• Sonuç bulunamadı

1.2. Sosyal Medyada Pazarlama İletişim Unsuru Olarak Reklam

1.2.4. Sosyal Medyada Reklam Uygulamaları

1.2.4.2. Twitter Reklamları

Sosyal medya, her gün her kesimden milyonlarca insan tarafından kullanılıyor. Twitter gibi mikro blog platformları, kullanıcı kazanımında ve son yıllarda katılımda önemli bir büyüme kaydetti. Twitter, her gün 400 milyondan fazla tweet ve 1,6 milyar arama sorgusu üreten 500 milyon kayıtlı kullanıcıyla dünya çapında kabul görmeye devam etmektedir. Sosyal bağlantılar, "takip eden" kullanıcılar tarafından kurulur. Bir kullanıcı, diğer kullanıcıyı takip ettiğinde zaman çizelgesinde gönderilen tüm tweetleri görür. Bir kullanıcının zaman çizelgesi, takip ettiğiniz herhangi bir kullanıcı tarafından oluşturulan tweetlerdir. Twitterın sahip olduğu geniş kullanıcı başarısı göz önüne alındığında, platform için para kazanmaya odaklanma, reklam ve pazarlama üzerine olmuştur. Kullanıcılar, takipçilerine mesaj yayınlamak için Twitterı bir pazarlama aracı olarak kullanmaktadır. Şirketler, kuruluşlar, ünlüler ve benzeri kullanıcılar, takipçilerinin zaman çizelgelerinde görünecek mesajları yayınlayarak takipçilerini farklı amaçlar için (örneğin, marka / ürün bilinci, satış fırsatları veya genel bilgi yayma vb.) hedefleme fırsatından yararlanmaktadır (Eftekhar ve Koudas, 2013: 77-78; Murillo vd., 2016:438-439).

Google dâhil olmak üzere pek çok şirket, anahtar kelime tabanlı bir reklamcılık modeline dayanan geniş başarılara sahiptir. Son zamanlarda Twitter, tipik anahtar

61

kelime arama modelinden (Google AdWords gibi pek çok çevrimiçi reklamcılık platformunda çok yaygın olan) ilgi alanına dayalı reklamcılık modellerine kadar çeşitli reklam modellerini geliştirmiştir. Kullanıcılar, arama motorlarında anahtar kelimeler ile ilgi duydukları içeriklerin aramasını yapmaktadır. Twitter, kullanıcıların anahtar kelimeler ile yaptıkları ilgili aramaya uygun reklam mesajlarını sitenin uygun yerlerinde kullanıcılara gösterme fırsatı elde etmektedir. Ayrıca, Twitter kullanıcıları içerik tüketen diğer kullanıcıları takip etmektedir. Tipik olarak, bir birey tarafından tüketilen içerik oldukça spesifiktir. Her kullanıcının harcadığı içeriğin türünü anlamak, yüksek oranda uyarlanmış reklamlar için önemli fırsatlar sunmaktadır (Eftekhar ve Koudas, 2013: 77-78: Lou, 2017: 27).

Arama motoru reklamcılığında popüler olan anahtar kelime hedefleme modelinin yanı sıra (örneğin, Google AdWords’te), Twitter, reklam verenlerin ilgi alanlarına, coğrafyalarına ve cinsiyetlerine göre kullanıcıları hedeflemelerine olanak sağlayan yeni bir reklamcılık modeli de getirmiştir. Hedefleme reklamcılık modelinde, kullanıcıların demografik özellikleri göz önünde bulundurularak, kişiye özel reklam mesajları oluşturularak, kullanıcılar ile etkileşime geçilmektedir. Bu özellik, reklam mesajlarının ilgili kullanıcılara doğrudan iletilmesini sağlamaktadır.

Birçok farklı özelliği olan Twitter, ülkemizde ve dünya genelinde yoğun olarak kullanılan sosyal medya ağları arasında yer almaktadır. Türkiye’de 10 milyonun üzerinde kullanıcısı bulunan Twitter’da her gün ortalama dünya genelinde 500 milyon tweet atılırken, aylık ortalama olarak 325 milyon aktif kullanıcı sayısına ulaşmaktadır. Gelişen internet ve teknoloji ile birlikte bu sosyal medya platformlarının önem kazanması, insanlar tarafından yoğun olarak kullanılması, reklam faaliyetleri konusunda Twitter reklamlarının yeni bir alan oluşturmasına etki etmiştir.

Firma ve markaların hedef kitlelerine ve yeni kullanıcılara ulaşmaları açısından günümüzde yoğun olarak kullanılan dijital reklam alanları arasında sosyal medya ağları büyük bir orana sahiptir. Günümüzde yaygın olarak kullanılan Twitter reklam modelleri aşağıdaki gibi sıralanabilir (Twitter, 2019):

62

Bu reklam modelinde, ürün veya markanızla ilgili iletilmek istenen reklam mesajlarının ön plan çıkarılması hedeflenmektedir. Oluşturduğunuz içerikle ilgili reklam mesajlarınızın henüz takipçini olmayan kullanıcılara iletilmesi sağlanmaktadır. İşletmelerin belirledikleri anahtar kelimeler ile henüz takipçiniz olmayan kullanıcıların yaptıkları arama sonuçlarının reklam mesajınız ile karşılaşması amaçlanmaktadır. Kullanıcılar yaptıkları arama sonucunda karşılaştıkları reklam mesajlarının kullanıcının ilgisini çekmesi, reklamın tıklanmasını sağlayacaktır. Bu reklam modelinde, mesaj, link, fotoğraf veya video gibi içerikler ön plana çıkartılarak kullanıcıların tıklanması sağlanmaktadır.

Promoted Trend Reklam Modeli (Sponsorlu Gündem)

Bu reklam modelinde temel amaç, sponsorlu gündem oluşturmaktadır. Bu reklam, bir günlük olarak yayınlanmaktadır. İşletmelerin belirledikleri anahtar kelimelerin Trend Topic (TT) listesinde bir gün boyunca kalması ile gerçekleşen reklam modelidir. İşletmelerin yeni ürün ve markaları ilgili tanıtım, günlük indirim veya kampanya dönemlerinde etkili olan bu reklam modeli ile reklam mesajlarınızı gündemde tutarak çok sayıda kullanıcıya ulaşabilirsiniz.

Promoted Account Reklam Modeli (Sponsorlu Hesap)

Sponsorlu hesap olarak ifade edilen bu reklam modelinde temel amaç, takipçi sayısını artırmaktır. Henüz açtığınız Twitter hesaplarınız veya tanınırlığı az olan hesaplarınızın takipçi sayısını artırmak için başvurulan reklam modelidir. Sponsorlu hesap reklamları ‘Kimi Takip Etmeli’ bölümünde yayınlanan reklamlardır. Bu reklam modelinde Twitter hesabınız kullanıcıların yaptıkları aramaların üst sıralarında yer almasından dolayı dikkat çekmektedir. Marka hesabınızı takip etme olasılığı yüksek olan kullanıcılara gösterilmesi ile takip edilme oranınıza katkı sağlamaktadır.

Twitter Video Reklam Modeli

Sosyal ağlarda yayınlanan video reklamları, kullanıcılar tarafından sıklıkla tercih edilen etki reklam yöntemlerinden biridir. Bu reklam modelinde, işletmelerin ürün ve markalarının tanıtımını yapmaya yönelik oluşturdukları video reklam mesajı tweetin içerisine gömülmüş olarak paylaşılmaktadır.

63

Kullanıcıların web sitelerindeki ziyaretçi trafiğini artırmak için başvurdukları reklam modelidir. Bu reklam modelinde, işletmelerin ürün veya markları ile ilgili paylaşılan tweet üzerinde web site linki ve kısa bir açıklama belirtilmektedir. Kullanıcılar ‘Daha Fazla Oku’ tuşuna bastıklarında web sitesine yönlendirilmektedir.

Twitter Uygulama Yükleme Reklamları

Kullanıcıların haber akışlarında karşılarına çıkan sponsor reklamlarında kullanılan uygulama yükleme reklamdır. Kullanıcılar, sponsor reklamlarında kendilerine gösterilen uygulamayı yüklemek istediklerinde indir butonuna tıklayarak Google Play veya Apple App Store yönlendirilmektedir. Bu reklam modeli ile reklam verenlerin daha fazla kullanıcıya ulaşmaları sağlanmasının yanında uygulamaları mobil cihazlara indirilmesi ve yüklenmesi sağlanmaktadır. Reklam mesajlarının kullanıcıların ilgi alanlarına göre sunulduğu bu reklam modelinde Twitter kullanıcılarının yanında uygulamalar bünyesinde bulunan diğer kullanıcılara da reklamların iletilmesi sağlanmaktadır.

Hava Durumu Hedeflemeli Twitter Reklamları

Bu reklam modelinde, Twitter kullanıcılarının bulundukları bölgelerin konum bilgilerinden hareket ederek o bölgelerin hava durumuna göre reklam hedeflemesi yapmaktadır. Reklam verenler, kullanıcıların bulundukları bölgelere ve hava durumlarına göre reklam vermeleri sağlamaktadır. Özelikle, mevsim koşullarına göre ürün satan işletmelerin sıklıkla tercih ettiği reklam modelidir.