• Sonuç bulunamadı

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA Aşağjdaki sorulanmın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Murat

Belgede T. B. M. M. TUTANAK DERGİSİ (sayfa 169-172)

Orhan ERASLAN Niğde Milletvekili

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA Aşağjdaki sorulanmın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Murat

BAŞESGIOGLU tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Kemal DEMIREL Bursa Milletvekili

Ülkemizde son yıllarda yaşanan ekonomik krizler halkımızın yeni.arayışlar içerisine girmesine sebep olmuştur. Alım gücündeki azalma, emeklilerimizin dinlenerek geçirecekleri zamanlarını yeni iş imkanları bulup, çalışarak geçirmelerine sebep olmaktadır. Hayatlarını devlete hizmet üreterek geçiren vatandaşlarımız, emekli olduktan sonra yaşamlarını daha rahat ve huzurlu geçirmelidir.

AB'ye giriş sürecimizde halkımızın sosyal ve ekonomik durumunun daha iyi bir düzeye gelmesi için de çaba harcanmalıdır. Bu gün AB ülkelerinde emekliler zamanlarını daha huzurlu bir ortamda geçirirken, bizim emeklilerimiz geçim kaygısı içinde çalışmakla geçirmektedir.

Emekli olduktan sonra geçimini sağlamak amacıyla işyeri açmak zorunda kalan vatandaşlarımız, Bağ-Kur için her ay belirli bir miktar para ödemek zorunda kalmaktadır. Bu miktar maaşlarından kesinti şeklinde de alınmaktadır.

Ekonomik sorunlarına çözüm bulmak amacıyla açılan iş yerleri için ödenmesi gereken bu miktar emeklilerimizi mağdur etmektedir. Başta, Bursa ili Gemlik ilçesi, İşçi Emeklileri Derneği üyeleri olmak üzere, emekli olup da çalışmak zorunda olanlar, bu konuyla ilgili şikayetlerini dile getirmişlerdir.

1. SSK'dan emekli vatandaşlarımız kendilerine ait bir iş yeri açtıklarında, Bağ-Kur tarafından aylık belirli bir kesenek yapıldığı bildirilmişti. Bu keseneğin sebebi nedir? Bunun miktarı nasıl belirlenmektedir?

2. Ekonomik zorluklar nedeniyle emeklilerimizin yeni bi' iş oluşturmaları zaten onların mağduriyetinden kaynaklanan bir sonuçtur. Onları ikinci kez mağdur etmek sizce doğru bir davranış mıdır?

3. Emeklilerin açmış oldukları işyerleri sebebiyle Bağ-Kur tarafından yapılan keseneğin kaldırılması yönünde neler yapmayı planlıyorsunuz?

î S :^ — T.C.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI < ^ " î s ^ 2 e ı Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı ^"sL 9000

Sayı :B.13.APK.O-12-00-00/3İU 2L0! Konu : Yazılı Soru önergesi

1 5 MART » 6

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA İlgi : 21.02.2005 tarih ve A.01.0.GNS.0.10.00.02-7/4942-9400/29062 sayılı yazınız.

İlgi yazınız ekinde alınan, Bursa Milletvekili Kemal DEMİREL'e ait 7/4942 Esas No'lu yazılı soru önergesi Bakanlığımızca incelenmiş olup, konuya ilişkin cevabi bilgi ve değerlendirmeler aşağıda sunulmuştur.

Bilindiği üzere; 1479 sayılı Kanuna 4447 sayılı Kanunla eklenen 20 nci maddeye göre, yaşlılık aylığı bağlananlardan 24 üncü maddenin (1) numaralı bendinde belirtilen çalışmalarına devam edenlerin veya daha sonra çalışmaya başlayanların sosyal yardım zammı dahil tahakkuk eden aylıklarından aylığın bağlandığı veya tekrar çalışmaya başlanıldığı tarihi takip eden aybaşından itibaren çalışmalarının sona erdiği ay dahil % 10 oranında sosyal

güvenlik destek primi kesilmekte idi.

Ancak, 1479 sayılı Kanuna 4447 sayılı Kanunla eklenen 20 nci maddenin birinci fıkrası, 4956 sayılı Kanunun 44 üncü maddesi ve 28/01/2004 tarih ve 5073 sayılı Kanunla da değiştirilmiştir. Bu Kanuna göre; yaşlılık aylığı bağlananlardan ticari kazanç veya serbest meslek kazancı dolayısıyla gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefleri devam edenlerden, sosyal yardım zammı dahil tahakkuk eden aylıklardan, aylığın bağlandığı veya tekrar çalışmaya başladığı tarihi takip eden aybaşından itibaren çalışmalarının sona erdiği ay dahil % 10 oranında sosyal güvenlik destek primi kesilmektedir.

Yine bu Kanunla, diğer sosyal güvenlik Kanunlarına göre yaşlılık ve malullük aylığı bağlananlardan 24 üncü maddenin bir numaralı bendinde belirtilen kapsamda çalışmaya başlayanlar, çalışmaya başladıkları ayı takip eden aybaşından itibaren, çalışmalarının sona erdiği ay dahil, bu Kanun'un 50 nci maddesine göre belirlenen 12 nci gelir basamağının

% 10'u oranında sosyal güvenlik destek primi öderler. Sosyal güvenlik destek primi ödemesi gerekenlerden bu Kanun'un yayım tarihinden önce aylık bağlananlar Kanun'un yayımım, daha sonra tekrar gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar ise, mükellefiyetin başladığı tarihi takip eden aybaşından itibaren 3 ay içinde Kuruma yazılı bildirimde bulunmak zorundadırlar. Bu süre içinde Kuruma yazılı bildirimde bulunmayanlar ile Kurumca tesbit edilemeyenlerden sosyal güvenlik destek primi, 53 üncü maddeye göre hesaplanarak tahsil edilir, hükmü gereğince, bu kapsamda bulunanlardan da sosyal güvenlik destek primi alınmaktadır.

Bu uygulama, Sosyal Sigortalar Kurumu'nca yıllardan beri sürdürülmektedir.

Bağ-Kur için de böyle bir uygulamaya ihtiyaç duyulmasının nedeni, öncelikle kurumlar arasında uygulamalardaki farklılıkların giderilerek norm ve standart birliğinin sağlanmasıdır.

Sözü edilen uygulamanın sosyal güvenlik sistemi çerçevesinde değerlendirilmesi yapıldığında, emekli olan bir kişinin işine devam etmesinin, hem istihdamı menfi yönde etkilediği, hem de aktif sigortalı sayısının artmasını engellediği ortaya çıkmaktadır.

Dolayısıyla, emekli olan kişilerin işlerini başkalarına devretmek suretiyle genç sigortalıların sisteme dahil olmalarının teşvik edileceği, aynı zamanda aylıklarından kesilecek sosyal güvenlik destek primi ile sisteme katkılarının sağlanacağı değerlendirilmektedir.

Bilgilerinize arz ederim.

f Murat BAŞESGIOĞLU Bakan

İL- Adıyaman Milletvekili Mahmut GÖKSU'nun, ülkemizdeki sigara üreticisi firmalara ve denetimine ilişkin sorusu ve Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif ŞENER'in cevabı (7/4965)

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın delaletlerinizle Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sayın Abdüllatif ŞENER tarafından yazüı olarak cevaplandınlması için gereğinin yapılmasını arz ederim.

V

Mahmut GÖKSU Adıyaman Milletvekili|

1. Ülkemizde sigara üreticisi kaç firma faaliyet göstermektedir?

2. Ülkemizdeki sigara üretim oranlan ile toplanan verginin son beş yıllık seyri nasıl olmuştur?

3. Ülkemizde yabancı sigara firmaları üretime başladıktan sonra bu firmaların hammadde girişleri üe mamul çıkışları yasal olarak fiilce denetim altına alınmış mıdır? Alındıysa kimler denetliyor? Değilse sigar.

üreticisi firmaların beyanları esas alınarak kağıt Üzerinde mi denetim yapılmaktadır?

4. 4733 sayılı yasada bu denetimleri yapmakla yükümlü kılınan TAPDK' ıun çıkardığı ve 10 Eylül 2004' de Resmi Gazete' de yayımlanan tebliğde stand kurma ve reklam yasağına uymayanlar hakkında bu tarihten itibaren kaç işlem yapılmış ve ne gibi müeyyideler uygulanmıştır?

5. Ülkemizde nüfus artış oram ile sigara üretim ve tüketim miktarında da artış olmuş mudur? Olmuşsa Ne kadardır?

6. Sigara üreticisi firmalar, bandrolleri nereden temin etmektedir?,. Si gara, üretimi ile alınan bandrollerin oram bir midir? Bu alman »bandrollerin ' kullanılarak üretilen sigaraların beyan dışı piyasaya sürülmemesi ••' için hangi kurum ne gibi Önlemler almaktadır?

7. Sigara kaçakçılığının önlenmesi için hangi kurumlar yetkilidir? Bu kurumlar arasında koordinasyon var mıdır? İlgili kurumlar tarardan-ne-gibi önlemler alınmıştır?

8. ÖTV Yasası* nda sigara harmanlannda Türk tütünü kuUariîm oranlarına göre vergi alınması öngörüldüğünden, bu kullanım oranlan bir izine tabi olarak denetim altında mı yapılmakta yoksa sigara üreticisi firmaların beyanlarına mi itibar edilmektedir?

T.C.

D E V L E T B A K A N L I Ğ I V E B A Ş B A K A N Y A R D I M C I L I Ğ I

Savı : B . 0 2 . 0 . 0 0 1 / 0 j _ , l L c 3 X 1^/03/2005

Konu : 7 / 4 9 6 5 - 9 2 5 7 esas sayılı yazılı soru önergesi

T Ü R K İ Y E B Ü Y Ü K M İ L L E T M E C L Î S İ B A Ş K A N L I Ğ I N A

İlgi : 0 4 . 0 3 . 2 0 0 5 tarih ve A.01.0.GNS-0.10.00.02-7/4965-9257/28657 sayılı yazınız.

A d ı y a m a n Milletvekili Sayın M a h m u t G Ö K S U tarafından tevcih edilen 7/4965-9257 sayılı yazılı soru önergesinin c e v a b ı n a ilişkin olarak Tütün. Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası D ü z e n l e m e K u r u ı n u ' n u n 16/03/2005 tarih ve B.62.0.TDK..0.07.00.00/175 1 sayılı yazısı ilişikte sunulmaktadır.

Bilgilerinize arz ederim.

E K L E R Doç.Dr.Abdüllatif Ş E N E R

1- Tütün, tütün Mamullen ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzen- Devlet Bakanı v e B a ş b a k a n Yardın/tısı leme Kurumu Başkanlığı'nın 16.3.2005 tanhli ve 1751 sayılı

yazısı ve eki.

T.C.

T Ü T Ü N , T Ü T Ü N M A M U L L E R İ VE ALKOLLÜ İÇKİLER PİYASASI

Belgede T. B. M. M. TUTANAK DERGİSİ (sayfa 169-172)