• Sonuç bulunamadı

1.2. Sosyal Medyada Pazarlama İletişim Unsuru Olarak Reklam

1.2.3. Sosyal Medyada Reklamlarının Avantaj ve Dezavantajları

Sosyal medya reklamlarının hem bireysel hem de kurumsal kullanıcılara sağladığı birçok avantaj ve dezavantajlar bulunmaktadır. Bunlar:

50

Avantajlar:

1- Marka Farkındalığı ve Görünürlüğünü Artırmaktadır.

Sosyal medyada, yalnızca bir profil oluşturarak, işletmenizi, ürün ve markalarınızı daha görünür kılmanız mümkün olabilmektedir. Geleneksel veya sosyal medya reklamlarının temel amacı, marka görünürlüğünü artırmaktadır. Sosyal medyanın yaygınlaşması ile birlikte tüketicilerin geleneksel medya tüketimleri giderek azalmaya başlamıştır. Tüketiciler, artık, sosyal medya ağlarına dâhil olarak, zamanlarının büyük bir kısmını bu mecralarda geçirmektedir. Sosyal medya, işletmelere, tüketicileri ile sürekli bir etkileşimde olma fırsatını sunmaktadır. Bu sürekli etkileşim tüketicilerin zihninde etkileşimde bulundukları markalara aşina olma ve kendini o markaya yakın hissetme algısını oluşturmaktadır (Jade, 2018). Dolayısıyla, etkileşimde bulundukları markanın sonraki reklam mesajlarını görmeye daha istekli bir tüketici kitlesi ortaya çıkmaktadır. Tüketiciler, markanıza aşina olduklarında, markanızı arkadaşlarına ve ailesine tavsiye etme olasılıkları artar. Bu durum markanızın bilinirliği veya görünürlüğüne katkı sağlamaktır.

2- Sosyal Medya Reklamcılığı Marka Sadakatini Arttırmaktadır

Sosyal medyanın en önemli özelliklerinden birisi, kullanıcılar tarafından yönetiliyor olmasıdır. Kullanıcılar tarafından sosyal ağlarda oluşturulan içerikler, herhangi bir filtreye takılmadan, herkese açık olarak, özgürce paylaşılabilmektedir. İşletmeler, dikkatlice düşünülmüş bir reklam kampanyası için herhangi bir sosyal ağı, platform olarak kullanabilir, ancak, bu kampanyanın milyonlarca insan tarafından yayılmasını ve görülmesini sağlayan şey, onu paylaşan kullanıcılardır. Sosyal medya reklamlarını, ağızdan ağıza reklamlardan farklı kılan, dışarıdan herhangi bir etkiye maruz kalmadan organik olarak büyümesidir. Kullanıcılar, herhangi bir ürün veya marka ile ilgili Tweet ya da Facebook sayfasını beğendiklerinde diğer kullanıcıların o ürün veya markayı tercih etme ihtimalleri bulunmaktadır. Sosyal medya reklamlarındaki reklam mesajları, geleneksel medya reklamlarına kıyasla, daha yüksek yayılma potansiyeline sahiptir. Sosyal medya uygulamalarında, eğlenceli, komik ve farklı bir videonun tüketiciler tarafından hatırlamanın olasılığı, geleneksel medya araçlarına oranla daha yüksektir. Tüketiciler bu tür uzantılı ürün veya markaların reklamlarını kolay hatırlamakta ve sonraki reklam mesajlarını da merakla beklemektedir (Jade, 2018).

51

Sosyal medyada reklamları, müşterilerin sunulan hizmetler ve ürünler hakkındaki görüş ve duygularını ifade edebilecekleri açık bir hizmet platformu oluşturmaktadır. Tüketici görüşlerinin dinlenilmesi, müşteri memnuniyet seviyelerinin katlayarak artırmasını sağlayacaktır. Müşteri memnuniyeti, tüketicilerin sonraki ürün ve marka tercihlerini önemli ölçüde etkilemektedir. Herhangi bir ürün veya marka hakkında oluşan müşteri memnuniyeti, tüketicilerin o ürün ve markaya yönelik sadakat duygusunun oluşmasına önemli katkı sağlamaktadır. Özetle, marka sadakatinin oluşmasının ön koşulu, müşteri memnuniyetidir. Birçok şirket için öncelikli hedef, sadık bir müşteri tabanı oluşturmaktır. Sosyal medya kanallarında yer alan birçok işletme, müşterilerinde marka sadakati oluşturmaya çalışmaktadır. Marka sadakati, müşteri memnuniyeti oluşturmaktan geçmektedir. Müşterilerle düzenli olarak görüşmek ve onlarla kalıcı bir bağ geliştirmek, müşteri memnuniyet oluşturmak adına önem arz etmektedir. Sosyal medya ağları işletmelerin tüketicileri ile güçlü bir bağ kurması açısından önemli fırsatlar sunmaktadır. İşletmeler, sosyal medya ağlarında yayınladıkları reklam mesajları ile tüketiciler ile iletişime geçmekte ve ürün ve markaları hakkında önemli geri bildirimler elde etmektedir. Sosyal medya ağlarında tüketiciler ile kurulacak güçlü bağlar, tüketicilerde memnuniyet düzeyini artırarak işletmelerin marka sadakati oluşturmalarına katkı sağlayacaktır. Müşterilerinizle düzenli olarak etkileşime girmek, müşterilerin memnuniyetine önem verdiğinizi gösterir. Memnun olan müşteriler, mükemmel hizmetleriniz ve ürünleriniz hakkındaki sözlerini yayacak ve görüşlerini ifade etmek için sosyal medyaya yöneleceklerdir. Dolayısıyla, markanızı sosyal medyada belirten müşteriler, markanızın değerini ve yetkisini ortaya çıkmasına katkı sağlar.

3-Sosyal Medya Reklamcılığı Daha Az Maliyetlidir.

Pek çok çevrimdışı platformla karşılaştırıldığında, sosyal medya platformlarında reklam vermek daha ucuzdur. Aslında, birçok sosyal medya platformu, yayınladığınız şeylerin tasarımı ve üretimi ile ilgili maliyetlerin yanı sıra katılım için özgür bir ortam sunmaktadır. TV, yazılı medya veya radyo reklamcılığının aksine, çevrimiçi reklamlar oluşturmak için kesinlikle bir modele, seslendirme sanatçısına veya aktöre ihtiyacınız yoktur.

Geleneksel medya pazarlamasında daha yüksek bütçelere ihtiyaç duyulmaktadır. Sosyal medya pazarlamasında ise, az bir bütçe ile pazarlama faaliyetleri

52

yürütülebilmektedir. Ürün ve markalarınızın tanıtım faaliyetlerinde bulunmak için ihtiyacınız olan tek şey, internet bağlantısı ve bir sosyal medya hesabıdır. Ürün ve markaların tanıtımının yapmak için sosyal medya reklamlarını kullanmak, işletmelerin operasyonel maliyetlerini önemli ölçüde azaltmaktadır (Jade, 2018).

Ürün veya markanızın tanıtımını yapmak üzere sosyal ağları tercih ettiğinizde, harcayacağınız tek şey çoğunlukla zamandır. Sosyal medya ağlarında çok az bir zamanda, akılda kalıcı bir sayfa oluşturarak, milyonlarca potansiyel tüketiciye ulaşabilirsiniz. Ancak, geleneksel medyada reklam mesajlarının geniş tüketici kitlelerine ulaştırılması oldukça zaman almakta ve yüksek bütçe gerektirmektedir. Ayrıca, sosyal ağlarda oluşturulan akılda kalıcı reklam mesajları, kullanıcılar arasında hızlı bir şekilde yayılabilmektedir. Bu durum işletmelerin oluşturdukları reklam mesajlarının haftalar boyunca ücretsiz yayılması anlamına gelmektedir.

4- Web Sayfası ve Sosyal Ağ Hesaplarınızın Ziyaret Trafiğini Artırır.

Sosyal medya platformları, web sitenize veya açılış sayfanıza hedeflenmiş potansiyel tüketiciler çeker. Sosyal medya reklamcılığı, doğru yapıldığında web sitenize veya sosyal medya hesaplarınıza ziyaretçi trafiğini artırır. Sosyal medya reklamcılığı, hedef kitleye hitap eden ve yayınlanan içeriğe tüketicilerin dikkatlerini çekmektedir. Web sitesini veya sosyal medya hesaplarınızı ziyaret eden kullanıcılar zamanla potansiyel müşterilerinize dönüşebilmektedir. Sosyal medyada yayınladığınız her reklam mesajı, müşterileri dönüştürmeniz için bir şanstır. Paylaştığınız her resim, video, blog yazısı veya yorum, tüketicilerin tepki göstermesi için bir fırsattır ve tüm tepkiler olası bir dönüşümle sonuçlanabilir.

Sosyal medya ağları, dünya genelinde giderek yaygınlaşarak, geniş bir kullanıcı kitlesine ulaşmıştır. Sosyal medya ve reklamcılık, sosyal ağ platformlarına dâhil olan potansiyel tüketicilere, işletmelerin ürün ve markaları ile reklam mesajlarını iletmek için kullandıkları iki önemli bileşendir. Sosyal medyada reklam ile birlikte gelen marka görünürlüğünün artmasıyla, web sitenizi daha fazla sayıda müşteriyi ziyaret etmeye teşvik etmektedir. Web sitenizi ziyaret eden her kullanıcının potansiyel bir müşteriye dönüşme ihtimali artmaktadır. Sosyal medyada iyi ifade edilmiş bir medya reklam planıyla işletmeler satışlarını ve karlarını artırabilir.

53

Sosyal medya hesaplarınız olmadan, site trafiğiniz, sizi bilen veya size ihtiyaç duyan kişilerle sınırlıdır. Sahip olduğunuz her sosyal medya profili, web sitenizin ziyaretçi trafiğini artırmanın yeni bir yoludur. Ayrıca, yayınladığınız ve ürettiğiniz içerik ne kadar kaliteli olursa, ziyaretçi trafiğiniz o kadar yüksek olacaktır.

5-Arama Motorlarında Daha İyi Sıralama Fırsatı Yaratır

Bir sosyal medya sayfası, arama sıralamasını tam olarak iyileştirmese de, web sitenizi daha fazla kişinin ziyaret etmesini sağlar. Tüketiciler, çevrimiçi ürün veya hizmetleri bulmak için Google, DuckDuckGo, Bing veya diğer arama motorlarını kullanır. Arama motoru optimizasyonu araçları, şirket web sitelerine daha fazla trafik çekebilme ve aynı şekilde daha yüksek arama sıralamalarına ulaşma yeteneklerinden dolayı cazip bir seçenek sunmaktadır. Sosyal medya reklamcılığı, küresel çapta birçok işletme girişimi ve organizasyonu için favori bir pazarlama seçeneği haline gelmiştir. Bu durum, ürün ve hizmetleri satmak için sosyal ağ sitelerinin kullanım kolaylığından kaynaklanmaktadır. Sosyal medya reklamlarının, büyüklüğü veya niteliği ne olursa olsun herhangi bir pazarlama programının ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Maliyetleri en aza indirirken, satışları artırmak için önemli bir fırsat yaratmaktadır (Jade, 2018).

6-Daha İyi Hedefleme

Sosyal medya, hiçbir geleneksel reklam ortamının yapamayacağı bir hedef belirleme düzeyi sağlayarak doğru hedef kitleye ulaşmayı kolaylaştırmaktadır. Bu durum, potansiyel bir müşteri tabanını alan pin kodu seviyesine kadar daraltılabildiği bir mikro hedeflemedir. Futbol oynamaktan, caz müzik dinlemeye, pazardaki bölümlere (aktif olarak Google görüntülü reklam ağında kendinizinkine benzer bir ürün / hizmet arayan kişi gruplarıdır) ve benzer bir izleyici kitlesini hedefleme becerisine kadar çeşitli ilgi alanları kolaylıkla hedeflenebilmektedir. İşletmeler oluşturdukları reklam mesajlarını, sosyal medya araçları ile hedefledikleri tüketici guruplarına doğrudan iletebilmektedir (Jade, 2018).

7- Sosyal Medyada Reklamları Müşterileriniz Hakkında Fikir Edinmenizi Sağlar Sosyal medya, bir bakıma tüketicinin sesini oluşturmaktadır. Sosyal medya ağları, işletmelere tüketicilerin ürün ve markaları hakkında düşüncelerini öğrenmelerine olanak sağlamaktadır. İşletmeler, ürün ve markaları ile ilgili gönderilen çeşitli

54

yorumlara sürekli ve gerçek zamanlı ulaşabilmektedir. Bu durum, işletmelerin, pazarlama iletişimine nasıl yön verecekleri ilgili önemli ipuçları vermektedir. İşletmelerin sosyal medya aracılığı ile tüketicilerin ürün ve markaları ile ilgili beklentilerini öğrenmeleri, tüketicilere sunulan ürün ve hizmetlerin iyileştirilmesine katkı sağlayacaktır. Dolayısıyla, tüketicilerin beklentileri karşılanarak memnuniyet düzeylerinin artırılması yönünde önemli avantajlar elde edilebilmektedir. Sosyal medya reklamcılığı, işletmelerin ürün veya markaları ile ilgili oluşturdukları reklam mesajlarına tüketicilerin vermiş oldukları tepkiler, işletmelerin doğru yolda olup olmadığını veya daha fazla ne yapması gerektiği söyleyen sürekli bir geri bildirim döngüsü sağlamaktadır (Jade, 2018). Geleneksel medya biçimleriyle bir reklam kampanyasının etkisinin gerçek zamanlı analiz edilmesi neredeyse imkânsızdır. Analizi yapılsa bile bu, uzun zaman alabilmektedir. Tersine, reklamın etkinliğini sosyal medya üzerinden ölçmek neredeyse anında yapılabilir. Analizin hızlı yapılabiliyor olması tüketiciler hakkında önemli bilgilere ulaşmayı oldukça kolaylaştırmaktadır.

8-Yeni Ürün Tanıtımı

Sosyal medya reklamcılığı, yeni bir ürün veya hizmet tanıtımını başlatmak için oldukça avantajlı fırsatlar sunmaktadır. Birçok sosyal medya platformu, işletmelerin tanıtım amaçlı kısa videolar veya görüntü tabanlı yayınlar gibi görüntülü reklamlar oluşturmalarına ücretsiz olarak izin vermektedir.

9-İlişkiler Kurmak

Sosyal medya reklamcılığı, işletmelerin yalnızca sosyal sahalarda satışını artırmakla ilgili değildir. Müşterilerinizle ilişkiler kurmanıza ve geliştirmenize yardımcı olacak iki yönlü bir kanaldır. Müşteriler ve markalar arasındaki sosyal medya iletişimi, geleneksel reklamcılığın başaramayacağı bir kilometre taşını oluşturmaktadır.

10-Zengin Bir Müşteri Deneyimi Sağlama

İnternet ortamında sosyal ağlarda bir araya gelen çok sayıdaki tüketici ürün ve markalar hakkındaki beğeni, duygu ve düşüncelerini rahatlıkla dile getirerek diğer kullanıcılar veya işletmeler ile anlık olarak paylaşabilmektedir. Tüketiciler artık bir ürün veya marka ile ilgili olarak duygu ve düşünceleri işletmelere ileterek üretim süreçlerinde daha aktif bir rol alabilmektedir. Tüketiciler sosyal medya aracılığı ile

55

işletmelerin ürünlerini tüketen pasif bir tüketici olmanın ötesine geçerek beklentilerini karşılayacak mal ve hizmetlerin üretiminde yer alan aktif bir duruma gelmişlerdir. Bu durum, müşterilerin önemli bir deneyim yaşamasına katkı sağlamaktadır.

Dezavantajları:

1-Olumsuz geribildirim

Sosyal medya reklamları, marka yönetiminizin bir bölümünü kullanıcılara teslim etme gibi riskleri içinde barındırabilmektedir. Bu gruplardan herhangi biri haksız yere muamele gördüklerini hissediyorsa, sosyal medya profillerini şirketinizle halk arasında şikâyetlerini yayınlamak için kullanabilirler. Bu, markanız için güvenilirlik kaybına neden olabilir. Ek olarak, tüketiciler sosyal medya profilleriniz üzerinde, yeni müşterilerle beklentilerinize zarar verebilecek olumsuz yorumlar yayınlayabilir.

2-Aşırı Zaman Gereksinimi

Sosyal medya pazarlaması, zaman ve sabır gerektirir. Hemen sonuç almak mümkün olmayabilir. Pazarlama faaliyetlerinin geri dönüş hızı, bazen uzun zaman alabilmektedir. Sosyal medya pazarlaması, aşamalı bir süreçtir ve işin bilinmesi için yüksek tutarlılık gerektirir.

3-Yüksek İçerik Hacmi

Sosyal ağlardaki yoğun içerik nedeniyle belirli bir şeyi aramak samanlıkta iğne bulmak gibi bir şeydir. Bu durum, işletme sahipleri için marka bilinirliğini arttırmanın göründüğü kadar kolay olmadığı anlamına gelmektedir.

4-Yanıltıcı Bilgilere Duyarlılık

Sosyal medyanın çok sayıda kullanıcıyı yanlış yönlendirebilecek birçok sahte haber ve içerik içerdiği bir sır değildir. Gerçek bir senaryoda, olumsuz geribildirim bu tür yanıltıcı bilgilerin yayılmasını tetikleyebilir ve bir işletmenin itibarını büyük ölçüde tahrip edebilir.

5-Olası Güvenlik İhlali

Bazı sosyal medya uygulamaları ve web siteleri yüksek düzeyde korunsa da, çevrimiçi bilgisayar korsanlarının neden olabileceği bir güvenlik ihlali riski vardır. Ve bu

56

dezavantaj nadiren gerçekleşmesine rağmen, iş sahipleri için bu durum söz konusu olduğunda risk daha yüksektir.

6- Kullanıcı Gizliliğinin İhlali

İşletmeler kullanıcıların etkinliklerini çevrimiçi olarak izleyerek, kullanıcıların davranışları ve kimlikleri ile ilgili bilgilere kolayca ulaşarak kullanıcı gizlilik ihlalinde bulunmasıdır (Tavor, 2011: 122).

7- Rahatsız Edici Reklamlar

Pop-up reklamlar gibi birçok çevrimiçi reklam türünün oldukça rahatsız edici olabilmektedir. Bu durum, kullanıcıların orijinal etkinliği bozarak ve kullanıcıları istenmeyen reklamları izlemek zorunda bırakmaktadır. Kullanıcıların istenemeyen reklamlara maruz kalması, o ürün veya markaya yönelik olumsuz tutum sergilemesine neden olabilmektedir (Tavor, 2011: 122).

8-Tüketime Özendirme

İşletmeler, sosyal medya kullanıcılarının davranışları ve kişilik özellikleri hakkında oldukça kolay bilgi elde edebilmekteler. İşletmeler, tüketiciler hakkında elde ettikleri bilgileri analiz ederek tüketicilerin neleri sevdiği veya sevmediği bilgisine ulaşabilmektedir. İşletmeler buradan hareketle, tüketicileri etkileyebilecek kişiselleştirilmiş reklam mesajlarını tüketicilere ileterek ihtiyacı olmayan ürünleri satın almalarını sağlayabilmektedir.