• Sonuç bulunamadı

SORULAR VE CEVAPLAR (Devam) A) SÖZLÜ SORULAR VE CEVAPLARİ (Devam)

Belgede T. B. M. M. TUTANAK DERGİSİ (sayfa 53-59)

A) KOMİSYONLARDA AÇIK BULUNAN ÜYELİKLERE SEÇİM /.- Avrupa Birliği Uyum Komisyonunda açık bulunan üyeliklere seçim

VI.- SORULAR VE CEVAPLAR (Devam) A) SÖZLÜ SORULAR VE CEVAPLARİ (Devam)

1.- Niğde Milletvekili Orhan Eraslan'ın, şeker fabrikaları işçilerinin çalıştırılmasındaki fark­

lılıklara ilişkin Sanayi ve Ticaret Bakanından sözlü soru önergesi (6/731) ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'un cevabı (Devam)

2.- Kars Milletvekili Selamı Yiğit'in, Kars Küçük Sanayi Sitesi inşaatının ödenek ihtiyacına ilişkin Sanayi ve Ticaret Bakanından sözlü soru önergesi (6/808) ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Alı Coşkun'un cevabı (Devarn)

3.- Samsun Milletvekili Musa Uzunkaya'nın, yatırım ve işletme kredisi kriterleri ile organize sanayi bölgelerine ilişkin Sanayi ve Ticaret Bakanından sözlü soru önergesi (6/951) ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'un cevabı (Devam)

4.- Çanakkale Milletvekili Ahmet Küçük'ün, organize sanayi bölgelerinin sorunlarının çözümüne ilişkin Sanayi ve Ticaret Bakanından sözlü soru önergesi (6/972) ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'un cevabı (Devam)

5.- Muğla Milletvekili Fahrettin Üstün'ün, yapılan atamalara ilişkin Sanayi ve Ticaret Bakanın­

dan sözlü soru önergesi (6/1018) ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'un cevabı (Devam) 6.- Malatya Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu'nun, Malatya yöresi pancar kotasına iliş­

kin Sanayi ve Ticaret Bakanından sözlü soru önergesi (6/1034) ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'un cevabı (Devam)

7.- Muğla Milletvekili Fahrettin Üstün'ün, tüketici kuruluşlarına yapılması gereken ödemelere ilişkin Sanayi ve Ticaret Bakanından sözlü soru önergesi (6/1045) ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'un cevabı (Devam)

8.- Muğla Milletvekili Fahrettin Üstün'ün, tüketicinin korunması hakkındaki mevzuata iliş­

kin Sanayi ve Ticaret Bakanından sözlü soru önergesi (6/1046) ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'un cevabı (Devam)

9.- Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan'ın, Bakanlık tarafından Denizli İlinde yapılan çalış­

malara ilişkin Sanayi ve Ticaret Bakanından sözlü soru önergesi (6/1133) ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'un cevabı (Devam)

W.- İğdır Milletvekili Dursun Akdemir'in, atanan ve görevden alınan personele ilişkin Sanayi ve Ticaret Bakanından sözlü soru önergesi (6/1217) ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'un cevabı (Devam)

11.- Antalya Milletvekili Hüseyin Ekmekcioğlu'nun, işletmelerin yeni bir birlik çatısı altında örgütlenmelerinin TOBB'un temsil gücü üzerindeki etkisine ilişkin Sanayi ve Ticaret Bakanından sözlü soru önergesi (6/1384) ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'un cevabı (Devam)

12.- İğdır Milletvekili Dursun Akdemir'in, 2004 ve 2005 malî yılı bütçelerinden iğdir İline ay­

rılan ödenek miktarı ve kullanımına ilişkin Sanayi ve Ticaret Bakanından sözlü soru önergesi (6/1388) ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'un cevabı (Devam)

13.- Malatya Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu'nun, pancar üretiminin denetimine ve Şeker Kurumunun kapatılmasının sonuçlarına ilişkin Sanayi ve Ticaret Bakanından sözlü soru önergesi (6/1422) ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'un cevabı (Devam)

14.- Antalya Milletvekili Hüseyin Ekmekcioğlu'nun, esnaf ve sanatkârlara verilen kredilere ilişkin Sanayi ve Ticaret Bakanından sözlü soru önergesi (6/1427) ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'un cevabı (Devam)

15.- Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan'ın, personel atamalarına ve geçici personele döner-sermayeden ödenen paya ilişkin Sanayi ve Ticaret Bakanından sözlü soru önergesi (6/1431) ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'un cevabı (Devam)

16.- Tokat Milletvekili Feramus Şahin'in, Tokat'ın bazı beldelerinde kantarların kapatılma gerekçesine ilişkin Sanayi ve Ticaret Bakanından sözlü soru önergesi (6/1472) ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'un cevabı (Devam)

BAŞKAN - Şimdi, soru sahibi milletvekili arkadaşlarımızdan Ahmet Küçük, Feramus Şahin ve Ferit Mevlüt Aslanoğlu, açıklama yapmak için söz istiyorlar.

Bu açıklamaları yerinizden yapacaksınız.

İlk sırada, Çanakkale Milletvekili Sayın Ahmet Küçük.

Buyurun.

AHMET KÜÇÜK (Çanakkale) - Sayın Bakana, öncelikle teşekkür ediyorum, büyük bir gay­

retle, çok geç de olsa sorularımızı cevapladığı için; ama, maalesef, sorularıma aldığım cevaplar, benim açımdan çok tatmin edici olmadı.

Benim özellikle söylediğim şuydu: Organize sanayi bölgeleri, hepimizin bildiği gibi, yakın dönemin, sanayileşmeyi teşvik etmekle ilgili olarak önemli bulunan bir projesiydi ve sanayileşmeyi, mümkün olduğu kadar organize sanayilerde şekillendirmek, kontrol altında tutmak esastı; ama, son alınan kararlarla, organize sanayi bölgelerindeki yatırım indirimleri, birden yüzde 100'den yüzde 40'lara indirildi. Bu da, dolayısıyla, organize sanayi bölgelerinde arsa alan arkadaşlarımızın çoğunu yatırım yapmaktan caydırdı. Çünkü, yatırım indirimleri daha çok teşvik bölgelerine doğru aktarılın­

ca, organize sanayilerde yatırım yapmak, çok cazip olmaktan çıktı. Bu organize sanayileri cazip hale getirmek için bir çalışmanız var mı diye ben özellikle sormuştum. Bu konuda tatmin edici bir cevap aldığımı söyleyemem.

Ben, Sayın Bakanla daha önceki şifahî görüşmelerimizde de bu konuyu ilettiğimde, bazı konularda sektörel anlamda destekler düşündüklerini ve sektörel bazda desteklemelerle bu konuyu halledebilmeyi düşündüklerini söylemişlerdi; ama, bu konuda, bildiğim kadarıyla, ciddî bir gelişme olmamıştır.

Örneğin, Çanakkale Organize Sanayi Bölgesinde ve Biga Organize Sanayi Bölgesinde altyapı yatırımları hemen hemen bitmiş. Biga Organize Sanayi Bölgesinde -bizim- arsaların tamamı satıl­

dığı halde, fabrika inşaatları, maalesef, başlayamamaktadır. Çünkü, yüzde 100 yatırım indirimi alacağını düşünerek burada arsa alan ve enerjiyi de yüzde 5 ucuza alacağını düşünen birçok insan, bunların ortadan kalkmasıyla zor duruma düşmüş ve birçoğu yatırım yapmaktan vazgeçmiştir.

Gene, şimdi, organize sanayi bölgelerindeki enerji nakil hatlarının bedelleri, organize sanayi bölgelerinden arsa alanlar tarafından ödenmiştir; ama, şimdi, bu hatlar tekrar TEDAŞ'a devredilmiş ve böylece, bu arkadaşlarımızın elinden bu hatlar alınmıştır. Şimdi, organize sanayi bölgelerinde yüz­

de 5 indirim, sadece belli bir tüketim miktarını aşan organize sanayi bölgelerine uygulanmaktadır.

Halbuki, esas teşvik edilecek olan, yeni organize sanayi bölgeleri ve organize sanayi bölgelerinde yeni yatırım yapan insanlar olması gerekirken, yeni yatırım yapanlara bu avantajı sağlamakla ilgili ciddî bir çalışmanın olmadığı anlaşılıyor. Bu konularda, tabiî, hükümetin bir an önce çalışma yapıp, buralarda yatırımları heveslendirici birtakım organizasyonlar yapması gerektiğine inanıyorum.

Teşekkür ediyorum.

BAŞKAN - Soru sahibi Tokat Milletvekili Sayın Feramus Şahin; buyurun.

FERAMUS ŞAHİN (Tokat) - Sayın Başkan, Sayın Bakana teşekkür ediyorum; ancak böl­

gemizde pancar kotasını kaldırmadığınızdan, pancar ekicilerinin mağduriyeti devam ederken, tam bu aşamada Türk Şeker AŞ'nin uygulamasının hiç doğru olmadığı inancındayım.

Sayın Bakan, soru önergemde de bahsi geçen firesi yüksek pancar teslimatı yapan köylerimiz­

den Tutluca, Kunduz, Yenice, Mertekli, Bebekderesi, Gümüşyurt, Bayırlı, Tanyeli, Aktaş, Ulusulu, Evlideresi, Tuzla'da yaşayan yurttaşlarımızın, soru önergemde de bahsi geçtiği gibi, firesi yüksek pancar teslim etmeleri mümkün değildir. Hatta bu kantarlarda Türk Şeker'in görevlileri de söz konusudur. Hem kotadan dolayı hem de bu pancar kantarlarına pancarını teslim etmeyenler açısın­

dan buradaki köylerin mağduriyetinin bir an önce giderilmesi ve bu yanlış karardan vazgeçilmesini talep ediyorum.

Teşekkür ediyorum.

BAŞKAN - Soru sahibi Malatya Milletvekili Sayın Ferit Mevlüt Aslanoğlu; buyurun.

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Malatya) - Sayın Bakanım, iki soru sormuştum, birinin cevabını alabildim. Bu soruyu geçen yıl tam bu zamanlar sormuştum; 7 Nisan 2004.

Malatya'nın ekmeği, Malatyalının ekmeği, tütün, pancar ve kayısı, Sayın Bakanım. Tütün yok oldu. Tütün ekimi yasaklandı. Tüm tütün depoları, alım merkezleri kapatıldı. Artık, tütün ekimi ser­

best; ama, Tekel tütün almıyor. Köylü bunu kime satacak?

Kayısıda geçen yıl 5 Nisanda büyük bir don olayı yaşadık. Bu yıl Allah'a yalvarıyoruz: Aman, 15 Nisana kadar bir don olayı olmasın!

Bir kere, geçen yıl ağaçlar dondu, bu yıl kayısı rekoltesi yine az olacak Sayın Bakanım. Tabiî, bunlar yaşanırken, bir taraftan "aman don olayı olmasın" diye Allah'a yalvarıyoruz; ama, elimizde, Meclise üç ay önce gelen, komisyonda bekleyen tarım sigortası, bir şekilde, Meclis Genel Kuruluna indirilmiyor. Sayın Bakanım, ne olursunuz -tabiî, Tanrının verdiği bir felakete hepimiz razıyız ama-bizim elimizde olan ve üç aydır komisyonda bekleyen tarım sigorta yasası Genel Kurula öncelikle gelsin. Bu insanlar "Allahım, acaba don olacak mı, olmayacak mı, oldu mu" diye sabaha kadar uyumuyor şu anda Malatya'da, sabahlara kadar ağaçların dibinde ağaçlara ateş yakarak, duman üf­

leyerek "aman don oluyor, ekmeğimiz elden gidecek" diyorlar. Onun için, tarım sigorta yasa tas­

lağının da öncelikle Meclise gelmesi önemli bir sorunu çözecektir.

Sayın Bakanım, bu sene yine kayısı rekoltesi çok düşük olacaktır -Malatya köylüsünün ek­

meği- bu nedenle, bu seneki Malatya Şeker Fabrikası pancar kotasının, tüm bu sorunlar dikkate alınarak saptanmasında ve yüksek saptanmasında önemli bir yarar vardır. Aksi halde Malatya köy­

lüsü yok olacaktır.

Sayın Bakanım, geçen yıl Malatya'da 4 kantar kapatıldı, 100 kilometre mesafedeki kantarlar kapatıldı. Daha önce, şeker fabrikalarının, bu kantarlarda pancar alımı yapıp, trenle şeker fab­

rikasına getirme olanağı vardı; şimdi, çiftçi traktörle... Trafik polisi traktörleri bırakmıyor, çok büyük cezalar kesiyor; traktörlerin şehre girmesi engelleniyor; polisle başları belaya giriyor. Şu an­

da tek merkezden alım yapılıyor, Malatya Şeker Fabrikasında üç gün bekletiliyor bu insanlar. Yazık­

tır bu köylüye. Daha önce küçük merkezlerde teslim edilen pancarlar, trenle çok kolay bir şekilde Malatya Şeker Fabrikasına getiriliyordu. Bu bir Allah yazgısı değil. Bu alım kantarları kapatıldı -3 tane- bu yıl, eski Malatya &#-34;Battalgazi&#-34; dediğimiz kantar kapatılıyor. Yazıktır bu insanlara. Benim

elimde şu anda -ben geçen hafta cumartesi oradaydım- 2 000 imzalı mektup var, onun bir fotokopisini size sunacağım, bir fotokopisini de Şeker Fabrikaları Genel Müdürüme göndereceğim.

Bugün kendilerine arz ettim, Şeker Fabrikaları Genel Müdürüme.

Sayın Bakanım, orada "7 000 ton toprak teslim edildi" diye bir şey var. Sizden istirham ediyorum, bu toprağı kim aldıysa, bu sahtekârlığı kim yaptıysa, bir müfettişle... Eğer, bu ülkede dürüst olan ile dürüst olmayanı ayırmazsak, başımıza çok bela gelir.

Sizden istirhamım, Battalgazi kantarında kim sahtekârlık yaptıysa, bunu bulmak bizim görevimiz; ama, orada bir şey oldu diye "kantarı kapatıyorum" demek, orada pancar teslim eden 20 000 çiftçiye ihanet demektir.

Sizden istirhamım, bunu kim yaptıysa, şeker fabrikalarının elamanları yaptıysa veya köylü yaptıysa... Mutlak, yapan, eğer, gün ışığına çıkmazsa Sayın Bakanım, bu şekilde kantarı kapatıyorum demek yanlıştır; sizden istirhamım bu.

Tabiî, bir üçüncüsü Sayın Bakanım; kotadışı pancarda bir sektör oluştu, para kazanan insanlar var. Kilosu 100 liraya alınan şekeri, pancarı, kotadışı eken köylüden 25 000 liraya alan insanlar bu pancarı kime satıyor?

Sayın Bakanım, inanın, kamyonlar yanaşıyor -sorun Yozgat'taki çiftçiye, sorun Malatya'daki çiftçiye, sorun Tokat'taki çiftçiye- kotadışı pancar 25 000 liraya alınıyor köylüden. Bunu alan insan­

lar, bu pancarı gidip kime satıyor ve kaç paraya satıyor? 70 000 liraya, 80 000 liraya, Sayın Bakanım, satıyorlar. Burada büyük bir sektör oluştu. Ben, bir kez daha bunu dikkatinize sunuyorum.

Tabiî, bir de, ben, yine, size sormuştum; Şeker Kurulunun görevini sona erdirip... Herhalde, zannediyorum, gözünüzden kaçtı, cevaplamadınız o sorumu. Şeker Kurulunun 31.12'de görev süresi sona erdi. Şeker Kurulunun görev süresinin sona ermesi, özellikle şeker endüstrisi, şeker fab­

rikaları ve pancar açısından önemli bir sorun yaratmayacak mıdır? Bu sorunun... Görev süresi, sizin bilginiz dışında bir şekilde; onu da biliyorum; ama, bunun önüne geçecek tedbirler alındı mı; Şeker Kurulunun görev süresinin sona ermesi nedeniyle. Bu nedenle, o soruma yanıt alamadım. Bir kez daha dikkatlerinize sunuyorum.

Teşekkür ediyorum.

BAŞKAN - Soru sahibi Antalya Milletvekili Sayın Ekmekcioğlu; buyurun.

HÜSEYİN EKMEKCİOĞLU (Antalya) - Sayın Bakanım verdiğiniz yanıtlar için teşekkür ediyorum. Ysfmız, bu vermiş olduğunuz yanıtlar, esnafımızın sorunlarına tam manasıyla çözüm ön­

lemlerini içermemektedir. Geçmişte, esnaf kredi faizleri bu döneme göre daha düşüktü. Enflas­

yonun yüzde 120 olduğu yıllarda, esnafa verilen kredi faiz oranları yüzde 45 ile yüzde 50 arasın­

daydı; bugün, enflasyonun yüzde 10 olduğu günleri yaşıyoruz, esnafa verilen kredi faiz oranları yüzde 18 ile yüzde 25 civarındadır. Bu oranlarla esnafımızın ayakta kalması mümkün değildir;

bırakın büyümesini, ayakta kalması mümkün değildir. Hükümet olarak, esnafın sorunlarına sahip çıkmanız gerektiğini düşünüyorum.

Sayın Bakanım, tüm işyeri kiralarının kira stopajları yüzde 20'lerden yüzde 10'lara mutlaka düşürülmelidir.

Çek defterlerinden alınan harç mutlaka kaldırılmalıdır.

Esnaf ve sanatkârlar için gerekli vergisel teşvikler mutlaka sağlanmalıdır.

Esnaf ve sanatkâr üzerindeki istihdam maliyetleri azaltılmalıdır.

Esnaf ve sanatkâr aleyhine olan rekabet dengesizliği düzeltilmelidir.

En az geçim indirimi uygulaması tekrar getirilmelidir.

Basit usulde muhasebe, defter tutma hadleri ve işletme defteri tutma hadleri yeniden gözden geçirilerek yükseltilmelidir.

Gelir Vergisi tarifesi, esnaf ve sanatkârları destekleyecek şekilde yeniden düzenlenmelidir.

Özel Tüketim Vergisi ve Katma Değer Vergisi oranlarında indirim yapılmalıdır.

Belge basımı yapacak mükelleflerden meslekî faaliyet belgesi istenmelidir.

Devletimizin açmış ve açacak olduğu tüm ihale şartnamelerinde ihaleye katılacak kişilerden oda ve sicil kaydı istenmesi zorunluluk haline getirilmeli, ihale düzenlemelerinde esnaf ve sanat­

kâra, ihaleye katılma fırsatı yaratılmalıdır.

Vergi mükellefi olmak için vergi dairelerine müracaat eden vergi mükellefi adaylarından, 3308 sayılı Yasaya göre ustalık belgesi istenmelidir.

Asgarî Ücret Tespit Komisyonlarında esnaf ve sanatkâr temsilcisi mutlaka bulunmalıdır.

Hepsinden önemlisi, kayıtdışı ekonomi mutlaka önlenmelidir diye düşünüyorum.

Hepinize saygılar sunuyorum.

BAŞKAN - Sanayi ve Ticaret Bakanı Sayın Ali Coşkun.

Buyurun.

SANAYİ VE TİCARET BAKANI ALİ COŞKUN (İstanbul) - Sayın Başkan, değerli arkadaş­

lar; aslında ben, bütün suallere çok etraflı olarak cevap verdiğime inanıyorum; ama, tekrar, kısa kısa hatırlatmada bulunacağım.

Çanakkale, benim meslek hayatımda, otuzbeş yıl hizmet ettiğim bir bölge; dolayısıyla, detaylı bilgiyi, arkadaşıma sonra da verebilirim. Çanakkale'de, uzun yıllar, 2 trilyon lira ödenek bile kullan­

dırılmamış ve gecikmiştir; bu gecikmeden dolayı çok kimse vazgeçmiştir. Zaten, Çanakkale, maalesef, teşvik bölgesine de alınmadığından, bildiğiniz gibi, kalkınmada öncelikli yörelerde de sadece Boz­

caada ve Gökçeada teşvikte; o bakımdan, tabiî, tespitleriniz doğrudur; ama, şu anda, fazla yapacak bir şey yok. Biz, Bakanlık olarak, üzerimize ne görev düşüyorsa fazlasıyla yapmaya hazırız

Kantarlar konusu, tartışma konusu tabiî; ama, Mevlüt arkadaşımızın belirttiği gibi, sadece, bir iki yerde veyahut onlarca yerde meydana gelmiş usulsüzlük, yolsuzluk dolayısıyla değil. Bizden ön­

ceki hükümet tarafından, Dünya Bankası ve IMF'yle yapılan anlaşmalar çerçevesinde, aslında, biz iktidara geldiğimizde ve görevi devraldığımda, 7 fabrikanın kapatılması kararlaştırılmıştı ve 1 000 000 tonun üzerinde şeker vardı; kiralık depolarda, bunlar, terk edilmiş vaziyetteydi. İhraç edilen şeker de, 700 dolar civarında maliyete karşılık, 230-250 dolara ihraç edildiği takdirde, aradaki fark Hazine tarafından ödeniyordu. Biz iktidara geldiğimiz tarihten itibaren bu ödeme de durdurulmuş­

tur; yani, üç yıllık sürede, sadece yüzde 11 -geçen sene yapılan- şekere zammın dışında bir zam yapılmadan, pancar fiyatında çok daha yüksek oranlarda, enflasyonun üzerinde artış olmasına, top­

lusözleşmeler dolayısıyla işçilere ödenen ücretlerde artış olmasına rağmen, Hazineye, üç senedir, yani üç dönem hiçbir yük götürmeden bu şirketler kâra geçirilmiştir. Sloganımız şudur: Alınan kararlar özelleştirilmesi doğrultusundadır, önce güzelleştirelim, sonra özelleştirelim. Çünkü, bizden önce, KİT'lerin özelleştirme havuzuna atılmasında şunu gördük: "Dur bakalım ne olacak" düşün­

cesiyle iyice çöküyor ve satış fiyatları da aşağı doğru iniyor. Biz şeker fabrikalarını güzelleştirdik-çe, iyileştirdikgüzelleştirdik-çe, verimini artırıp kâra geçirdikgüzelleştirdik-çe, satış fiyatları da yükselmeye başladı. 5 şeker fab­

rikasını özelleştirmeye sunduk; 3 tanesinde, daha önce PANKOBİRLİK'le ortak olduğumuz fab­

rikaların hisse senetlerini devrettik ve deprem dolayısıyla çalışmayan ve 144 trilyon lira borca giren Adapazarı Şeker Fabrikasının da borcu bu kârdan düşülerek, şu anda özelleştirme için Kurula sunul­

muş durumdadır.

Şunu söylemek istiyorum: Bu kapsamda şeker fabrikalarının atıl durumda olan varlıkları ve iş­

tirakleri... Maalesef, siyasî kadrolar, çeşitli talepleri tatmin etmek için, kömür ocaklarından tutun da çeşitli kuruluşlara şeker fabrikalarını ortak etmişler. Bütün bunları ayıkladık, atıl durumdaki arazilerini sattık, sermayeye kattık ve kâra geçirdik.

Bu arada, verimsiz çalışan kantarlar... Maalesef, yüzlerce kantar, sırf o köyde 5 kişi, 15 kişi çalışsın diye açılmış, hiçbir özelliği yok, kuru bir kantar ve gelen pancarın içinde yüzde 18 ile 37 oranında taş toprak. Fabrikaya yıkamaya geldikten sonra da bunu düzeltmek mümkün değil. Benim söylediğim olay, jandarmaya kadar intikal eden, karakollarda biten ve kanlı kavgalara sebebiyet veren olaylardır. Dolayısıyla, bütün bunları ele alarak, verimli çalışmayan kantarları, çok düşük miktarlarla pancar teslimatı yapılan kantarları kapatma mecburiyetinde kaldık. Kaldı ki, biliyor­

sunuz, yönetim kurulu, özerk olarak çalışan bir yönetim kuruludur, Bakanlığımızla ilgilidir. Bu yönetim kurulunda bizim Bakanlığımızı temsilen üye bulunduğu gibi, Hazineden, Maliyeden, diğer kuruluşlardan temsilciler vardır ve hür düşünceyle bunlar kararlarını alıp ve kapatmışlardır, biz de, Bakanlık olarak bunları kabul etmişizdir. Aksi takdirde, bu düzenlemeleri yapmasaydık... Bakın, iki sene biz yeni kota getirmedik pancara. Şeker ihtiyacından geri gelerek, pancar kotasını belirliyoruz ve bunu şahıslara, müstahsillere dağıtıyor fabrikalar.

Mevlüt Bey, bir yanlışlık var; fabrikalar, müstahsile ektirdiği pancarı müstahsilden alıyor, aracı kişilerin pancar toplayıp -eğer müstahsil değilse- satması mümkün değil; ama, kendisi az ekmişse, kendisine verilen kotayı dolduracak kadar pancar toplayanları tespit ettik. Yoksa, kota almayan şah­

sın pancar toplayıp satması mümkün değil. Yani, bunu bilgilerinize sunmak istiyorum.

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Malatya) - 25 000 liraya alıyor.

SANAYİ VF TİCARET BAKANI ALİ COŞKUN (Devamla) - Efendim, nerede varsa lütfen bize tespit edin, müfettişleri yollayayım, ilgileneyim; çünkü, pancar ekme yetkisi olmayan müstah­

silin pancar getirip satması mümkün değil.

Mevlüt Beyin haklı olduğu iki konu var; birisi, tarım sigortası konusu. Cumhuriyet tarihinde bu bir türlü ele alınmamıştır. Şu anda Büyük Millet Meclisine sunulmuş durumda. Biz de, tarım satış kooperatiflerinden sorumlu olduğum için -tabanda tarım var tabiî- ve tarıma dayalı sanayiden sorumlu olduğum için, Bakanlık olarak arzu ediyoruz, Tarım Bakanlığımız da bunun üzerinde duruyor. İnşallah, bu yoğun trafikte yasaya bir yön vermeye gayret sarf ederiz.

Şeker Kurumu ve Şeker Kurulu arasındaki hataya sebebiyet veren durumun düzeltilmesi için, hem Bakanlar Kuruluna yeni kararname sevk edilmiştir hem de bu kurum bağımsız kurum olmak­

tan çıkarılıp Bakanlığımla ilişkili, ilgili bir kurum halinde ve personel durumunda da Bakanlık per­

sonelinden istifade edilerek çalışılması yönünden yasada değişiklik yapılmış; o da şu anda bakan­

lıkların görüşüne açılmıştır. Biz de bundan müştekiyiz, bir an önce bu durumu düzelteceğiz ve arada fırsatçılık yapanları da teftiş kurulu incelemeye aldı; bu fırsatı da kendilerine sağlamayacağız.

Ayrıca, tatmin edilmeyen hususlar varsa, lütfen, müracaat etsinler; arkadaşlara yazılı olarak cevap veririm.

Saygılarımla. (AK Parti sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Değerli milletvekilleri, birleşime 10 dakika ara veriyorum.

Kapanma Saati: 18.00

T.B.M.M. B : 73

İKİNCİ OTURUM

Belgede T. B. M. M. TUTANAK DERGİSİ (sayfa 53-59)