıĢma ve rehberlik yapmıĢtır.

2015 Yılı birinci altı ayında Ġç Kontrol Sistemi kurulma çalıĢmaları birimler tarafından tamamlanmıĢ olup Koordinasyon ekibi tarafından inceleme, değerlendirme ve revizyon çalıĢmaları devam etmekte olup Ġç Denetim birimi ve diğer birimlerden gelen talepler doğrultusunda gerekli revizeler yapılmaktadır. Bakanlık Uyum Eylem Planının uygulama sonuçları BaĢkanlığımızca takip edilerek, 2015 yılı birinci altı aylık Ġç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı GerçekleĢme ve Ġzleme Raporu hazırlanmıĢ ve Üst Yönetici bilgisine sunulmuĢtur.

Kalite Yönetim Sistemi

Kalite Yönetim Sistemi çalıĢmaları 2015 yılı ilk 6 aylık dönem kapsamında; Bakanlık Stratejik Planı doğrultusunda gerçekleĢtirilmesi hedeflenen 51 Ġl Müdürlüğümüzde Kalite Yönetim Sisteminin kurulması ve ISO 9000 Sistem Belgesinin aldırılması amacıyla sistem danıĢmanları tarafından belgelendirme sürecindeki illerimizdeki Ġl Kalite Yönetim Temsilcisi ve KuruluĢ Kalite Sorumlularına Sistem DanıĢmanlarımız tarafından Temel Kalite Yönetim Sistemi, Ġç Tetkik, Süreç Yönetimi ve

2015 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu 56

Sistem Dokümantasyon Revizyonu BaĢlıkları altında bölge eğitimleri gerçekleĢtirilmiĢ, bu eğitimler sonucunda illerden sistem revizyonuna dair geri bildirimler istenip, takibi sağlanmıĢtır. Bu sayede sistemin genel iĢleyiĢi ve revizyonlar hakkında personelde farkındalık oluĢturulmuĢtur. Ayrıca illerimize Ġç Tetkik faaliyetleri sırasında sistem danıĢmanları tarafından gerekli rehberlik hizmetleri sağlanarak, sistemin sağlam oluĢturulması hedeflenmiĢtir. Kalite Yönetim Sistemi uygulamaları çerçevesinde kuruluĢta verimlilik ve hizmet kalitesini artırmanın yolunun çalıĢan ve hizmet alan memnuniyetinin artırılmasından geçtiği bilinciyle, çalıĢan ve hizmet alan memnuniyetinin artırılması için kuruluĢta öncelikli iyileĢtirme alanların belirlenmesi ve bu konulara yönelik eylem planları oluĢturularak gerek duyulan aksiyonlar gerçekleĢtirilmesi amacıyla Ġl Müdürlüklerimizde ve bağlı KuruluĢlarında ÇalıĢan ve Hizmet Alan Memnuniyet Anketi uygulaması yapılması sağlanmıĢtır. Ġl Müdürlüklerimizde memnuniyet analizinin gerçekleĢtirilmesi noktasında personele rehberlik etmesi amacıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Uzaktan Eğitim Merkezi aracılığıyla Veri Analizi ve Memnuniyet Ölçüm teknikleri eğitimi videoları oluĢturulup, 81 ildeki personelimizin bu eğitimden faydalanarak Hizmet Alan ve ÇalıĢan Memnuniyet Ölçümünün gerçekleĢtirilmesi sağlanmıĢtır. Bu sayede hem maliyet hem de zamandan tasarruf edilerek daha çok personel eğitim almıĢtır.

Sosyal Politikada DönüĢüm Programı Hizmet KuruluĢlarının Yerel Yönetimlere Devir Altyapı Projesi

Proje kapsamında, Ocak – Haziran döneminde yürütülen çalıĢmalar: 14.01.2015 tarihinde Resmi Gazete‟ de yatırım programında yer alarak ödeneği ayrılan proje kapsamında 08.02.2015 tarihli MüsteĢarlık Oluru ile Proje Değerlendirme Grubu ve Proje Ġzleme Grubu oluĢturuldu. 19.02.2015 tarihinde ilk toplantı yapılmıĢ ve projenin çalıĢma grupları aracılığı ile yapılmasına karar verilmiĢtir.

02.03.2015 tarihli MüsteĢarlık Oluru ile proje kapsamında çalıĢma Grupları oluĢturulmuĢtur.

06.03.2015 tarihinde çalıĢma grupları ile yapılan toplantı ile proje kapsamında ihtiyaç duyulacak hizmet alımlarının belirlenmesi için bir toplantı yapılmıĢtır. 11.03.2015 tarihinde yapılan toplantı ile literatür çalıĢması için alt gruplar oluĢturulmuĢ, yurt içi ve yurt dıĢı uygulama örneklerinin araĢtırması baĢlatılmıĢtır. 13.03.2015 tarihinde yapılan toplantı ile devir konusunda gerekli protokol ve mevzuat altyapısı hakkında çalıĢmalar baĢlamıĢtır. 13.03.02015 tarihinde yapılan bir diğer toplantıda ise düzenleyici etki analizi, GZFT analizi ve paydaĢ analizi için gerekli çalıĢmalara baĢlanmıĢtır.

23.03.2015 tarihinde yapılan toplantıda devir sonrasında kuruluĢ denetimi ve izleme için gerekli biliĢim altyapısı ve denetim standartları hakkında çalıĢma baĢlatılmıĢtır.

2015 Haziran itibariyle, Projenin hizmet alımı öncesinde aĢamaları büyük ölçüde tamamlanmıĢtır. Durum Tespiti ve literatür çalıĢmasını büyük ölçüde tamamlamıĢtır. Asgari Standartlar ÇalıĢma Grubu çalıĢmalarını tamamlamıĢ, çerçeve asgari standartlar belirlenmiĢtir. Analiz ve Raporlama ÇalıĢma Grubu hizmet alımı için gerekliliklerini belirlemiĢtir. Protokol ve Mevzuat ÇalıĢma Grubu, devir protokollerini ve devir için gerekli “Bakanlar Kurulu Kararı” taslağını büyük

2015 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu 57

ölçüde tamamlamıĢtır. Ġzleme ve Denetim ÇalıĢma Grubu izleme için gerekli biliĢim altyapısı hakkında bir rapor hazırlamıĢ, denetim ve izleme standartları kapsamında ayrıntılı bir çalıĢma yapmıĢtır. Hizmet alımına iliĢkin yaklaĢık maliyet belirleme süreci baĢlatılmıĢtır.

Benzer Belgeler