• Sonuç bulunamadı

Toplantıda, AB tararı, mevcut durum itibariyle, AB üyelerinin iki farklı vize sistemi uyguladıklannı, Schengen sistemine dahil üye ülkeler tarafından verilen ve 3 aylık süre için

Belgede T. B. M. M. TUTANAK DERGİSİ (sayfa 158-163)

geçerli Schengen vizesi ile diğer üye ülkeler tarafından düzenlenen ulusal vizelerin farklı

prosedürlere tabi olduğunu, ulusal vizeler konusunda Komisyon'un herhangi bir yetkisi

bulunmadığını, Adalet Divanı'nm muhtelif kararlannda, Türkiye vatandaşlarına verilecek

vize konusunun üye ülkelerin yetkisinde bir husus olduğunun hükme bağlandığını, 22 Eylül

2000 tarih ve L 239 sayılı ATRG'de yayımlanan Schengen mevzuatında da uygulamaya

ilişkin yetkilerin üye ülkelerin elinde olduğunun görülebileceğini, Türk işadamlarının

karşılaştığı sorunlara ilişkin olarak kendilerine detaylı bilgiler ve spesifik örnekler bildirilmesi

durumunda, Komisyon'un uygun bir şekilde üye ülkeler nczdindc girişimde bulunabileceğini

ifade etmiştir.

5.- Bursa Milletvekili Kemal DEMIREL'in, Bursa-Mustafa Kemalpaşa İlçesindeki Bağ-Kur bürosunun personel ihtiyacına ilişkin sorusu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat BAŞES-GİOĞLU'nun cevabı (7/4885)

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Murat BAŞESGİOGLU tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

KemalDMREL / ^ -Bursa Milletvekili

Mustafa Kemalpaşa ilçesi Bursa iline 80 km uzaklıkta, gelişmekte- olan bir yerleşim yeridir. Nüfus sayısı 130 bine yakın olan ilçenin 6 beldesi, 112 köyü bulunmaktadır.

Ticari açıdan geniş bir potansiyele sahip olan Mustafa Kemalpaşa'da yaklaşık 6000 aktif vergi mükellefi, 11.900 kayıtlı çiftçisi ve bir o kadar da emekli vatandaşı bulunmaktadır.

İlçede, 1997 yılından bu güne kadar tam donanımlı Bağ-Kur irtibat Bürosu bulunmasına karşın, herhangi bir memur ataması yapılmamışbr.

Kadrolu memurun bulunmaması, yapılan işlerin 15 günde bir Bursa'dan gelen görevlilerce gerçekleştirilmesi işlerin aksamasına neden olmaktadır.

1. Bursa ili Mustafakemalpaşa ilçesinde bulunan Bağ-Kur irtibat bürosuna kadrolu personel ataması neden yapılmamıştır?

2. Bu büronun işlevini yerine getirebilmesi için personef ataması ne zaman yapılacakbr?

3. Yükümlülüklerini yerine getiren vatandaşlarımızın, işlemlerini daha iyi bir biçimde yürütme isteklerini yerine getirmek için neler yapmayı planlıyorsunuz?

T.C. ^

$ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI < ^ r s EK, s r W Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı ^s^aooo

Sayı : B.13.APK.0-12-00-00/32.O 2 ^ 0 \ 5 MART 20Ö5

Konu : Yazılı Soru Önergesi

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

İlgi: 21.02.2005 tarih ve A.01.0.GNS.0.10.00.02-9333 sayılı yazınız.

İlgi yazınız ekinde alınan Bursa Milletvekili Kemal DEMİREL'e ait 7/4885 Esas No'lu Yazılı soru önergesi Bakanlığımızca incelenmiş olup, konuya ilişkin cevabi bilgi ve değerlendirmeler aşağıda sunulmuştur.

4956 sayılı Kanun'un 2 nci maddesi ile 1479 sayılı Kanun'un 3 üncü maddesinde yapılan değişikliğe göre, "Bağ-Kur'un taşra teşkilatı il müdürlüklerinden ve Bakanlar Kurulu Karan ile kurulacak şube müdürlüklerinden oluşur." Hükmü bulunmaktadır.

Bu çerçevede, Bağ-Kur hizmetleri her il merkezinde bulunan il müdürlükleri ve bunlara bağlı olarak il merkezinde şube müdürlükleri kanalı ile yürütülmektedir.

Ancak, sigortalı sayısı fazla olan bazı ilçelerde, il müdürlüklerinde mevcut personel arasından il müdürlüklerinin ana hizmetlerini de aksatmamak kaydıyla, zaman zaman faaliyet gösteren irtibat bürolarında personel görevlendirilerek sigortalılara hizmet verilmeye çalışılmaktadır. Bu nedenle, teşkilatlanma yapısmda yeri olmayan geçici ve idari olarak açılan irtibat bürolarına direkt olarak atama yapılamamaktadır.

İl müdürlüklerine atanan personel arasından irtibat bürolarına, il müdürlüklerince görevlendirme yapılabilmektedir. Anılan il müdürlüğünün personel ihtiyacı, Kurum içi ve Kurum dışı naklen, yeniden, açıktan ve 4046 sayılı Ozeileştinne Kanunu gereğince yapılan atamalarla giderilmeye çalışılmaktadır.

Bilgilerinize arz ederim.

I MnratBAŞESGİOĞLU ' Bakan

6.- Tekirdağ Milletvekili Enis TÜTÜNCÜ'nün, Bağ-Kurluların prim borcu sorununa ilişkin sorusu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat BAŞESGİOGLU'nun cevabı (7/4886)

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Murat BAŞESGİOĞLU tarafından yazılı olarak yanıtlanması hususunu arz ederim.

Saygılarımla.

Enis TÜTÜNCÜ / Tekirdağ Milletvekili

Küçük esnaf ve sanatkarlarımız ile çiftçilerimizin, uygulanan ekonomik politikalar nedeniyle bağ-kur primlerini ödeyemedikleri, Bağ-Kur primlerinden doğan borçlara uygulanan faiz sistemi nedeniyle, prim borçlarının katlanarak arttığı, pek' çok sayıdaki çiftçimizin ve esnafımızın borçlanndaki hızlı artış nedeniyle Bağ-Kur prim borçlarını ödeyemez durumuna düştükleri yolunda tarafıma iletilen şikayetler hızla artmaktadır.

Bu durum çerçevesinde:

1- 2003 ve 2004 yıllarında Bağ-Kur"a prim borçlarını ödeyemeyen Bağ-Kur'lu sayısı kaçtır? Bunların illere ve meslek gruplarına göre dağılımı nedir?

2- Bu sayıda 2002 yılına göre bir artış var mıdır? Eğer varsa, bu durumu hükümetinizin uygulamakta olduğu ekonomik politikaların ışığında nasıl değerlendiriyorsunuz?

3- 2003 ve 2004 yıllarında Bağ-Kur' la ilişiğini kesen üye sayısı kaçtır? Bunlardan ne kadarı iş yerini kapatma nedeniyle gerçekleşmiştir?

4- Bağ-Kur'a olan borçları nedeniyle emeklilik hakkını elde edemeyen Bağ-Kur'lu sayısı kaçtır?

5- Bağ-Kur'a 5 milyar T.L'nin (5 bin Y.T.L) üzerinde borcu bulunan, Bağ-Kur'lu sayısı nedir? Geçimini sağlamakta zorlanan küçük esnaf ve sanatkarlarımızın, ürünü bile satmakta zorlanan çiftçilerimizin sayısının hızla arttığı bir ortamda biriken borçların ödenmesini mümkün görüyor musunuz?

6- Kur' a olan borçlan nedeniyle, sağlık hizmetlerinden yararlanamayan Bağ-Kur'lu vatandaşlarımızın ve bakmakla yükümlü oldukları yakınlarının sayısı nedir? Bir anlamda kaderlerine terk edilen bu vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerinden faydalanması konusunda yeni bir açılım yapmayı düşünüyor musunuz?

7- Bağ-Kur borçlan konusunda yaratılan acı tablonun nedeni olan faiz sistemini değiştirmeyi; böylece, B?«g-Kıır borçlarıyla ilgili vç>ni bir düzenlemeyi r.ornnlu nöri'ıyor musunuz?

T.C.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı

-yy

Sayı :B.13.APK.0-12-00-00/^C>-S>D

Konu : Yazılı Soru önergesi . - * A / ^ R T TJMk-T Ü R K İ Y E B Ü Y Ü K M İ L L E TJMk-T M E C L İ S İ B A Ş K A N L I Ğ I N A

İlgi : 21.02.2005 tarih ve A.01.0.GNS.0.10.00.02/9333 sayılı yazınız.

İlgi yazınız ekinde alman, Tekirdağ Milletvekili Enis T Ü T Ü N C Ü ' y e ait 7/4886 Esas N o ' l u yazılı soru önergesi Bakanlığımızca incelenmiş olup, konuya ilişkin cevabi bilgi ve değerlendirmeler aşağıda sunulmuştur.

2002 yılı itibariyle, borçlu sigortalı sayısı 2.724.696 kişidir. 2003 yılında 2.320.685, 2004 yılında ise 2.239.200 kişi olup, 2003 ve 2004 yıllarında 2002'ye göre azalma vardır.

2003 yılında terki yapılan sigortalı sayısı 150.465, 2004 yılında ise, 157.206 kişi'dir.

31/12/2004 tarihi itibariyle, prim borcu nedeniyle emeklilik hakkım elde edemeyen sigortalı sayısı, 66,515 kişi' dir.

31/12/2004 tarihi itibariyle, 5.000 YTL. ve üzeri borcu olan sigortalı sayısı ise, 1.537.255 kişidir.

Bilindiği üzere, Kurum sağlık hizmetlerinden yararlanamayan sigortalılar ile ilgili olarak, 1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu'nun "Sağlık Sigortasından Faydalanma Şartlan" başlıklı Ek 12 nci maddesinde; "Bu Kanuna göre ilk defa sigortalı olanların sağlık yardımlarından yararlanmaları, en az sekiz ay, yeniden sigortalı olanların ise, en az dört ay eksiksiz sağlık sigortası primi ödemiş olmaları, sağlık ve sigorta prim borcu bulunmaması şartına bağlıdır."

H ü k m ü yer almaktadır.

Bu itibarla, Kurum sigortalılarının sağlık ve sigorta prim borçların bulunmaması halinde K u r u m ' u n sağlık yardımlarından yararlanmaları m ü m k ü n olabilecektir.

Bununla birlikte, çalışmaları yürütülen Genel Sağlık Sigortası K a n u n u ' n u n yürürlüğe girmesiyle birlikte tüm nüfusun sağlık sigortası kapsamına alınması sağlanabilecektir.

31/12/2004 tarihi itibariyle sağlık hizmetlerinden Bağ-Kur prim borcu nedeniyle yararlanamayan sigortalı ve haksahipleri sayısı 6.453.312 kişidir.

02/08/2003 tarih ve 25187 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4956 sayılı K a n u n ' u n 27 nci maddesi ile 1479 sayılı Kanun'un 53 üncü maddesinin ikinci fıkrası değiştirilerek,

"Sigortalılar tarafından ödenmesi gereken primler süresi içinde ve tam olarak ödenmezse, primlerin ödenmeyen kısmı sürenin bittiği tarihten başlamak üzere % 10 oranında artırılır. Bu miktara, borç ödeninceye kadar gecikilen her ay içinde ayrıca, Hazine Müsteşarlığı'nca açıklanacak bir önceki aya ait Türk Lirası cinsinden iskontolu ihraç edilen Devlet iç borçlanma senetlerinin aylık ortalama faizi bileşik bazda uygulanarak gecikme zamrhı hesaplanır" hükmüne istinaden Kanun'un yayım tarihinden önce prim aslı borcuna gecikilen her ay için 6183 sayılı A m m e Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanun hükümleri doğrultusunda % 7 oranında gecikme zammı alınırken, 01/09/2003 tarihinden itibaren prim aslı borç toplamı ile gecikme zammı borç toplamı birleştirilerek toplam tutardan süresinde ödenmeyen aylık cari prim ayrılarak bu tutar % 10 oranında artırılıp, bulunan tutara Hazine Müsteşarlığınca açıklanan Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) faiz oranı uygulanmaktadır.

Yukarıda izah edildiği üzere, Kurumun uyguladığı gecikme fazizi sistemi Kanun'larda belirtilen hükümler doğrultusunda yerine getirilmekte olup, bu hususta yeni bir düzenleme çalışması bulunmamakla birlikte, ülke ekonomisinde gözlenen olumlu gelişmelerin prim alacaklarına uygulanan faiz oranlarına da yansıdığı gözlemlenmektedir.

B i l i l e r i n i z e arz ederim. ^T^^TO^2^ '

Murat BA$ESGİOĞLL Bakan

7 - Niğde Milletvekili Orhan ERASLAN'm, patates ihracatına teşvik uygulamasının devam edip etmeyeceğine ilişkin Maliye Bakanından sorusu ve Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami GÜÇLÜ'nün cevabı (7/4890)

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Maliye Bakanı Sayın Kemal UNAKITAN

Belgede T. B. M. M. TUTANAK DERGİSİ (sayfa 158-163)